Braon sekret ? Razlog za brigu ili ne? - Moj ciklus
search

Braon sekret ? Razlog za brigu ili ne?

By |
Kada pomenemo menstrualno krvarenje, to nas asocira na crvenu boju. A šta kada primetite braon sekret ? Da li je to razlog za brigu?

Odgovor na to pitanje, pre svega zavisi u kom delu vašeg ciklusa se javlja ovakav sekret - pre menstruacije, posle menstruacije ili u trudnoći.

braon sekret

Uzroci braon sekreta


Kao i kod mnogih drugih stanja, teško je sa sigurnošću tvrditi šta je uzrok braon sekreta, jer ne možemo izdvojiti samo jedan. Jedno je sigurno:

Braonkast iscedak nije uvek razlog za paniku
U suštini, to su tragovi stare krvi u vaginalnom skeretu. Vaginalni skeret je normalna stvar i obično je bele boje ili bezbojan i bez mirisa. Onda kada dobije žutu ili zelenu boju ili je beo ali siraste strukture i prati ga svrab ili peckanje, znak je da se u telu desila neka infekcija.

Žuta i zelena boja pretežno ukazuju na prisustvo bakterija, dok beličast, sirast sekret uz svarb ukazuje na pojavu kandide.

Braonkast sekret znak je nekog krvarenja koje je prošlo kroz vaš organizam. Tamna boja iscedka znak je da krv nije sveža, jer je sveža krv crvene boje. Znači, bilo pa prošlo!

To ne znači da sad treba da odahnete i odustanete od ovog teksta, jer nije da baš uvek nema razloga za brigu. Sve zavisi od uzroka.

A ovo su neki od njih. 

Menstrualni ciklus


Braon sekret je često prisutan pre ili posle menstruacije kao rezultat stare krvi koja izlazi iz materice. Tokom menstruacije, sveža krv je obično svetlocrvena. Međutim, kada krv ostane duže u materici, oksidira i postaje tamnija, što rezultira braon sekretom. Ovo je uobičajena pojava i obično nije razlog za zabrinutost. Braon sekret pre menstruacije može biti znak da se telo priprema za početak ciklusa, dok je nakon menstruacije indikator da telo čisti preostalu krv​. 

Hormonalne promene


Hormonalne promene mogu značajno uticati na pojavu braon sekreta. Tokom perimenopauze, koja je prelazna faza ka menopauzi, nivo estrogena varira, što može izazvati nepravilno krvarenje ili braon sekret. Slično tome, žene u menopauzi mogu doživeti braon sekret zbog sniženog nivoa estrogena. Hormonalne fluktuacije koje se javljaju tokom adolescencije, upotrebe hormonske kontracepcije ili hormonske terapije takođe mogu biti uzrok braon sekreta​. 

Vaginalne infekcije


Vaginalne infekcije su čest uzrok braon sekreta. Bakterijska vaginoza, gljivične infekcije (kandidijaza) i polno prenosive bolesti kao što su klamidija, gonoreja i trihomonijaza mogu izazvati promene u boji vaginalnog sekreta. 
Bakterijska vaginoza često rezultira sivkasto-belim sekretom sa neprijatnim mirisom, dok kandidijaza može izazvati gust, sirast sekret. Polno prenosive bolesti mogu izazvati upalu i iritaciju koja rezultira smeđkastim sekretom. 

Ako se braon sekret javlja sa simptomima kao što su svrab, peckanje, bol tokom odnosa ili mokrenja, neophodno je posetiti ginekologa radi daljeg pregleda i lečenja​

Braon sekret tokom ovulacije


Ovulacija je period kada jajnici ispuštaju jajašce . U nekim situacijama, ovo putovanje jajašca do materice može da izazove neznatno krvarenje. Tokom ovulacije, vaginalni sekret je inače jači i to je jedan od pouzdanijih znakova da ovulirate. Neke žene mogu da primete to neznatno tačkasto krvarenje između ciklusa i to je sasvim normalno. Jednom možete da pređete preko toga.

Ako vam se tako dešava svaki mesec, nije na odmet da posetite lekara da potvrdi da je uzrok takve boje sekreta baš ovulacija 

Braon sekret u trudnoći


Oplodnja jajašca i njegovo gneždenje u matericu zna da bude proces koji izaziva krvarenje. Javiće se u vreme ovulacije, ili neki dan posle, onda kada su plodni dani i kada postoji verovatnoća za oplodnju. To je, dakle, braon sekret posle ovulacije.

