Miom na materici koliko je opasan? - Moj ciklus
search

Miom na materici koliko je opasan?

By | 2 comments
Pitate se koliko je opasan miom na materici i može li vas ozbiljno ugroziti? E pa evo odgovora! Baš sve što treba da znate ako imate miom na materici je u ovom tekstu.

Počnimo od osnova!

Šta su miomi i kako nastaju?


Miomi na materici nisu retkost. Zapravo smatra se da ih dosta žena ima, samo ne osećaju simptome koji bi na njih ukazivali. Sa druge strane su one žene koje te simptome itekako osećaju pa se, nakon što im je lekar konstatovao da imaju miome, pitaju: Šta su miomi? Koliko su miomi opasni?

Miomi su izrasline u tkivu materice koje su građene od glatkog mišićnog tkiva. Ponegde se još nazivaju i fibroidi.
Oni mogu biti vrlo mali i nevidljivi golim okom, a mogu da porastu toliko ogromni da zbog njih imate recimo veliki stomak.



A koliko su opasni miomi?

Iako ih često pominju kao vrstu tumora, nemojte paničiti. Pod tumor se svrstava gotovo svaka neobična defomacija tkiva, baš kao što su i miomi na materici. Svi mi na pomen ove reči uglavnom pretrnemo jer imamo na umu kancer.

Miomi na materici su benigne (dobroćudne) izrasline i u preko 99% slučajeva nisu kancerogeni!
Lakše sad?

Pa, iako znamo ovo, činjenica je da ovo „dobroćudni“ baš i ne znači da su korisni za naše zdravlje.
Naprotiv.


Miomi mogu izazvati razne komplikacije – od obične nelagode, preko bolova, do anemije pa i poteškoća sa začećem.


No, to sve zavisi od veličine mioma i njihovog brojnog stanja.

A jeste li znali da postoji nekoliko tipova mioma na materici?

Evo koji su i po čemu se razlikuju!

Vrste mioma na materici

Podela mioma napravljena je na osnovu toga gde se nalaze na tkivu materice. 

Postoje 4 vrste mioma:
  • Intramuralni miomi se nalaze u unutrašnjem mišićnom tkivu zida materice 
  • Subserozalni miom izlazi van zidova materice i može da poraste prilično velik 
  • Submukozalni miomi obično se nalaze u mišiću ispod unutršanje obloge zida materice - smešteni su dakle dublje, ne na samoj površini. 
  • Cervikalni miomi su miomi na samom grliću materice

Uzroci mioma


Iako uzrok nastanka mioma nije sasvim jasan i precizno definisan, smatra se da oni nastaju zbog uticaja estrogena.

Dosadašnja istraživanja pokazala su i da su u većem riziku:

  • Afroameričke žene
  • Gojazne osobe 
  • Osobe koje imaju genetske predispozicije za razvoj mioma 
  • Osobe koje su dobile menstruaciju dosta rano 
  • Žene koje koriste pilule za kontracepciju 
  • Osobe sa nedostatkom vitamina D 
  • Osobe koje konzumiraju dosta crvenog mesa, alkohola i kofeina 

Miomi i trudnoća

Da li i koliko su opasni miomi kada ja trudnoća u pitanju?

Mogu da budu. Što su veći po obimu, veća su i prepreka. Miomi u tom slučaju mogu da otežaju ostanak u drugom stanju. U nekim slučajevima, mogu da budu i uzrok neplodnosti, ali i komplikacija u trudnoći – oštećenja posteljice, ometanje rasta fetusa, prevremen porođaj i sponatni pobačaj.

Međutim, nemojte odmah razmišljati o najgorem. Mnogo žena ima miome i sasvim su regularno i normalno ostale u drugom stanju bez komplikacija.

Miomi i menopauza

Da li se javljaju miomi u menopauzi? 

Dobra vest je da će vas klimaks prodrmati na mnogim poljima, ali kada su miomi u pitanju – klimaks nije period života pogodan za njihov razvoj.

U većini slučajeva, u menopauzi se miomi spontano povlače.

Međutim, u periodu pred menopauzu žene su u najvećem riziku jer su tu već duži vremenski period izložene dejstvu estrogena.

Miomi i menstruacija

Miomi mogu da utiču na menstruaciju, a i pojava menstruacije na miome. Žene koje su ranije dobile menstruaciju su pod većim rizikom.

Menstruacija kod žena sa miomima može biti bolna, jako obilna, a ciklusi mogu biti neredovni.

Što nas dovodi do sledećeg pitanja koje može da vas okupira pored ovog koliko je opasan miom na materici:

Kako uopšte znati da imate miom? Da li miomi bole?

Obratite pažnju na sledeće:

Simptomi mioma na materici



Background photo created by freepik - www.freepik.com


Simptomi mioma mogu da variraju od slabih do jakih, toliko jakih da ometaju normalne životne aktivnosti.

Ti simptomi su:

Može li miom da pukne?

