Kako odložiti menstruaciju? Tablete i prirodne metode i šta je bolje - Moj ciklus
search

Kako odložiti menstruaciju? Tablete i prirodne metode i šta je bolje

By | Leave a Comment
Sigurno ste nekad poželeli ovo da uradite. Isplanirali ste odmor, ali kasno ustanovili da se poklapa sa vašim ciklusom. Evo kako odložiti menstruaciju.

kako odložiti menstruaciju



Putovanje inače može da pobrka lončiće i umeša se u vaš ciklus. No, naravno, postoje i drugi razlozi zbog kojih bi odlaganje ciklusa bilo poželjna opcija, bilo da je to neki vama važan datum, Nova godina, ispit, venačanje...

Postoje tri metode da ovo uradite:

  •  Tablete za odlaganje menstruacije
  • Kontraceptivne pilule
  • Prirodne metode za odlaganje ciklusa
Pa, krenimo redom!

Kako funkcionišu tablete za odlaganje menstruacije


Ovo su hormonske tablete koje kao glavni sastojak imaju dodatne doze progesterona sinetičkog porekla (noretisteronacetat i linestrenol).
Kod nas se u ove svrhe u apotekama mogu nabaviti "Orgametril" tablete i "Primulot Nor". Cena im je oko 400 dinara po pakovanju.

Da biste odložili menstruaciju tabletema potrebno je da počnete najmanje tri dana pre početka krvarenja.

Nakon toga nastavite da ih koristite onoliko dana koliko želite da budete bez ciklusa. Piju se po dve tablete dnevno. Nakon prestanka uzimanja ovih tableta, trebalo bi posle nekoliko dana da dobijete krvarenje. To tada računate kao prvi dan ciklusa, i započinjete ponovo da vodite evdenciju ispočetka.

Tablete za odlaganje menstruacije uzimaju se najviše dve nedelje!

Iako su ovo hormonske pilule, nemaju istu ulogu kao pilule za kontracepciju, pa budite obazrivi i koristite zaštitu ukoliko ne želite trudnoću.

Delimično smo dali odgovor na pitanje: "Kako da odložim menstruaciju", ali  sigurno vam se nameće i ono drugo: "Da li su tablete za odlaganje ciklusa bezbedne?"

Ukoliko nemate zdravstvenih problema, potpuno su bezbedne. Ukoliko ste trudni, ne treba da ih koristite (a i menstruacija u trudnoći je malo verovatna). Ukoliko pijete redovno neku terapiju, najsigurnije je da se o upotrebi ovih pilula posavetujete sa svojim lekarom.

Iskustva sa upotrebom tableta za odlaganje ciklusa govore da se mogu javiti neželjene posledice tokom upotrebe, premda ništa opasno. Najčešće su u pitanju glavobolje, napetost i bol u grudima, napetost u donjem delu stomaka, nadutost i zadržavanje vode u organizmu. 

Zapravo, svi ovi simptomi jako su slični onim simptomima PMS-a


Kako odložiti ciklus pilulama za kontracepciju

U cilju zaštite od neželjene trudnoće, a ponekad radi regulacije hormona i nekih zdravstvenih neprilika, žene koriste pilule za kontracepciju. Sve one, ma kojeg naziva bile, uglavnom sadrže sintetički estrogene i progesterone, hormone koji  nephodne za nastanak menstruacije.

Tablete za kontracepciju imitiraju vaš ciklus. Obično sadrže 28 tableta (prosečna dužina trajanja ciklusa)

  • 21 ima aktivno dejstvo i sprečavaju menstruaciju. 
  • 7 tableta ima placebo efekat ili dozu vitamina, i one se piju kada dobijete menstruaciju.


Tabletama za kontracepciju vi u stvari sami kontrolišete kada će se ciklus javiti.

Želite da odložite menstruaciju na ovaj način? 



odlaganje menstruacije tabletama


Potrebno je samo da nastavite sa upotrebom aktivnih pilula dokle god želite da ste mirne i bezbedne (i preskočite one neaktivne).

