Šta su tamponi i kako ih staviti? - Moj ciklus
search

Šta su tamponi i kako ih staviti?

By | Leave a Comment
Tražite najbolji način zaštite od curenja menstrualne krvi? Jeste li probali tampone? Ako ne znate ni kako se stavlja tampon, ovo je tekst za vas.

Postoji više načina zaštite od curenja i tamponi su jedna od njih. Inidividualno je koji će vam način najviše odgovarati.  Najbolje ćete znati ako probate.


tampon za menstruaciju
Tampon

Kako funkcioniše tampon za menstruaciju?

Za razliku od uložaka koji se koriste kao spoljašnja zaštita i prikupljaju krv kada ona izađe izunutrašnjosti tela, tamponi su unutrašnja zaštita. Oni ne dozvoljavaju da krv izađe, već je sakupljaju u unutrašnjosti vagine . Postavljaju se kao prepreka za curenje, a ne kao zaštita.

Tamponi za menstruaciju su higijensko sredstvo koje je sterilno i napravljeno od pamučnih vlakana koja imaju za cilj da prikupljaju menstrualnu krv.

Valjkastog su oblika kako bi njihovo postavljanje, ali i izvlačenje , bilo jednostavnije. Na kraju tampona nalazi se končić koji ostaje spolja, i on služi da se tampon za njega povuče i izvadi.


Ok. Uloga tampona je jasna.

Ali kako se uopšte stavlja tampon?

Da li je to teško, bolno?

Kako funkcionisati tokom dana kada imate ovako nešto u sebi?

Pre nego što pređemo na to, da kažemo i da tamponi za menstruaciju nisu komplikovani, niti su jedino higijensko sredstvo koje prikuplja menstrualnu krv u unutrašnjosti vagine.

Pročitajte šta je menstrualna čašica i kako se ona koristi.

Za razliku od menstrualne čašice koja je za višekratnu upotrebu, tamponi se bacaju i oni su isključivo za jendokratnu upotrebu.

Kako staviti tampon?

Pitanje od milion dolara za one devojke koje se još nisu oprobale u ovoj avanturi. E pa hajde da objasnimo - korak po korak.
Nulti korak je nabavka tampona za menstruaciju u obližnjoj prodavnici . Takođe,ukoliko niste upoznati sa anatomijom i izgledom svijih genitalija, nije loše da proučite i to. Recimo, ovde.
A onda idu sledeći koraci neophdoni u stavljanju tampona:

1. Dobro operite ruke. Ne želite da na tampon prenesete bakterije koje mogu da dospeju u vaše telo i tako izazovu brojne komplikacije. Najčešća komplikacija koja se vezuje za tampone je sindrom toksičnog šoka - stanje koje izazivaju toksini koje u krvotok ispuštaju bakterije .

2.Odmotajte zaštitnu foliju u kojoj se nalazi tampon.
  • Skinite prvo donji deo folije i izvucite končić. Proverite da li je dobro pričvršćen za tampon
  • Raširite prstom malo donji deo tampona gde je končić tako što ćete staviti prst u sredinu, kao da ga zabodete u tampon.
  • Skinite gornji deo folije.
  • Ako vam tampon ispadne na pod, bacite ga i upotrebite drugi.
3. Namestite se za stavljanje tampona za menstruaciju. Možete to raditi sedeći na wc šolji kako se obično savetuje. Ako vam to ne deluje praktično, možete zazueti polučućeći položaj u kupatilu ili staviti tampon stojeći, tako što ćete podići jednu nogu na uzvišenje (wc šolju, kadu ili slično)


4.  Probajte da se opustite. Ako stegnete vaginalne mišiće, stavljanje tampona neće ići glatko.

5. Nađite vaginalni otvor. Prstima jedne  ruke raširite labie (usmine) . Drugom rukom uzmite tampon. Uhvatite ga za dno, tamo gde je končić, a vrh gurnite u vaginalni otvor.

Gurnite dovoljno duboko, tako da ga ne osećate prilikom kretanja. Ukoliko ostane na samom dnu, žuljaće vas i stalno čete imati utisak da će vam ispasti.

Končić izvucite i ostavite napolju. On vam treba da kasnije izvadite tampon.

Veličine tampona za menstruaciju

Kada krenete u nabavku tampona, jako je važno da izaberete onaj koji je prave veličine. Veći tamponi apsorbuju više krvi, a manji, naravno, manje.


