Braon sekret ? Razlog za brigu ili ne? - Moj ciklus
search

Braon sekret ? Razlog za brigu ili ne?

By |
Kada pomenemo menstrualno krvarenje, to nas asocira na crvenu boju. A šta kada primetite braon sekret ? Da li je to razlog za brigu?

Odgovor na to pitanje, pre svega zavisi u kom delu vašeg ciklusa se javlja ovakav sekret - pre menstruacije, posle menstruacije ili u trudnoći.

braon sekret

Uzroci braon sekreta


Kao i kod mnogih drugih stanja, teško je sa sigurnošću tvrditi šta je uzrok braon sekreta, jer ne možemo izdvojiti samo jedan. Jedno je sigurno:

Braonkast iscedak nije uvek razlog za paniku
U suštini, to su tragovi stare krvi u vaginalnom skeretu. Vaginalni skeret je normalna stvar i obično je bele boje ili bezbojan i bez mirisa. Onda kada dobije žutu ili zelenu boju ili je beo ali siraste strukture i prati ga svrab ili peckanje, znak je da se u telu desila neka infekcija.

Žuta i zelena boja pretežno ukazuju na prisustvo bakterija, dok beličast, sirast sekret uz svarb ukazuje na pojavu kandide.

Braonkast sekret znak je nekog krvarenja koje je prošlo kroz vaš organizam. Tamna boja iscedka znak je da krv nije sveža, jer je sveža krv crvene boje. Znači, bilo pa prošlo!

To ne znači da sad treba da odahnete i odustanete od ovog teksta, jer nije da baš uvek nema razloga za brigu. Sve zavisi od uzroka.

Braon sekret tokom ovulacije


Ovulacija je period kada jajnici ispuštaju jajašce . U nekim situacijama, ovo putovanje jajašca do materice može da izazove neznatno krvarenje. Tokom ovulacije, vaginalni sekret je inače jači i to je jedan od pouzdanijih znakova da ovulirate. Neke žene mogu da primete to neznatno tačkasto krvarenje između ciklusa i to je sasvim normalno. Jednom možete da pređete preko toga.

Ako vam se tako dešava svaki mesec, nije na odmet da posetite lekara da potvrdi da je uzrok takve boje sekreta baš ovulacija 

Braon sekret u trudnoći


Oplodnja jajašca i njegovo gneždenje u matericu zna da bude proces koji izaziva krvarenje. Javiće se u vreme ovulacije, ili neki dan posle, onda kada su plodni dani i kada postoji verovatnoća za oplodnju. To je, dakle, braon sekret posle ovulacije.

Ovakvo krvarenje nije intenzivno, često je braonkasto i može da traje 3-4 dana. To je takozvana lažna menstruacija.

U nekim slučajevima, kašnjenje menstruacije i braon sekret umesto menstrualnog krvarenja mogu biti i prvi znak trudnoće.

A šta kada se javi braon sekret u trudnoći?

Onda obavezno posetite lekara. 

Ni jedno krvarenje u trudnoći nije prihvatljivo i mora se proveriti. To može biti znak spontanog pobačaja.

Takođe, ako se javi braon sekret u 9 mesecu trudnoće, to može biti u i znak da počinje porođaj. 

Braon sekret u menopauzi

smeđi sekret

Ukoliko se vaš ciklus bliži kraju (što bi značilo da ste u proseku stariji od 45 godina, ali uvek postoji neko ko odstupa od proseka) braonkast sekret može biti znak i perimenopauze. U tom "pripremnom " periodu može se desiti i da iskusite samo braonkast iscedak umesto menstruacije. Krvarenja mogu da se promene, da izostanu, budu jača ili slabija.

Menopauza je ipak sasvim druga priča. Ona stupa na scenu kada 12 meseci niste imali menstruaciju i po svoj prilici ste završili sa tim periodom života. 

Braon iscedak na vešu u ovom periodu nije baš nešto što se može očekivati, pa se zato odmah javite lekaru.

