Prepoznajte tipične simptome menopauze odmah! - Moj ciklus
search

Prepoznajte tipične simptome menopauze odmah!

By |
Koji su simptomi menopauze i kako da znate da počinje? Šta da očekujete? Pročitajte i proverite imate li neki od njih!




Menopauza je period kada ženi prestaje menstruacija - potpuno.

Možda vam se čini da jedva čekate da se to desi i da ćete znati kako da uživate bez mesečnih krvarenja. Ipak, to je podjednako velika promena u životu, baš kao i prva menstruacija. Možda i veća, jer će dobro da vas prodrma na svim nivoima - mentalno, emotivno, fizički.

Sve one priče o uživanju bez menstruacije mogu da dobiju drugi tok ako uletite u menopauzu nepripremljeni na ono što vas čeka!

Menstruacija ima važnu ulogu u životu svake žene. Štaviše, i režira i vuče konce iz pozadine.

A šta se dešava kada prestane?

Šta je menopauza, a šta klimaks?


Menopauza i klimaks su sinonim za jednu te istu stvar- prestanak menstrualnog ciklusa.


To je period koji počinje 12 meseci posle poslednje menstruacije i normalan biološki proces povezan sa starenjem.

Šta se dešava u klimaksu?

Jajnici polako počinju da gube svoju reproduktivnu ulogu i prestaju da oslobađaju jajašca. Onda kada nema jajašca, nema ni mogućnosti za njihovu oplodnju. Dakle, po tom pitanju postajete bezbrižne jer menopauza i trudnoća ne idu zajedno.

Isto tako, kada nema jajašca nema ni njihovog izbacivanja iz tela onda kada nisu oplođena, odnosno nema menstrualnog krvarenja.

Jajnici su odgovorni za proizvodnju estrogena, polnog hormona koji ženama daje tipične ženske karakteristike u izgledu, kao što su oblik tela, maljavost (odnosno njen nedostatak na pojedinim mestima gledajući u poređenju sa muškim telom) , a utiče i na gustinu kostiju i elastičnost kože. Jednostavno, bez estrogena naše telo postaje krto i lomljivo u svakom pogledu.

Na prvi pogled, klimaks može delovati kao pravi odmor od svih ženskih tegoba i strepnji. Nema mesečnog krvarenja i nema straha od neželjene trudnoće. Ali najčešće priče o klimaksu i simptomima menopauze nisu baš zabavne, zar ne?

U menopauzi nivo estrogena opada. Baš kao što se hormoni mogu poigrati sa telom i raspoloženjem onda kada imate PMS, tako isto može se desiti u klimaksu.

Menopauza ne nastaje samo prirodno odnosno starenjem. Postoje i oni izazvani uzroci koji obično iza sebe kriju neki zdravstveni problem. Uklanjanje materice i jajnika ili hemoterapija mogu utiacati na to da menstrualni ciklus prestane i onda kada mu nije vreme. I tada se simptomi menopauze javljaju ranije.

Kada počinje menopauza?


kad počinje menopauza

Svako telo je priča za sebe i ima neki svoj individulani biološki sat. Menopauza nije tajmirana, dolazi postepeno i pojedini simptomi menopauze, kao što je recimo neredovan ciklus, sigurno će vas polako pripremiti na to. Ovaj period pripreme naziva se perimenopauza.

Menopauza obično počinje oko 50-te godine života. 

To nije pravilo, ali ako baš želite da se vodite nekim pravilima, onda je bolje da posmatrate ona porodična i saznate kada je klimaks nastupio kod vaša mame, starije sestre ili tetke.

Najranije simtomi menopauze počinju oko 30-te godine, najkasnije oko 60-te starosti, ali to su krajnosti. Tako možete čuti priče o parovima koji su u ušli u šestu deceniju i postali roditelji.

A koliko traje klimaks?


Menopauza traje u proseku oko 4-5 godina, mada neki simptomi mogu potrajati preko 10 godina.

Nakon toga nastupa period koji se naziva postmenopauza .

Simptomi menopauze su sledeći!

Svaka žena individulano proživljava simptome menopauze. Neke se žale na gomilu simptoma, neke relativno glatko prođu kroz taj period.

Neredovno menstrualno krvarenje 

Na ovom polju možete da očekujete baš svašta. Neke žene imaju mnogo obilnije krvarenje, dok neke imaju slabije nego što su ga inače imale. Periodi mogu biti kraći nego što su bili, ili duži. Može se desiti i da menstruacija izostane nekoliko meseci pa da se onda opet javi u nekom neredovnom ciklusu.

Ukoliko ste imali redovan mesečni ciklus, ovakve neredovnosti će vam jasno staviti do znanja da vas možda "drma klimaks".Da biste ipak bili sigurni da je to simptom menopauze, treba da se posavetujete sa lekarom.

Menopauza nastupa onda kada 12 meseci budete bez ovakvih iznenadnih menstruacija i bez krvarenja uopšte.

Valunzi u menopauzi i noćna preznojavanja

Ovo je jedan od onih simptoma menopauze koji se najčešće prepričavaju kao neprijatne ili komične anegdote, zavisi kakav vam je pogled na svet. Ovaj iznenadni osećaj toplote obično se javja u predelu glave i grudi, a može biti praćen i vrtoglavicom, mučninom i preznojavanjem

Valunzi ne traju dugo - dođu i prođu na brzinu i traju od 30-60 sekundi. Mogu se javiti i nekoliko puta dnevno. Iako traju kratko, na pogrešnom mestu u pogrešno vreme napraviće vam pravi haos. Zamislite osećaj toplote koji vas iznenada obliva u sred važnog poslovnog sastanka.

