Kako stres utiče na menstruaciju? - Moj ciklus
search

Kako stres utiče na menstruaciju?

By | 9 comments
Da li ste već primetili koliko su povezani stres i menstruacija? On može da se umeša u rad hormona, a i sam izostanak krvarenja može biti stres za sebe.


kako stres utiče na menstruaciju


Postoje razne vrste stresa i neće svaki na isti način da se umeša u funkcionisanje našeg menastrualnog ciklusa. Zapravo, svaki dan smo pod nekom vrstom tenzije, bilo da je to radno okruženje koje nam ne prija, nervozan šef, problemi u porodici, spremanje ispita, gužva u saobraćaju. Planiranje putovanja, ma kako lepo bilo, može da vas poremeti, a takođe i neke velike promene u životu koje smatrate zdravim - preterano vežbanje ili neka nagla, rigorozna dijeta, mogu učiniti da doživite poremećaj ciklusa zbog stresa.

Ipak, malo kome svaki dan u životu teče "med i mleko" i sreća je unutrašnji osećaj, a ne uticaj spolja. Ovakve prepreke uglavnom savladavamo i to je ono što nazivamo "život".

Sa druge strane, postoje i oni stresovi koji čine da u par sekundi uvidite koliko ste zapravo srećni u životu sa svim onim problemima koje imate. Takvi su recimo smrtni slučajevi, razvod, teška bolest, saobraćajna nesreća. I oni mogu da učine da vaša menstruacija potpuno izostane. Ovakav slučaj naziva se sekundarna amenoreja.

Emotivni stres i menstruacija

Pored ovih strašnih životnih udaraca, ništa manje zanemarljive nisu one emocije koje stalno nosimo u sebi, a nisu iz spektra lepih i prijatnih.

U kineskoj medicini se smatra da su emocije koje doživljavamo duži vremenski period glavni uzrok neravnoteže u hormonima,što dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa zbog stresa.

One ometaju normalan protok energije i uzrokuju da naša Qi (životna energija) i krvotok stagniraju. Ovi problemi se naposletku ispoljavaju kao PMS simptomi (koji mogu biti itekako stresni) pa i izostanak menstruacije, njeno kašnjenje ili prejako krvarenje.


emotivni stres i menstruacija


Ove četiri emocije posebno utiču na ciklus:

  • Tuga: Ukoliko se ova emocija dugo drži za sebe, može da dovede do izostanka menstruacjije, obilnog krvarenja ili odložene menstruacije
  • Briga: Ova emocija posebno utiče na protok energije kroz pluća, srce i slezinu a ukoliko je se ne rešimo na zdrav način to dovodi do PMS nervoze, bolnih menstruacija i bolnih grudi pred menstruaciju
  • Bes: Ova emocija izaziva zastoj Qi energije u jetri, a posledica su neredovni ciklus, bolni i obilni periodi. 
  • Strah: ova emocija se odnosi na iznenadni strah, ako i na stalnu izloženost nekoj teskobi. Ovaj stres i menstruacija vezani su tako što strah izaziva glavobolje i menstrualne migrene, nesanicu, valunge.
U kineskoj medicini mnogo toga vezano je za protok energije, pa i emocijama treba da dozvolimo da teku kroz nas. Ako ih zadržavamo, to može imati posledice po zdravlje i izazvati stres, a on itekako utiče na menstruaciju.

Kako stres utiče na ciklus?

Kao što ciklus ima hormone koji ga regulišu (progesteron i estrogen) tako i stres ima svoje gorivo u hormonima. Usled preterane napetosti, naše telo luči dva hormona: adrenalin i kortizol. Adrenalin vam daje energiju da pregurate težak period, dok kortizol povećava funkciju mozga i zaustavlja druge funkcije tela koje nisu neophodne za savladavanje problema. Tada može doći do toga da telo smatra da ovulacija nije važna funkcija, da mozak prestane sa lučenjem estrogena i progesterona i da ona izostane, a onda nema ni menstruacije.