Ovakvo krvarenje nije intenzivno, često je braonkasto i može da traje 3-4 dana. To je takozvana lažna menstruacija.

U nekim slučajevima, kašnjenje menstruacije i braon sekret umesto menstrualnog krvarenja mogu biti i prvi znak trudnoće.

A šta kada se javi braon sekret u trudnoći?

Onda obavezno posetite lekara. 

Ni jedno krvarenje u trudnoći nije prihvatljivo i mora se proveriti. To može biti znak spontanog pobačaja.

Takođe, ako se javi braon sekret u 9 mesecu trudnoće, to može biti u i znak da počinje porođaj. 

Braon sekret u menopauzi

smeđi sekret

Ukoliko se vaš ciklus bliži kraju (što bi značilo da ste u proseku stariji od 45 godina, ali uvek postoji neko ko odstupa od proseka) braonkast sekret može biti znak i perimenopauze. U tom "pripremnom " periodu može se desiti i da iskusite samo braonkast iscedak umesto menstruacije. Krvarenja mogu da se promene, da izostanu, budu jača ili slabija.

Menopauza je ipak sasvim druga priča. Ona stupa na scenu kada 12 meseci niste imali menstruaciju i po svoj prilici ste završili sa tim periodom života. 

Braon iscedak na vešu u ovom periodu nije baš nešto što se može očekivati, pa se zato odmah javite lekaru.

Pročitajte više o krvarenjima u menopauzi.

Braon sekret i bol u stomaku treba da vas zabrine

Problem nastaje kada sekret bude praćen dodatnim simptomima kao što su: bol u vagini ili donjem delu stomaka, povišena temepratura, umor, bolni seksualni odnosi.

U tim situacijama, braonkast iscedak pre menstruacije može se javiti i usled nekih ozbiljnihjih zdravstvenih problema kao što su :
  • policistični jajnici,
  • baketrijska upala materice
  • ozbiljnija vaginalna kandidijaza .
  • polno prenosive bolesti, kao što su gonoreja ili hlamidija,
U najtežim slučajevima može biti pokazatelj raka materice.

Izolovan slučaj nije problem već slučajnost. Redovna pojava ovog problema razlog je da se zabrinete!

Pojava ovog sekreta pred menstruaciju je koliko-toliko u redu. Međutim, braon sekret u sred ciklusa definitivno treba da vam skrene pažnju! 

Braon menstruacija i ostale boje krvi

braon iscedak


Menstrualna krv nije iste strukture kao i krv koja izlazi iz našeg prsta kada se posečemo. Mnogo je gušća i tamnija. Stvar je u tome što menstrualnu krv ne čini samo krv, nego i tkiva i ugrušci

Treba li da paničimo kada vidimo da je menstruacija braon boje?

Nije da smo baš proveravali na primeru, ali oni koji se jesu bavili tim istražanjem tvrde da postoji ceo sprektar boja menstraulne krvi. Odnosno, bar spektar crvenih nijansi - od rozikaste do braon boje.

Svetla boja i rozikast sekret mogu da ukazuju na početak trudnoće,neku svežu unutrašnju povredu i krvarenje ili vam takav može biti sekret pred menstruaciju. Ukoliko ne traje dugo, nije razlog za brigu. Ukoliko je između dva krvarenja, i traje nekoliko dana, posetite lekara.

Tamna i gusta krv je sasvim normalna, a koliko će bti tamna zavisi od jačine krvarenja i brzine isteka krvi. 

Što duže ostaje u telu, veće su šanse da krv promeni boju i potamni. Mogu se javiti i ugrušci.
Braon menstruacija znak je stare krvi. Uglavnom se javlja na kraju menstruacije, kada su ćelije koje izlaze na ovaj način već oksidirale i promenile boju. Ponekad se dešava da neki delovi tkiva ostanu zarobljeni u materici, pa u sledećem ciklusu oni počnu prvi da ispadaju. Ti ugrušci mogu biti tamno braon, pa čak i crni.

