Perimenopauza i kako da je prepoznate - Moj ciklus

Perimenopauza i kako da je prepoznate

By |
Ponekad je komplikovano biti žensko i pohvatati sve  konce koje umrse hormoni. Šta je recimo ta perimenopauza? Da li je to isto što i menopauza, klimaks, ima li sličnosti sa PMS-om? Da li ovaj sufiks "pauza" znači da nema menstruacije ili da nema trudnoće? Ili to uopšte nema veze sa vezom?

Hormonske promene u telu žene ponekad ziasta znaju da zbune!

Šta je ta perimenopauza?


Perimenopauza ili predmenopauza je period u životu žene koji se odnosi na vreme neposredno pred sam klimaks. Možemo to smatrati ranim klimaksom, u kojem počinju da se ispoljavaju neki simptomi koji ukazuju da cela avantura sa menstruacijom, ovulacijom, trudnoćom i brojanjem plodnih i neplodnih dana polako ide ka svom završetku.

Perimenopauza je kao komplikovan zaplet i kuliminacija radnje, posle koje sledi rasplet i kraj priče.

Da li je to znači da treba da je shvatimo kao nešto dramatično?

To nikako ne bi bilo dobro. Predmenopauza je sasvim prirodan proces sazrevanja i starenja ženskog organizma i nema potrebe da od njega pravimo dramu.perimenopauzaOvaj proces prelaska u menopauzu ne dešava se preko noći niti menstruacija prestaje odjednom. Počinje da se dešava postepeno i telo se postepeno prilagođava promenama.

Upravo  taj period postepenih promena u kojem počinju da se javljaju prvi simptomi klimaksa je predmenopauza.

Šta se dešava u organizmu tokom ovog pripremnog perioda?

Jajnici počinju postepeno da proizvode manje stroegena, a nivo folikulostimulirajućeg hormona (FSH hormon) počinje da raste i to uzrokuje skraćenje prioda.  Nakon izvesnog vremena, postepeno dođe i do potpunog izostanka menstraucije.

Tokom ovog perioda nivo estrogena u telu počinje da raste i da opada neravnomerno,a to može doneti varijacije u menstrualnom ciklusu i dužini njegovog trajanja, ali i brojne druge simptome koje ćemo objasnti malo kasnije.


Koliko traje perimenopauza?


Predmenopauza u proseku traje 4 godine

Međutim , to je samo prosek, a ne pravilo. Kod nekih žena može da kraje traće, a kod nekih tranzicioni period traje i do 10 godina. Obično se javlja oko 40-te godine života, a najranije u kasnim tridesetim i prva stvar po kojoj možete da je primetite jeste neregularnost u ciklusu.

Onog trenutka kada prođe 12 meseci bez menstruacije, perimenopauza je gotova, a vi ulazite u novo doba - menopauzu!

Perimenopauza i njeni simptomi
Možda se sad pitate kako da prepoznate simptome perimenopauze i mogu li se oni uopšte primetiti.

Evo šta možete da očkujete u tom periodu:

Neredovna menstruacija. Za razliku od one situacije kada neredovna menstruacija regularna pojava i način na koji se ispoljava vaš ciklus, ovo nije takva situacija. Ženama koje imaju redovan ciklus, ovo će biti prvi znak da se nešto dešava. Ove druge, koje imaju neredovan ciklus, malo će teže primetiti ovakvu promenu i uhvatiti neko pravilo u tome. 

Zašto se ovo dešava? 

Jednostavno, jajnici polako počinju gube svoju funkciju i ovulacija postaje neredovna i     nepredvidljiva, pa samim tim i krvarenje u predmenopauzi. Periodi mogu postati duži ili kraći, jači ili slabiji, a pojedini mogu potpuno izostati.

 Smatra se da ste u ranoj perimenopauzi ako imate stalne promene u dužini perioda od 7 dana. Ukoliko se taj period produži na 60 dana, može se smatrati da ste u kasnoj perimenopauzi i da kucate na vrata klimaksu.

