Kako izazvati menstruaciju ako kasni - Moj ciklus
search

Kako izazvati menstruaciju ako kasni

By | 20 comments
Zanima vas kako izazvati menstruaciju? Pa, ponekad je i to moguće.  Evo nekoliko načina na koje to možete sprovesti u delo!

kako izazvati menstruaciju


Postoji mnogo različitih razloga zbog kojih želite da znate ovo: 
  • ne želite da dobijete menstruaciju kada imate neki važan događaj,
  •  činjenica da vam menstruacija kasni ne uklapa vam se u životne planove
  •  ili vas plaši neželjena trudnoća i želite da dobijete što pre. 
Naposletku, možda vas je PMS nervoza dovela do tačke ključanja i jednostavno želite da se bitka završi. Sve to može biti povod da se zapitate: "Kako da dobijem menstruaciju".

Ne postoji pouzdan način za izazivanje menstruacije, ali se veruje da izvesni čajevi i biljke mogu biti od koristi, kao i promene u načinu života.

Kako da brže dobijem menstruaciju?


Sigurno vam se desilo da dobijete mesntruaciju nekoliko dana ranije kada odete na duži put ili se spremate za neki važan događaj. Sve ove situacije su stres za naš organizam, ma kako nam godile. Ukoliko se dese pre ovulacije, odložiće krvarenje za nekoliko dana, ali ukoliko ste blizu kritičnog datuma, stres može uzrokovati da brže dobijete menstruaciju.

Čini se kao odlična ideja isprobati Marfijev zakon pa za izazivanje menstruacije uraditi nešto od sledećeg:
 Za slučaj da Marfijev zakon ne proradi, možete isprobati sledeće promene u životnim navikama koje mogu izazvati menstruaciju ranije, a za koje postoji veća verovatnoća da deluju:

  • Opustite se i odvojite neki dan za sebe. Na taj način rešićete se stresa koji je možda kočnica za dolazak očekivanog krvarenja.
  • Ne preterujte sa vežbanjem. Ukoliko se fizički iscrpljujete, stavljate telo u režim preživljavanja u kojem nema mesta za ovulaciju, pa ni za menstruaciju.
  • Ne držite rigorozne dijete. I one su samo još jedan razlog zbog kojeg menstruacija može da vam kasni.
  • Vodite ljubav. Seksualni odnosi poboljšaće kontrakcije materice, što je jedan od načina kako izazvati menstruaciju.  Pored toga, seks može smanjiti nivo stresa jer orgazmi oslobađaju hormone poput oksitocina i endorfina, koji pomažu u opuštanju i smanjenju stresa. S obzirom na to da stres može biti značajan faktor u kašnjenju menstruacije, njegovo smanjenje može pozitivno uticati na menstrualni ciklus. Takođe, prisustvo prostaglandina u spermi može pomoći u omekšavanju i otvaranju cerviksa, što može dodatno stimulisati početak menstruacije. Ovde vodite računa o mogućnosti ostajanja u drugom stanju. 
  • Stavite tople obloge na stomak ili uživajte u toploj kupki. I to može da pokrene cirkulaciju, aktivira matericu i bude odličan prirodan metod za izazivanje menstruacije.

Tablete za izazivanje menstruacije


izazivanje menstruacije

Pored ovih malih promena u životu koje utiču na nas, za izazivanje menstruacije možete isprobati i tablete. 

One sadrže gestagene, odnosno sintetičke varijante progesterona tako da je to neka vrsta hormonalne terapije.

Postoji nekoliko vrsta tableta za izazivanje menstruacije, a najčešće se koriste "Orgametril", "Duphastone", "Dabroston".

Važno: Ne uzimajte tablete za izazivanje menstruacije na svoju ruku i uvek se pre toga posavetujte sa svojim lekarom!

Pročitajte i kako možete odložiti menstruaciju prirodnim putem.

Kapi za izazivanje menstruacije


Kapi za izazivanje menstruacije često sadrže biljne ekstrakte koji stimulišu rad materice i podstiču menstrualni ciklus. Najčešće korišćeni sastojci uključuju ekstrakte đumbira, peršuna, papaje, i cimeta. Ove kapi obično se uzimaju u malim dozama, razblažene u vodi ili soku, nekoliko puta dnevno. 
Pre korišćenja bilo koje biljne kapi za izazivanje menstruacije, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se izbegle moguće nuspojave ili interakcije sa drugim lekovima.

Kako izazvati menstruaciju koja kasni?


