Šta je ovulacija? Evo simptoma i svih načina da je prepoznate! - Moj ciklus
search

Šta je ovulacija? Evo simptoma i svih načina da je prepoznate!

By | Leave a Comment
Šta je ovulacija i koji je njen značaj? Objasnićemo vam to u narednim redovima najdetaljnije što možemo, uključujući i sve metode kojima možete utvrditi da ovulirate.Designed by bearfotos / Freepik

Počnimo od toga šta je ovulacija


Ovulacija je naziv za proces u kojem jajnici otpuštaju jajašce u jajovode i dešava se, po pravilu, jednom u svakom vašem menstrualnom ciklusu.

Okidač za ovaj proces su promene u hormonima. Konkretno, kako se približavate periodu ovulacije, telo proizvodi povećane količine estrogena.

Povećane količine estrogena uzrokuju zadebljanje endomertijuma materice sa jedne strane. Sa druge strane, uzrokuje povećanje jednog drugog hormona koji se naziva luteinizirajući hormon (LH). Ovaj hormon pak izaziva otpuštanje zrelog jajašca iz jajnika. I ukratko - to je ovulacija.

Zašto je bitno da se desi ovulacija?

Bez ovulacije nema oplodnje i zato su ovulacija i trudnoća neraskidivo povezane. Bez ovulacije nema ni menstruacije.

Kako znati koji su dani ovulacije


U onom tipičnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, ovulacija nastaje 12-16 dana pre nego što počne novo menstrualno krvarenje, a sa njime i novi menstrualni ciklus. U tom periodu, jedno od mnoštva jajašca kojih ima u ženskom telu sazreva i biva pušteno za oplodnju.

Kod zdravih žena, ovulacija se javlja 14 dana pre početka novog ciklusa.

· Ako je ciklus 28 dana, to će biti tačno na polovini.
· Ako je ciklus duži i traje recimo 35 dana, ovulacija će se najverovatnije desiti oko 21, dana ciklusa.
· Ukoliko je ciklus kraći i traje recimo 21 dan, onda će se ovulacija desiti sednog dana ciklusa

Dužina mesntruanog ciklusa varira od žene do žene. Nekima je ciklus tačan kao sat i predvidljiv. Nekim ženama je neredovan. Nekim ženama je ciklus duži, a nekima kraći. Tako i dani ovulacije variraju u zavisnosti od dužine ciklusa. A zapravo, ovulacija se i kod jedne žene može razlikovati od ciklusa do ciklusa (ne drastično, ali može)  

U nekim slučajevima koji nisu uobičajeni, može se desiti ovulacija i više puta tokom jednog ciklusa. Ipak, taj razmak nije između dve ovulacije nije ogroman i dešava se skoro u isto vreme. U tim slučajevima, ukoliko dođe do oplodnje, dešava se blizanačka trudnoća (neidentični blizanci)

Gledajući ovaj proces kroz hormone, ovulacija nastaje 24-36 sata nakon akutnog povećanja LH hormona. Da to ne biste baš nagađali, ukoliko planirate trudnoću, najbolje je da proverite kada su vam dani ovulacije pomoću LH tračica odnosno testova za ovulaciju.

Jajašce koje je ispušteno tokom ovulacije može biti oplođeno tokom 24 sata. Ukoliko se to desi, nastaje trudnoća. Ovo su prvi simptomi trudnoće.

Ukoliko se to ne desi, zadebljali endometrijum počinje da se uklanja iz tela i to je zapravo menstruacija. Neoplođeno jajašce odlazi zajedno sa njom.

Žene koje imaju neredovnu menstruaciju, trebalo bi da vode neki svoj dnevnik i prate svoje stanje iz meseca u mesec kako bi stekle predstavu o svom ciklusu i eventualno uočile neku pravilnost. Kod njih  može biti teško odrediti dane ovulacije.