Pročitajte više o krvarenjima u menopauzi.

Braon sekret i bol u stomaku treba da vas zabrine

Problem nastaje kada sekret bude praćen dodatnim simptomima kao što su: bol u vagini ili donjem delu stomaka, povišena temepratura, umor, bolni seksualni odnosi.

U tim situacijama, braonkast iscedak pre menstruacije može se javiti i usled nekih ozbiljnihjih zdravstvenih problema kao što su :
  • policistični jajnici,
  • baketrijska upala materice
  • ozbiljnija vaginalna kandidijaza .
  • polno prenosive bolesti, kao što su gonoreja ili hlamidija,
U najtežim slučajevima može biti pokazatelj raka materice.

Izolovan slučaj nije problem već slučajnost. Redovna pojava ovog problema razlog je da se zabrinete!

Pojava ovog sekreta pred menstruaciju je koliko-toliko u redu. Međutim, braon sekret u sred ciklusa definitivno treba da vam skrene pažnju! 

Braon menstruacija i ostale boje krvi

braon iscedak


Menstrualna krv nije iste strukture kao i krv koja izlazi iz našeg prsta kada se posečemo. Mnogo je gušća i tamnija. Stvar je u tome što menstrualnu krv ne čini samo krv, nego i tkiva i ugrušci

Treba li da paničimo kada vidimo da je menstruacija braon boje?

Nije da smo baš proveravali na primeru, ali oni koji se jesu bavili tim istražanjem tvrde da postoji ceo sprektar boja menstraulne krvi. Odnosno, bar spektar crvenih nijansi - od rozikaste do braon boje.

Svetla boja i rozikast sekret mogu da ukazuju na početak trudnoće,neku svežu unutrašnju povredu i krvarenje ili vam takav može biti sekret pred menstruaciju. Ukoliko ne traje dugo, nije razlog za brigu. Ukoliko je između dva krvarenja, i traje nekoliko dana, posetite lekara.

Tamna i gusta krv je sasvim normalna, a koliko će bti tamna zavisi od jačine krvarenja i brzine isteka krvi. 

Što duže ostaje u telu, veće su šanse da krv promeni boju i potamni. Mogu se javiti i ugrušci.
Braon menstruacija znak je stare krvi. Uglavnom se javlja na kraju menstruacije, kada su ćelije koje izlaze na ovaj način već oksidirale i promenile boju. Ponekad se dešava da neki delovi tkiva ostanu zarobljeni u materici, pa u sledećem ciklusu oni počnu prvi da ispadaju. Ti ugrušci mogu biti tamno braon, pa čak i crni.

Braon menstruaciju mogu izazvati i pojedini lekovi, pilule za kontracepciju i prevelika doza stresa.

Nijanse menstruacije nisu razlog za brigu, ukoliko je ciklus redovan i sve se dešava na vreme. Nije vam potrebno neko specijano lečenje. Čaj od peršuna može da poboljša stvari, kao i bolja ishrana, dovoljna količina vode i redovna fizička aktivnost. To ne znači da ste bolesni.

Iako je nekim ženama ovo sasvim normalna pojava, ukoliko primetite neregularnost u ciklusu, da on traje, duže kraće, obilniji je i slično - javite se lekaru.

Braon iscedak takođe nije razlog za paniku ukoliko kratko traje. Ukoliko vas ovaj problem muči duži vremenski period (pri tom ne mislimo na godine ni mesece već recimo period duži od nedelju dana), ima neprijatan miris i praćen je bolovima, obavezno posetite lekara.

Lekaru se možete javiti i onda kada ste svesni da nije ništa strašno, ali vas ipak brine pojava braon sekreta. Nije na odmet da vam to potvrdi stručno lice.

Nema uvek razloga za brigu i nije sve tako crno. Braon je ipak svetlija nijansa! Ipak, obratite pažnju na dodatne simptome i učestalost. Samo tako bićete sigurni da je zaista baš sve u redu.




Новији пост Старији пост Почетна