Menstrualna sinhronizacija - da li se ženama stvarno poklapaju ciklusi? - Moj ciklus
search

Menstrualna sinhronizacija - da li se ženama stvarno poklapaju ciklusi?

By | Leave a Comment
Da li je menstrualna sinhornizacija stvarna ili izmišljena? Šta je to uopšte? Ako niste znali šta je, objasnićemo. A ako jeste, objasnićemo koliko je verovatno da vam se desi.

Menstrualna sinhronizacija je isto što i poklapanje menstruacije. Tačnije, teorija po kojoj žene koje žive zajedno u  nekoj zajednici dobijaju menstruaciju u isto vreme. 

Na ovaj način zapravo, smatra se,  i priroda našeg organizma ukazuje na to koliko smo zapravo bliski sa nekom osobom.

Ako vas sad pitamo da li ste doživele sinhronizovanje menstrualnog ciklusa i da li vam se dešava da dobijete menstruaciju u isto vreme kada i vaša najbolja drugarica, cimerka i slično – šta biste nam rekli? Sigurni smo da se dobar deo vas orijentiše kada treba da dobije menstruacije i prema ženama oko sebe - između ostalog. 

Verovali ili ne, preko 70% žena veruje da je poklapanje ciklusa stvarna pojava!

A da li je?  I odakle uopšte takva ideja?

Probaćemo da objasnimo.

Ovaj fenomen poznat je još i kao Meklintok efekat, a naziv je dobio po Marti Mekintlok koja je istraživanje ove teorije radila 70-ih godina prošlog veka. U osnovi svega je verovanje da  kada ste u fizičkom kontaktu sa drugom ženskom osobom , vaši ciklusi se, pod uticajem feromona, sinhronizuju.

Da biste dobro shvatili o čemu se radi bitno je da znate da menstrualni ciklus nije isto što i menstruacija. Menstruacija je krvarenje, a menstrualni ciklus je period koji prođe između dva krvarenja. Ovde saznajte kako se računa menstrualni ciklus.

E sad, činjenica je da je nekim ženama menstrualni ciklus duži, a nekima kraći. Da li to znači da se u ovom slučaju ujednačava njihova dužina?

Otkrijte!

Poklapanje menstruacija kao mogućnost




Ako ste čitali knjigu „Crveni šator“ Anite Dajamant, onda ste se možda još tu upoznali sa menstrualnom sinhronizacijom. U njoj radi o nekom davnom vremenu iz doba Biblije. Crveni šator bio je zapravo menstrualni šator u koji su se žene sklanjale kada bi imale menstrualna krvarenja ili dok ne prođe period babinja (krvarenja nakon porođaja). Ovoga još ima po nekim plemenima...

Prirodno poklapanje ciklusa među ženama


Nemoguće je ne zapitati se - kako je moguće da su sve žene u isto vreme bile tamo pod šatorom, ako ne tako što su im se poklapale menstruacije? Da li je moguće da su im hormoni bili toliko u ravnoteži?

Neravnoteža hormona onosvni je uzrok svih problema sa ciklusom. Ispadanje iz ritma sa drugim ženama nije problem. Bitno je da imamo dobar sopstveni hormonski ritam.

Ima onih koj veruju da je ovo sa poklapanjem menstruacija moguće jer je menstrualni ciklus povezan sa Mesečevim menama. Bar je nekad bio... Govorimo o Mesecu kao nebeskom telu ovde. Po tome bi trebalo da u određenoj fazi Meseca  ovulirate, a u nekoj drugoj imate menstruaciju. Nećemo vas zamarati detaljima. Ako vas zanima ova veza sa vašim ciklusom (a nije da je nema) ovde pročitajte kako da uskladite ciklus sa Mesečevim menama.

Pilule za kontracepciju i poklapanje menstruacije


Menstrualna sinhronizacija je sasvim realna ako dve žene koje žive zajedno koriste pilule za kontracepciju na isti način i u isto vreme. Ovo onda nije slučajnost, nego poptpuno isplanirana stvar.

Postoji i drugačije mišljenje o ovoj temi!

Menstrualna sinhronizacija je mit!


Studija rađena na Oksfordu 2017. godine  tvrdi da je ovakav fenomen slučajnost, a ne pravilo. Obuhvatila je 360 parova, a ciklusi su se pratili kroz aplikacije za praćenje ciklusa

Od tog broja parova, samo kod 79 njih se tokom vremena primetilo da se ciklusi približavaju. Kod ostalih se desilo suprotno – počeli su da se udaljavaju.

Da li je onda poklapanje menstruacija istina ili ne?


Ni jedno ni drugo. U pitanju je statistička verovatnoća.



 Naime, ako krvarite jednom mesečno, vrlo je verovatno da će još neka vaša drugarica, rođaka, koleginica sa kojom ste bliski (bar toliko bliski  da poveravate jedna drugoj kada ste dobile menstruaciju) dobiti u isto vreme kada i vi. E sad, da li je to prvi ili treći dan – u to uglavnom i ne zalazimo! Samo zaključimo kako nam se menstruacije poklapaju!

A kakva su vaša iskustva? Da li je vaša menstruacija sinhronizovana sa još nečijom ili ne?

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?