Kako se računa menstrualni ciklus? - Moj ciklus
search

Kako se računa menstrualni ciklus?

By | 7 comments
Dužina  menstrualnog ciklusa jedna je od najčešćih zabluda vezanih za menstruaciju. Saznajte kako se računa menstrualni ciklus i zašto to raditi uopšte?





Šta je menstrualni ciklus?


Menstrualni ciklus je period koji prođe između dva menstrualna krvarenja.


Njegova dužina razlikuje se od osobe do osobe, ali u proseku je dužina menstrualnog ciklusa 28 dana. Pošto se javlja jednom mesečno, a dužina mu je slična periodu koji treba Mesecu da prođe sve svoje faze i Mesečeve mene - zovemo ga i mesečni ciklus.


Međutim, često se pojam "dužina menstrualnog ciklusa" brka sa pojmom "trajanje menstruacije". Zato valja istaknuti da menstruacija traje kraće od cikusa i zapravo je samo jedan njegov deo.

Pa kako se onda računa menstrualni ciklus?

Pre nego što vam damo odgovor, da objasnimo ovo:

Menstrualni ciklus ima 4 faze:

  • Menstruacija - period krvarenja
  • Folikualarna faza - kada krvarenje prestane. To je period kada u telu raste nivo FSH hormona koji stimuliše sazrevanje jajašca i telo se polako priprema za trundoću. zadebljanje endometrijima jedna je od tih priprema
  • Ovulacija - period tokom menstrualnog ciklusa kada se jajašce otpušta i spremno je za oplodnju
  • Lutelna faza - završna faza menstrualnog ciklusa.Ukoliko jajašce nije oplođeno, nivo progesterona i estrogena opada i dolazi do menstrualnog krvarenja odnosno telo se rešava zadebljanog sloja endometrijuma


Menstrualni ciklus je serija promena kroz koje telo žene prođe tokom prirpreme za trudnoću. Vaši hormoni kontrolišu menstrualni ciklus, posebno estrogen i progesteron.Tokom svakog ciklusa, hipotalamus i hipofiza šalju hormonske signale do jajnika i pripremaju jajnike i matericu za trudnoću. Estrogen utiče na zadebljanje endometrijuma. Progesteron raste nakon ovulacije i pomaže estrogenu da održi debljinu endometrijuma. Oba ova hormona padaju kada do oplodnje ne dođe i tada dolazi do menstrualnog krvarenja.

Prvi dan tog krvarenja je prvi dan novog menstrualnog ciklusa.

Dužina ciklusa zavisi od toga koliko će dana proći do ponovnog krvarenja. Kada se novo krvarenje javi, počinje novi ciklus. Dakle izbrojite dane između dva menstrualna krvarenja i eto prostog načina kako se računa dužina menstrualnog ciklusa.

Dužina ciklusa, dakle, nije broj dana koliko krvarite već na koliko se dana javlja menstruacija

Menstrualni ciklus počinje da se javlja kod devojčica uglavnom između 11 i 14 godine starosti kada se javlja prva menstruacija. Prestaje da se javlja onda kada žena uđe u menopauzu, oko 50-te godine života.

Menstrualni ciklus takođe prestaje i tokom trudnoće. Različita su iskustva oko toga kada se opet vraća posle porođaja. Pročitajte više o menstruaciji posle porođaja, kao i o menstruaciji posle kiretaže.

Kako se računa dužina ciklusa ručno?

 

Iako danas postoje kalkulatori i aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa, najbolje je da znanje držite u svojoj glavi.

Koraci su sledeći:

  • Uzmite kalendar. Na njemu obeležite datum početka menstrualnog krvarenja. Imajte na umu da se braonkast sekret i tačkasta krvarenja ne računaju, već ono kada dobijete regularnu menstruaciju prvi dan i bez sumnje znate da je to-to!
  • Pratite stanje najmanje 4 meseca da biste ustanovili prosek
  • Obeležite datum kada se javila menstruacija drugi mesec , treći mesec i četvrti mesec.
  • Izračunajte prosek. Izborijite, koliko dana je trebalo od prvog do drugog krvarenja? Od rugog do trećeg? Zapišite za svaki mesec broj dana od krvarenja do krvarenja.Saberite sva tri broja i podelite sa 3. Recimo da je prvi mesec ciklus trajao 26 dana, drugi 28, treći opet 27 dana . Računate 26+28+27=81 i kada podelte sa 3 meseca 81/3 =27 . To je prosečna dužina trajanja vašeg ciklusa

Zašto je važno znati na koliko se dana dobija menstruacija?





Kod zdravih žena svaki ciklus je manje-više sličan i svaka promena može eventualno ukazivati na neki problem. Važno je da znate kada treba da dobijete sledeću menstruaciju jer ako se javi krvarenje između ciklusa, to može biti razlog za brigu.

Takođe, dobro je da znate da izračunute dužinu ciklusa da biste znali kada su vam plodni dani i kada možete ostati trudni, kao i da predvidite ovulaciju. Danas vam u tome mogu dosta pomoći i ovulacijske trakice.

U zavisnosti od toga da li želite da ostanete trudni ili ne, računanje menstrualnog ciklusa može vam dati odgovor kada da imate seks kada ne. Ovo uzmite samo teorijski. Vi možete imati i seks tokom menstruacije, a  ako ne želite trudnoću, najbolje je da koristite neke od dostupnih metoda kontracepcije.

Naposletku, dobro je da znate kako se računa menstrualni ciklus da biste svoje životne planove uskladili sa tim. Menstruacija na moru recimo neće vam ulepšati odmor, pa možete učiniti neke stvari da izazovete menstruaciju ranije ili da je odložite.

Najčešći problemi vezani za menstrualni ciklus




Pored toga što pratite dužinu trajanja menstrualnog ciklusa, motrite svoje telo i druge promene koje se javljaju tokom ciklusa. Tako ćete najbolje preduprediti neke neprijatne situacije i sprečiti neželjene simtome koji se mogu javiti.
Новији пост Старији пост Почетна

7 коментара:

  1. Pozz,mozete mi pomoc? Da li je normalno da se dobija svakih 20 do 25 dana? Iako sam pre dobijala svakim 28 do 30 dana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prati stanje bar 3 meseca, pa vidi je li to baš svaki mesec tako. U suštini, ako nemaš nekih poteškoća, ne bi trebalo da imaš razlog za brigu. Možda si promenila nešto u svojim navikama.Svakako, nije na odmet da se posavetuješ sa lekarom i odradiš pregled.

      Избриши
  2. U mene traje 31 dan i sad mi kasni 4dana Jel moguće da sam trudna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mora da znači, a može biti. Menstruacija kasni iz više razloga. Evo teksta o tome na ovom linku: https://www.mojciklus.com/2016/08/10-razloga-zasto-menstruacija-kasni.html

      Избриши
  3. Анониман11/13/2019

    Kasni mi 10 dana da li znaci da sam trudna?

    ОдговориИзбриши
  4. Ja stvarno neznam kako se racuna prosli mesec sam imala menstruaciju 22.10.2019.do 26.10.2019 ovaj mesec jos nisam dobila neznam sad dal kasni ili cu dobiti

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман3/03/2020

    Dobro vece!Poslednju menstruaciju sam imala 3.2.2020.jos nisam dobila do sada sam uglavnom dobijala na 28 dana ?Da li mi kasni ili je nesto drugo u pitanju?

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?