PMS simptomi - da li ih prepoznajete? - Moj ciklus
loading...

PMS simptomi - da li ih prepoznajete?

By |
Da li vam teže pada da podnesete PMS simptome ili samu menstruaciju? Ili možda imate sreće pa ste u onih 15% žena koje nemaju nijedan simptom predmenstrualnog sindroma i uopšte ih ne prepoznajete?

Možda su simptomi PMS-a blagi pa vam prođu kao loš dan ili slučajnost. I  to je super, posebno onda kada imate u vidu da postoje i žene koje bukvalno odboluju PMS i odahnu kada krvarenje počne. U tim slučajevima je važno prepoznati simptome i njihovo ponavljanje , jer ponekad male promene u načinu života mogu da donesu veliko olakšanje.


simptomi PMS-a
simptomi PMS-a

Simptomi PMS-a na koje  treba da obratite pažnju


Kažu da postoji preko 300 simptoma PMS-a koji variraju od žene do žene. Neke su "obdarene" sa nekoliko simptoma, neke imaju samo jedan. Svaki mesec 3 od 4 žene proživljajavju neki svoj individualni splet nelagodnosti.

PMS još uvek krije neke svoje tajne i nema karakteristike tipične za svaku ženu.  Problemi koje izaziva mogu biti emotivne i fizičke prirode.

Emotivni problemi su sve one situacije kada se ne osećate baš sasvim svoje i udobno u svojoj koži. A ni tuđa vam baš ne prija. Zapravo, kako god okrenete, niste zadovoljni.
 Uglavnom se javlja napetost i nervoza koja je preuveličana, depresija i epizode plakanja, nagle promene raspoloženja. Nije retkost da se kao simptom PMS-a javi nesanica, želja za određenem hranom (uglavnom slatkišima, mada se mogu javiti gurmanski porivi slični onima koji se pripisuju trudnicama) . Pored toga, javljaju se i želja za samoćom i povlačenje iz društva, kao i loša koncentracija i nemogućnost normalnog obavljanja zadataka
.
Fizički simptomi PMS-a  mogu dodatno otežati stvari i učiniti da se u periodu pred menstruaciju osećate bolesno u pravom smislu te reči. Najčešće se javljaju bolovi u zglobovima i mišićima i grčevi, glavobolje, umor, bolovi u donjem delu leđa ili čak i bolovi u jajnicima pred menstruaciju. Posebna neprijanost su napetost i bolovi u grudima i otečenost stomaka koji može da značajno poraste. Kao  znak da je menstruacija blizu javlja se i braonkast sekret pred menstruaciju.  Pred toga, kod nekih žena dolazi i do zadržavanja vode u organizmu, pa im noge postaju otečene i teške. A da sve to bude još gore, mogu se javiti i bubuljice.

Neke žene lagano prolaze kroz sve ove simptome PMS-a  jednom mesečno i imaju podršku i razumevanje svojih bližnjih. Neke druge , pored svih nevolja koje ih snađu, slušaju i zajedljive komentare na račun svog trenutnog stanja i nisu shvaćene dovoljno ozbiljno. Vrlo često i same ne pridaju značaj ovim simptomima i trpe misleći da je to jedino rešenje. Ima i onih kod kojih su simptomi PMS-a jako izraženi Tada govorimo o predmenstrualnom disforičnom poremećaju koji je dosta redak i javlja se kod 3% žena.

Da li je PMS razlog za brigu?

Jeste, onda kad počne da ometa normalan život. 


Realno, može biti jako teško ići na radno mesto koje zahteva rad sa ljudima ako ste u fazi kada ste toliko nervozni i  napeti da biste najradije pobegli na pusto ostrvo.

Šta je PMS i zašto nastaje


PMS je skraćnica za komplikovan naziv koji opisjuje još komplikovanije stanje -Predmenstrualni sindrom. 

Ponekad je dovoljno znati uzroke nekog problema da bi se našlo reršenje. Logično zar ne - mnogo je lakše nego boriti se sa nevidljivim neprijateljem. PMS je ipak vešto maskirani neprijatelj koji ne pokazuje svoje lice u potpunosti.

Iako se ne može sa sigurnošću reći koji je  tačan uzrok PMS-a,  smatra se da su to promene koje se dešavaju u nivou određenih hormona u organizmu. Ne samo da se u ovom periodu dešavaju promene nivou progesterona i estrogena ( polnih hormona) nego oni utiču na čitav niz drugih hormona i tako dobijemo lančani haos sa ženom u centru zbivanja. Neki od njih su:

Serotonin koji opada onda kada opada nivo estrogena, odnosno posle ovulacije. Serotonin je hormon zadovoljstva, pa njegov niži nivo proizvodi posledice kao šro su loše raspoloženje, nezadovoljstvo i pojačan apetit odnosno potreba da se na taj način probudi osećaj zadovoljstva i prodrma nivo serotonina.

Endorfin inače smanjuje osetljivost na bol. Kada njegov nivo opadne, bolovi i napetosti postaju teže podnošljivi.

