Evo kako ublažiti valunge u menopauzi - Moj ciklus

Evo kako ublažiti valunge u menopauzi

By | Leave a Comment
Saznajte konačno kako ublažiti valunge u menopauzi i koji je najbolji lek za valunge. Moguće je stvari dovesti u red potpuno prirodnim putem, a evo i kako.

Menopauza ima niz neprijatnih simptoma koje je prate, ali ono na šta se žene najviše žale jesu valunzi i talasi toplote i znojenja koji prosto mame da se zapljusnete vodom.Saznajte više o tome šta su i kako nastaju valunzi, ako želite.

Ako samo želite da znate kako ublažiti valunge u menopauzi i baš vas briga zašto i kako nastaju, onda samo nastavite sa čitanjem ovog teksta - objasnićemo sve.

Centar za regulisanje telesne temperature nalazi se u mozgu i kada se u njemu pojavi neravnoteža, nervi okidaju znojenje kao proces kojim se telo hladi. U isto vreme, telo povećava dotok krvi do površine kože pa tako dolazi do crvenila u licu recimo.

U menopauzi, okidač ovih nerava je u padu estrogena koji se dešava. Usled manjka estrogena, termalna zona u mozgu kod žena se "sužava" i znojenje se javlja na nižim temperaturama. I eto valunga, vrućine i preznojavanja kada ih ne očekujete!

Kako ublažiti valunge u menopauzi


Kada smo pojasnili uzrok problema, onda je jasnije kako treba da izgleda lek za valunge u menopauzi.

Logički gledano, najbolji lek za valunge je onaj koji deluje na sam uzrok, a ne samo na posledice. Drugim rečima - onaj koji deluje na pad estrogena.

Kako povećati estrogen?

Poremećaj hormona kod žena je uobičajena stvar u klimaksu, ali to nosi sa sobom svoje posledice. U ovom slučaju govorimo o valunzima.

U težim slučajevima, lek za valunge je hormonska terapija koju će prepisati lekar.U lakšim i umerenim slučajevima, itekako mogu pomoći prirodne metode dostupne u slobodnoj prodaji. 

Najbolji lek za valunge može se naći u biljkama . Aktivni sastojci u njima mogu se podeliti na dve grupe:

 • fitoestrogeni
 • bioidentični hormoni

Bioidentični hormoni 


Bioidentični hormoni su najbolji prirodni lek protiv valnuga. Oni su materije koje su po svom hemijskom sastavu identične kao hormoni u našem telu. Nemaju nikakvih dodataka, promena i telo ih odlično prihvata, pa su i efekti sjajni.

Najbolja biljka iz ovog spektra, bogata bioidnetičnim hormonima je crvena detelina i kapi crvene deteline su neprevaziđene kada  tražite način kako ublažiti valunge u menopauzi. Mnoge žene hvale crvenu detelinu i iskustva sa njom su stvarno odlična.


Osim crvene deteline, tu su i hmelj, čičak, gingseg, divlji jam, noćurak, konopljika, list maline, maslačak...

Fitoestrogeni 


Oni takođe mogu biti delotvorni, ali potoji razlika. Oni nisu identični hormonu estrogena i ne utiču na to da se nadoknadi njegov nedostatak , nego deluju na estrogenske receptore. Oni su slične strukture i imitiraju dejstvo estrogena u telu. Postoji nekoliko vrsta fitoestrogena, a najviše su do sada izučavani izoflavoni. Ima ih u semenkama i mahunarkama ( soja, mleveni lan, susam) . Fitoestregene možete unositi hranom. Pročitajte kako treba da izgleda ishrana u menopauzi.

Biljke bogate fitoestrogenima koje su dobar lek za valunge su : koren sladića, koren valerijane, crni kohoš

Tradicionalna hormonska terapija


Tradicionalna hormonska terapija estrogenom koristi treću vrstu hormona - sintetički proizvedene verzije estrogena. To mora da vam prepiše lekar.

Čaj protiv valunga u menopauzi


Prirodni lek za valunge moće biti u obliku tinktura odnosno biljnih kapi ili u obliku čaja.

Najbolji čajevi za valunge su:

 • čaj od crvene deteline
 •  čaj od lista maline
 • čaj od korena sladića
 • alfafa
 • čaj od virka
 • macina trava

Životne navike kao lek za valunge


Najboji lek za valunge  u menopauzi je briga o sebi. U nekoliko sledećih koraka navešćemo stvari koje treba da praktikujete ili izbegavate kako biste jednostavno ublažili valunge u menopauzi.


 • identifikujte okidače valunga i izbegvajte ih ako je moguće ( stres, začinjena hrana, tople prostorije...)
 •  pijte dovoljno vode tokom dana. Hidratacija je bitna kao pomoć telu za regulisanje telesne temperature
 • savladajte neke tehnike relaksacije - duboko dišite, meditirajte, usmeravajte svoje misli i pokušajte da osanete smireni. Osećaj panike može pogoršavati valunge.

Tablete kao lek za valunge
Hormonska terapija je jedan vid lekova za valunge u tabletama koje vam može prepisati vaš lekar.

Pored toga postoje i tablete za menopauzu koje su na potpuno prirodnoj bazi.

Kao najbolji lek za valunge ovog tipa izdvajaju se:

 • Femal tablete za valunge bazirane na ekstrakte polena PI82 i GCFem i vitamin E. Ne sadrže estrogen ni fitoestrogene.
 • Femarel tablete za menopauzu  na bazi aktivnih sastojaka soje. Takođe ne sadrže skintetički hormone.
 • Feminal kapsule koje us na bazi ekstrakta crvene deteline
 • Femisan A kapsule
 •  Genestin forte sadrži fitoestrogene
 •  Menopace tablete za menopauzu koje sadrže izoflavone soje i mnoštvo vitamina  za menopauzi
Ako vas muče valunzi, nemojte da ćutite i trpite neprijatnosti. Lek za valunge postoji, a na vama je da otkrijete koja od ovih gore varijanti je najbolja za vas.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?

loading...