Recite DA za riblje ulje u menopauzi! - Moj ciklus
search

Recite DA za riblje ulje u menopauzi!

By | 2 comments
Riblje ulje u menopauzi je prirodna opcija koja obećava klimaks bez neprijatnih simptoma! Da, tako je jednostavno, premda treba biti obazriv! Ako ne verujete, pročitajte.



Riblje ulje je možda nekima od vas negativna asocijacija na detinjstvo. U zemljama bivše Jugoslavije masovno se koristilo za bolje zdravlje kod dece i mnogi se sećaju perlica neprijatnog ukusa koje su nerado gutali. (danas možete naći riblje ulje sa aromom jagode. O kvalitetu i prirodnosti aroma nećemo ovaj put...)

E pa, menopauza je vreme da se možda opet vratite ribljem ulju!

Evo o čemu se radi!

Veza ishrane, ribljeg ulja i menopauze


Riblje ulje dobija se iz tkiva masnih riba, a njegova tajna je zapravo u omega 3 masnim kiselinama. 

Hajde priznajte – koliko često je riba na Vašem jelovniku? Trebalo bi da bude bar 2 puta nedeljno, ali je činjenica da mnogi ribu jedu samo kada se posti. Neki ni tad...

A jeste li znali da žene na Istoku gotovo da nemaju simptome menopauze?

Hm...

Možda je to zato jer je riba na meniju jednom dnevno?!

Mnogo je navika koje su dijametralno suprotne kod ljudi na Istoku i Zapadu, a ishrana je jedna od njih. Pri tom, ona direktno utiče na naš organizam. Možda mi na našem podneblju nismo Zapad po mnogim pitanjima, ali što se ishrane tiče – jesmo i to prilično.

Nije loše da pogledate kako treba da izgleda ishrana u menopauzi.

Japanska reč za menopauzu je konenki, što najgrublje prevedeno prema nekim knjigama  znači regeneracija, obnova (Ko – obnova, regeneracija ;Nen – godine ;Ki – seozona, period) . Drugim rečima, menopuaza u Japanu nije asocijacija za kraj ili pauzu od normalnog života, jer su odjednom počeli da vas muče valunzi, depresija, nesanica i ko zna šta još, nego se ovaj period čak smatra početkom novog života.

Zašto ovo pričamo? 

Pa baš zbog ribe i ribljeg ulja u menopauzi - da jasnije pokažemo tu vezu. 

Prema nekim informacijama, u Japanu samo 7% žena pati od valunga, dok u Zapadnoj sferi ovaj problem, smatra se, ima oko 75% žena. 

Kako omega 3 masne kiseline utiču na menopauzu?



Smatra se da omega 3 masne kiseline imaju bitnu ulogu u normalnom radu hormona. Disbalans hormona je ono što uglavnom i pravi zbrku u menopauzi.

Esencijalne masne kiseline su gradivni elementi samih hormona. Jedini način da ih dobijete je iz ishrane. 

Nedostatak i izbegavanje masnoća po svaku cenu jer izazivaju gojaznost u klimaksu, neće dobro uticati na hormone. Isto tako i višak pogrešnih masnoća može da ih preterano aktivira. Ni jedno ni drugo nije balans.

Esencijalne masne kiseline pomažu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, mišića, skleleta, imunog sistema, nervnog sistema.

Omega 3 masne kiseline kojih ima u ribljem ulju, zajedno sa omega 6 i omega 9 masnim kiselinama predstavljaju zdrave masnoće. Na žalost, zbog našeg načina ishane, često nam nedostaju baš omega 3 masne kiseline. 


Način da ih nadoknadite je riblje ulje.

Kako pomaže riblje ulje u menopauzi?


Riblje ulje može da ublaži sledeće simptome menopauze:

  • Povišen nivo triglicerida, što dovodi do srčanih problema
  • Smanjuje menstrualne bolove – mnoge žene u perimenopauzi imaju bolne, obilne menstruacije. Prostaglandin je uzrok. Menopauza stvara "loš" prostaglandin, a omega 3 masne kiseline stvaraju "dobar". Na taj način riblje ulje u menopauzi anulira ovaj problem. 
  • Depresija – omega 3 pomažu da se održi bolje raspoloženje. Možete ga koristiti i da sprečite PMS depresiju.
  • Osteoporoza – povećava se mineralni sastav kostiju, pa one ostaju jače i manje sklone poroznosti i propadanju. 
  • Valunzi – može prepoloviti njihovu učestalost, a da bi trajno nestali potrebna im je podrška u obliku estrogena. Prirodan oblik estrogena imate u kapima crvene deteline i one se uglavnom koriste kao prirodni lek za valunge. 

