Kako ublažiti menstrualne bolove na najbrži mogući način - Moj ciklus
search

Kako ublažiti menstrualne bolove na najbrži mogući način

By | Leave a Comment
Da li se redovno pitate kako ublažiti menstrualne bolove? Za vas smo proučili načine koji su se pokazali najefikasniji.


kako ublažiti menstrualne bolove



Sigurni smo da ste do sada probali mnogo toga da olakšate sebi "one dane". Možda ste prihvatili menstrualne bolove kao nešto neraskidivo vezano za vaš ciklus. Ipak, treba imati na umu šta je uzrok menstrualnih bolova, a nije loše i da znate da lekovi i tablete nisu jedina opcija. Postoje i prirodni načini koji smanjuju bolove tokom menstruacije.

Uzroci menstrualnih bolova


Materica ima mišićno tkivo i kao i svaki drugi mišić, i ona ima svoje kontrakcije zahvaljujući kojima menstrualnu krv izbacuje iz našeg tela. U nekim slučajevima, ove kontrakcije mogu biti bolne, onda kada utiču na nerve u blizini ili kada se uled grčenja skupe i krvni sudovi i ostanu bez kiseonika. To šalje mozgu signal bola i to su zapravo ti menstrualni grčevi. Ovo stanje naziva se još i dismenoreja.

Drugi razlog zbog kojeg dolazi do bolnih ciklusa su hormoni, a među njima je za bol najodgovorniji prostaglandin, odnosno višak ovog hormona. Obilne menstruacije sa ugrušcima mogu biti bolniji od onih umerenih - to je donekle i znak da su grčevi jači i da mišići ulažu jači napor u izbacivanje krvi.

Takođe, menstrualnim bolovima sklonije su devojke koje su mlađe od 20 godina ili one kojima je menstrualni ciklus novo iskustvo u životu. Ovakvo stanje poznato je pod nazivom primarna dismenoreja. Ovakvi grčevi traju od jednog do tri dana i javljaju se uglavnom u donjem delu leđa i donjem delu stomaka. Vrlo često prestaju posle prvog porođaja.

Menstrualni bolovi u donjem delu stomaka uglavnom nisu ništa opasno. Ipak, izuzetno bolni ciklusi koji vas ometaju u normalnom funkcionisanju su one situacije kada bi trebalo da se obratite lekaru. On može da utvrdi i da li je uzrok menstrualnih bolova neko ozbiljnije stanje (endometrioza, fibroidi, policistični jajnici,upale i slično). Ovakva stanja, koja nastaju u kasnijim godinama i nisu izazivala bolove na početku menstrualnog perioda žene, nazivaju se sekundarna dismenoreja.

Ovaj oblik menstrualnih bolova deli se na tri vrste:
  • slaba sekundarna dismenoreja koja izaziva bolove u donjem delu stomaka i veliku žeđ prvi dan ciklusa
  • srednja sekundarna dismenoreja koju mogu pratiti i mučnina, proliv,  nadutost
  • jaka sekundarna dismenoreja koja traje skoro tokom celog krvarenja i pored bolova u stomaku,uključuje i jake bolove u glavi, leđima i nogama.
U skladu sa uzrokom, lekar će vam dati savet kako ublažiti menstrualne bolove i prepisati odgovarajuće lekove.


Tablete protiv menstrualnih bolova


Jedan od nabržih i najviše upotrebljavanih načina za ublažavanje menstrualnih bolova jesu tablete za bolove. Ukoliko vam je ciklus praćen migrenama, ovo je odličan način da ubijete dve muve jednim udarcem. 

Postoji više vrsta lekova protiv bolova, a deluju uglavnom tako što blokiraju signal bola da dođe do mozga i zaustavljaju porizvodnju prostaglandina.

Druge vrste lekva su one koje smajuju grčeve, što je najčešći uzrok ove vrste problema. U te svrhe mogu pomoći i mnoge prirodne metode za opuštanje i istezanje koji će smanjti grčeve.

Prilikom upotreba tableta i lekova, dobro čitajte uputsvo i držite se saveta lekara. Ukoliko bol ne prođe onako kako ste očekivali, nemojte odmah uzimati duplu dozu leka. Radije potražite spas u čajevima i prirodnim metodama.

Porazgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju hormonske terapije, odnosno pilula za kontracepciju. Ove pilule, između ostalog, čine da obloga materice postane tanja, pa samim tim i period postaje manje obilan i kontrakcije mogu biti slabije.


Prirodni lek za menstrualne bolove


prirodni lek za menstrualne bolove


Popile ste tabletu, a bol ne prestaje? Onda probajte ove metode.

Tople obloge


Jedan od dobrih načina kako ublažiti menstrulane bolove jesu tople obloge. Grčevi vas verovatno i sami teraju na to da se uvijete, pokrijete i odmirujete. Traže toplotu. Toplota opušta mišiće i smanjuje menstrualne bolove i to je samo jedan razlog zašto su čajevi efikasni. Pored toga, vi možete staviti i spoljašnje tople obloge. Ukoliko su bolne menstruacije redovna pojava, savetujemo vam da investirate u jedan dobar termofor. Osim toga, možete zagrejati peškir peglom ili napuniti neku flašu toplom vodom.

