Produžena menstruacija - zašto se javlja i na šta ukazuje? - Moj ciklus
search

Produžena menstruacija - zašto se javlja i na šta ukazuje?

By | 3 comments
Da li je vaš problem produžena menstruacija? Saznajte zašto se javlja produženo krvarenje i kada možete smatrati da je ono duže nego što treba? 

produzena menstruacija



Normalno menstrualno krvarenje obično traje 3-7 dana. 

Krvarenje koje je duže od 7 dana možete smatrati produženim.

Uzroci produženog menstrualnog krvarenja



Produžena menstruacija u nekom momentu svakoj ženi može da se desi , a tada je glavni razlog disbalans hormona ili neka "unutrašnja oluja" koju je žena preživela. Takođe je prilično normalno produženo menstrualno krvarenje u klimaksu i predmenopauzi.

Međutim, ukoliko mimo ovoga, ovo postane redovno stanje, onda postaje i razlog za brigu.

Imajte na umu da svaka žena ima specifičan ciklus i dužinu trajanja krvarenja. Sami ćete primetiti koji je to period koji je za vas duži od normalnog

Iza ovog poremećaja menstruacije mogu se kriti relativno bezazelni problemi, ali i i ozbiljni uzroci.

Pa, krenimo redom!

Manje zabrinjavajuće stvari koje mogu da odevdu do produžene menstruacije



Kada kažemo da su "manje zabrinjavajuće", mislimo na to da ne ukazuju na neku težu bolest koja će vas pratiti duže vreme i koja će za posledicu imati primenu nekih drastičnih mera lečenja. To su uglavnom prolazne bolesti (i da, razumno je da vas i one brinu) .

Evo nekih:

Spontani pobačaj (a niste ni znale da ste trudne) 


Rani pobačaji nisu retkost i mogu se desiti i pre nego što saznate da ste u drugom stanju.

Smatra se da više 30% trudnoća završi na ovaj način.

To može biti uzrok neobičnog menstrualnog krvarenja koje traje duže nego obično. 

Kada znate da ste trudne, bitno je da se javite lekaru i to nije za zanemarivanje. Krvarenje u trudnoći nije retko u početku, ali saznajte da li je i kada moguća menstruacija u trudnoći.


Pilule za kontracepciju


Njihova svrha i jeste da se hormonski umešaju u vaš ciklus. Obilnost ciklusa je usko povezana sa ženskim hormonima, posebno estrogenom i progesteronom. Dešava se da prelazak na kontraceptivne pilule (koje se koriste i u lečenju nekih hormonskih tegoba, ne samo za kontracepciju) izazove menstrualno krvarenje koje je duže od uobičajenog. Isto se može desiti kada prelazite sa jedne na drugu pilulu.

Ovakvo stanje može potrajati do 3 meseca, ali posle bi trebalo da se stabilizuje. U slučaju da nije tako,posavetujte se sa lekarom.

 

Infekcije genitalnog područja


Ukoliko ste imali nezaštićeni seks, možda ste pokupili neku infekciju kao što je gonoreja ili hlamidija. Obe mogu izazvati produženu menstruaciju, ili krvarenje između ciklusa. Obratite se lekaru, jer zahtevaju lečenje. Ako počnete na vreme, nije komplikovano i nećete imati ozbiljnijih posledica po zdravlje.


Pilule za abortus


Iako ove pilule kod nas još nisu u slobodnoj prodaji, koriste se za medicinski prekid trudnoće u nekim zdravstvenim ustanovama. Upotreba ovih pilula može uticati na to da menstrualno krvarenje u sledećem ciklusu traje duže nego obično.

Ciste na jajnicima


Ciste na jajnicima su veoma česte, ali najčešće nestanu (puknu) same od sebe posle 3 ciklusa. One su prilično čest razlog produženog ciklusa.

Perimenopauza i klimaks


Ovo su periodi kroz koje svaka žena prolazi kada se "oprašta" sa svojim ciklusom. Pored brojnih neprijatnosti koje fluktuacija hormona može izazvati, nenormalna i produžena krvarenja u perimenopauzi i klimaksu su jedna od njih.

Pročitajte uzgred i koji su sve simptomi klimaksa.


Ozbiljni uzroci produžene menstruacije

produženo menstrualno krvarenje


Pod ovim mislimo na hronične, dugoročne probleme i one čije lečenje zahteva puno vremena ili čak operaciju.

Policistični jajnici


Jedna od bolesti reproduktivnog sistema kojih se sigurno nećete rešiti preko noći. Ima više načina na koji se manifestuje, ali neredovna menstruacija i produženi ciklusi su na tom spisku.

Hipotireoza


Ovo je bolest štitne žlezde u kojoj ona nije u stanju da proizvede dovoljno tirodinog hormona. Očigledno je da su skoro svi hormoni međusobno blisko povezani u našem telu. Jedan od signala može biti i hormonski poremećaj koji će uticati i na produženje vašeg ciklusa.

Fibroidi i miomi materice


Ove izrasline u matereci prilično su čest uzrok bolnih menstruacija, ali i obimnih produženih ciklusa. Mnoge žene ih imaju iako nisu svesne, ne prave im ozbiljne probleme. Ukoliko vam obilne menstruacije postanu redovne i česta pojava, javite se lekaru.

Endometrijalna hiperplazija i adenomioza


Ovo su stanja u kojem tkivo endometrija zadebljalo, nepravilno, pa to izaziva duga menstrualna krvarenja. 

Krvne bolesti


Pod ovim mislimo na probleme sa zgrušnjavanjem krvi ili poremećaje krvarenja kao što je Vilebrandova bolest.

Produžena menstruacija - lečenje


Lečenje jedne produžene menstruacije nije neophodno i svima u nekom trenutku može da se desi, bilo da je u pitanju taj pobačaj kojeg nismo ni svesni ili neki faktor stresa. Međutim, ako ovo potraje, može da dovede do ozbiljnijeg gubitka krvi, anemije, opšte slabosti i može ukazivati na ozbiljne probleme. Tada je imperativ javiti se lekaru. 

Lečenje produženog ciklusa obavlja se u zavsnosti od uzroka i od toga da li planirate dalje potomstvo ili ne. Na žalost, ne postoje uvek mogućnosti izbora. 

Ukoliko ne planirate trudnoću ili lekar primeti da obolenje materice može izazvati ozbiljne posledice po zdravlje pacijenta, preporučuje se histerektomija odnosno hirurško uklanjanje materice. Ovo je krajnji slučaj. U nekim slučajevima radi se ablacija endometrijuma

Pre toga se ipak pristupa pokušajima da se medicinskim tretmanima uklone problemi.
U tom slučaju , radi vraćanja hormonskog balansa, uglavnom se prepisuju hormonski lekovi.

Lečenje produžene menstruacije  podrazumava: 

  • Test krvi i proveru da li ste anemični, proveru hormona štitne žlezde i ustanovljavanje da li mate problem sa nekom krvnom bolešću
  • Ultrazvuk materice 
  • Biospija tkiva materice ukoliko je ultrazvuk pokazao neke anomalije 
  • Histereskopija kojim se izučava unutrašnjost materice malim uređajem nalik teleskopu 
  • Uklanjanje fibroida i mioma ukoliko je moguće hirurškim zahvatom 
  • Uklanjanje cele materice ukoliko ništa drugo ne preostane
U najvećem broju slučjeva, jedna produžena menstruacija je slučajnost. Tri takve razlog su za brigu. Koliko veliku, ustanoviće lekar kojeg morate posetiti u tom slučaju.
Новији пост Старији пост Почетна

3 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?