Kašnjenje menstruacije može biti uzrokovano različitim faktorima, od kojih su najčešći stres, hormonalne promene, trudnoća i zdravstveni problemi. 
  • Stres može uticati na hipotalamus, deo mozga koji kontroliše hormone, što može odložiti menstruaciju. 
  • Hormonalne promene, kao što su one uzrokovane sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili problemima sa štitnom žlezdom, takođe mogu dovesti do neredovnih ciklusa.
  •  Trudnoća je očigledan uzrok izostanka menstruacije, dok različiti zdravstveni problemi, poput bolesti ili naglih promena telesne težine, mogu poremetiti menstrualni ciklus. 
  • Promene u težini, bilo naglo povećanje ili smanjenje, mogu uticati na hormonalnu ravnotežu i dovesti do neredovnih ciklusa. 
  • Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je uobičajen hormonski poremećaj koji može izazvati neredovne menstruacije zbog prisustva malih cisti na jajnicima i hormonske neravnoteže.
  • Poremećaji štitne žlezde, poput hipotireoze ili hipertireoze, takođe mogu uticati na menstrualni ciklus jer štitni hormoni igraju ključnu ulogu u regulaciji menstruacije. 
  • Prekomerno vežbanje može dovesti telo u stanje stresa, što može smanjiti nivo estrogena i uzrokovati izostanak menstruacije.
  •  Loša ishrana i nedostatak esencijalnih hranljivih materija mogu negativno uticati na proizvodnju hormona
  •  Perimenopauza, period pre menopauze, dovodi do prirodnih hormonskih promena koje mogu izazvati neredovne cikluse​
Jasno je da ovo nisu bezazlene situacije i da izazivanje menstruacije koja kasni može imati i neke posledice, a nije ni uvek jednostavno. 

Ono o čemu mi zapravo pričamo u ovom tekstu su metode za izazivanje krvarenja onda kada menstruacija kasni, ali je realno sve u redu na zdravstvenom planu. 

Korišćenje metoda za izazivanje menstruacije nosi određene rizike i kontraindikacije koje treba uzeti u obzir. Pre nego što primenite bilo koji od ovih metoda, važno je konsultovati se sa lekarom kako biste izbegli moguće zdravstvene probleme. 

Na primer, neki biljni čajevi i suplementi mogu izazvati neželjene efekte ili interakcije sa lekovima koje možda već uzimate. Takođe, nepravilno korišćenje toplih obloga ili fizičke aktivnosti može pogoršati stanje umesto da ga poboljša. Zbog toga je medicinsko savetovanje ključno za bezbedno i efikasno izazivanje menstruacije.

Prirodno izazivanje menstruacije - da li to ikako može? 


Ako vam se ideja sa hormonskim tabletama ne dopada, evo saveta kako izazvati menstrucaiju prirodnim putem - ishranom, čajevima i vitaminima.

Pažnja! Pre upotrebe ovih prirodnih lekova, obavezno proverite da li ste u drugom stanju. Oni deluju na taj način što stvaraju kontrakcije materice, pa njihovom primenom može doći i do pobačaja. 

To nikako NE znači da je to dobar način kako prirodno izazvati abortus. Za takve intervencije, ako je neophono, obavezno se obratite lekaru.

Vitamin C za izazivanje menstruacije


Da li ste znali da vitamin C nije samo dobar za sprečavanje gripa već i odličan odgovor na pitanje kako da dobijem menstruaciju? Ono što treba da uradite za izazivanje menstruacije jeste da počnete da unosite povećane doze ovog vitamina

Kako on deluje? 

Vitamin C povećava proizvodnju estrogena ,utiče na kontrakcije materice i istovremeno blokira progesteron da dopre do materice, što za rezultat ima brži dolazak krvarenja. Možete ga uzeti u obliku suplementa, ali i jesti hranu bogatu ovim vitaminom: navalite na južno voće, paradajz, papriku.

Aspirin za izazivanje menstruacije


Iako zvanično lek za blaže bolove, aspirin koji je u stvari acetisalicilna kiselina preporučuje se često koliko i vitamini. 

 Za izazivanje menstruacije možete isprobati sledeći recept: 2 zgnječena aspirina pomešajte sa pola kašike šećera, pola kašike meda i pola čaše vode. Pijte nekoliko dana, dok ne dobijete menstruaciju. 

Korišćenje aspirina kao metode za izazivanje menstruacije zasniva se na njegovoj sposobnosti da razredi krv, što može stimulisati menstruaciju. Preporučuje se uzimanje niskih doza aspirina (jedna do dve tablete od 81 mg) uz puno tečnosti. Međutim, važno je biti oprezan jer aspirin može izazvati gastrointestinalne probleme ili alergijske reakcije kod nekih osoba. Takođe, aspirin može povećati rizik od krvarenja, posebno kod onih koji već uzimaju druge lekove za razređivanje krvi. 

Pre upotrebe aspirina za ovu svrhu, savetuje se konsultacija sa lekarom.

