Saznajte koliko je normalno da kasni menstruacija - Moj ciklus

Saznajte koliko je normalno da kasni menstruacija

By |
Kasni vam menstruacija? Sigurno se pitate šta se dešava i koliko je normalno da kasni. Evo šta sve može biti uzrok tome. 


Ovo je kašnjenje menstruacije  znak koji nas asocira na trudnoću. To svi znamo! A šta kada pouzdano znate da niste trudne? 

Ma koji razlog da je u pitanju, onda kada vam je ciklus redovan, kašnjenje menstruacije nije prijatno saznanje jer govori da nešto u vašem telu nije u najboljem skladu.


Zašto menstruacija kasni


Evo 10 razloga koji mogu biti uzrok ovoj pojavi,a nije trudnoća!

Prva menstruacija


Prva menstruacija javlja se između 10-15 godine života u proseku, a kašnjenje ciklusa je sasvim normalna pojava koja prati ovaj događaj. Sam ciklus posledica je opadanja i rasta hormona u telu i kod prve menstruacije ovde se tek uspostavlja neko pravilo i ravnoteža. U tom periodu, sasvim je normalno da menstruacija kasni, javi se ranije ili potpuno izostane par meseci.

Ne možete ni tvrditi da li menstruacija kasni kada uopšte niste ni ustanovili koja je prosečna dužina vašeg (i samo vašeg) perioda.Stres


Ovaj faktor ima zaista poguban uticaj na naše zdravlje, iako mu često ne pridajemo veliki značaj i mislimo da smo dovoljno jaki da prebrodimo sve poteškoće. Mentalno možda jesmo, hormonalno se dešava svašta!
Stres je kao tiha voda  koja roni breg po našem zdravlju. Narušava ga polako ali sigurno.
Sama menstruacija je hormonalna promena i stres ima veliki uticaj na to da li će se ona i  kada javiti. Usled neprijatnih promena, u telu se kao produkt prilagođavanja stvaraju hormoni stresa - adrenalin i kortizol. Ova zbrka hormona tera mozak da odluči koje telesne funkcije su bitne za održavanje života, a koje mogu da se odlože za manje stresan period. Otuda kašnjenje menstruacije usled stresa - protok krvi kroz telo i kiseonika do pluća odnose pobedu nad tom, tada nebitnom, telesnom funkcijom.

Telesna težina

telesna težina
telesna težina kao razlog kašnjenja menstruacije

Bilo da ste gojazni ili ste naglo izgubili na težini, telesna težina je jedan od razloga zašto menstruacija kasni. Ukoliko počnete da pratite neki restriktvan način ishrane, izgubite apetit ili iz bilo kog rugog razloga naglo izgubite na težini, telo reaguje tako što stopira ovulaciju.

Prirodno smo programirani tako da je začeće nemoguće onda kada je telo pod stresom i nije u stanju da izdrži trudnoću.

Onda kada se BMI padne 10% ispod onog koji se smatra normalnim, mogu se poremetiti mnoge telesne funkcije, i kašnjenje menstruacije je na tom spisku. Isto kao i nedovoljna telesna težina, i gojaznost može biti uzrok zašto kasni menstruacija. 

Pogledajte koji je vaš normalan BMI.

Sindrom policističnih jajnika 


Kod žena i devojaka sa ovi problemom, kašnjenje i neredovna menstruacija nisu ništa novo. Ukoliko imaju dijagnozu, znaju i zašto menstruacija kasni. U  ovom slučaju telo proizvodi više muških hormona, a kao posledica hormonskog disbalansa javljaju se ciste na jajnicima. To  može pomeriti ovulaciju, a samim tim i menstruaciju.

Preterano vežbanje


Da, fizička aktivnost je važna, ali svako preterivanje je stres za organizam, a već smo objasnili kako se telo bori sa stresom. Ukoliko usled vežbanja telesna težina odnosno BMI padne ispod 18-19, telo će proizvoditi manje estrogena, a to može biti odgovor na pitanje zašto mi menstruacija kasni.

Bolest


Vratite film unazad i probajte da se setite kakvo vam je zdravlje bilo kada je trebalo da ovulirate. Ukoliko vas je tada napao neki virus ili neka slična akutna bolest, možete da očekujete da je telo odložilo ovulaciju za bolje dane, a samim tim i početak vašeg ciklusa za nekoliko dana. Akutne bolesti dođu i prođu i možda i ne ostave trag na ciklusu, ali hronične bolesti mogu da utiču na to da menstruacija kasni, posebno onda kada se ne leče i nisu pod kontrolom. To se ne odnosi samo na bolesti reproduktivnog sitema, već na kašnjenje ciklusa mogu uticati i dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom, celijaklija i slično. Svaka hronična bolest je stres za organizam.

