Da li je nesanica u klimaksu normalna i koliko traje? - Moj ciklus
search

Da li je nesanica u klimaksu normalna i koliko traje?

By | Leave a Comment
Nesanica u klimaksu je jedna od uobičajenih nelagoda ovog perioda. Zašto se javlja? Koliko traje i hoće li ikad prestati ?

nesanica u menopauzi


Verovatno ste primetili da sa godinama sve manje spavamo i ustajemo sve ranije, čak i kad nemamo obaveze. Isto tako može se desiti sa godinama počnete da ne spavate uopšte ili jako loše, jer vas muči nesanica. I onda, dok svi spavaju, vi vrtite po glavi neke svoje priče, preturate po prošlosti, smišljate budućnost, brojite ovce, čitate knjigu ...

Možda mislite da je nesanica tu zbog tih silnih misli po glavi. A da li vam je palo na pamet da je problem menopauza?

Menopauza je period koji se javlja oko 55 godine života i koji podrazumeva potpuni prestanak menstruacije. Nivo estrogena počinje da opada, a sa sobom povlači i mnoge druge posledice. Nesanica u menopauzi je jedna od njih.

Šta je nasanica i koji su njeni simptomi?

Kao što sam naziv kaže, nesanica ili insomnia je poremećaj spavanja. 

To može značiti da imate poteškoće da padnete u san, ili ako i zaspite, to kraje veoma kratko i sa prekidima.

Jedna besana noć nije problem koji možete nazvati „nesanica u klimaksu“. Problem je kada ovo postaje učestalo stanje.
Možete reći da je nesanica vaš problem:

  • Ako imate manje od 6 sati za 3 noći
  • Ako spontano ustajete prerano, pre svanuća
  • Ako vam redovno treba više od 30 minuta da zaspite
  • Ako se osećate umorno i iscrpljeno tokom dana zbog nespavanja
  •  Ako uprkos tome što se umorni, opet imate poteškoće da utonete u san
Kao posledica nedostataka sna, bićete umorni, nervozni,dekoncentrisani, zaboravni.

Kakva je veza između nesanice i menopauze?



Da li je česta nesanica kod žena u menopauzi? Kakva je veza između ova dva procesa u organizmu?

Pa, priličmo jaka!

61% žena u menopauzi ima problema sa nesanicom!

A zašto?

Evo osnovnih uzroka:

Valunzi

Valunzi su talasi vrućine i znojenja koji traju par minuta, ali intenzivno. Jedan su od najčešćih simptoma klimaksa. Dešavaju se zbog naglog pada hormona u organizmu. Noću se iz istog razloga možete probuditi sasvim mokri, a zatim imati poteškoća pa ponovo utonete u san.

Hormonske promene


Pored estrogena i progesteron je hormon čiji nivo značajno pada. U prvim mesecima trdunoće ovaj hormon raste i zato se tada javlja umor i pospanost. E, kada ga nema dovoljno, javlja se nesanica u klinaksu.

Apnea sna i hrkanje


Apnea sna je poremećaj spavanja koji može da vas prilično uplaši, jer ostajete bez daha. Smatra se da se povaćava verovanoća za nastanak ovog problema u klimaksu. Delom se povezuje sa dobijanjem telesne težine. Delom se povezuje sa hormonima. Istraživamja su pokazala da progrestron ima uticaj na mišćnu aktivnost u zadnjm delu grla i da pad ovog hormona može da dovesti do zastoja u radu gornjih disajnih organa. Iz istog razloga dolazi i do hrkanja

Sindrom nemirnih nogu


Sindrom nemirmih nogu je specifičan problem koji aziva senzacije u nogama kao što su trnjenje golicanje i slično. U svakom slučaju , te ssenzacije teraju vas da pomerate noge jer to donosi olakšanje. Studije su pokazale da se pogoršava u menopauzi, pa može uticati na loš san. Ponekad pomaže da obujete čarape . Kako je ovo nervni problem, probajte na kratko da sebi zaokupite pažnju nečim, kako bi pažnja otišla sa nemira u nogama. Recimo, rešavajte ukrštene reči.

Nevezano za klimaks ( a posebno tada) na nesanicu mogu uticati i stres, loše navike u ishrni (kao recimo kasna većera), kasni popodnevno spavanje, suviše televizije ili telefona pre spavanja, neadekvatna prostorija za spavanje (suviše svetla, suviše toplote, buka).

Kako izaći na kraj sa nesanicom u menopauzi?

nesanica u menopauzi kod žena

Tako što saberete i oduzmete svoje navike, pa pre svega poradite na njima. To je ono što je do vas.

  • Pripremite uslove za spavanje.
  •  Rashladite sobu. 
  • Pogasite svetla. 
  • Obucite se tanko, pokrijte lagano. 
  • Ugasite buku.
  • Jedite ranije i zdravije. Pogledajte kako treba da izgleda ishrana u menopauzi. Nemojte da večerete posle 6. Ako i činite to, 2 sata posle jela nemojte da legnete da spavate. Radite nešto.
  • Napravite raspored spavanja i legnite uvek u isto vreme. Pre ponoći je poželjno. Tada se telo najkvalitetnije odmori. Ono ima neki svoj bioritam i valjalo bi da ga pratite. Oko 22h sata je iedalno da legnete
A ako i poromene navika ne daju rezultate, probajte sa drugim oružjem!

  • Nadoknadite estrogen. Lekar vam može prepisati hormonsku terapiju ili preporučiti biljne preparate na bazi fitoestrogena. Jedan od njih je crvena detelina koja će dovesti hormone u ravnotežu. Time smanjuje brojne simptome klimaksa, kako one dnevne, tako i noćne.
  • Nadoknadite melatonin. Ovo je hormon sna. Možete probati da konzumiaretrate više namirnica bogatih melatoninom. Plavo svetlo ekarana, kaću stručnjaci, utoće na nivo melatonima, pa gledajte da ga smanjite. Lekar vam može prepisati i tablete za spavanje. Čajevi i biljni preparati su takođe od koristi. Matičnjak i valerijana pouznati su po tome da deluju umirjujuće.
  • Naučite da se opustite. Šetajte po prirodi. Meditirajte. Vežbajte. Plešite. Radite stvari koje vas opuštaju.

Koliko traje nesanica u klimaksu?

Ovo je indivdualno. Kod nekih prođe čim se hormoni ustale, kod nekih traje do godinu dana, kod nekih žena potraje  godinama  i nauče da žive sa tim.

Menopauza nje bolest i ne treba je lečiti. Prihvatite je, pristupite joj zdravo i onda će i njene posledice biti znatno lakše po vas.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?