PMS dijeta - saveti i jelovnik - Moj ciklus
search

PMS dijeta - saveti i jelovnik

By | 1 comment
Želite da se rešite PMS-a? Ko ne želi! Znate li da je to moguće ako pazite na ishranu? Ovo je PMS dijeta koju morate probati!

PMS dijeta


Iako je "dijeta" termin koji uglavnom povezujemo sa mršavljenjem, ovo je jedan od onih slučajeva kada ga vezujemo  za zdravlje. Dijeta i ne treba da znači samo ishranu za mršavljenje, jer to termin koji se odnosi na poseban režim ishrane, bez obzira koja mu je svrha. Nekada uz poseban režim ishrane možete da se ugojite, a dijeta koju predstavljamo je ishrana protiv PMS-a. 

Da li se pred samu menstruaciju osećate naduto, teško, imate ogorman stomak, otečene noge i nekoliko kilograma viška? Da i ne pominjemo nervozu, promene raspoloženja i ostale prateće simptome. PMS dijeta može pomoći da se rešite većine neugodonosti koje nastaju u ovom periodu . Pa čak i tih par kilograma viška!

Veza PMS-a i ishrane


Ishrana tokom PMS-a


Predmenstrualni sindrom je još uvek misterija i nije tačno utvrđeno zašto se on javlja. Uglavnom se za sve krive hormoni i njihov disbalans, ali dr. Lara Brajden, koja se duži niz godina bavi naturopatijom, ima malo drugačiju teroriju. Prema njoj, problem nije u neuravnetežnosti hormona, već u tome kako naši receptori reaguju na ove promene. 

Promene u hormonima su normalna stvar i tako nastaje menstrualni ciklus, ali kako će naše telo odreagovati na te promene zavisi od zdravlja hormonskih receptora. 

Upalni procesi su glavni krivac za njihovo loše stanje, a ti procesi u telu nastaju uglavnom zbog loše ishrane. Zdravi receptori su fleksibilni i lakše se prilagode horomonskim promenama.  Tu na scenu stupa PMS dijeta - način zdrave ishrane koji treba da sprovodite kako ne biste osetili PMS uopšte!
A koja hrana izaziva upale u organizmu?
Zavisi od osobe do osobe. 
Kod svih osoba, za to su krivci slatkiši i rafinisane masnoće. Međutim, neke osobe su osetljive i na neke specifične sastojke iz namirnica, kao što je gluten, laktoza i slično. U tom slučaju PMS dijeta podrazumeva i izbegavanje tih namirnica koje izazivaju nelagode. 
Ukoliko ste osetljivi na gluten, evo korisne liste proizvoda bez glutena, ukoliko ste netoleratntni na laktozu možete izbegavati mlečne proizvode ili birati one bez mlečnog šećera. Tako i sa svim drugim netolerancijama na hranu.
Znamo - mnogima je teško da preguraju PMS bez čokolade, ali ona je zapravo dobra samo da popravi raspoloženje. To kratko traje i u roku od pola sata, vaše raspoloženje će opet biti loše. Da i ne govorimo da problem nadutosti, mučnine, bolovi u dojkama neće nestati od nje. 

Generalno, i slatkiši i sva ta masna i pržena hrana tu samo da zadovolje čula i ne donose mnogo koristi. Kroz ishranu bi trebalo unosimo u organizam vitamine i minerale (kojih u čipsu,  pici i torti i gaziranim sokovima nema na pretek). A oni koji su vam posebno potrebni uishrani protiv PMS-a su magnezijum, kalcijum, vitamin B6 .Ishrana bogata ovim hranjivim materijama je ono što je osnova PMS dijete.

Umesto što bezuspešno pokušavate da prebolite PMS uz grickalice, masnu hranu, slatkiše, lekove protiv menstrualnih bolova, čajeve  i slično, probajte bar jednom da se naoružate svežim voćem i povrćem u svojoj ishrani i procenite koje je oružje jače.


PMS dijeta- jelovnik za 7 dana


PMS dijeta jelovnik


Ne znate šta bi tačno trebalo da jedete  i koja je to hrana koju bi trebalo uključiti u ishranu protiv PMS-a?