Jedite pravu hranu


Pri tom su za izazivanje menstruacije na dobrom glasu mango,papaja i ananas. Celer i peršun sadrže jedinjenje koje se zove apiol, a koje izaziva kontrakcije materice, pa dodajte i njih. Recimo napravite sok. 

Kada je reč o specifičnim preporukama za namirnice koje mogu pomoći u izazivanju menstruacije, fokus treba biti na onima bogatim vitaminom C i gvožđem. Namirnice bogate vitaminom C, kao što su paradajz, paprika i citrusi, mogu pomoći u povećanju estrogena, što može stimulisati menstruaciju. Namirnice bogate gvožđem, kao što su spanać, pasulj, crveno meso i cvekla, podržavaju zdrav krvotok i mogu pomoći u održavanju redovnog menstrualnog ciklusa. Ove namirnice ne samo da pružaju esencijalne hranljive materije, već i podržavaju hormonalni balans neophodan za redovnu menstruaciju.

Cimet za izazivanje menstruacije


Cimet je poznat kao prirodni stimulant koji može pomoći u izazivanju menstruacije. Zahvaljujući svojim svojstvima koja poboljšavaju cirkulaciju i zagrevaju telo, cimet može podstaći rad materice. Preporučuje se konzumacija cimeta u obliku čaja ili dodatka jelima. Na primer, možete dodati jednu kašičicu cimeta u šolju toplog mleka ili čaja i piti to jednom dnevno. Važno je napomenuti da, kao i kod bilo koje prirodne metode, preterana upotreba može izazvati nuspojave, pa je umerenost ključna

Unesite dovoljno gvožđa u organizam


Razlog za kašnjenje i izostanak menstruacije može biti i u anemiji pa kao način izazivanja krvarenja može od koristi biti unošenje dovoljno gvožđa kroz ishranu. Jedite namirnice poput spanaća, pasulja, crvenog mesa, cvekle. 
Nemojte koristiti suplemente na svoju ruku. Bolje je da pre toga prvo proverite svoju krv, a onda dodate gvožđe u ovom obliku. Možete posumnjati na anemiju ukoliko ste često umorni i iscrpljeni. 

Tople obloge


Korišćenje toplih obloga i toplih kupki može biti korisno. Topla obloga na donjem delu stomaka može povećati protok krvi u materici i stimulisati njen rad, što može pomoći u pokretanju menstruacije. Topla kupka takođe može imati sličan efekat, pomažući mišićima da se opuste i poboljšavajući cirkulaciju. Ove metode su jednostavne za primenu kod kuće i mogu biti efektivne za one koji traže prirodne načine za regulisanje menstrualnog ciklusa.

Smanjenje stresa


Promene načina života mogu značajno uticati na regulaciju menstrualnog ciklusa. Smanjenje stresa je ključni faktor, jer stres može negativno uticati na hormone odgovorne za menstruaciju. Tehnike poput meditacije, joge, i dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa. Izbegavanje preteranog vežbanja je takođe važno, jer prekomerni fizički napor može poremetiti menstrualni ciklus. Uravnotežena ishrana, bogata hranljivim materijama, može podržati zdrav hormonalni balans i pomoći u održavanju redovnog ciklusa. Kombinacija ovih promena može prirodno podstaći dolazak menstruacije.

Čaj za izazivanje menstruacije


čajevi za izazivanje menstruacije

Prirodno izazivanje menstruacije podrazumeva lekovite biljke u te svrhe. Pored onih koje možemo uvrstiti u ishranu, tu su i one koje najlakše konzumiramo kao čajeve. Čajevi, odnosno biljke koje ćemo navesti, u narodu su poznati kao izazivači menstruacije. Iako ovo nije dokazano i ne možete se osloniti na njihovo dejstvo, svakako možete probati, jer mnogim ženama je uspelo. 

Čaj od peršuna za izazivanje menstruacije 


Čaj od peršuna je poznat kao prirodno sredstvo protiv neregularnih menstruacija, bolova i slično, pa i za ove svrhe. Spremite ga tako što ćete oprati 1/4 šolje svežeg peršuna. Možete koristiti i suvi, ali sveži ima više hranjivih sastojaka. Prelijte peršun vrelom vodom i ostavite 5 minuta. Procedite i pijte 2 puta dnevno.
 

Čaj od đumbira za izazivanje menstruacije 


Đumbirov koren je biljka koja takođe ima reputaciju biljke za izazivanje menstruacije. Veruje se da povećava toplotu u materici i stvara kontrakcije. Za čaj , potrebna vam je kašičica rendanog korena đumbira. Prelijte sa 2 decilitra vrele vode, ostavite da se prohladi i pijte 2 puta na dan.