Braon menstruaciju mogu izazvati i pojedini lekovi, pilule za kontracepciju i prevelika doza stresa.

Nijanse menstruacije nisu razlog za brigu, ukoliko je ciklus redovan i sve se dešava na vreme. Nije vam potrebno neko specijano lečenje. Čaj od peršuna može da poboljša stvari, kao i bolja ishrana, dovoljna količina vode i redovna fizička aktivnost. To ne znači da ste bolesni.

Iako je nekim ženama ovo sasvim normalna pojava, ukoliko primetite neregularnost u ciklusu, da on traje, duže kraće, obilniji je i slično - javite se lekaru.

Braon iscedak takođe nije razlog za paniku ukoliko kratko traje. Ukoliko vas ovaj problem muči duži vremenski period (pri tom ne mislimo na godine ni mesece već recimo period duži od nedelju dana), ima neprijatan miris i praćen je bolovima, obavezno posetite lekara.

Lekaru se možete javiti i onda kada ste svesni da nije ništa strašno, ali vas ipak brine pojava braon sekreta. Nije na odmet da vam to potvrdi stručno lice.

Simptomi koji ukazuju da treba da se javite lekaru  



Braon sekret može biti praćen različitim simptomima koji ukazuju na prisutnost osnovnog zdravstvenog problema. Neki od simptoma koji mogu pratiti braon sekret uključuju:

  • Neprijatan miris: Ako braon sekret ima neprijatan miris, to može biti znak bakterijske vaginoze ili druge vaginalne infekcije. Neprijatan miris, naročito ako podseća na ribu, često prati bakterijsku vaginozu​. 
  • Svrab: Svrab u vaginalnom području može ukazivati na gljivičnu infekciju (kandidijaza) ili polno prenosivu bolest. Svrab može biti intenzivan i neprijatan, što zahteva medicinsku intervenciju​. 
  • Bol tokom odnosa ili mokrenja: Bol prilikom seksualnog odnosa (dispareunija) ili mokrenja može biti znak infekcije ili iritacije. Ovi simptomi često prate bakterijske i gljivične infekcije, kao i polno prenosive bolesti poput klamidije ili gonoreje. 
  • Povećana sekrecija: Pojačana vaginalna sekrecija koja prati braon sekret može ukazivati na infekciju. Promena u količini i konzistenciji sekreta je često znak da nešto nije u redu i može zahtevati medicinsku procenu​.

Prepoznavanje ovih simptoma može pomoći korisnicima da shvate kada je vreme da se obrate lekaru. Redovni ginekološki pregledi i pravovremeno reagovanje na ove simptome mogu pomoći u ranom otkrivanju i efikasnom lečenju osnovnih uzroka braon sekreta. Ako se bilo koji od ovih simptoma javi zajedno sa braon sekretom, važno je posetiti ginekologa radi daljeg pregleda i adekvatnog lečenja

Dijagnostika i pregledi kada je braon sekret u ptanju



Redovni ginekološki pregledi su ključni za održavanje ženskog reproduktivnog zdravlja i ranu detekciju potencijalnih problema. Neki od najvažnijih testova uključuju:

  • PAPA test: Ovo je rutinski test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice koje mogu ukazivati na prisustvo prekanceroznih ili kanceroznih promena. Preporučuje se da žene rade PAPA test jednom godišnje, ili prema preporuci svog ginekologa​. 
  • Cervikalni i vaginalni bris: Ovi testovi su ključni za dijagnostikovanje infekcija kao što su bakterijske i gljivične infekcije, kao i polno prenosive bolesti. Uzorci se uzimaju sa površine grlića materice ili vagine i analiziraju se na prisustvo patogena​. 
  • Kolposkopija: Ova procedura uključuje upotrebu specijalnog mikroskopa za pregled grlića materice, vagine i vulve. Kolposkopija se obično radi kada PAPA test pokazuje abnormalne rezultate kako bi se detaljnije ispitala područja sa sumnjivim ćelijama​ .

