Kakav je uticaj antibiotika na menstruaciju - Moj ciklus
search

Kakav je uticaj antibiotika na menstruaciju

By | Leave a Comment
Pili ste antbiotike zbog neke infekcije i sada vidite promene u svom ciklusu? Menstruacija kasni, krvarenje je manje ili više obilno... Zanima vas kakav je uticaj antibiotika na menstruaciju?

Pojasnićemo. 

antibiotik i menstruacija


Antibiotici su medicinska sredstva namenjena borbi protiv bakterijskih infekcija u organizmu.

Lekari vam ih mogu prepisati iz različitih upala - od urinarne infekcije, do gnojne angine. Svi ih pijemo manje ili više, neki nažalost i na svoju ruku. Mnoge žene nakon toga primete promene u menstrualnom ciklusu. Najčešće tvrde da im krvarenje kasni, premda ima i onih koje tvrde da imaju obilnije krvarenje i onih kojima je menstruacija potpuno izostala.

Da li mogu antibiotici poremetiti menstrualni ciklus?


Studije koje su rađene na tu temu u Velikoj Britaniji, nisu baš uspele da to dokažu. Bilo je žena koje su tvrdile da su primetile promene i puno onih kod kojih nije bilo promena pa nije bilo moguće izvući zaključak o uticaju antibiotika na menstruaciju.

Pa opet,dešava se i žene tvrde da im je nakon terapije antibiotikom ciklus kasnio ili bio drugačiji. 

Iako nije dokazano, postoje dve teorije po kojima ovo može da se desi, a obe se svode na nivo estrogena u organizmu.

1. Antibitoike koje vam je prepisao lekar prerađuje jetra, koja takođe prerađuje i estrogen i progesteron. U prisustvu antibiotika, može se desiti da se poremeti brzina kojom se prerađuje estrogen. To automatski utiče na njegovu koncentraciju u krvi. 

Kada nema dovoljno estrogena u krvi, desiće se da se ovulacija odloži , a u težim slučajevima i da potpuno izostane. Samim tim, uticaj antibiotika na menstruaciju je ovakav: menstruacija kasni ili potpuno izostane. 

Pročitajte šta sve još može biti uzrok neredovne menstruacije

2. Antibiotici se vrlo često prepisuju u paketu sa nekim probiotikom i to sa razlogom. Oni utiču na bakterije u našem organizmu i uništavaju ih. Ali nisu sve bakterije loše. U našim crevima postoje dobre bakterije neophodne za normalan rad creva.Kad se one unište,može doći do stomačnih problema izazvanih antibioticima, kao što je dijareja

Ukoliko ovako stanje potraje, veliki deo estrogena bude eliminisan iz organizma kroz stolicu. Manjak estrogena, da ponovimo, odložiće ovulaciju, a time i menstruaciju.

Naše telo ovulira na osnovu sposobnosti hipofize da ustanovi koliki je nivo estrogena u krvi. Ukoliko antibiotik utiče na nivo estrogena, može se desiti da poremeti vaš menstrualni ciklus.

Kao što smo rekli, ovo su više teorije i nije dokazan ovakav uticaj antibiotika na menstrualni ciklus. Dugoročno uzimanje istih svakako će uticati na funkcionisanje organizma. Zato se preporučuju probiotici koji treba da nadomeste uništene dobre bakterije i vrate u normalu funkciju creva.

Da li menstruacija i bolest imaju neke veze?

antibiotici i menstrualni ciklus

Svaki antibiotik dolazi sa uputstvom za upotrebu u kojem je detaljno navedeno kako deluje, kako se koristi i koje nuspojave možete očekivati. Uticaj antibiotika na menstrualni ciklus nije nigde naveden kao moguća nuspojava.

Kašnjenje menstruacije ima više uzroka i bolest je jedan od njih. Kada se vaše telo suočava sa nekom upalom, kao način odbrane, ono odlaže ovulaciju za neki manje stresan period. Prirodno smo programirani da je trudnoća i začeće otežano kada smo pod stresom.

Bolest, prehlada i infekcija su stres za organizam. Bez obzira da li pijete lekove ili ne, može se desiti da utiču na vaš ciklus.

Da. Prehlada može da utiče na vašu menstruaciju. Virus takođe.
Ali nisu antbiotici ti koji odlažu ciklus, već je to sama bolest, odnosno njen uzročnik.

Da rezimiramo na kraju - postoji li uticaj antibiotika na menstruaciju?

Ne postoji.

Ukoliko do promena i dođe, one nisu zbog antibiotika, već zbog same bolesti!


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?