Ovo je dosta razloga da isprobate riblje ulje za menopauzu.

Pre toga treba da znate ovo! 

Kako se koristi riblje ulje u menopauzi?


Za menopauzu su najkorisnije masne kiseline DHA i EPA. 

Zato je jako bitno da suplement ribljeg ulja koji uzimate ima adekvatnu količinu baš ovih masnih kiselina. Postoji 11 tipova omega 3 masnih kiselina i svaka ima svoju ulogu. Neke se prepliću, a ove 3 su najbitnije:

  • ALA – alfa linoleična kiselina podržava zdrav rad srca i krvnij sudova i stvara dobar holesterol.
  • EPA - Eikozapentaenoinska kiselina zaslućna je za bolje raspoloženje i smanjenje upala 
  • DHA - Dokozaheksaenoinska kiselina, utiče na pravilno funkcionisanje mozga 

ALA treba prvo da se konvertuje u organizmu u EPA i DHA da bi telo moglo da je iskoristi. Zato kada tražite riblje ulje za menopauzu treba da vodite računa da ima te dve masne kiseline . ALA je manje bitna!

Preporuka je 430 g DHA + EPA dnevno, ali se pre upotrebe bilo kakvog suplementa o svemu posavetujte sa lekarom i pročitajte uputsvo.

Druga bitna stvar kod ribljeg ulja za menopauzu o kojoj treba voditi računa su oksidacija i kontaminacija suplementa. 
  • Kontaminacija se odnosi na rizik od zagađenosti ribe od koje se pravi riblje ulje teškim metalima. To bi samo pogoršalo stvari i na simptome klimaksa dodalo i druge probleme sa zdravljem.
  • Oksidacija podrazumeva izloženost ribljeg ulja toploti, kiseoniku, svetlu. A nema odgovarajući stabilizator, riblje ulje može da se pokvari. Tada gubi svoja svojstva, ali ne samo to, nego nego masne kiseline mogu pa da se pretvore u slobodne radikale koji mogu izazvati upale i štetu na ćelijskom nivou
Zato uvek otvorite četvoro oči kada kupujete riblje ulje.
Preporučene doze ribljeg ulja ne smeju se prekoračiti.

Najbolje riblje ulje za žene


Dodaćemo na kraju i neke najpreporučivanije brendove ribljeg ulja kod nas. Kapsule su u pitaju, jer su najlakše za konzumaciju Malo je jača cena u odnosu na ulje u flašici, ali s obzirom na gore navedene stavke o kojima treba voditi računa, cena ne treba da vam bude merilo.

Norveško riblje ulje za žene

To su omega 3 kapsule koje imaju i dodatak ulja žutog noćurka, ektrakta kakaoa, folnu kiselinu, vitamin E (kao prirodni stabilizator koji sprečava okdisaciju) , vitamin D i vitamin K2. Koristi se jedna kapsula dnevno.Sadrži 151g EPA i 101g DHA. Znači, osim omega 3 kiselina, ima još dodataka korisnih za menopauzu.

Solgar riblje ulje 

Molekularnom destilacijom otklonjeni su svi eventualni teški metali, a vitamin E deluje kao prirodni stabilizator.Sadrži 160 g EPA i 100g DHA . Nema dodataka u vidu nekih ekstrakata koji dodatno olakšavaju simptome menopauze. 

Riblje ulje u menopauzi je nešto čemu treba datu šansu. Sudeći po istraživanjima,  još je bolje ako da se sa njim počne i pre klimaksa! Možda tada menopauza neće biti reč koja budi loše asocijacije!

Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

  1. Анониман6/10/2022

    Ja sam presretna odkako koristim bio-aktivno toblje ulje uz polifenole i D3 i E...nemam više valunge,nesanice napetost i nervozu.I svi kazu da s se podmladila.

    ОдговориИзбриши
  2. Riblje ulje je korisno uvek, za svako doba zivota. A pogotovo je korisno kad vam sve pocne da manjka

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?