·         Valunzi se najčešće povezuju sa menopauzom, ali postoji verovatnoća da se sa njima upoznate i pre izostanka menstruacije. Odlikuju se iznendanim osećajem toplote, crvenilom u licu i jakim lupanjem srca. Ovo traje 1-5 minuta i javlja se nekoliko puta u toku dana. Vrlo često dešava se noću i ometa san.

·         Promene raspoloženja. Hormoni mnogo utiču na naše raspoloženje, a ako tome dodate i loš san usled noćnog preznojavanja, možemo poptpuno razumeti otkuda loše raspoloženje u predmenopauzi.


perimenopauza simptomi·         Vaginalne promene. Ove promene se prvenstveno odnose na elastičnost vaginlanog tkiva i njegovu suvoću. Sve to se dešava usled pada estrogena. Isto se dešava i sa mišićima bešike koji popuštaju i može doći do nevoljnog mokrenja.

·         Promene u seksualnoj želji. Nije pravilo, ali dešava se da tokom perimenopauze žene dožive promene i na ovom polju. Libido može značajno da opadne, usled suvog tkiva vagina može postati bolan i neperijatan, a i kome je do seksa kada nisi dobro raspoložen. Kod mnogih žena se ovakve promene ne dese i normano nastave da uživaju u seksu.

·         Smanjena mogućnost trudnoće. Ipak, to ne znači da ne treba da pazite i da ne  postoje šanse da se oplodnja desi. Ovulacija je u periodu perimenopauze je nepredvidljiva, ali ne i odsutna pa ne dajte da vas ovako nešto prevari.

Perimenopauza i trudnoća nisu nespojiv par.

·         Pojačani simptomi PMS-a. Mnoge žene tvrde da su perimenopauzu  prepoznale po tome što su simptomi PMS-a postajali sve teže podnošljivi i jače izraženi.
U koliko primetite da ovakvi simptomi narušavaju vaš normalan život, obratite se za pomoć lekaru. Podrazumeva se da ovo nije jedini period kada treba da pohrlite kod vašeg ginekologa već treba da idete na redovne preglede.

Obavezno se javite ukoliko je:
  • krvarenje prilično jako
  • traje duže od 7 dana
  • krvarenje se javlja između perioda ili je period kraći od 21 dan


Faktori koji ubrzavaju pojavu perimenopauze


Određeni faktori mogu da utiču na to da se perimenopauza javi ranije. To su uglavnom razlozi zdravstvene prirode kao što je recimo tretman raka materice i hemoterapija ili histerektomija - uklanjanje materice. Onda kada jajnici nisu uklonjeni, oni i dalje proizvode estrogen, pa je potrebna hormonska terapija,  ali se može desiti da se perimenopauza javi ranije. Isto tako, ako se ukloni samo jedan jajnik, može se desiti da drugi prestane sa radom.

Porodična istorija odnosno genetika takođe ima značajan uticaj. Ako je ranija perimenopauza nešto što se već dešavalo u porodici, vrlo verovatno neće vas zaobići.

To su oni faktori na koje ne možemo da utičemo.

Za neke stvari smo sami krivi.

Pušenje izaziva pojavu perimenopauze 2 godine ranije

Svetla strana perimenopauze


Da postoji i to, iako ne zvuči tako. Već smo rekli na početku da je to prirodan proces i ne postoji razlog da od njega pravite dramu. Najbolje što možete uraditi za sebe jeste da prepoznate simptome na vreme, vodite zdrav život, rešite se loših navika i okrenete zdravoj ishrani i vežbanju i tako smanjite neprijatnosti.

Najbolje je da sa tim počnete još sada. U tom slučaju može se desiti da simptome perimenopauze jedva primetite.

Period menstrualne tranzicije nije samo tranzicija od plodnosti ka neplodnosti već i tranzicija u razmišljanju i stavovima.

Mnoge žene tvrde da su baš u perimenopauzi pronašle sebe, postale samostalnije, kreativnije, pune ideja, ambicioznije.

predmenopauza


Ako tako gledate na stvar, onda je perimenopauza još jedan izazov u vašem životu, a ne nužno zlo.Новији пост Старији пост Почетна
loading...