Za prvo iskustvo sa tamponom savetuje se da izaberete najmanju veličinu.

Kao i veličine uložaka, i veličina tampona za menstruaciju i njihova moć upijanja navedeni su na samom pakovanju.


Koliko često menjati tampon?

Iako tamponi zaista imaju dobru moć upijanja i super su zaštita koju niko ne može primetiti, moraju se redovno menjati.

U zavisnosti od obima menstrualnog krvarenja, menjajte tampon na 4-6 sati.

Predugo držanje tampona povezamo je sa gore pomenutim sindromom toskičnog šoka. On se jako retko javlja, ali može biti fatalan. Ukoliko ostetite temperaturu, mučninu, osip ili bilo kakve komplikacije sa zdravljem izvadite tampon odmah i javite se lekaru.

Ne nosite tampone noću! Tada je mnogo bolja varijanta noćni uložak ili menstrualna čašica.
Ako često imate obilna menstrualna krvarenja, tampon nije konačno rešenje problema. Evo kako da smanjite obilne menstruacije

Kako izvaditi tampon?

E sad, jasno vam je kako se staviti tampon, ali kako ga izvaditi? Da li je to komplikovan proces?

Istina je da vađenje tampona može biti neprijatniji proces od njegovog stavljanja, pre svega, jer je upio dosta krvi i njegov obim se povećao pa može biti teže izvući ga.  Ali nije neizvodljivo i nije bolno.

A evo kako da to uradite:

1. Operite ruke
2. Skinite veš i zauzmite pogodan položaj . Možete sedeti na wc šolji, ali opet, ako vam je komplikovano da manevrišete tako, jednostavno čučnite ili podignite jednu nogu na neko uzvišenje.

Čučanj je dobar je donekle taj položaj vrši pritisak tampona na dole. Takođe, možete upotrebiti snagu svojoh vaginalnih mišića i pokušati da istisnete tampon iz sebe. To ga neće izbaciti, ali će  znatno olakšati stvari.

3. Uhvatite končić tampona i vucite naniže. Pokušajte da budete opuštene i da se ne stežete - lakše će izaći
4.   Bacite tampon, operite ruke i počnite sve ispočetka sa novim tamponom. 

Da li nošenje tampona boli?

Ako razmatrate kako staviti tampon i čitate ovo, verovatno vas zanima da li celo ovo iskustvo boli. Istina je da, dok se ispraksujete i ne opustite, može biti malo neprijatno i naporno naći pravi način kako se stavlja tampon. Ključno je ipak da se opustite i nađete pravi položaj.

Ukoliko ga umetnete dovoljno duboko, tampon uopšte nećete osećati i mnogo je prijatnija varijanta od nošenja uložaka.

Posebno je dobar za one kojima od uložaka izlaze alergije.

Ne nosite tampon da bi ste se se zaštitili od curenja braon iscedka iz vagine (ili bilo kog dugog sekreta). Tada koristite dnevni uložak .

Zablude vezane za korišćenje tampona

Tampon se može izgubiti u vama

Ne može.

Nema gde da ode. Uvek možete dohvatiti njegov končić ili ga izvuči prstom. Ukoliko vam to baš ne pođe za rukom, potražite pomoć lekara.Ne zato što će nestati u dubini vaše mračne utrobe, već zato što ne treba predugo da stoji tamo.

Kada imate tampon ne možete da mokrite

Netačno.

Možete i to bez nekih trikova. Krv i mokraća izlaze iz različitih otvora.Eventualno usled pritiska tampona mlaz mokraće može da ide u neplaniranom pravcu, pa eto razloga da obratite pažnju ako ste u nekom javnom toaletu.

Dobro, nije baš da nema trikova. Prilikom vršenja nužde, važno je da rukom pomerite končić tampona sa strane, recimo uz butinu, kako se ne bi isprljao urinom

Tamponom možete izgubiti nevinost

Netačno.

Himen koji se nalazi na ulazu u vaginu je vrlo rastegljiv i prilagodljiv organ.Ako i pukne, ne znači da ste izgubili nevinost. Do toga dolazi samo ako imate seksulani odnos sa partnerom.

Iako ovo sve zvuči dosta komplikovano, uveravamo vam sa da nije. Zato samo opušteno. Probajte. Tamponi su nevidljiva zaštita od curenja i hej, možete ih nositi i na plaži

Vredi li probati? Samo je jedan način da saznate! Možda otkrijete da je to idealna zaštita za vas! A moža već i jeste!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?