Probajte i toplu kupku sa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Čuda čini za opuštanje.

Vežbanje


Nedovoljna fizička aktivnost uzrok je brojnih problema, a menstrualni bolovi su u tom paketu. Studije su pokazale da čak i umerena fizička aktivnost, kao što je svakodnevna šetnja, može da učini da se rešite menstrualnih bolova. Vežbanje utiče na stvaranje beta-endorfina koji u našem telu deluje protiv bola slično morfijumu. 

Pored šetnje, dobre su i vežbe istezanja. Na primer, lezite na stomak i prednji deo telo uzdignite, oslanjajući se na laktove. Ostanite u tom položaju do pola minuta, ne prelazite granicu neprijatnosti. Ponovite bar 5 puta.

Uzimajte vitamine i minerale


Nedovoljno vitamina E, B1, B6, magnezijuma i kalcijuma mogu biti uzrok zašto na grčenje mišića materice delujete burno. Nekoliko dana pre početka ciklusa počnite da ih uzimate.  Magnezijuma vam treba oko 500mg, a kalcijuma oko 1000mg dnevno. Najbolje bi bilo da generalno povedete računa o ishrani i u nju uvedete namirnice bogate ovim vitaminima i mineralima kao što je zeleno lisnato povrće, mlečni proizvodi. Odlične su i banane koje su bogate kalijumom i utiču na smanjenje menstrualnih bolova.


Izbegavajte loše navike i zdravije se hranite


A šta da izbacite? 

Evo spiska!
  • beli šećer, belo brašno, proizvode koji sadrže veštačke boje i konzervanse
  • previše soje ili mahunarki drugog tipa jer smanjuju sposobnost jetre da preradi estrogen, a višak estrogena dovešće do problema
  • previše slanu hranu
  • kofein jer kafa sužava krvne sudove, što može učiniti da još teže podnosite grčeve.
  • alkohol i cigarete
  • stres i nedovoljno sna

Pripremite čaj za menstrualne bolove

 
čaj za menstrualne bolove


Čajevi su blagotvorni za menstrualne bolove i naš je savet da tih dana kuvate njih umesto kafu. Posebno su dobri kada su topli, jer deluju poput toplih obloga, a dodatnu im prednost daju biljne komponenete i aktivni sastojci koji smanjuju grčeve. Probajte neke od sledećih:

Divlji jam - čaj od divljeg jama priprema se od korena, tačnije njegovog praha. Jedna kašika čaja sipa se u jednu šolju vrele vode i ostavi da odstoji 10-k minuta. Divlji jam smanjuje grčeve u mišićima materice. Može se naći i u formi kapsula i tinktura.

Čaj od lista maline - smatra se da pomaže kod ženskih tegoba.Jača matericu i čini je otpornijom na grčeve. Kašiku osušenog lišća maline, prelijete šoljom vrele vode. Prohladite i pijete redovno, tokom dužeg perioda, kao preventivu.

Imajte na umu da čaj od lista maline nije isto što i čaj od ploda maline, koji ima više arome nego konkretnih lekovitih biljaka.

Čaj od kamilice i nane poznati su po tome da smanjuju grčeve i imaju umirujuće dejstvo. Kesicu čaja potopite u šolju vrele vode i pijte dok je toplo.

Čaj od peršuna - ovaj čaj dobar je za izazivanje menstruacije i smanjenje nadutosti tokom PMS-a. Možete ga probati i za ublažavanje bolova tokom ciklusa. Ne deluje svima blagotvorno, a u kojoj ste grupi vi, saznaćete samo ako probate.

Čaj od đumbira je jedan od efikasnijih čajeva za menstrualne bolove. Pijte ga tri puta na dan, od početka krvarenja, do njegovog kraja . Kašičcu narendanog korena prelijete vrelom vodom i ostavite 20-ak minuta. 

Lišće bosiljka je biljni lek u koji se mnoge žene kunu kada je ovaj problem u pitanju. Možete ga samo dodati u čaj ili kao začin hrani.

Crni kohoš je biljka korisna za brojne probleme u menopauzi, a možete je isprobati i u svrhe ublažavanja menstrualnih grčeva.


Savet plus:Čajeve začinite cimetom.I on deluje protiv upala i grčeva i može vam pomoći da ublažite menstrualne bolove.


Vodite dnevnik svog ciklusa. Možete ručno, a naš je savet da nabavite i neku aplikaciju za telefon i unosite u nju sve promene i reakcije na hranu, čajeve i promene navika i tako donesete korisne zaključke o svom ciklusu i o tome šta vam prija, a šta ne. 

Pogledajte koje su dobre aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa.



Ponekad je bol znak da treba da usporite i da odmorite. Odspavajte i tih dana budite dobre prema sebi.

Ovo su naši predlozi kako smanjiti menstrualne bolove? A šta vama najviše pomaže? 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?