Postoji 5 tipova PMS-a! Otkrij koji je tvoj? - Moj ciklus
search

Postoji 5 tipova PMS-a! Otkrij koji je tvoj?

By | Leave a Comment
Postoji preko 150 simptoma koji se javljaju kod žena u periodu pred ciklus. Radi lakše analize i lečenja, sortirani su na 5 tipova PMS-a! Otkrijte koji je vaš i šta vam može pomoći da lakše izađete na kraj sa ovim problemom.

Ukoliko se razmenjivale iskustva o PMS-u sa drugaricama , sigurno ste uočili da vam se neki simptomi poklapaju, ali i da neke žene imaju potpuno drugačije simptome od vas. 

Tipovi PMS-a

 Zato je 1980. godine Dr. Guy Abraham pojednostavio pristup ublažavanju PMS simptoma i podelio ih na 5 tipova.

 Koji tip PMS-a imate?


Verovatno ćete se naći u svakom tipu pomalo. Tamo gde ima najviše simptoma koje osećate pre ciklusa, naći ćete najbolje rešenje za sebe koje vam je do sada možda promicalo.

PMS tip A (anxiety type)


Karakterišu ga promene raspoloženja. To može biti anksioznost,  nagle promene raspoloženja iz razdraganosti i sreće u depresiju, plačljivost, nervoza, paranoja i slično.

Zašto dolazi do ovoga?

Smatra se da su ova osećanja prouzrokovana padom progesterona i visokim nivoom prolaktina.Žene sa ovim tipom PMSa lošije reaguju na stresne situacije,  tih dana su nervozne i osećaju se preopterećeno. Pročitajte detaljnije o tome šta je PMS nervoza.

80% žena suočava se sa ovim tipom PMS-a

PMS tip C (cravings type)


Karakteriše ga neodoljiva potreba za slatkišima, a sudeći po svemu, čokolada ovde ima dominantnu ulogu.

Zašto dolazi do ovoga?

Veruje se da specifična, abnormalna sinteza ugljenih hidrata uzrokuje visok nivo insulina. Žene sa ovim tipom često pate od glavobolja, lošeg raspoloženja, umora i nervoze.

 50% žena suoćava se sa ovim problemom

PMS tip D (depression type) 




Ovaj tip obuhata sve one žene koje u periodu pred menstruaciju pate od depresije, lošeg raspoloženja, nesanice, zaboravnosti, zbunjenosti.

Zašto dolazi do ovoga?

Možete kriviti nizak nivo estrogena i nizak nivo serotonina.






PMS tip H (hiperhydratation type) 


Ovo je skup simptoma koji nastaju usled zadržavanja vode u organizmu, a to su dobijanje na težini u periodu pred menstruaciju, otečenost, naduven stomak, bolne i otečene grudi.

Zašto dolazi do ovoga?

Krivci su uglavnom povećan nivo adrenokortikotropnog hormona (ACTH)  i aldosterona,  a kao posledica toga neravnoteža kalijuma i natrijuma, manjak magnezijuma ili visok nivo serotonina. Bol u dojkama može biti posledica povećanog nivoa prolaktina.

PMS tip P (pain type) 


On obuhvata žene koje u periodu pred menstruaciju pate od raznih bolova, a najčešće su oni u stomaku, migrena, bolovi u donjem delu leđa (krstima) , zglobovima.

Zašto se ovo dešava?

Za bolove tokom ciklusa i pre njega možemo kriviti preveliku produkciju prostaglandina, hormona koji povećava osetljivost na bol i to je jedan od uzroka bolnih menstruacija.

Kako tretirati probleme u skladu sa tipovima PMS-a

Verovatno ste našle u svakom od ovih tipova po malo jel da? Hm, složeno da složenije ne može biti!

PMS tipovi


A šta je ono što dominira i šta vas najviše muči? Ako krenete da ih lečite sve odjednom, i glavobolju i nervozu i izbacivanje vode... ma suvišno je i da pričamo da bi to zasita bilo previše. Zato evo kako treba lečiti i sprečiti svaki od gore navedenih tipova.

  •   Za PMS A tipa, preporučuje se zlatna maka, Dong quai i konopljika. Pokušajte da smanjite nivo stresa i nađite nešto što vas opušta.
  • Za  PMS tipa C,  preporučuje se unošenje dovoljne doze magnezijuma, a s obzirom da je ovaj tip predmenstrualnog simptoma senzitivan na ukuse i uživa u jakim začinima tih dana, preporučjue se cimet - dobar za mršavljenje, jakog ukusa i može utoliti glad  i potrebu za slatkišima.
  •   Za PMS tip D preporučuje podizanje nivoa sertonina i estrogena. Serotonin se može podići vežbanjem i redovnom rekreacijom (pa i odlaskom u šetnju ako niste sportski tip i nemate kondiciju). Da popravite nivo estrogena preporučuje se unos namirnica bogatih fitoestrogenom kao što su lan, morač, soja. Od vitamina se, preporučuje unos vitamina D i B3, kao i povećan unos omega 3 masnih kiselina (probajte nešto iz spektra ribe, oraha i orašastih plodova, maslinivog ulja...) Što se biljnih lekova tiče, preporučuje se konopljika, crni kohoš i crvena detelina, kao i kantarion koji je poznat kao prirodni antidepresant.
  • Za PMS tip H jako je važno izbeći unos previše natrijuma. Kako ga najviše unosimo slanim naminrnicama, gledajte da ih izbegavate. To se odnosi i na samu so u hrani, ali i na konzumiranje konzervisane hrane i grickalica. Unosite dosta kalijuma da nadoknadite ono što nedostaje i povratite balans između elektrolita (natrijuma i kalijuma)   Banane i kajsije su ukusnija varijanta, brokoli vas možda neće oduševiti, ali uvedite i njega.   Od biljnih lekova vam trebaju oni koji potpomažu izbacivanje vode iz organizma kao što su koren maslačka, korpiva ili čaj od peršuna.
  • Za PMS tip P potrebno je uticati na upalu. Savetuje se da izbacite tamno obojene namirnice (krompir, patlidžan) i da koristite kurkumu, đumbir, biljke kao što su kora bele vrbe ili đavolja kandža

Da uopšte ne biste došli u situaciju da lečite simptome, najbolje je da se redovno hranite zdravo, pijete dovoljno vode.Ne izbegavajte masti jer su potrebne za normalnu proizvodnju hormona i funkcionisanje mozga, ali izbegavajte rafinisane masnoće.

Pročitajte i šta je PMS dijeta

Znamo da je teško naći sebe u samo jednoj odo ovih varijanti, ali probajte. Recite nam, koji je tip PMS-a vaš?



Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?