Prva menstruacija i stvari koje ti mama možda nije rekla - Moj ciklus
search

Prva menstruacija i stvari koje ti mama možda nije rekla

By |
Da li je prva menstruacija nešto što spremno očekuješ ili nešto zbog čega strepiš? Ma koliko ti pričali o njoj, sigurno ti mnoge stvari nisu jasne imaš pregršt pitanja koja te muče.

Recimo....


Kada ću dobiti prvu menstruaciju?
Šta da radim?
Kako da znam kada će to da se desi?


I ono najvažnije na koje prvo treba da potražiš odgovor da bi shvatila o čemu se radi...

Šta je menstruacija uopšte? 


Menstruacija je prirodan, mada iskreno ne i sasvim prijatan proces, koji se jednom mesečno dešava u telu svake zdrave žene. 

Ok, pomalo i van tela, ali glavni proces odvija se unutra.

A šta se dešava?


Žene imaju dva jajnika ispunjena velikim brojem malih jajnih ćelija. Jednom mesečno ta jajašca sazrevaju i napuštaju jajnike . Taj proces naziva se ovulacija. Ukoliko tokom ovog perioda dođe do oplodnje jajašca nastaje trudnoća i menstruacije se ne javlja. Oplođeno jajašce prikači se za unutrašnji sloj koji oblaže matericu i raste u plod.  Ako do oplodnje ne dođe, zrelo a neoplođeno jajašce zajedno sa delom tog unutrašenjeg sloja u materici ispada kroz vaginalni otvor. Telo se na ovaj način zapravo čisti, a to krvarenje je ono što zovemo menstruacija.

Kada ću da dobijem prvu menstruaciju?


Ovo je pitanje koje često muči devojčice onda kada primete da  telo u puberetetu počinje da im se menja i kada saznaju da to nije jedina promena koja ih čeka. Sazrevanje se vidi spolja, ali se, kao što smo već rekli, određeni procesi sazrevanja dešavaju unutra.

A kada će tvoje telo biti dovoljno zrelo da dobiješ prvu menstruaciju?


Prva menstruacija



Pa, to je prilično individualno. Menstruacija kod devojčica nije neko zacrtano pravilo. Baš kao što deci ne rastu zubi u isto vreme, niti im rastu grudi iste veličine, ni početak prve menstruacije nije tačno vremenski određen već zavisi od osobe do osobe.

Prva menstruacija kod devojčica javlja se između devete i petnaeste godine (najčešće od 11-13) iako neka istraživanja govore da devojčice sve brže sazrevaju i da se prva menstruacija javlja sve ranije. Ipak,  ukoliko želiš da bar oprilike znaš odgovor na pitanje kada ćeš dobiti prvu menstruaciju, nije loša ideja da pitaš svoju majku ili stariju sestru ako je imaš, kada su one primetile menstrualno krvarenje prvi put. Vrlo je verovatno da će se i tebi desiti to u sličnim godinama.

Pored toga, određeni simptomi na tvom telu ukazaće ti na to da je prva menstruacija blizu i da nećeš još dugo čekati.

Simptomi prve menstruacije


Simptomi koji ukazuju da je prva menstruacija blizu takođe variraju od osobe do osobe, ali se uglavnom javljaju neke promene na koje treba da obratiš pažnju, koje su ujedno i pouzdan znak da si u pubertetu.
  • Počinju da ti rastu grudi. Čak i ako nemaju tendenciju da mnogo narastu, osetićeš blagu neprijatnost , bolove i napetost u tom delu tela. Do prve menstruacije od tada može proći oko 2 godine.
  • Počinju da rastu stidne dlačice
  •  Javlja se iscedak na vešu koji je sluzast i uglavnom bele boje, a možeš primetiti braonkast ili rozikast iscedak  na vešu.


Postoji tvrdnja da se prva menstruacija javlja onda kada dosegneš telesnu težinu od oko 45 kg. Ukoliko si premršava, to možda može biti razlog zašto prva menstruacija kasni. Važi i suprotno - prevelika telesna težina može biti uzrok da se prva menstruacija pojavi ranije.

Simptomi koji ukazuju da će prva menstruacija uskoro doći mogu da potraju godinu dana, pa i više.

Kako izgleda prva menstruacija?


prva menstruacija kod devojčica



Onda kada je dobiješ, nećeš imati mnogo sumnje - primetićeš veliku tamno crvenu ili braonkastu fleku na svom vešu. Boja menstrualne krvi varira i to ne treba da te brine. Najčešće je tamne boje jer menstrualno krvarenje nije baš sveža krv iz vene poput one kada se posečeš.

Prva menstruacija kod devojčica je obično lagana i nema obilnog krvarenja. Traje par dana. Ipak, može se desiti da odmah imaš obilnija krvarenja i da menstruacija traje i do 7 dana.

Menstrualno krvarenje inače traje 3-7 dana, nekome duže, nekome kraće

Važno je da pričaš i razmeniš iskustva sa drugaricama o tome, ali nemoj da očekuješ da imaš iste simptome kao one. Svako telo je drugačije, a ti treba da upoznaš svoje i njegov menstrualni ciklus.

Menstrualni ciklus je period između dva krvarenja - od prvog dana krvarenja do prvog dana sledećeg krvarenja. Obično se menstruacija javlja redovno u nekom odrđenom periodu. Taj period može biti između 21-35 dana. Da bi ustanovila koliko je dug tvoj period, moraćeš da vodiš svoju malu evidenciju na kalendaru.

