Ovo su najčešći razlozi zašto se javlja sukrvica u sekretu - Moj ciklus
search

Ovo su najčešći razlozi zašto se javlja sukrvica u sekretu

By | 2 comments
Sukrvica u sekretu sigurno će vas zabrinuti, posebno ako vam se dešava prvi put. Istina, neki razlozi mogu biti zabrinjavajući, ali neki su bezazleni. Upoznajte ih!

Sukrvica u sekretu može se javiti u različitim etapama menstrualnog ciklusa, pa ćemo uzroke podeliti u zavisnosti od toga. 


Krvav sekret dve nedelje pre menstruacije


Ako se tragovi krvi u sekretu pojaveu ovom periodu ciklusa, najverovatnije je uzrok toga ovulacija.Zapravo, ovo je i najčešći uzrok zašto se javlja se javlja sukrvica u sekretu.

Ovulacija je vreme kada jajnici otpuštaju zreča jajašca za oplodnju. U nekim slučajevima, prskanje folikula može da dovede do blagog krvarenja. Tada, u periodu kada očekujete ovulaciju, može se javiti tačkasto krvarenje na vešu ili se ove kapljice krvi pomešaju sa normalnim vaginalnim sekretom. Tada on bude roze boje, ukoliko je krv sveža, a ukoliko je starija ona oksidira pa se javlja sekret braon boje.

Sukrvica u sekretu pred menstruaciju nekoliko dana


Kada primetite roze sekret nekoliko dana pre nego što očekujete menstrualno krvarenje, to već može imati više uzroka. Evo kojih:

  • Hormonski disbalans. Vreme pred menstruaciju vreme je kada verovatno iskusite nešto iz spektra PMS simptoma. Ukoliko patite od hormonskog disbalansa, može vam se desiti da primetite i sukrvicu u sekretu u ovom periodu. Zašto? Nizak nivo progesterona nije u stanju da podrži endometrijum, koji onda počinje da se raspada pre menstruacije. Ukoliko ovo počinje da vam se dešava redovno, iz ciklusa u ciklus, treba da se obratite lekaru da uradite hormonski test. Ovakav hormosnki disbalans stvara i poteškoće da ostanete u drugom stanju, i povećava rizik od stvaranja mioma i cista.
  • Implantacijsko krvarenje: Sukrvica u sekretu pred nekoliko dana pred menstruaciju može se javiti i ukoliko ste imali seks bez zaštite 2 nedelje pre toga (odnosno oko ovulacije) i ako ste ostali u drugom stanju. Dešava se u nekim slučajevima da gneždenje jajašca u matericu bude praćeno blagim krvarenjem koje ćete vi primetiti kao krvavi sekret. Ovo stanje traje možda 2-3 dana, a ukoliko ste u drugom stanju, menstruaciju koju očekujete nekoliko dana posle nećete dobiti. To zovemo lažna menstruacija. Da to i potvrdite,uradite test na trudnoću. 
Saznajte i koji su prvi simptomi trudnoće

Roze sekret posle menstruacije 

 
Ukoliko primetite sukrvicu u sekretu posle menstruacije, to može značiti nešto od sledećeg


Nekoliko dana posle menstruacije može ukazivati na zaostale delove menstualnog krvarenja. Veća je verovatnoća da bude braon boje, ali može se desiti i da bude roze. Normalno je i nije razlog za brigu.
Hormonski disbalans kao što je i gore opisano
Ovulaciono krvarenje koje se javlja 2 nedelje posle menstruacije ili negde na sredini ciklusa
Sukrvica u sekretu posle seksualnog odnosa. U nekim slučajevima, povreda vaginalnog tkiva tokom seksa može da dovede do neznatnog krvarenja, pa se ta krv može pomešati sa sekretom i dobijemo roze sekret. 

