100% nepogrešivi simptomi da dolazi menstruacija - Moj ciklus
search

100% nepogrešivi simptomi da dolazi menstruacija

By | Leave a Comment
Ovo su simptomi da dolazi menstruacija. Nekih ste prilično svesni, nekih možda i ne. Zato evo znakova koji vam zasigurno mogu nagovestiti da je krvarenje blizu.

Ako ste žena i imate redovan mesečni ciklus, onda ste verovatno primetili da se simptomi da dolazi menstruacija javljaju po nekoj ustaljenoj šemi. Ako ste deo mlađe populacije koja još nema iskustva sa menstruacijama, opet je dobro znati koji to simptomi ukazuju da će prva menstruacija uskoro doći.

Čak 90% žena pati od PMS-a odnosno predmenstrualnog sidnroma. To je zapravo toliko velika brojka, da ne možemo reći da je PMS sporadična pojava, već sasvim redovan skup simptoma koji se u telu žene javljaju pred menstrualno krvarenje. 

Sve dok ovi simptomi ne remete značajno vaš normalan život, ok ste. Ako postanu jako izraženi, do te mere da ne možete da funkcionišete normalno, onda je u pitanju PMDD. Pročitajte detaljno šta je predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Hormonske promene u ovom periodu su osnovni uzrok problema. Kada njihov efekat ublažite, onda je i odgovor organizma na promenu manje dramatičan i podonošljiviji.

Kada se javljaju simptomi da dolazi menstruacija


Simptomi da je menstruacija blizu nisu isti kod svih žena, ali može se napraviti neki spisak najučestalijih, što mi upravo i radimo. Ono što im jeste zajedničnko, jeste to kada se javljaju. Obično to bude 7 dana pred menstruaciju – neki dan gore ili dole!

Malo je onih žena koje mogu da se pohvale da imaju redovne menstruacije i da pojma nemaju kada će se ona pojaviti. Ne samo zato što je lako voditi evidenciju kada imaš redovan ciklus, nego baš zbog toga što se javljaju ti nepogrešivi simptomi da dolazi menstruacija.

Najčešći znaci da je menstruacija blizu



Zašto vam mi sad ovo pišemo, kad vi sve to već znate? 
Posmatrajte ove simptome na drugima. Recimo, ako ih primetite na vašoj šefici, najbolje je da neko vreme samo ćutite i trepćete. U suprotom svaki pokušaj komunikacije može biti ulazak u opasnu zonu.  Isto važi i za ukućane i druge žene sa kojima ste u kontaktu. Ako ih dobro poznajete, vrlo lako ćete povezati da im hormoni prave čuda po telu i da možda nisu sasvim svoje. 
Osim toga, često nas ovo pitaju devojke koje još nisu toliko ušle u štos.
Ovo vam neće promaći!

Bubuljice k’o u sred puberteta


Background photo created by bearfotos - www.freepik.com

Ko kaže da su bubuljice pubertetski problem? Malo morgen! Osim, ako ne računate da iz puberteta niste izašle ni sa 35!Najstrašniji mit o bubuljicama koji su nam ikad pričali. Prosečna žena zna da ovo nije istina, jer se sa istima bori par dana pred menstruaciju.  Ovo je posledica hormonskih promena koje se manfestuju na koži.  Pročitajte kako negovati kožu u kom delu ciklusa. Pisali smo o uzrocima bubuljica u PMS-u.
Pubertet je takođe period burnih hormonskih promena, pa možemo reći da ova dva imaju dosta sličnosti. 
No, bubuljice nisu jedina stavka!
I ovo je!

Postajete svesni svojih grudi!


I ne, nije baš da ćete tih dana sa ponosom obući duboki dekolte i reći „Svete, evo mojih savšenih grudi!“. Postanete ih itekako svesni čak i ako su sasvim male. Pred menstruaciju one zaista mogu da dobiju na bujnosti, ali najgore je što to bukvalno osećate. Grudi pred menstruaciju ponekad dosta bole što je siguran simptom da uskoro dolazi menstruacija.

