Kako stres utiče na menstruaciju? - Moj ciklus

Kako stres utiče na menstruaciju?

By | 5 comments
Da li ste već primetili koliko su povezani stres i menstruacija? On može da se umeša u rad hormona, a i sam izostanak krvarenja može biti stres za sebe.


kako stres utiče na menstruaciju


Postoje razne vrste stresa i neće svaki na isti način da se umeša u funkcionisanje našeg menastrualnog ciklusa. Zapravo, svaki dan smo pod nekom vrstom tenzije, bilo da je to radno okruženje koje nam ne prija, nervozan šef, problemi u porodici, spremanje ispita, gužva u saobraćaju. Planiranje putovanja, ma kako lepo bilo, može da vas poremeti, a takođe i neke velike promene u životu koje smatrate zdravim - preterano vežbanje ili neka nagla, rigorozna dijeta, mogu učiniti da doživite poremećaj ciklusa zbog stresa.

Ipak, malo kome  svaki dan u životu teče "med i mleko" i sreća je unutrašnji osećaj, a ne uticaj spolja. Ovakve prepreke uglavnom savladavamo i to je ono što nazivamo "život".
Sa druge strane, postoje i oni stresovi koji čine da u par sekundi uvidite koliko ste zapravo srećni u životu sa svim onim problemima koje imate. Takvi su recimo smrtni slučajevi, razvod, teška bolest, saobraćajna nesreća. I oni mogu da učine da vaša menstruacija potpuno izostane. Ovakav slučaj naziva se sekundarna amenoreja.

 

Emotivni stres i menstruacijaPored ovih strašnih životnih udaraca, ništa manje zanemarljive nisu one emocije koje stalno nosimo u sebi, a nisu iz spektra lepih i prijatnih.

U kineskoj medicini se smatra da su emocije koje doživljavamo duži vremenski period glavni uzrok neravnoteže u hormonima,što dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa zbog stresa.

One ometaju normalan protok energije i uzrokuju da naša Qi (životna energija) i krvotok stagniraju.  Ovi problemi se naposletku ispoljavaju kao PMS simptomi (koji mogu biti itekako stresni) pa i izostanak menstruacije, njeno kašnjenje ili prejako krvarenje.emotivni stres i menstruacijaOve četiri  emocije posebno utiču na ciklus:

 1. Tuga: Ukoliko se ova emocija dugo drži za sebe, može da dovede do izostanka menstruacjije, obilnog krvarenja ili odložene menstruacije
 2. Briga: Ova emocija posebno utiče na protok energije kroz pluća, srce i slezinu a ukoliko je se ne rešimo na zdrav način to dovodi do PMS nervoze, bolnih menstruacija i bolnih grudi pred menstruaciju.
 3. Bes: Ova emocija izaziva zastoj Qi energije u jetri, a posledica su neredovni ciklus, bolni i obilni periodi. 
 4. Strah: ova emocija se odnosi na iznenadni strah, ako i na stalnu izloženost nekoj teskobi. Ovaj stres i menstruacija vezani su tako što strah izaziva glavobolje i menstrualne migrene, nesanicu, valunge.

U kineskoj medicini mnogo toga vezano je za protok energije, pa i emocijama treba da dozvolimo da teku kroz nas. Ako ih zadržavamo, to može imati posledice po zdravlje i izazvati stres, a on itekako utiče na menstruaciju.

Kako stres utiče na ciklus?

Kao što ciklus ima hormone koji ga regulišu (progesteron i estrogen) tako i stres ima svoje gorivo u hormonima. Usled preterane napetosti, naše telo luči dva hormona: adrenalin i kortizol. Adrenalin vam daje energiju da pregurate težak period, dok kortizol povećava funkciju mozga i zaustavlja druge funkcije tela koje nisu neophodne za savladavanje problema. Tada može doći do toga da telo smatra da ovulacija nije važna funkcija, da mozak prestane sa lučenjem estrogena i progesterona i  da ona izostane, a onda nema ni menstruacije.

Stres i mestruacija nisu nužno povezani na ovaj način. Postoje tri scenarija koji se mogu desiti:


 • Menstruacija kasni: Ovo se dešava kada jajna ćelija raste i jajnici stvaraju estrogen, ali nedovoljno da dođe do ovulacije na vreme. 
 • Izostanak menstruacije: dešava se kada jajnici stvaraju manje estrogena, toliko manje da endometrij materice ne stiže da naraste i da se formira i tada nema uslova za menstruaciju. To se dešava usled nekog velikog stresa. 
 • Neredovan ciklus se dešava kada jajašce raste i telo luči dovoljno estrogena, ali ne ovulira. Menstruacija može doći rano ili mnogo kasnije, a može i trajati mnogo duže ukoliko je endometrij zadebljao.Kako se vratiti u harmoniju i eliminisati stres kao uzrok neredovnog ciklusa
Kao što smo rekli, izvesna doza napetosti u životu je sasvim normalna. Međutim, morate da naučite kako se nositi sa tim nadražajima spolja na zdrav način. Evo nekoliko predloga:


 • Vežbajte, ali ne preterujte i ne iscrpljujte se. Studije su pokazale da fizička aktivnost poboljšava raspoloženje i povećava nivo serotonina i endorfina u organizmu, što su hormoni dobrog raspoloženja koji poništavaju dejstvo kortizola.
 • Jedite dobro izbalansiranu ishranu. Iako je čokolada nešto čime rado lečimo PMS, ne preterujte sa njom. Birajte zdravu hranu, proteine, voće, povrće, žitarice, a izbegavajte slatkiše upakovane u foliju (ili bilo koje drugo pakovanje)
 • Odmorite se i pobegnite od svega. Priuštite sebi godišnji odmor i iskočite iz rutine koja vas podseća na probleme
 • Naučite da kažete "Ne" ukoliko se osećate preopterećeno. Budite prvo dobri sebi, da bi mogli biti dobri drugima.

Jedan od čestih stresova je i ono zapetljano klupko kada sumnjate da ste trudni jer vam menstruacija kasni, pa vam usled dodatne sekiracije i brige (posebno one koju zadržavate za sebe kao tajnu) on kasni još više. Ponekad je dovoljno uveriti se testom za trudnoću na čemu ste (kao vid antistres terapije) i krvarenje se pojavi u kratkom roku.

Ovo je samo jedan u moru problema. Sigurno ste i same imale ovakva ili slična iskustva u kojima su menstruacija i stres bili usko povezani.  Ako jeste, podelite ih sa nama u komentaru.


Новији пост Старији пост Почетна

5 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?

loading...