NAJBOLJI ULOŠCI ZA MENSTRUACIJU – ultimativni vodič kroz vrste higijenskih uložaka! - Moj ciklus
search

NAJBOLJI ULOŠCI ZA MENSTRUACIJU – ultimativni vodič kroz vrste higijenskih uložaka!

By | 5 comments
Koji su najbolji ulošci za menstruaciju? Izbor je dosta velik. Robnih marki higijenskih uložaka ima dosta, a u okviru jednog brenda ima različith vrsta uložaka.

I kako onda odabrati?



Jasno je da ne postoji konkretan i samo jedan odgovor na pitanje koji su najbolji ulošci za menstruaciju, kao što ni menstruacija nije baš ista kod svake žene.
One žene koje imaju obilne menstruacije, koristiće uloške koji imaju bolju moć upijanja.
One žene koje imaju alergiju na uloške, biraće one što običnije ili pak nešto drugo što će sprečiti curenje menstruacije kao što su recimo tamponi ili menstrualne čašice.

Kada stanete pred policu prodavnice koja je dobro snabdevena ulošcima, možete se ozbiljno zbuniti. Koje uloške izabrati? 
Sa dve, tri ili pet kapljica? 
Deblje ili tanje? 
Dnevne ili noćne? 
Jeftinije ili skuplje? 

Možda će vam ovaj vodič kroz higijenske uloške ubuduće pomoći da lakše donesete pravu odluku.

Higijenski ulošci prema nameni

Kao što smo rekli, čak i u okviru jednog brenda postoji više vrsta uložaka. I ne, ne radi se samo o tome da li je u pitanju veće ili majnje pakovanje, već i o tome kakvom su ciklusu namenjene i kakvog su oblika.

Dnevni ulošci – pod ovaj pojam svrstavaju se najmanji higijenski ulošci koji baš ne mogu da upiju mnogo menstrualne krvi. Nisu tome ni namenjeni. Ovo su više zaštitni ulošci, koji mogu da se nose inače kao higijenska zaštita za veš – dakle i onih dana kada nemate menstruaciju. Pogodni su i onda ako vam se na početku ciklusa javlja samo braon sekret ili onda kada je menstruacija na samom kraju pa pravi jedva vidljive fleke (koje ne želite na svom vešu) .

Regularni menstrualni ulošci su ulošci namenjeni regularnom, normalnom menstrualnom krvaenju. Uglavnom svi brendovi imaju na pakovanjima odštampane kapljice koje označavaju jačinu ciklusa ili bolje rečeno moć upijanja uložaka. Broj ovih kapljica razlikuje se od brenda do brenda, ali bude ih oko 5- 6 uglavnom. Kod regularnih uložaka ili „normal“ kako su još obeleženi, nisu sve kapljice obojene, već zadnje dve recimo nisu. To znači da uložak ima srednju do malo bolju moć upijanja.

Noćni menstrualni ulošci se razlikuju od dnevnih po dužini i obično su duži kako bi se sprečilo curenje menstruacije tokom spavanja. Takođe, ovde su sve kapljice na pakovanju obojene i to znači da oni imaju maskimalnu moć upijanja. U skladu sa tim, mogu nekada da budu i deblji. Obično na njima stoji oznaka „night“



Ulošci sa krilicima su danas već standard. Krilca nemaju neku specijalnu upijajuću ulogu, ali su bitna za zaštitu od curenja jer bolje fiksiraju uložak za veš i manje su šanse da se dese neželjena pomeranja.

Obični ulošci bez krilaca su samolepljivi ulošci koji nemaju krilca, pogodniji samo za slabe menstruacije i kratke menstruacije.

Ultratanki ulošci su takođe danas klasika. Smišljeni su sa namernom da zaštita od curenja bude što manje primetna, a opet efikasna.

Da se razumemo -  ulošci za žene mogu u isto vreme biti ultratanki, sa krilicma i noćni. Sve to obično stoji istaknuto na pakovanju.

Mrežasti ulošci za porodilje su najprirodnija varijanta higijenskih uložaka, što je bitno posle porođaja. Ovo je suštinski obična pamučna vata presvučena tankom mrežom.


Platneni ulošci za višekratnu upotrebu. Ovo su ulošci koji su izrađeni od pamučnih materijala, bambusa i slično. Odlično upijaju, a nakon upotrebe se na bacaju, nego ih operete, osušite i opet koristite.

Higijenski ulošci su i ulošci za inkontenciju, ali kako mi ovde prvenstveno govorimo o menstrualnim ulošcima za žene, njima ćemo posvetiti manju pažnju.