Koja je razlika između plodnih dana i ovulacije


Vrlo često, kada se govori o tome šta je ovulacija, tu se neminovno dovodi u vezu pojam plodnih dana, a dolazi i do zabune i brkanja ovih pojmova. Iako itekako imaju veze jedno sa drugim, ipak ćemo da razgraničimo, radi boljeg razumevanja, šta je ovulacija, a šta su plodni dani.

Plodni danu su period u kojem postoji najveća verovatnoća da se desi oplodnja jajašca.Ovi dani nazivaju se još i plodni prozor. Čim kažemo "dani", znači da ih ima nekoliko. Ali kako kada posle ovulacije jajašce treba da se oplodi u roku od 24 sata? Nije li to onda samo jedan dan?

Pa, za razliku od jajašca, spermatozoidi mogu duže da ostanu aktivni, i to i do 5 dana. To praktično znači da spremno mogu da dočekaju jajašce koje treba da se oplodi i da odnos nekoliko dana pre same ovulacije može rezultirati oplodnjom i trudnoćom. Ti dani nazivaju se plodni dani. To su dakle dani u toku menstruanog ciklusa kada žena ima šanse da ostane trudna ukoliko je imala nezaštićene seksulane odnose.

Pa ipak, najveće šanse da žena ostane u drugom stanju su dan ovulacije i dan pre njega. Van plodnih dana, šanse za začeće su veoma niske.

Kako onda precizirati kad je ovulacija?

Simptomi ovulacije 


Pored gore pomenutih trakica za ovulaciju, možete se voditi i sledećim simptomima ovulacije:

Blago povišena telesna temperatura


Evo kako su povezani ovulacija i temperatura i kako merenjem telesne toplote možete saznati da li ovulirate. Za ovo je potrebno da merite bazalnu telesnu temperaturu.

Šta je to?

Bazalna temperatura je temperatura vašeg tela dok miruje.

Takođe, biće potrebno da je pratite od prvog dana ciklusa kako biste uopšte ustanovili promenu, a bogami i nekoliko meseci. Vodite evidenciju. 

Merenje temeprature da biste ustanovili ovulaciju ne znači da ćete imati visoku temperaturu, već će vaša bazalna temperatura tih dana biti neznatno viša u odnosu na dane kada ne ovulirate. Ta promena može ići od 0,3-1 stepena.

Da biste ustanovili na ovaj način da li ovulirate, potrebno je merite bazalnu temperaturu digitalnim toplomerom čim ustanete ili pre nego što uopšte ustanete.

 Odaberite jednu od ove dve opcije pa uvek ponavljajte isto

Nakon par meseci definitivno ćete uočiti neko pravilo i imaćete uvid u to kako se ponaša vaša bazalna temperatura tokom ovulacije.

Pojačan vaginalni sekret


Kada se bliže dani ovulacije, telo proizvodi više estrogena a to, između ostalog, izaziva i promene u cervikalnoj sluzi. Možete tih dana primetiti iscedak iz vagine koji je rastegljiv, providan i podseća na belance. Ovo je simptom ovulacije koji se dešava kod većine žena, s tim što količina ovog iscetka varira od žene do žene.

Naravno, nije svaki vaginalni sekret taj koji ukazuje na ovulaciju. Ukoliko je neprovidan i beo, ukoliko je u boji, ukoliko ima neprijatan miris - to nije to i najbolje je da se javite lekaru. Ono što je najspecifičnije je to što je taj iscedak rastegljiv i lepljiv, pa vam ostaje da proverite ovo njegovo svojstvo među prstima.

Pojačan osećaj mirisa


Priroda je udesila tako da tokom dana ovulacije žene budu osetljivije na mirise, a konkretno na muške feromone - androstenone. Neke žene su više, neke manje osetljive na mirise u drugoj polovini ciklusa. Ukoliko ste primetili ovu pojavu, eto vam jednog simptoma ovulacije.
Što nas dovodi do sledećeg:

Promene u libidu
Kako se povećava osetljivost na mirise (a posebno na konkretne muške mirise) , tako se može primetiti i da se povaćava i želja za seksom tokom ovulacije.