Miom se često meša sa cistom, ali nisu isto. Miomi su od sličnog tkiva kao  materica, nisu ispunjeni tečnošću nego su deformisane izrasline na materici. Ciste su ispunjene tečnošću i one mogu da puknu. Pucanje mioma i krvarenje zbog toga je retko. Pre se može reći da dolazi do njihovog raspadanja.
Prema nekim istraživanjima, krvarenje usled "pucanja mioma" nije posledica samog njihovog raspadanje. Najpre se radi o tome da je miom toliko velik da vrši pritisak na okolna tkiva u abomenu i izaziva pucanje okolnih površinskih krvnih sudova.

Degeneracija odnosno raspadanje mioma svakako neće proći bez simptoma, a oni mogu biti sledeći:
  • Obilna menstrualna krvarenja koja traju duže od nedelju dana
  • Karlični bolovi, bol u nogama i donjem delu leđa
  • potreba za čestim mokrenjem
  • poteškoće sa mokrenjem
  • zatvor
Obilna menstrualna krvarenja mogu dovesti do anemije, pa ako se o tome ne vodi računa, miomi mogu biti opasni. Znate kako je sve u našem organizmu povezano! Ako ste anemični, onda ste i slabi, imunitet je lošiji, skloniji bolestima,kosa može da opada, gubite energiju, samopouzdanje... i tako se redom pakuju uzroci i posledice jedni na druge.

E baš zato bitno je da znate i ovo!

Kako se leče miomi na materici?

Lečenje mioma podrazumeva nekoliko taktika: od strpljenja, preko prirodnog lečenja, do operativnih zahvata. To zavisi od veličine mioma, komplikacija koje izaziva, godina žene, reproduktivnih planova i slično.

Strpljenje je fina stvar koja ne boli, ali i ne pomaže uvek.Ipak, ovo je najbolja opcija ukoliko planirate da ostanete u drugom stanju u nekom doglednom periodu. U ovom saučaju lekar samo posmatra kako se razvija stvar sa miomima.

Ako zatreba terapija, ona može biti ovakva:

Hormonska terapija odnosno tablete za smanjenje mioma

Hormonska terapija mioma može da uključuje oralne kontraceptivne pilule. Ovakva terapija je delotvorna kod smanjena obilnih menstruacija, ali same miome ne smanjuje. Deluje na posledice, ali ne i na uzroke.

Drugi vid hormonske terapije za miome podrazumeva GnRH agoniste koji deluju tako što blokiraju estrogen – hormon koji se smatra jednim od uzročnika mioma na materici.Ovakavo lečenje ima svoje nuspojave zato što može izazvati simptome slične onima koje osećaju žene u menopauzi: noćna znojenja, valunzi , suvoća vagine, ali sa druge strane pomaže da se miomi smanje i povuku.

Operacija mioma na materici

Operativne metode podrazumevaju hirurško uklanjanje problema, odnosno izraslina u materici.

  • Miomektomija podrazumeva uklanjanje mioma. Materica ostaje netaknuta. Ovaj vid operacije preporučuje se ženama koje žele trudnoću u nekom budućem periodu, a strpljenje im ne pomaže puno. Laparoskopija je jedan od takvih tretmana.
  • Ablacija endometrijuma radi se lokalnoj ili totalnoj anesteziji. Tom prilikom se bukvalno sastruže sloj tkiva materice koji ima miome. Ovo je dobro za površinske,ali nije rešenje za submukozalne tipove fibroida
  • Histerektomija podrazumeva uklanjanje cele materice i primenjuje se u krajnjem slučaju. Nije pogodna za osobe koje planraju da ostanu u drugom stanju. Kao i svaka druga operacija koja se radipod totalnom anestetijom i ova je rizik.

Lečenje mioma biljem kao dobra solucija!

Možda ste skeptični po ovom pitanju, ali iskustva su itekako pozitivna.

U lečenju mioma prirodnim putem mogu pomoći razni čajevi. Mana im je što je potrebno piti dosta čaja na dnevnom nivou određen vremenski period kako bi se videli rezultati. 

Od prirodnih lekova protiv mioma takođe možemo da pomenemo čuveni melem od čuvarkuće i meda.

Obloge za miome takođe možete probati. Najbolja iskustva pokazala su se sa oblogama od ricinusovog ulja koje se drže pola sata. Pamučna tkanina se natopi i stavi na stomak, a zatim prekrije folijom i zagreje (topao peškir, termofor). Smatra se da ovo ulje prodire dubinski i svojim aktivnim sastojcima uništava miome.

Zdrave životne navike su i u ovom slučaju pola posla. Jedite zdravo, a pročitajte detaljno kako traveba da izgleda ishrana kod mioma i zašto je ona bitna.

Kao što vidite – sve ima svoje. Koliko je miom na materici opasan, prilično je individualna stvar.

Smatra se da čak 80% žena u svom reproduktivnom periodu ima miom na materici.

Mnoge to i ne znaju jer nema simptoma. Bez drastčnih simptoma, miomi na materici nisu opasni. Gotovo se može reći da su normalni.

Ipak, ako primetite simptome, to je vreme za reakciju. Ne čekajte da prođu sami, nego preduzmite nešto. Naš predlog su anti miom kapi ili bilo koja prirodna varijanta, pre nego bilo kakva invazivnija metoda. Ako to ne pomogne, onda imate i ove druge stvari na raspolaganju!


Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?