Da li braon sekret treba da vas brine i kada - Moj ciklus

Da li braon sekret treba da vas brine i kada

By |
Kada pomenemo menstrualno krvarenje, to nas asocira na crvenu boju. A šta kada primetite braon sekret ? Da li je to razlog za brigu?

Odgovor na to pitanje, pre svega zavisi u kom delu vašeg perioda se javlja ovakav sekret - pre menstruacije, posle mestruacije ili u trudnoći.Uzroci braon sekreta


Kao i kod mnogih drugih stanja, teško je sa sigurnošću tvrditi šta je uzrok braon sekreta jer ne možemo izdvojiti samo jedan. Jedno je sigurno:

Braonkast iscedak nije uvek razlog za paniku

U suštini, to su tragovi stare krvi u vaginalnom skeretu. Vaginalni skeret je  normalna stvar i obično je bele boje ili bezbojan i bez mirisa. Ond kada dobije žutu ili zelenu boju i ili je beo ali siraste strukture i prati ga svarb ili peckanje,  znak je da se u telu desila neka infekcija. 

Žuta i zelena boja pretežno ukazuju na prisustvo bakterija, dok beličast, sirast sekret uz svarb ukazuje na pojavu kandide.

Braonkast sekret znak je nekog krvarenja koje je prošlo kroz vaš organizam. Tamna boja iscedka znak je da krv nije sveža, jer je sveža krv crvene boje. Znači, bilo pa prošlo!

To ne znači da sad treba da odahnete i odustanete od ovog teksta, jer nije da baš uvek nema razloga za brigu. Sve zavisi od uzroka.

Uzroci braon sekreta pre menstruacije načešće su:

Ovulacija


Ovo je period kada jajnici ispuštaju jajašce . U nekim situacijama, ovo putovanje jajašca do materice  može da izazove neznatno krvarenje. Tokom ovulacije, vaginalni sekret je inače jači i to je jedan od pouzdanijih znakova da ovulirate. Neke žene mogu da primete to neznatno tačkasto krvarenje i između ciklusa i to je sasvim normalno.  Jednom možete da pređete preko toga.

Ako vam se tako dešava svaki mesec, nije na odmet da posetite lekara da potvrdi da je uzrok takve boje sekreta baš ovulacija

Trudnoća

Oplodnja jajašca i njegovo gneždenje u matericu zna da bude proces koji izaziva krvarenje. Javiće se  u vreme ovulacije, ili neki dan posle, onda kada su plodni dani i kada postoji verovatnoća za oplodnju.
Ovakvo krvarenje nije intenzivno, često je braonkasto i može da traje 3-4 dana. To i ne mora da bude krvarenje. Možete primetiti  i samo braonkast sekret.

Perimenopauza


Ukoliko ste stariji i ukoliko se vaš ciklus bliži kraju (što bi značilo da ste u proseku stariji od 45 godina, ali uvek postoji neko ko odstupa od proseka) braonkast sekret može biti znak i perimenopauze. U tom "pripremnom " periodu može se desiti i da iskusite samo braonkast iscedak umesto menstruacije. Krvarenja mogu da se promene, da izostanu, budu jača ili slabija.

Ovakvi uzroci nisu zabrinjavajući i relativno su normalni.


Studije su pokazale da oko 5% žena ima menstruaciju braon boje

Kada braon sekret treba da vas zabrine?


Problem nastaje kada sekret bude praćen dodatnim simptomima kao što su: bol u vagini ili donjem delu stomaka, povišena temepratura, umor, bolni seksualni odnosi.

U tim situacijama, braonkast iscedak pre menstruacije može se javiti i usled nekih ozbiljnihjih zdravstvenih problema kao što su :
  •          policistični jajnici,
  •          baketrijska upala materice
  •         ozbiljnija vaginalna  kandidijaza .
  •          polno prenosive bolesti, kao što su gonoreja ili hlamidija,


 U najtežim slučajevima može biti pokazatelj raka materice.


Izolovan slučaj nije problem već slučajnost. Redovna pojava ovog problema razlog je da se zabrinete!


Postoje i one situacije kada braonkast sekret nije dobar ni po koju cenu, a to je trudnoća. Istina, ovo može biti znak rane trudnoće i oplodnje i to je u redu. Već smo rekli da ovakvo krvarenje može trajati par dana. Ali, ukoliko se ponovi posle toga a trudni ste, odmah posetite lekara jer to može biti prvi znak spontanog pobačaja.

Braon menstruacija i ostale boje ciklusa


Menstrualna krv nije iste strukture kao i krv koja izlazi iz našeg prsta kada se posečemo. Mnogo je gušća i tamnija. Stvar je u tome što menstrualnu krv ne čini samo krv, nego i tkiva i ugrušci.

Treba li da paničimo kada vidimo da je menstruacija braon boje?

Nije da smo baš proveravali na primeru, ali oni koji se jesu bavili tim istražanjem tvrde da postoji ceo sprektar boja menstraulne krvi. Odnosno, bar spektar crvenih nijansi - od rozikaste do braon boje.Svetla boja i rozikast sekret mogu da ukazuju na početak trudnoće,neku svežu unutrašnju povredu  i krvarenje ili vam takav može biti sekret pred menstruaciju. Ukoliko ne traje dugo, nije razlog za brigu. Ukoliko je između krvarenja, i traje nekoliko dana, posetite lekara.

Tamna i gusta krv je sasvim normalna, a koliko će bti tamna zavisi od jačine krvarenja i brzine isteka krvi. Što duže ostaje u telu, veće su šanse da krv promeni boju i potamni. Mogu se javiti i ugrušci u menstruaciji.

Braon menstruacija znak je stare krvi. Uglavnom se javlja na kraju menstruacije, kada su ćelije koje izlaze na ovaj način već oksidirale i promenile boju. Ponekad se dešava da neki delovi tkiva ostanu zarobljeni u materici, pa u sledećem ciklusu oni počnu prvi da ispadaju. Ti ugrušci mogu biti tamno braon, pa čak i crni.

Braon menstruaciju mogu izazvati i pojedini lekovi, pilule za kontracepciju i prevelika doza stresa.

Nijanse menstruacije nisu razlog za brigu, ukoliko je ciklus redovan i sve se dešava na vreme. Nije vam potrebno neko specijano lečenje. Čaj od peršuna može da poboljša stvari, kao i bolja ishrana, dovoljna količina vode i redovna fizička aktivnost. To ne znači da ste bolesni.

 Iako je nekim ženama ovo sasvim normalna pojava, ukoliko primetite neregularnost u ciklusu, da on traje, duže kraće, obilniji je i slično - javite se lekaru.


Braon iscedak takođe  nije razlog za paniku ukoliko kratko traje. Ukoliko vas ovaj problem muči duži vremenski period (pri tom ne mislimo na godine ni mesece već recimo period duži od nedelju dana), ima neprijatan miris i praćen je bolovima, obavezno posetite lekara.

Lekaru se možete javiti i onda kada ste svesni da nije ništa strašno, ali vas ipak brine pojava braon sekreta. Nije na odmet da vam to potvrdi stručno lice.


Nema uvek razloga za brigu i nije sve tako crno. Braon je ipak svetlija nijansa! Ipak, obratite pažnju na dodatne simptome i učestalost. Samo tako bićete sigurni da je zaista baš sve u redu.
Новији пост Старији пост Почетна
loading...