Čaj od korijandera


Za pripremu ovog čaja za izazivanje menstruacije potrebno vam je seme korijandera. 1 kašiku semena prelijte sa 2 šolje vrele vode. Neka vri dok se nivo vode ne smanji duplo (dakle na jednu čašu) . Ocedite, pijte 3 puta dnevno.

Čaj od virka


Virak
je biljka poznata kao čuvar ženskog zdravlja i reguliše menstrualni ciklus. Za čaj je potrebno da uzmete kašičicu ovog čaja i prelijete sa šoljom vrele vode. Ostavite 10 minuta da voda pokupi neophodne aktivne sastojke, iscedite i pijte 2 puta dnevno.

Svi čajevi i prirodni lekovi protiv PMS-a mogu potencijalno biti od koristi. Tu su i biljke kao što je piskavica, crni kohoš i mnoge druge.

Prirodno izazivanje menstruacije nije pouzdana metoda, ali ni sasvim bezazlena. Mnoge biljke mogu u većim količinama da imaju sporedne efekte, pa i da izazovu pobačaj i zato ih treba uzimati sa oprezom.

Ipak, ukoliko osećate sve simptome PMS-a koji vas dovode do ludila i dobro poznajete svoje telo i njegov ritam, isprobajte ih - možda vam donesu olakšanje i omoguće da ostvarite neke svoje planove bez komplikacija koje idu u paketu sa menstrualnim krvarenjem. Javite rezultate!
Новији пост Старији пост Почетна

20 коментара:

  1. Анониман11/28/2017

    Da li moze da se spreci trudnoca kada pijemo puno caja od persuna vose pd dozvoljene kolicine.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uopšte nije dobro da pijete bilo šta više od preporučene količine. Postoje i neke jednostavije mere kontracepcije.

      Избриши
  2. Nije istina da caj od persuna izaziva menstruaciju pila sam ga jace od pet dana bukvalno po ceo dan i ostala trudna tako da nemojte verovati u to

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde i nije reč o čajevima za abortus, nego o onima koji bi mogli da izazovu menstrualno krvarenje ranije kada trudnoća nije u pitanju.

      Избриши
  3. Анониман3/03/2018

    Odličan tekst i saveti. Hvala

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман3/12/2018

    Stvarno ne mogu da shvatim da ima tako plitkoumnih devojaka koje misle da nekim cajem sprece trudnocu? Zar ste toliko neobrazovane i neinformisane?

    ОдговориИзбриши
  5. Mislila je da ce vise cajeva izazvati spontani pobacaj,pise u tekstu.

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман6/11/2018

    Pokušala sam prošle godine sa čajem od peršuna u kombinaciji sa đumbirom da izazovem menstrucaiju nekih 5 dana pre zbog odlaska na more i uspelo mi je.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман7/26/2018

    Pijem tablete da dobijem menstruaciju doktor mi je rekao pet dana da pijem al mene interesuje dali da nastavim piti te tablete svih ti pet dana u slucaju ako bi dobila ranije,hvala

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман8/04/2018

    Kondomi sprecavaju trudnocu.Ne igrajte se !

    ОдговориИзбриши
  9. Sekoj mesec dobivam redovno ne kasni mi ali zanima me imam samo jedan dan i mnogo malo krvarim jel ima neko resenje

    ОдговориИзбриши
  10. Cao
    Ovo je 3mesec kako nisaàm dobila a tri testa sam radila
    Negativni su pomozite mi da dobijem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kod lekara obavezno da utvrdi razlog ovolikog izostanka menstruacije.

      Избриши
  11. Анониман8/02/2019

    Moze savjet😨😨😨 dobivam obicno krajem mjeseca.. 4 na 5 nisam, 5 na 6 jesam jako slabo..i vise nista, napravila sam 10ak testova, svi negativni🤔

    ОдговориИзбриши
  12. Može savet od kako sam došla u Srbiju prvi devet godina dobijala normalno posle toga mene poremetio se ciklus da li možete da mi pomognete da dobijem ciklus i na koji način,u napred hvala.

    ОдговориИзбриши
  13. Анониман10/20/2019

    Nisam dobila vec 4 meseca a imam17 godina sta trebam da radim

    ОдговориИзбриши
  14. Анониман10/20/2019

    Nisam dobila 4meseca imam 17 godina i nisam trudna sta trebam da radim

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман10/22/2019

    Devojke, izostanak ciklusa moze znaciti trudnoca, moze biti od stresa ili negog poremecaja, nikad se ne zna. Svakako na svoju ruku nista ne treba raditi, vec se posavetujte sa ginekologom. I bez straha, sve sto se otkrije na vreme, moze bolje da se tretira.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?