Toplotni talasi nastaju zbog pada nivoa estrogena i u proseku se javljaju tokom 5 godina, mada kod nekih 10% žena mogu da potraju i 10 godina. Valunzi su često praćeni noćnim preznojavanjem što može biti vrlo neprijatno i iscrpljujuće onda kada vas probudi u sred noći. Često zbog toga dolazi do nesanice, a u paru sa njom ide i umor i nervoza.

Vaginalni simptomi menopauze


 Ovi simptomi klimaksa se mogu primetiti kao nedostatak vlažnosti i elastičnosti u predelu vagine. To može da dovde do peckanja, iritacije i bolova, a sam sekuslani čin učiniti vrlo neprijatnim i bolnim.U poslednje vreme, rejuvenijacija vagine je sve popularnija metoda koja rešava ovaj problem.

Menopauza ne znači prestanak seksualnih aktivnosti,ali usled svih problema koje može da nosi sa sobom, želja za seksom može biti smanjena.

Urinarni simptomi klimaksa 


Baš kao što dolazi do promena u tkivu vagine, dolazi i do promena u tkivu bešike i ona postaje podložnija urinarnim infekcijama. Takođe, usred slabije elastičnosti tkiva oba ova organa, veća je šansa da dođe do nevoljnog mokrenja onda kada radite neke nagle pokrete, recimo kada kijate, kašljete, skačete. 

Emotivni simptomi menopauze 


Ovi simptomi klimaksa su ono zbog čega ovo stanje možemo u početku brkati sa PMS-om. Uglavnom se javljaju slični problemi - umor , nervoza, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, promene u raspoloženju. 


Simptomi starenja tela 

Da, baš tako. Ne zvuči sjajno , ali onda kada imate menstruaciju, onda ste mladi! Onda kada ona prestane i kada nivo estrogena počne da opada, vaša mladost počinje da se urušava kao kula od karata. 

Tako možete da očekujete da dobijete na težini, da koža postane manje elastična i dobijete bore. Iako nivo estrogena opada, telo i dalje proizvodi testosteron, odnosno muški polni hormon zaslužan za one tipično muške odlike. Tako neke žene mogu iskusiti rast dlaka na bradi, brkovima, na grudima i stomaku. Obim grudi počinje da se smanjuje, a kosa da se tanji i opada.

Tegobe u menopauzi i kako pomoći sebi



Menopauza ima neke karakterističlne simptome, ali nažalost može doneti i neke komplikacije i tegobe.

  • Povećan rizik od srčanih oboljenja
  • Osteoporoza usled smanjene gustine kostiju i povećan rizik od preloma i povreda. 
  • Smanjen libido 

Klimaks nije bolest i nema terapije protiv njega. To je normalan i prirodan proces.

Ipak, možete da učinite nešto kako biste smanjili tegobe u menopauzi:

  • Posetite lekara ukoliko imate promene raspoloženja. Može vam prepisati neki antidepresiv.
  • Vežbajte. To što ste čuli taj savet milion puta, znači da je on značajn i važan. Vežbanjem održavate kondiciju, smanjujete rizik od srčanih bolesti, usporavate starenje, i podstičete proizvodnju serotonina koji utiče na bolje raspoloženje.
  • Zdravo se hranite. Iako naučnici još proveravaju da li biljni estrogeni mogu da poprave tegobe u menopauzi, zdrava ishrana neće odmoći. Jedite više sveže hrane, smanjite prerađenu hranu, suhomesnato, slatkiše i grickalice. Hrana bogata kalcijumom ojčaće vaše kosti, ona bogata magnezijumom vaše srce. Unosite omega 3 masne kiseline. Pobrinite se da unosite vitamine i minerale, a veštačke boje, pojačivače ukusa i ostale aditive i konzervanse.
  • Oblačite se slojevito. Ako znate da imate problem sa valunzima, nadmudrite ih tako što ćete nositi slojevitu odeću koja će vam omogućiti da se brzo rashladite.
  • Radite Kegelove vežbe, ojačajte mišiće vagine i bešike i spečite vaginalne tegobe i nevoljno mokrenje.
Simptomi menopauze uopšte nisu prijatni i teško je izdvojiti nešto lepo iz njih. Činjenica da ne možete ostati trudni i da više ne morate da nosite uloške i brinete o mesečnom krvarenju samo je iluzija sreće i zadovoljstva. Za neke žene, pravi problemi tek počinju u klimaksu. 

Ali, ne mora biti tako!

Dosta toga zavisi od vas samih i može se sprečiti ukoliko vodite računa o sebi. Zato nađite vremena da vežbate, šetajte, vozite bicikl , plivajte ili radite bilo šta što vam se dopada.

Ostavite loše navike, kao što su cigarete i okrenite se zdravijem životu. Ako počenete na vreme, simptomi menopauze možda prođu i sasvim neprimetno!

U svakom slučaju, nivo estorgena koji se menja u vašem telu uvodi vas u neki sasvim novi period života. Mlađi nećete biti, a na vama je da se prilagodite promenama baš kao što ste prilagodili sazrevanju ili odrastanju. Izvucite iz toga ono najbolje.


Новији пост Старији пост Почетна