Evo predloga jelovnika za 7 dana:

1 dan:

Doručak: Ovsena kaša, šolja mleka,
Ručak: riba i salata
Užina: jabuka
Večera: pileće grudi i salata ili ostatak od ručka


2 dan:

Doručak: 2 kuvana jaja, voćni sok, sveže isceđen
Ručak: spanać i goveđa šnicla
Užina: orasi
Večera: grilovano meso i salata

3 dan:

Doručak: mladi sir i komad integralnog hleba
Ručak: kelj i riba, salata od svežag povrća po želji
Užina: kreker od integralnog brašna
Večera: kuvana jaja i salata

4 dan:

Doručak: musli sa jogurtom ili kefirom
Ručak: čorba od mešanog povrća i salata
Užina: pomorandža
Večera: salata i grilovano meso

5 dan:

Doručak: jogurt sa mlevenim lanom
Ručak: bareni brokoli, nemasno meso po želji, salata
Užina:  3-4 krekera od integralnih žitarica
Večera: grilovana riba i salata

6 dan:

Doručak: komad integralnog hleba i omlet na maslinoovom ulju
Ručak: zapečene tikvice sa mesom
Užina: suvo grožđe
Večera: hamburger, ali bez hleba i preliva, može sveža salata

7 dan:

Doručak: banana
Ručak: ćureće meso na žaru ili pečeno u foliji, salata
Užina: tamna čokolada jedna štangla
Večera: sir i salata


Što se pića tiče, ishrana protiv PMS-a podrazumeva da izbegavate kafu, alkohol, kupovne sokove i gazirane napitke. 

Možete da pijete nezaslađene napitke, biljne čajeve, prirodno ceđene sokove ali umereno jer i ono sadrže dosta šećera (recimo za doručak) i naravno, njeno veličanstvo - običnu vodu. 

Kao i svaka zdrava ishrana, i ova podrazumeva da pijete bar 2 litra tečnosti dnevno.

Salate koje jedete treba da budu od svežeg povrća, ne zimnica koja sadrži konzervanse. Možete ih začiniti maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Jako je važno da ne preterujete  kada solite obroke, i sasvim sigurno ćete primetiti manju nadutost stomaka i otečenost.


Kada je najbolje započeti sa ishranom protiv PMS-a?


pms ishrana


Nekim ženama PMS- traje dan ili dva,nekim 7-10 dana pred menstruaciju počinju noćne more, a tu su i one koje se osećaju stalno napeto i naduveno. 


Postoji li neki univerzalni period kada treba početi ovakav način ishrane? Koliko dana pred menstruaciju potrebno je uvesti promene u ishrani?

Što pre, to bolje!

Jeste li znali da tokom PMS-a ženama treba100-300 kalorija više tokom dana? Ukoliko imate višak kilograma, verovatno ste ih već uneli. 

Mnoge žene pred sam početak ciklusa unesu 300-500 kalorija viška samo tokom jednog obroka ili užine!

Pošto se u ovom slučaju smatra da je uzrok PMS upalni proces u organizmu i sposobnost hormonskih receptrora da se prilagode promenama, onda je jasno da to neće baš ići glatko i preko noći. 

Idealno bi bilo da vam ishrana generalno bude siromašna ugljenim hisratima (slatkišima, testeninama) i rafinisanim masnoćama (suncokretovo ulje, margarini), a bogatija svežim i konkretnim namirnicama i hladno ceđenim, nerafinisinam uljima. U tom slučaju, telo će biti zdravo, hormonski receptori takođe i promene u njihovom nivou neće vam teško pasti.


Probajte!  Može se desiti da sledeći put i ne predosetite da menstruacija dolazi. A najbolje od svega je što ćete ujedno izgubiti i višak kilograma.
+6


Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. odlican savet vezan za ishranu pred pms, ja inace vec duzi vremenski period sam na rigoroznom rezimu ishrane jer sam pre 5 god sasvim slucajno otkrila da imam policisticne jajnike i od tadakrecu moje muke, ali kada kazem muke bukvalno to i mislim, u tom periodu sam bilajako gojazna ali nisam znala razlog dok jedne noci od bolova u stomaku nisam zavrsila u hitnoj, od tada sve pocinje, hormonski status jajnika jako los, nadutost, otecenost i sve ono sto najvise mrzim, moja borba dugo traje ali koriscenjem biljnih preparata i fizickom aktivnoscu i strogim rezimom ishrane sam skinula 33 kg ... sada pms lakse podnosim ali i dalje je ponekad prisutna otecenost bez obzira sto vodim racuna o ishrani, valjda je to zbog tih cista kojih nikako da se oslobodim... u svakom slucaju ovo je super sto se tice plana ishrane...

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?