Stres i mestruacija nisu nužno povezani na ovaj način. Postoje tri scenarija koji se mogu desiti:

  • Menstruacija kasni: Ovo se dešava kada jajna ćelija raste i jajnici stvaraju estrogen, ali nedovoljno da dođe do ovulacije na vreme.
  • Izostanak menstruacije: dešava se kada jajnici stvaraju manje estrogena, toliko manje da endometrij materice ne stiže da naraste i da se formira i tada nema uslova za menstruaciju. To se dešava usled nekog velikog stresa.
  • Neredovan ciklus se dešava kada jajašce raste i telo luči dovoljno estrogena, ali ne ovulira. Menstruacija može doći rano ili mnogo kasnije, a može i trajati mnogo duže ukoliko je endometrij zadebljao.

Kako se vratiti u harmoniju i eliminisati stres kao uzrok neredovnog ciklusa?

Kao što smo rekli, izvesna doza napetosti u životu je sasvim normalna. Međutim, morate da naučite kako se nositi sa tim nadražajima spolja na zdrav način. Evo nekoliko predloga:

  • Vežbajte, ali ne preterujte i ne iscrpljujte se. Studije su pokazale da fizička aktivnost poboljšava raspoloženje i povećava nivo serotonina i endorfina u organizmu, što su hormoni dobrog raspoloženja koji poništavaju dejstvo kortizola.
  • Jedite dobro izbalansiranu ishranu. Iako je čokolada nešto čime rado lečimo PMS, ne preterujte sa njom. Birajte zdravu hranu, proteine, voće, povrće, žitarice, a izbegavajte slatkiše upakovane u foliju (ili bilo koje drugo pakovanje) 
  • Odmorite se i pobegnite od svega. Priuštite sebi godišnji odmor i iskočite iz rutine koja vas podseća na probleme 
  • Naučite da kažete "Ne" ukoliko se osećate preopterećeno. Budite prvo dobri sebi, da bi mogli biti dobri drugima.




Jedan od čestih stresova je i ono zapetljano klupko kada sumnjate da ste trudni jer vam menstruacija kasni, pa vam usled dodatne sekiracije i brige (posebno one koju zadržavate za sebe kao tajnu) on kasni još više. Ponekad je dovoljno uveriti se testom za trudnoću na čemu ste (kao vid antistres terapije) i krvarenje se pojavi u kratkom roku.

Ovo je samo jedan u moru problema. Sigurno ste i same imale ovakva ili slična iskustva u kojima su menstruacija i stres bili usko povezani. Ako jeste, podelite ih sa nama u komentaru.

Новији пост Старији пост Почетна

9 коментара:

  1. Анониман3/21/2018

    Decko me je ostavio i menstruacija mi kasni vec tri dana od stresa.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobar članak... Natjera te da razmisliš..

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam dobila menstruaciju posle 38 dana, sada nikako da prestane... 6.dan ima i bolove, mučninu, vrtoglavicu.. Užas.. Prekosutra idem kod doktora... Posto je vikend... Mislim da je cista, videcu😪

    ОдговориИзбриши
  4. Ja sam bila kod doktora sve je uredu,a mensttuacija mi idalje kasni 6dana

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман3/25/2020

    Prvo, ova zena na slici je da te strava uhvati, mogli ste naci neku drugu sliku. A drugo, evo vanredno stanje dan deveti, ja pod stresom, deca mala u kuci, moram da radim po 8 sati, sama sa njima, nikog nema da dodje niti gde idemo. Dobila u ponedlejak, trajalo 5 dana, pa dva dana nista pa opet krvarenje se javlja svaki drugi dan :(

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман10/26/2022

    Od toliko životnih gubitaka (stan, posao)u zadnjih 3mes mi se sludeo ciklus koji je prvo preskočio, zatim došao kao da je regularan datum, a onda na 35.dan....a bio minje kao štoperica, ne mogu da se opustim kada su mi živci napeti predugoooo

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?