Redovni ginekološki pregledi omogućavaju ranu detekciju problema, što je ključno za efikasno lečenje i održavanje zdravlja.
Testovi i analize

Da bi se tačno utvrdio uzrok braon sekreta, ginekolozi često koriste niz specifičnih testova i analiza:

  • Testovi na polno prenosive bolesti: Ovi testovi uključuju analizu uzoraka na prisustvo patogena kao što su klamidija, gonoreja, trihomonijaza i humani papiloma virus (HPV). Pravovremeno otkrivanje i lečenje ovih bolesti je ključno za prevenciju komplikacija​.
  • Bakterijske i gljivične infekcije: Analize vaginalnog sekreta i briseva mogu otkriti prisustvo bakterija koje uzrokuju bakterijsku vaginozu, kao i gljivica koje izazivaju kandidijazu. Identifikacija patogena omogućava ciljano lečenje odgovarajućim antibioticima ili antimikoticima​. 
  • pH vrednost vagine: Promene u pH vrednosti vagine mogu ukazivati na prisustvo infekcija. Normalna pH vrednost je između 3,8 i 4,5, a sve što je iznad toga može ukazivati na bakterijsku vaginozu​. 
Pravovremena i tačna dijagnostika omogućava efikasno lečenje i smanjuje rizik od ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija. Ako primetite promene u boji, mirisu ili konzistenciji vaginalnog sekreta, ili imate prateće simptome kao što su svrab, bol ili neprijatan miris, važno je da se obratite svom ginekologu radi dalje procene i lečenja​. 

Braon sekret: lečenje i prevencija


Lečenje braon sekreta zavisi od osnovnog uzroka, koji može varirati od hormonskih promena do infekcija. Evo nekoliko terapijskih opcija:

Antibiotska terapija: Ako je braon sekret izazvan bakterijskom infekcijom, kao što je bakterijska vaginoza ili polno prenosiva bolest (npr. klamidija, gonoreja), antibiotici su najčešće rešenje. Antibiotska terapija pomaže u eliminaciji patogenih bakterija i obnavljanju normalne vaginalne flore​. 

Antifungalni lekovi: Za gljivične infekcije, kao što je kandidijaza, koriste se antifungalni lekovi. Ovi lekovi mogu biti u obliku krema, tableta ili vaginaleta i pomažu u eliminaciji gljivica koje izazivaju infekciju​. 

Hormonska terapija: U slučajevima kada je braon sekret rezultat hormonskih promena, kao što su perimenopauza ili menopauza, hormonska terapija može biti preporučena. Ova terapija pomaže u stabilizaciji nivoa hormona i smanjenju simptoma​ . 

Lokalni tretmani: U nekim slučajevima, lokalni tretmani u obliku krema ili gelova mogu pomoći u smanjenju iritacije i upale. Ovi tretmani se često koriste kao dodatak drugim terapijama​ 

Prevencija braon sekreta


Prevencija je ključna za smanjenje rizika od infekcija i drugih problema koji mogu izazvati braon sekret. Evo nekoliko saveta:

Održavanje higijene: Redovno pranje genitalnog područja blagim sapunom i vodom je važno za održavanje čistoće. Izbegavajte upotrebu agresivnih sapuna, parfemisanih proizvoda i vaginalnih sprejeva, jer mogu narušiti prirodnu pH ravnotežu vagine i povećati rizik od infekcija​. 

Praktikovanje sigurnog seksa: Korišćenje kondoma može značajno smanjiti rizik od polno prenosivih bolesti. Takođe, održavanje monogamnih odnosa ili smanjenje broja seksualnih partnera može pomoći u prevenciji infekcija​.

Izbegavanje iritanata: Nosite pamučni donji veš i izbegavajte nošenje uske odeće koja može izazvati iritaciju. Takođe, nakon kupanja ili plivanja, presvucite se u suvu odeću što je pre moguće kako biste izbegli razvoj infekcija​ . 

Redovni ginekološki pregledi: Posete ginekologu jednom godišnje ili češće, ukoliko imate simptome ili ste u rizičnoj grupi, ključne su za rano otkrivanje i lečenje bilo kakvih zdravstvenih problema​. 

Primena ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od razvoja infekcija i drugih stanja koja mogu izazvati braon sekret, te pomoći u održavanju opšteg reproduktivnog zdravlja
Nema uvek razloga za brigu i nije sve tako crno.

Braon je ipak svetlija nijansa! Ipak, obratite pažnju na dodatne simptome i učestalost. Samo tako bićete sigurni da je zaista baš sve u redu.





Новији пост Старији пост Почетна