Zašto se javljaju ugrušci u menstruaciji? Kada je to normalno, a kada ne! - Moj ciklus

Zašto se javljaju ugrušci u menstruaciji? Kada je to normalno, a kada ne!

By | 2 comments
Primetili ste da vam se javljaju ugrušci u menstruaciji? To može da vas preplaši, iako nema uvek razloga za brigu. Saznajte zašto se javljaju i kako ih sprečiti.

Otkud ugrušci krvi u menstruaciji?ugrušci u menstruacijiMenstrualna krv iz ciklusa u ciklus varira u boji, obilnosti, gustini. Varijacije obično nisu velike, ali mogu da se dese i to je sasvim normalno. Tako će jedan mesec vaš ciklus proći lagano i ustaljeno, sledeći će možda biti manje obiman i braon boje, a onaj posle njega možda će biti obilan i imati ugruške u menstruaciji.

Ugrušci mogu biti svetlo crveni ili tamne boje i čine da vaša menstrualna krv deluje gušće. Obično se javljaju tokom obilnijih menstruacija, tačnije u prvih nekoliko dana .

A zašto se to dešava? 

Tokom menstruacije, telo oslobađa antikoagulante, koji sprečavaju da se krv zgrudva i omogućava njeno lakše izbacivanje. Problem se javlja kada je ciklus obiman. Tada krv previše brzo izlazi i antikoagulanti nemaju vremena da deluju, pa se javljaju ugrušci u menstrualnoj krvi.

Da li su ugrušci normalni i kada nisu?


Postoje situacije kada  oni mogu da ukazuju na ozbiljnije probleme i kada je poželjno da se javite lekaru da utvrdi njihov uzrok.

Ukoliko primetite da su ugrušci nenormalno veliki, ili je menstruacija toliko obimna da menjate uloške i tampone na sat vremena, obratite se lekaru.

 Jedno obilno krvarenje nije razlog za brigu, ali nekoliko njih za redom može biti znak nekog težeg stanja . Ignorisanje teških i obilnih ciklusa, jer mislite da je to normalno, može vremenom da dovede do anemije, umora i slabosti.
Veliki ugrušci u menstruaciji i obilno krvarenje mogu da ukazuju na sledeće probleme:

     Spontani pobačaj


     Ukoliko ste trudni, na samom početku  može se desiti lažna menstruacija u trudnoći. To krvarenje je obično lagano i krv je svetlije boje. Ukoliko znate da ste trudni i primetite ugruške, obilno krvarenje ili komade mesa u menstruaciji, to može biti znak spontanog pobačaja i obavezno morate da se javite lekaru.

      Fibroidi 


     To su promene koje se formiraju u materici. Nekada prođu bez nekih posebnih simptoma, a nekada žene sa ovim problemom imaju obilno menstrualno krvarenje sa ugrušcima.

     Uvećana materica

     
     Ukoliko se posle porođaja materica ne vrati u normalu, ona može ostati trajno uvećana.  Osim trudnoće, na uvećanje materice mogu uticati i neki ozbiljniji problemi kao što su fibroidi ili tumori. Tada se može desiti da se formiraju ugrušci krvi, jer telo ne stiže da izbaci postavu materice adekvatnom brzinom pa se krv zgruša. Ovakvi ugrušci su obično tamnije boje.

Hormonske promene


Menstruacija je posledica promena u nivou progesterona i estrogena u telu. Kada dođe do neravnoteže u njihovom odnosu, može se desiti da endometrijum materice zadeblja više nego inače. Kada dođe do krvarenja, ono će onda biti jače, obilnije i sa mogućom pojavom ugrušaka. Ove promene mogu se javiti usled:

 •  perimenopauze
 • menopauze
 • naglih promena u težini
 •  posledica konzumiranja nekih lekova

Adenomioza i endometrioza. 


Kod ovih stanja se endometrijum (unutrašnjr tkivo materice) nalazi na pogrešnom mestu. Posledica ili simptom ovih stanja su jaka, obilna menstrualna krvarenja sa ugrušcima.

 

Kako se boriti sa menstrualnim ugrušcima?


menstrualna krv ugrušci


Da biste mogli da se izborite sa ovim problemom, potrebno je da poznajete svog neprijatelja, odnosno da se bolje upoznate sa svojim simptomima. 

A kako? Pa, moraćete da zavirite u svoju menstrualnu krv.

Ulošci i tamponi upijaju menstrualnu krv, pa je teško odrediti količinu, izgled i veličinu ugrušaka, premda ćete ih sasvim sigurno primeteti ako su baš veliki. Ukoliko su ugrušci vaš čest problem, menstrualna čašica je pravo higijensko sredstvo koje vam može pomoći da uvidite promene. Za razliku od uložaka i tampona koji upijaju krv, menstrualne čašice je sakupljaju. Pročitajte detaljno o tome šta je i kako se koristi menstrualna čašica.Osim toga, u borbi za normalan ciklus, od koristi vam mogu biti sledeći saveti:

 •  Povratite ravnotežu svojih hormona. Nekada će za to lekar da vam prepiše hormonske pilule. Nekada će vam od koristi biti prirodni lekovi. Čaj od virka za žene i konopljika stvaraju čuda na tom polju. 

 •   Izbegavajte hladnoću i vlažno okruženje tokom menstruacije , kao i konzumiranje prevelike količine hladnih napitaka i hrane. To dovodi do sužavanja krvnih sudova, što za posledicu može imati formiranje ugrušaka u menstruaciji.
 • Smanjite stres
 • Uzimajte više omega 3 masnih kiselina i vitamina E. Oni su dobri antikoagulanti, pa će sprečiti formiranje ugrušaka.
 •  Jedite hranu koja je bogata salicilatima ili prirodnim aspirinom. One su prirodni razređivači krvi. To su recimo: beli luk, cimet, origano, trešnje, borovnice, brusnice i drugo bobičasto voće, med.


Ugrušci u menstruaciji nisu strašna stvar ako se jave povremeno i svaka žena ih doživi s vremena na vreme. Ukoliko ne utiču na količinu eritrocita u krvi, mogu biti i normalna stvar. Ipak, samo je jedan način da to saznate. 


Ukoliko često imate obilne menstruacije sa ugrušcima, javite se lekaru da uradi potrebne preglede i analize, posebno ako osećate umor,slabost, ako ste bledi. 

Da li je to normalno, to treba da ustanovi stručno lice, a ne vi. 
Новији пост Старији пост Почетна

2 коментара:

 1. Meni je ciklus na vreme dosao 23 avg.pa sa sam opet prvog dobila ali sa ugrusvima

  ОдговориИзбриши
 2. imala sam avgusta 27 me je prestalo i 10 septembra ponovo sam dobila,da li je to normalno i imam ugrusci

  ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?

loading...