Pilule za kontracepciju


Pitanje "zašto menstruacija kasni" nije retko kod žena koje piju pilule za kontracepciju. Ove pilule sadrže progesteron i estrogen i veštački prave hormosnki balans u vašem telu kako ne bi došlo do začeća i sprečavaju jajnike da ispuste jajašca. Onda kada prestanete sa pilulama, telu treba vremena da se vrati na kolosek i može proći i do 6 meseci dok se ciklus ne vrati u normalu.

Promene u rasporedu


Svi smo mi navikli na neku našu zonu komfora i svaka promena utiče na nas. Tako i neke jednostavne promene mogu da budu razlog zašto menstruacija kasni kao što je recimo prelezak iz dnevne u noćnu smenu na poslu, dalek put sa drugačijom vremenskom zonom.

Izlazak iz zone komfora utiče da menstruacija ne bude tačna kao sat.

Perimenopauza

Svaka žena doživi menopauzu otprilike u 50-tim godinama života, kada jajnici više ne rade svoju funkciju otpuštanja jajašca. Tada menstruacija prestaje sasvim.  Nekoliko godina pre toga, telo se priprema na ovo i taj period se naziva perimenopauza. Telo počnije postepeno da proizvodni manje estrogena i nije neobično da u tom tranzicionom periodu menstruacija kasni ili bude neredovna.Posmatrajte to kao znak.

 Pogrešno računanje

kašnjenje menstruacije
Izračunajte još jednom!

Veoma je važno znati da nema svaka žena istu dužinu menstulanog ciklusa i zato ne  možete upotređivati datume menstruacije sa vašom koleginicom, prjateljicom, komšinicom. Ako ste jednom dobile u isto vreme, već sledeći mesec to ne  mora biti tako. Njen ciklus možda traje 30 dana, a vaš možda 21 dan .

Prilikom računanja, vodite računa isključivo o svom ciklusu i tražite pravila isključivo u ponašanju vašeg organizma.

Koliko je normalno da menstruacija kasni?

Već smo rekli da je verovatno prva asocijacija vezana za kašnjenje menstruacije trudnoća. Ipak, postoji značajna razlika, jer je tada u pitanju izostanak menstruacije duži vremenski period (9 meseci trudnoće i period dojenja), a ne kašnjenje. Pogledajte kako da razlikujete simptome trudnoće i PMS-a.

Postavlja se pitanje, koliko je normalno da menstruacija kasni kada je u pitanju izostanak menstruacije, a nije trudnoća? Kada se treba obratiti lekaru? 

Sumirajmo to ovako:

  •  Ukoliko vam menstruacija kasni 10 dana, uradite test na trudnoću, možda ste nešto ipak prevideli. Dešava se i ponekad je normalno da menstruacija kasni do 10 dana.
  • Spontani pobačaj ili kiretaža mogu da izazovu promene u ovulaciji, pa menstruacija posle toga može da kasni i nekoliko meseci (ali i ne mora). Pročitajte više o menstruaciji posle abortusa.
  • Ukoliko ste sigurni da nema razloga da sumnjate na trudnoću, onda nema razloga da ne posetite vašeg lekara posle  7-10 dana. Stručan savet je uvek bolji od nagađanja. 3 meseca bez menstruacije se toleriše i donekle je normalno da menstruacija toliko kasni ukoliko se organizam iz nekog razloga izbaci iz ritma.

Samo lekar može da ustanovi uzrok izostanka menstruacije, čak i kada nije trudnoća u pitanju. Posle 3 meseca je period kada sebi više aposlutno ne smete dozvoliti odlaganje posete.

U suštini, odgovor na pitanje zašto menstruacija kasni jeste u samoj ovulaciji. Onda kada ona kasni, kasniće i vaš period. To može biti bilo kakav stres za organizam koji će okinuti "Beži ili bori se " okidač u telu i odložiti ovulaciju. 

A koliko je normalno za kasni, zavisi od slučaja do slučaja, od uzroka do uzroka i od okolnosti u kojima se nalazite. Dakle, ukoliko ste dugo pod stresom ili bolesni, normalno je do 3 meseca. Ukoliko ste zdravi, imali ste redovan ciklus i nikakve velike promene u životu, do 10 dana je normalno. 
Новији пост Старији пост Почетна
loading...