Gama aminobuterna kiselina se povećava sa povećanjem progesterona, a zaslužna je za nervozu i napetost

 Mineralokortikoid koji utiče na odnos soli i vode u organizmu pa se zato javlja nadutost i otečenost i zadržavanje vode u telu.

Prolaktin koji je vetan za proizvodnju mleka i funkciju dojenja, a usko povezan sa stresom. Veći nivo obog hormona tokom PMS-a je razlog za bolne i otečene grudi.

Pored promena u hormonima, uzrok PMS-a može biti u načinu života.

  • Imate stresan život? PMS vam može doneti dodatni nervozu, depresiju, osećaj beznađa i gubljenja konaca.
  •  Nezdravo se hranite? Nedostatak hranjivih materija i PMS doneće vam razdražljivost, nesanicu, umor, grčeve i  bolove. Obično je to znak da vam nedostaju magnezijum, kalcijum, vitamin B i E. Previše soli uzrokovaće nadutost, a alkohol i kafa uticaće na promene raspoloženja.
  • Ukoliko imate nestabilan šećer u krvi, PMS simptomi koje možete očekivati su vrtoglavica i malaksalost, promene raspoloženja, nekontroisana želja za slatkišima koja je neodložna

PMS se najčešće javlja kod žena koje su u tridesetim i ranim četrdesetim godinama i imaju bar jedno dete. Istorija depresivnih poremećaja i intenzivnih PMS iskustava u porodici su  faktori koji mogu da doprinesu njegovoj pojavi.

 

Koliko traje PMS? 

Baš kao što su simptomi predmenstrualnog sindroma individulani, tako i dužina trajanja nije ista. Može se javiti i do 14 dana pred menstruaciju, a može i svega nekoliko dana pred samo krvarenje. Ukoliko ste inače pod nekim stresom, možda vam simptomi i promaknu i pripišete ih tekućim događajima. Ipak, ukoliko ih redovno doživljavate, onda već znate kako da ih prepoznate.

Simptomi PMS-a traju dok ne počne menstruacija. Onda kada se javi krvarenje, hormoni se vrate u normalu, kockice slože i vi ste opet ona stara, dobro raspoložena osoba...bar na neko vreme.

Onda kada shvatite da je bes i razdražljivost u stvari PMS, možete ponekad da povučete kočnicu , udahnete duboko i odreagujete razumno umesto impulsivno.

Kako se leči PMS?Da postoji neka posebna magična pilula i lek protiv PMS-a - ne postoji. Onda kada imate bolove, popijte lek protiv bolova, a za raspoloženje vam treba lek protiv depresije. To nemojte uzimati na svoju ruku već se posavetujte sa svojim lekarom.Njemu treba detaljno da opišete svoje simptome PMS-a. Onda kada su oni veoma jaki, lekar vam može  prepisati i hormonske kontraceptivne pilule koje sprečavaju ovulaciju pa samim tim i fluktuaciju hormona. Onda kada imate problem sa prevelikim zadržavanjem tečnosti u organizmu, lekar će vam prepisati diuretk.A možete isprobati neke od prirodnih lekova protiv PMS-a

Ono što možete sami da uradite da pomognete sami sebi u borbi protiv PMS-a jeste promena životnih navika:
  • Vežbajte redovno jer vežbanje povećava serotonin i endorfin
  • Jedite zdravu hranu. Umesto satkiša jedite voće (i ono je slatko, zar ne) i izbegavajte  začinjenu htranu.Da, to može biti velika borba sa samim sobom u tim trenucima, ali pokušajte. To samo vaš serotonin traži podsticaj. To možete probati da uradite i na drugi način. Recimo seksom!
  •  Spavajte 8 sati dnevno i nadmudrite umor
  • Meditirajte. To može da vam pomogne da popričate sami sa sobom, umirite se i budete manje nervozni.
  •  Dodajte vitamine koji vam možda fale. Uglavnom će vam lekar preporučiti folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, Vitamin B6 i E.
  • Pijte dovoljno vode. Ma kako kontraproduktivno zvučalo da unosite vodu onda kada je telo zadržava, to je odličan način da promenite odnos soli i vode u  telu i izbacite višak.
Protiv PMS simptoma
Meditacijom protiv PMS-a

Istina je da PMS pogađa 85% žena, ali to ne znači da on treba da se prihvati kao normalan i da se trpi. Još manje poželjno trpeti nerazumevanje i zajedljive komentare na račun trenutne slabosti. Ta slabost nam se vraća jednom mesečno, a kod nekih traje i do 14 dana. Ukoliko uzmemo u obzir da prosečan ciklus traje  28 dana, odnos između normalnih i PMS dana je pola-pola

Da li ćete i dalje ignorisati svoj problem ili ćete pokušati  nešto da promenite? 

Koji spektar simptoma PMS-a  vi imate i kako se nosite sa njima?
Noviji post Stariji postovi Početna stranica
loading...