Ne mora da znači da će odmah posle prva menstruacije ciklus biti redovan. Naprotiv, sasvim je normalno da se jedan mesec javi, pa 2 meseca izostane. Ipak, vremenom će se to ustaliti i moći ćeš da nađeš neki ritam po kojem se ona ponavlja. 

Osim toga, naučićeš i da prepoznaš signale koje ti telo šalje neposredno pred menstraciju, kao što su napetost u grudima, otečen stomak, glavobolja, nervoza, želja da jedeš slatkiše, bubuljice. Da, zvuči grozno, ali ne znači da ćeš da dobiješ sve ovo u paketu. Ovi simptomi čine predmenstrualni sindrom (PMS).

Šta kada primetiš krv?


To je nesumnjivo znak da si dobila svoju prvu menstruaciju i da možeš da ih očekuješ još, svaki mesec po  jednu. 

Prva stvar koju bi trebalo da uradiš jeste da saopštiš svojim roditeljima da se to desilo. Možda ti to deluje malo bezveze, ali treba da imaš na umu da i oni očekuju da ti se to desi i da je menstruacija nešto sasvim normalno. Štaviše, znak je da se zdrava i da tvoje telo normalno funkcioniše.

Čudno ti je da o tome govoriš sa tatom? Ma ne brini, zna on dobro šta je to i nema razloga da se stidiš. Ipak, ukoliko ti je neprijatno, kaži tetki, sestri ili nekoj ženskoj osobi u koju imaš poverenja.

Ukoliko nisi u prilici da ih odmah obavestiš o tome, zato što si u školi ili na nekom putovanju ili sama  kod kuće, onda treba da znaš kako da postaviš uložak.

Kako se koristi uložak


Sasvim sigurno si videla i reklame za uloške i primerke istih u svom kupatilu. Nije loše da  imaš jedan uvek spreman još onda kad primetiš braonkast iscedak prvi put na svom vešu. Stavi ga u neku pregradu tvog školskog ranca i prva menstruacija neće te iznenaditi ni u školi.

Uložak se jednostavno koristi. Većina današnjih primeraka je tanka kako se ne bi ocrtavali kroz odeću, i samolepljiva.

 Primetila si obilniju krv?  Uradi sledeće:
  • Odmotaj uložak i skini zaštitnu traku sa  njegovog dna. Kod nekih uložaka ona se skida već samim uklanjanjem omota.
  • Skini veš, do kolena. Centriraj uložak na sredinu unutrašenjeg dela svog veša, baš  tamo gde si primetila iscedak ili krv i zalepi ga
  •  Ukoliko uložak ima krilca, odlepi zaštitnu traku sa njih i zalepi sa spoljašnje strane veša, kao da ga obavijaš
  • Obuci veš i nastavi sa svojim aktivnostima kao da ništa nije bilo


Uloške bi trebalo da menjaš na svakih 4-6 sati, pa i češće ukoliko je krvarenje jače.

Pored uložaka, sprečavanju curenja menstrualne krvi služe i tamponi. Ipak, za prvu menstruaciju najbolje je da se suočiš sa higijenskim ulošcima jer su jednostavniji za upotrebu.

Da li menstruacija boli?


Iako krvarenje može delovati dramatično, prva menstruacija, a ni svaka naredna najčešće ne boli. I ovde ima izuzetaka. Tokom izbacivanja krvi iz tela, materica se grči i to možda možeš osetiti kao specifične grčeve u stomaku. Sasvim sigurno ćeš vremenom da ih razlikuješ od ostalih stomačnih tegoba. Kod nekih žena, ovi bolovi mogu biti jači i zahtevaju lek protiv bolova. Kod drugih je pak sasvim podnošljiv bol ili ga nema.

Da li ljudi oko mene znaju da imam menstruaciju i treba li da mirujem?


Postoje u suštini samo dva načina da tvoja okolina zna da imaš menstruaciju:
  • Rekla si im
  • Nisi lepo namestila uložak ili ga nisi reagovala na vreme, pa imaš crvenu fleku na odeći


U svim ostalim slučajevima nema šanse da neko zna šta ti se dešava.

Menstruacija nije bolest. Štaviše, pre se bolešću može smatrati njen izostanak. Ukoliko nemaš bolove, nema potrebe da je preležiš. Slobodno možeš da radiš sve kao i uobičajeno - da ideš na trening, u školu, da izlaziš sa društvom. Jedina je razlika što ćeš morati da nosiš uložak sa sobom i uključiš u priču dodatni oprez.

Naravno, prva menstruacija često sa sobom povlači i neke čudne savete. Jedan od njih je svakako onaj da tokom tih dana ne treba da se kupaš. Istina, kupanje u moru nije baš jednostavno, ali uz  par trikova i to je izvodljivo. 

Tuširanje tokom menstruacije, ne samo da je dozvoljeno nego je i obavezno. U suprotnom, počeće da se šire neprijatni mirisi oko tebe i otkirićeš još  jedan način da svi oko tebe znaju da si dobila.

Prva menstruacija je iskustvo koje ćeš sigurno pamtiti, bilo zbog sreće što si se konačno uklopila u svoje vršnjačko društvo, bilo zbog strepnje. Svaka kasnija biće samo još jedna rutina u tvom životu sa kojom ćeš uspešno da se boriš jednom mesečno.




Новији пост Почетна