Sukrvica u sekretu u menopauzi i perimenopauzi 


Početak periomenopauze dešava se oko 35-40 godine starosti života kod većine žena i negde do 50-te godine (kada se najčešće javlja menopauza) dolazi do brojnih hormonalnih promena. Do ovog perioda verovatno ste već dobro upoznali svoj ciklus i njegova pravila. Ali sada ona mogu da počnu da se menjaju.

Nivo estrogena pada za 35% a nivo progesterona i do 75%. Taj disbalans dovodi do dominacije estrogena i sukrvice u sekretu iz razloga koje smo gore opisali kada smo objašnjavali hormonski disbalans kao uzrok ove pojave.

U ovom periodu mogu je javiti i pojačani PMS simptomi i dolazi do skraćenja menstruacije. Otprilike u 50-oj godini , menstruacija se skraćuje sasvim, postaje neredovna i na kraju prestaje. Onda kada ste godinu dana bez menstruacije, zvanično ste u menopauzi. Da to proverite, možete utvrditi i nivo FSH hormona.


Sukrvica u sekretu posle menopauze nije baš normalna i prihvatljiva stvar jer menstruacije nema.



Ona je onda uglavnom posledica:


  • Neke povrede u vaginalnom predelu. Suvoća vagine je čest problem kod žena u menopauzi i seksulani odnosi u tom slučaju mogu da izazovu povrede.
  • Tumori. Izvesna stanja kao rak materice, rak grlića materice , polipi i slično mogu biti uzrok sukrvice u sekretu 

Ostali uzroci sukrvice u sekretu





  • Neredovna menstruacija.Ukoliko imate neredovne cikluse možete primetiti roze sekret kada ga ne očekujete
  • Vanmaterična trudnoća koja se dešava kada se oplođeno jajašce zakači za neko mesto van materice. Često žene iskuse rozikast sekret u tom slučaju
  • Tablete za kontracepciju. Sekret roze boje je česta pojava ukoliko ste počeli da uzimate kontraceptivne pilule, a sve to kao posledica reakcije tela na hormone. Dešava se u sred ciklusa Nakon par meseci, ova pojava trebala bi da prestane. Ukoliko se to nastavi ako vas zabrinjava, posavetujte se sa svojim lekarom.
  • Cista na jajniku. Vrlo često, cista ne jajaniku ne pokazuju nikakve simptome i u nekim slučajevima mogu da uzrokuju samo sukrvicu u sekretu pre menstruacije. Velike ciste mogu izazvati i veća krvarenja između ciklusa.
Miomi na materici su nekancerozne izrasline koje se razvijaju unutar materice i mogu da izazovu obilna, bolna menstrualna krvarenja, a ponekad i sukrvicu u sekretu između menstruacija.Pročitajte kako se miomi leče prirodnim putem.
Infekcije kao što su bakterijske infekcije, gonoreja, trihomonijaza

Kada krv u sekretu treba da vas brine?

  • ako se javlja krvarenje između menstruacija koje traje duže do 3 dana
  • ako se sukrvica u menstruaciji ponavlja već 3 ciklusa za redom
  • ako se krvavi sekret javi posle menopauze
  • ako je praćeno bolovima, ako imate teške i obilne menstruaicje ili ako je sekret neprijatnog mirisa
  • ako ste trudni. Iako je normalno da se javi na samom početku trudnoće, u kasnijem periodu obavezno se javite lekaru Ukoliko se sukrvica u sekretu desi jednom i ne ponavlja se, nema razloga za brigu. Naravno, ako ste ipak zabrinuti, možete se javiti svom lekaru.

Obavezno se javite ukoliko se tačkasto krvarenje ponavlja iz meseca u mesec i u gore navedenim slučajevima.


Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

  1. Drago mi je da sam na prvi znak otisla ginekologu jer nisam ni bila svesna hormonskog problema koji je uticao na sve aspekte mog zivota, a ja sam se samo navikla

    ОдговориИзбриши
  2. Nisam pristalica toga da se kao hipohondar javljam lekaru za svaki problem, ali neke stvari zaista jesu bitne za proveriti

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?