Postajete umorni lik iz bajke


Simptomi da dolazi menstracija mogu od vas napraviti poptpunu durugu osobu. Recimo , uspavanu lepoticu, ako vas tih dana pred menstruaciju savlada užasan umor i sve vam je napor. Dobro, ako baš kuburite sa živcima pred menstruaciju, onda ste više neki veštičji lik iz bajke. Ali umoran lik. Da bude najgore, koliko god da ste umorni, može se desiti da zbog promene hormona patite od nesanice. Pa ste sutradan još umorniji. I još nervozniji.


via GIPHY

A onda, happy end kada dobijete menstruaciju. Žabe se pretvaraju u prinčeve, vi u princezu i živite srećno do... sledećeg PMS-a!

Digestivni problemi idu u krajnost


Konkretno, mislimo na vašu stolicu koja nekoliko dana pred menstruciju može postati ... pa...čudna. Tako se može desiti da nekoliko dana patite od zatvora (a onda kada dobijete menstruaciju sve to izbacite iz sebe i osećate kao da ste upravo uradili neki sjajan detoks tretman i preporodili se – čist osećaj blaženstva) ili pak dobijete proliv. Pisali smo i o tome kakva je veza između velike nužde i menstruacije.

Nalazite se u 3 agregatna stanja


Nema očiglednijeg simptoma da dolazi menstruacija od gasova i nadutosti. Bukvalno vas izobliči. Stomak postane ogroman, tvrd, naduven do te mere da izgledate kao trudnica. Čak vas propuštaju u redu za čekanje da stanete ispred. Vi to baš ne prihvatate rado, ne zato jer morališete i niste trudni, nego zato što vas brine da iste te gasove koji vas muče, ne ispustite slučajno nekome pod nos kao zahvalnost.
Nisu samo gasovi problem.U PMS-u telo zadržava sva agregatna stanja. Pored gasova, tu je i voda koja se zadržava.Lice se naduje, kapci se spuste, a noge budu kao balvani. Pravilna PMS ishrana ovde može mnogo pomoći.

Glavobolja bez mamurluka

Nije neophodna prevelika doza alkohola da bi vam se hemija u glavi pretvorila u mamurkuk. Dosta je da hemijske promene odrade hormoni u PMS-u i eto glavobolje i migrene. U nekim slučajevima, čak i vrtoglavice. Samo što sve to dobijete neočekivano. Bez lude žurke prethodno veče!

Šizofrenija na vidiku

Promene raspoloženja mogu biti vrlo upadljiv simptom da dolazi menstruacija. I ovde se javljaju krajnosti. Jednog trenutka ste tužni i besni . Već sledećeg pevate i skačete od sreće. Ponekad je dovoljno da pogledate istoriju pregledanih filmova i klipova na netu da shvatite da su vam koze nisu na broju i da su otišle daleko. Ali je zato menstruacija blizu...

Doručkuješ 3 puta... najmanje!





Po mogućnosti nešto kalorično, masno, nezdravo i slatko. Ali hej, doručak je najvažniji u toku dana. A ni ostale obroke ne treba preskakati! 3 puta!

Sve je pogrešno!


Šef ti je pogrešan. Posao ti je pogrešan. Partner ti je pogrešan. Haljina ti je pogrešna. O frizuri da ne govorimo. I taj karmin ti ne stoji. Jedino je nepogrešivo jasno da treba da dobiješ menstruaciju.

Pored ovih simptoma koji su običajeni, javljaju se i neki neuobičajeni koje nije baš uvek lako povezati sa stanjem stvari. Otkrijte najneobičnije PMS simptome!

Simptomi da dolazi prva menstruacija


Devojčice koje još nisu dobile prvu menstruaciju, često se pitaju kako da znaju da je menstruacija blizu i koji su to simptomi koji će ukazati na to.

Evo nekih:

  • Grudi počinju da rastu. Nije da će se menstrualno krvarenje pojaviti odmah čim počnu da bubre, ali to jeste znak da je menstruacija relativno blizu. Najviše 2 godine nakon toga, trebalo bi da se javi krvarenje.
  • Rast dlaka u pubičnom području
  • Vaginalni iscedak . Ovo je možda i najpribližniji simptom da dolazi menstruacija i krvarenje se može očekivati za nekoliko narednih meseci.

Pročitajte detaljnije o prvoj menstruaciji kod devojčica.

A onda kada primetite simptome,šta vam je činiti?

Pripremite se! nabavite zalihe uložaka, tampona ili pripremite vašu menstrualnu čašicu. Sigurni smo da vas menstruacija neće iznenaditi!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?