Ukoliko ih niste do sada koristili, posavetujte se sa lekarom oko toga koje pilule vam preporučuje i kako se koriste. Potrebno je da počnete da ih konzumirate bar nekoliko nedelja pre putovanja (ili drugog važnog datuma) . Ipak, kako biste bili sigurni da nećete imati ciklus, najbolje je je da počnete par meseci ranije i napravite neki ritam.

Ne bi trebalo da produžite ovakvo konzumiranje kontraceptivnih pilula na duže od 3 meseca, odnosno više od tri pakovanja.

 

Prirodne metode za odlaganje menstruacije


Postoje i prirodni načini za odlaganje ciklusa, ali oni nisu baš sasvim provereni i naučno dokazani. Pa opet, možete probati, definitvno vam neće škoditi.

Prirodni načini odlaganje menstruacije mogu da odlože ciklus za par dana, ali nemate ih sasvim pod kontrolom i nisu efikasni kao tablete.


Ovo vam može biti korisno ako očekujete menstruaciju na moru, a već je kraj odmora. Ako se menstruacija i desi, bez brige - možete se sunčati i kupati sa menstruacijom. 

Vežbajte rigorozno


Ovakav način je svojevsrtan stres za organizam i jedan od razloga zbog kojih menstruacija kasni. Možete ga isprobati u svoju korist.



odlaganje menstruacije



Želatin

Ovo je relativno jednostavan način da probate da odložite menstruaciju, ne znamo koliko efikasan. Potrebno je da prelijete kesicu želatina sa par kašika mlake vode i konzumirate 3 puta dnevno. Onako usput,kažu da je ovo dobro i za zglobove. Neku korist imaćete sigurno. Kažu da jedna doza pomera ciklus za 4 sata. Ostaje vam da izračunate koliko doza treba da uzmete.

Izbegavajte začinjenu hranu

Ovakva hrana, a posebno ljuta složićete se, povećava unutrašnju temperaturu tela. Da biste odložili menstruaciju, potrebna vam je hrana manje temperature.  Najviše se preporučuju sočivo, a dobar je i čaj od lista maline.

Probajte tinkturu od hajdučke trave

Napravite je tako što ćete cvetove preliti sa rakijom . Ostavite da stoji na svetlom mestu dve nedelje, a posle toga koristite.

Pijte sirće

Za razliku od prethodne metode koju morate imati unapred pripremljenu, ovu verovatno već imate spremnu kod kuće. Potrebno je da 3 kašike sirćeta pomešate sa čašom obične vode. Radite ovo tri puta dnevno.

Uživajte u limunu (ako je to ikako moguće)

Isecite ga i grizite, jedite. Limun je bogat limuskom kiselinom koja ima sposobnost da zaustavi obilna krvarenja. Tom logikom stvari, žvakanje svežeg limuna može pomoći i odlaganje ciklusa.

Koliko je sve ovo delotvorno, zavisi od osobe do osobe. Ostaje vam da probate, a možete i da nam javite!


Naposletku da napomenemo i ovo:


Ukoliko ste se izračunali kada očekujete krvarenje, možda vam se više isplati da izazovete menstruaciju neki dan ranije i prebrinete. 

A više o tome kako da to uradite pročitajte u ovom tekstu.



I šta je bolje?


Tablete za odlaganje menstruacije su siguran način, premda može u retkim slučajevima da se desi da se krvarenje ipak  javi. Tada ono nije obimno. Važno je da znate da se dejstvo ovih pilula smanjuje ako smanjite dozu. Drugim rečima, da biste bili sigurni, ne smete preskočiti uzimanje tablete.

Prirodni načini za odlaganje menstruacije manje su pouzdani i nemojte ih koristiti u važnim situacijama. Mogu vas možda izneveriti. Najbolje je da ih prvo isprobate neki mesec ranije, ili još bolje, nekoliko meseci za redom i vidite da li vaše telo reaguje na ove metode i kako.

Postoje i higijenska sredstva koja vam mogu omogućiti sjajnu zaštitu od curenja, pa ukoliko nemate bolove, menstruacija može proći bez većih problema i bez straha od curenja u nezgodnom trenutku. Takva je recimo menstrualna čašica, koja sve više dobija na popularnosti zbog svoje praktičnosti.



Jeste li probali neku od ovih metoda? Podelite sa nama vaše iskustvo u komentaru. 
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?