Rana menopauza i kako živeti sa njom! - Moj ciklus
search

Rana menopauza i kako živeti sa njom!

By | 1 comment
Krajnje je vreme da pričamo o tome šta ženama rana menopauza može doneti i šta oduzeti. Sve o preuranjenoj menopauzi naći ćete u redovima koji slede.


rana menopauza


Za početak, napravimo razliku:

Šta je rana menopauza i po čemu se razlikuje od one normalne?



Kao što iz naziva možete da zaključite, rana menopauza nastupa pre nego što je biološki uobičajeno.
Za ženu se može reći da je u menopauzi kada se menstruacija nije javljala godinu dana.

Klimaks i njegovi simptomi obično počinju oko 50- te godine života. Međutim, u nekim slučajevima, klimaks može se javiti i ranije. Neka godina gore-dole je ok, ali 10-ak godina - baš i ne! To je onda preuranjena menopauza!

Rana menopauza je ona koja nastaje pre 40-te godine života žene.

Zašto se javlja rana menopauza?


Uzrok preuranjene menopauze može biti genetski pedodređen, a može biti posledica neke bolesti ili medicinskih procedura.

Preciznije rečeno, uzroke za pojavu preuranjene menopauze možete potražiti u sledećem:



  •  Ako ste bili na hemoterapiji ili radioterapiji 
  • Ako imate u porodici članove obolele od autoimune bolesti kao što je loš rad štitne žlezde,  lupus ili Gravesova bolest, reumatodini artritis, ali i ako su ženski članovi vaše porodice prolazili kroz ranu menopauzu. Tada ste u većem riziku, ali nije pravilo da će se kod vas javiti menopauza pre vremena.
  • Ako imate problem da ostanete u drugom stanju duže od godinu dana, možete posumnjati na rani klimaks 
  • Ako ste premršavi i BMI vam je prenizak. Ovo zato što se estrogen se taloži u masnm ćelijama pa ako nema nimalo masnog tkiva, pre se potroši i veće su šanse za ranu menopauzu 
  •  Ako pušite previše. Puno cigareta smanjuje nivo estrogena, a manje estrogena znači veće šanse za menopauzu.


Ovde je bitno da napomenemo da rana menopauza nije isto što i perimenopauza ili predmenopauza. Ovo je perod kada telo tek počinje da se priprema za klimaks i kada neke promene tek počnu da se javljaju u tragovima. Recimo, menstruacija može biti neredovna, ali ne izostaje sasvim.

Kod menopauze mensutruacije nema i to je to.

Bilo da je rana ili ona normalna, menopauza ima simptome po kojima je možete prepoznati.

Ovo su najčešći!

Simptomi rane menopauze


Pored fizičkih, simptomi rane menopauze mogu uključivati i emotivne probleme. Tako recimo žena pre 40-te mora da se pomiri sa činjenicom da je njena plodnost završila i da više ne može imati dece, što nekim ženama može biti teško da prihvate.

Pored toga tu su i promene raspoloženja izazvane hormonskim fluktuacijama i oni čuveni neprijatni simptomi karakteristični za klimaks – valunzi i noćna preznojavanja.

Prvi simptomi rane menopauze su koja prirodno nastaje pre vremena isti su kao simptomi svake perimenopauze. Javljaju se postepeno, u ovom slučaju već uveliko u 30-tim godinama života žene.

To su:





To je inače znak da telo ne proizvodi više dovoljno estrogena, a to onda vuče sa sobom i sledeće simptome:

  • Suvoća vagine 
  • Suvija koža, kosa, oči, usne 
  •  Smanjen libido 
  •  Pospanost i umor 
  •  Smanjena kontrola nad mokrenjem

Kako da znate da je preuranjena menopauza vaš problem?



Evo ovako!

Nakon neke medicinske intervencije, to će vam biti logično i jasno i lekar će vas sigurno upozoriti na to. Recimo, usled uklanjanja jajnika to je i normalno.