Bolovi  i napetost u dojakma


Još jedan simptom ovulacije može se ogledati i u bolovima i napetosti u grudima i bradavicama. Ukoliko je dve nedelje pred menstruaciju, znak je ovulacije. Ukoliko je ovaj bol nekoliko dana pred menstuaciju, bolovi u dojkama mogu biti i simptom PMS-a.

Bol i napetost u donjem delu stomaka


Blag bol u donjem delu stomaka, obično sa jedne strane (ne uvek sa iste) može biti znak da "osećate" ovulaciju, posebno ako se dešava onih dana kada je očekujete. Ovi bolovi nazivaju se još i  Mitelšmerc (Mittelschmerz) što bi u bukvalnom prevodu sa nemačkog bio "bol u sredini ciklusa". Bol u stomaku može trajati nekoliko minuta pa do nekoliko sati. Kod nekih žena je slabiji, kod nekih može biti jači.

Braon sekret


Braonkast iscedak nije čest simptom ovulacije, ali se dešava i normalan je. Ovo se dešava onda kada folikul koji okružuje jajašce sazri, raste i pukne i to može rezultirati malim krvarenjem. To se nazva ovulaciono krvarenje.Ne traje dugo, primetite ga kao tragove na vešu. Ukoliko potraje, javite se lekaru jer možda je nešto drugo u pitanju.

Kako još odrediti vreme ovulacije?


Ukoliko ne možete predvideti na osnovu simptoma, postoje i drugi načini i oprema za određivanje ovulacije.

Aplikacije za menstrualni ciklus


Aplikacije za praćenje menstrualnog ciklusa mogu biti više nego korisne da odredite kada je ovulacija, jer u njih vrlo jednostavno možete unositi mnoge siomptome vezane za vaš ciklus i tako ga pratiti. Pročitajte koje su najbolje aplikacije za praćenje ciklusa.

Kalendar ovulacijeKalendar ovulacije i online kalkulatori  mogu da pomognu da odredite kada ovulirate i kada su vam plodni dani.Uglavnom se od vas traži da ukucate datum poslednje menstruacije i dužinu menstrualnog ciklusa. 

Mikroskopi za pljuvačku


Enzimi pljuvačke tokom ovulacije se takođe menjaju i dobijaju oblik paprati. Postoje mali miskoroskopi koji služe da lako sami detektujete ovu  promenu.

Testovi za ovulaciju


Testovi za ovulaciju mere novi luteinizirajućeg hormona u mokraći i koriste se slično kao i testovi za trudnoću. Uz svaki test dolazi i uputsvo kako se tumači. Postoje i digitalni testovi koji će vam jednostano na ekranu protumačiti rezultat testa, odnosno da li ima dovoljno hormona i da li je došlo do ovulacije. Obično dolazi u pakovanju sa više komada trakica.

Da li je moguć ciklus bez ovulacije?


Moguće je da se desi da do ovulacije ne dođe tokom menstrualnog ciklusa i to iz raznoraznih razloga.Jedan od razloga su policistični jajnici, stanje pri kojem telo ne ovulira redovno svaki mesec.


Osim toga, do ciklusa bez ovulacije mogu da dovedu i neke druga stanja kao što su visok nivo prolaktina, loša funkcija štitne žlezde , kao i perimenopauza. Takođe, ovulacije nema ukoliko žena redovno pije pilule za kontracepciju.

Pored ovoga, pojedini lekovi mogu da izazovu cikluse bez ovulacije, a i stresne situacije itekako ostavljaju posledice na ciklus pa može izostati ovulacija. Pročitajte kako su povezani stres i menstraucija.

Sada kada smo objasnili šta je ovulacija i koji su njeni simptomi, motrite svoje telo. U zavisnosti od toga da li želite da ostanete u drugom stanu ili ne, preduzmite odgovarajuće akcije. Ipak, da napomenemo da i to što znate i tačan dan kada ovulirate nije garancija da ćete ostati trudni.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?