Higijenski ulošci - sastav

Većina uložaka sastoji se od nekoliko slojeva.
  • Površinski je mekan, vlaknast, propusan uglavnom od polietilena, polipropilena, viskoze i sličnih materijala. 
  • Unutrašnji deo je upijajući i on prikuplja menstrualnu krv i zadržava je. 
  • Spoljašnji deo je nepropusan i samolepljiv, uglavnom od poletilena. Njegova uloga je da spreči curenje na veš.
Neki ulošci mogu sadržati i boje, parfeme kako bi estetski bili privlačniji. Međutim, ako imate alergiju na uloške, dobro bi bilo da ove fancy dodatke izbegavate.

E dobro, pošto smo videli kakvi se ulošci postoje na našem tržištu kada su vrsta i namena u pitanju, onda da vidimo i koje to brendove možemo naći i i koji su najbolji higijenski ulošci

Brendovi higijenskih uložaka na našem tržištu


Libresse ulošci su brend sa solidnim asortimanom ovog proizvoda – od dnevnih do menstrualnih uložaka za sve prilike. Možete naći ultratanke, obične, uloške sa trostrukom zaštitom od curenja. Odlično upijaju i mogu se naći u većini prodavnica i korisnice su jako zadovoljne njima.


Always ulošci su jedan od najpoznatijih brendova na našem tržištu i sasvim sigurno ste nekad zakačili neku njihovu reklamu za uloške. Deo su Procter&Gamble kompanije.I njih ćete naći u raznim dimenzijama i sa raznim moćima upijanja tako da sigurno možete naći onaj tip uložaka za žene koji vam ogovara.Iskustva su različita. Neke žene se kunu u njih, nekima su previše plastični.

Kada smo kod reklama, evo 5 pogrešnih zaključaka koje možete izvući iz njih!

Ovo je noćna varijanta:

Naturella ulošci su prepoznatljive zelene boje, mirisni, sa cvetovima kamilice kao zaštitnim znakom. Odlično upijaju, imaju dobar odnos cene i kvaliteta, tanki su i zato dosta popularni. Istini za volju, malo je šta zasita prirodno u njima, ali dobro upijaju.Estetski sjajno odrađeni, što zbog mirisa, što zbog zelenih detalja na samim ulošcima.

West3 ulošci su prijatno iznenađenje na našem tržištu. Možda nisu neko poznato ime uložaka za žene, ali ako ste skeptični, evo informacija iz prve ruke. Imaju jako povoljan odnos cene i kvaliteta, zntano povoljniji od mnogih drugih brendova i sasvim solidnu moć upijanja. Pamučni su, udobni i kao i ostali brendovi, ima dnevne inoćne varijante i naša je preporuka da ih probate jer su dosta dobri.



Klea ulošci su takođe manje poznati na našem tržištu i gotovo bez ikakve reklame. Opšti utisak nije loš. Nemaju neku ogromnu moć upijanja, ali kao ulošci za normalnu menstruaciju su odlični. Imaju odličan odnos cene i kvaliteta.

Boni Yup ulošci imaju odličnu moć upijanja, ali im je mana što su gotovo sasvim plastični pa nisu za one sa osetljivijom kožom.

Tenera ulošci su turskog porekla, spadaju među jeftinije. Dobri za slabije menstruacije, ali za obilnije nisu. Kvalitet i moć upijanja - osrednji.

Carefree ulošci su poznat i prepoznatljiv brend koji u svom asortimanu ima takođe dosta vrsta uložaka, ali su možda najpoznatiji po dnevnim higijenskim ulošcima. Vrlo su udobni i imaju soilidnu moć upijanja.

Every day ulošci imaju jako dobre ocene korisnica i odličnu moć upijanja. Mana je što nisu baš zastupljeni na svakom koraku, ali ih vredi potražiti jer su iskustva sa njima baš pozitivna.

Bella ulošci prave fascinantan proboj na našem tržištu. Imaju odličnu moć upijanja i odličan asortiman . Ono po čemu bismo ih izdvojili od drugih jeste njihova Bella teens linija namenjena tinejdžerkama i Bella herbs ulošci sa ekstraktom bokvice. Nisu parfimisani i odlični za žene i devojke sa osetljivom kožom i verujemo da će uskoro biti pravi hit!

moe28 higijenski ulošci za žene su robna marka parfimerija „Lilly“ sa odličnim odnosom cene i kvaliteta.Prijatni su za nošenje , imaju pamučni gornji sloj i soldino upijaju pa su i iskustva pozitivna.

Jessa ulošci su robna marka parfimerije DM. Dolaze u raznim varijantama, kao dnevni, noćni, tanki a imaju u asortimanu i uloške za inkontenciju. Kao i ovi prethodni, solidno upijaju, imaju dobar odnos cene i kvaliteta i vredi ih probati.

Feel fine ulošci su udobni, pamučni i odlični za one koji imaju osetljivu kožu, prilično dobro distribuirani po prodavnicama i lako ih je naći. Iskustva su pozitivna, premda nisu idealni za dane kada je ciklus obilniji. Tada treba češće da se menjaju u odnosu na druge uloške.Ipak, ovo su ulošci za koje smo našli najviše pohvala!