U ostalim slučajevima, kada se rana menopauza javlja prirodno, ona se dijagnostifkuje kroz razne hormonske testove.

Jedan od njih je merenje nivoa FSH hormona i merenje nivoa estradiola koji je oblik estrogena.

Visok nivo FSH hormona (preko 40) i nizak nivo estradiola (ispod 30) mogu da budu indikatori rane menopauze.

Vaš lekar može da proveri i u kakvom je stanju Anti Milerov hormon , kao nivo TSH hormona štitne žlezde. Ako štitna žlezda nije dovoljno aktivna, simptomi koji se javljaju kod žena mogu biti slični simptomima menopauze.

A zašto je važno ovo utvrditi?

Jer je moguće preduprediti neke stvari koje vam se neće dopasti.

Rana menopauza posledice


Pored neplodnosti i prestanka menstrualnog krvarenja, treba znati da rana menopuza i manjak estrogena mogu da dovedu do brojnih drugih promena u telu žene. Prvenstveno, rana menopauza i trudnoća baš i ne idu zajedno.

Da, tu su gore pomenuti simptomi rane menopauze, ali i povećan rizik od osteoporoze, bolesti desni i zuba, bolesti očiju, sa smatra se da je i većo rizik od nastanka raka jajnika i raka creva. Tu je i povećan rizik od bolesti srca, deperesije, demencije.

Ovim istim rizicima izložene su žene i koje prolaze kroz kasniju , normalnu menopauzu. Međutim, rana menopauza čini da žene duže žive izložene ovim rizicima.

A da nije sve tako crno govori i ovaj podatak.

Rana menopauza i rak dojke


Žene koje prođu kroz ranu menopauzu u manjem su riziku od nastanka raka dojke od žena koje kroz klimaks prolaze regularno.

Ovaj tumor osetljiv je na estrogen, a žene u ranoj menopauzi su manje izložene njegovom dejstvu, pa time i manje izložene riziku.

Rana menopauza i kako se izboriti sa njom


Nije retkost da se žene pitaju može li se rana menopuaza prekinuti, obrnuti i vratiti normalan menstrualni ciklus. Na žalost, odgovor je negativan u najvećem broju slučajeva i ostaje vam jedino da nađete način kako da živite sa ranom menopuazom i njenim rizicima i simptomima.

Jedan od načina jeste jeste hormonska terapija sintetičkim hormonima estrogena koja može da spreči mnoge neprijatne simptome menopauze.

Odlična varijanta su i prirodne metode koje sprečavaju simptome poput valunga, znojenja , loše koncentracije, loše volje i slčno. Neperikosnovena u tome je crvena detelina!


O terapijama ćete se najbolje posavetovati sa lekarom.

Osim toga pročitajte kako se još rešiti valunga u menopauzi, koji biljni lekovi za menopauzu postoje, kako su povezani menopauza i nadutost i kako se izboriti sa tim.

Šta je indukovana menopauza?


Pored toga što preuranjena menopauza može da nastupi prirodno, tu su i situacije kada se do nje dovede nekim medicinskim procedurama, kao što smo pomenuli. To je onda indukovana menopauza.

Radoterapija i hemoterapija mogu da budu okidač za ranu menopauzu. U ovim slučajevima može da se desi i da jajnici mogu da prorade posle nekog vremena – to zavisi od godina žene i vrste tretmana kojem je bila podvrgnuta. 

Lečenje raka dojke hemoterapijom takođe može da izazove ranu menopauzu. 


Rana menopauza nije samo prestanak menstruacije ranije. To je niz povezanih simptoma koji mogu iz toga proizići. I možda ne možete da je sprečite da dođe (osim kada je reč o navikama, kao što je pušenje) , ali postoje načini da sprečite simptome i normalno živite sa tim. 

Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Ovo je vrlo cesta pojava danas, cak svaka moja druga kolegenica se bori sa ovim problemom. Nijednoj nije preporucena neka npr terapija i slicno. Prosto se nose sa problemom kako moraju

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?