Natracare ulošci su za one sa osetljivom kožom. Ovo su ulošci napravljeni od potpunuo prirodnih materijala. Štite kožu, mekani su, udobni, mana im je moć upijanja i to što se slabije lepe za veš.

Molped ulošci nisu baš široko zastupljeni pa je i iskustva sa njima bilo malo tzeže prikupiti. Ono što smo našli jeste da je cena povoljna, ali da su prilično grubi i neudobni

Boni mrežsti ulošci za žene danas nisu tako popularni, ali do pre neku deceniju bili su jedina opcija. Oni su od pamučnih vlakana, presvučeni su mrežom koja ta vlakna drži u formi uloška. Nisu lepljivi, pa im je mana što se pomeraju sa veša i dosta su debeli pa mogu da se ocrtavaju ispiood odeće. Ipak, nakon porođaja, preporučuju se isključivo ovi ulošci jer nisu plastični, nisu puni hemikalija i u njima koža i rana dišu i zarastanje je brže, a i manje su šanse da se nagomilaju bakerije.

Ulošci za inkontenciju

Ulošci za žene nisu samo namenjeni menstruaciji , nego i inkotenciji. Problem slabljenja bešike i nevoljnog mokrenja je problem mnogih žena, a posebno kada dođe vreme za menopauzu. Seni lady i Flufsan su najpoznatiji brendovi uložaka za inkotenciju, premda ih ima i među ostalim brendovoma.

Platneni ulošci za višekratnu upotrebu

Ovo je posebna vrsta uložaka koji su, gledajući po komadu, prilično skupi u odnosu na obične uloške. Ipak, ovakva investicija vam se može isplatiti jer jedan uložak možete koristiti više puta. Nakon upotrebe, ulošci se peru i ponovo koriste. Svakako, platneni ulošci za menstruaciju nisu večni i nakon nekog vremena potrebno je da zamenite svoj set uložaka. Na ovaj način zapravo štedite novac, a o uticaju na životnu okolinu da ne pričamo. Kako su higijenski ulošci uglavom plastični, činjenica je da se ne raspadaju baš posle prve kiše...

Ove uloške nećete baš naći po maloprodajama, ali ih lako i jednostavno možete naručiti preko interneta, kao ove ovde na primer:

PLATNENI ULOŠCI ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU ( naruči klikom na sliku) 





PLATNENI ULOŠCI ZA OBILNU MENSTRUACIJU - 5 KOMADA ( klik na sliku za cenu i naručivanje) 










I? Koji su najbolji ulošci za menstruaciju?

Na žalost, nemamo odgovor. Svi su slični.
Ako su udobni, upijaju lošije. Ako super upijaju, obično su plastični.
Zato pitamo vas?
Koji su po vama najbolji ulošci za menstruaciju i zašto?

Podelite sa nama svoje iskustvo sa ulošcima u kometaru.




Новији пост Старији пост Почетна

5 коментара:

  1. Анониман7/06/2020

    najbolji su bela ulosci

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман3/08/2021

      Slažem se. U poslednje 2 godine samo njih koristim. Ima ih tazličitih vrsta, te se možete odlučiti za one koji će vam najviše odgovarati. Jako su udobni, prezadovoljna sam njima. Cena je sasvim pristojna. Zanima me samo da li ima gel za intimnu higijenu ili maramice od ovog brenda.

      Избриши
  2. Анониман7/06/2020

    najboli su bela ulosci

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман10/26/2020

    Koristila sam većinu uložaka opisanih u tekstu, najmanje me je iritirao Natracare, ali baš slabo upija, kao što je i opisano. Pre par meseci sam kupila 3 platnena uloška, domaće proizvodnje (Coki Loki) čisto da probam i malo je reći da sam raspamećena🙂. Od mene imaju pluseve na: izgledu, udobnosti, upijanju, lakoći održavanja i antialergijskim svojstvima. Jedini mali minus koji mi zapravo i ne smeta toliko sad kad sam se navikla, jeste što se ne lepe za gaćice kao obični već ih samo krilca drže. E sad, to nije nikakav problem dok ih koristite, ne pomeraju se ni pri sportu, jedino kad hoću da piškim pa spustim gaćice hoće malo da skliznu. Lako vratim uložak nazad, ili ga naravno promenim ako je pun. Inače, otkad ih koristim, manje me boli kad dobijem, što ne znam kako i čime da objasnim, ali je svakako sjajno. Topla preporuka od mene!

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман11/24/2021

    Feel fine su po meni najbolji i koristim ih godinama unazad. Ali, primetila sam da ove godine u pakovanju ima dosta prljavih i sa nekim prljavim flekama po unutrasnjoj strani uloska! Treba obratiti paznju prilikom koriscenja

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?