Uskladite svoj menstrualni ciklus sa Mesečevim menama i evo šta će se desiti - Moj ciklus
search

Uskladite svoj menstrualni ciklus sa Mesečevim menama i evo šta će se desiti

By | 1 comment

PMS i pun mesec ne zvuče kao sjajna kombinacija, posebno onda ukoliko ste primetili da Mesec ima uticaja na vaše raspoloženje. Ukoliko vam izaziva nemir i nervozu, a pri tom ste još U PMS-u, to baš i nije dobitna kombinacija po vas, zar ne?

Utiče li Mesec na naš menstrualni ciklus?

 Možete se kladiti da utiče!


Uticaj Meseca na menstruaciju



Brojna istraživanja bavila su se uticajem Meseca na naš život i naše zdravlje. Ako može da utiče na plimu i oseku u moru, zar ne može da utiče i na dešavanja u našem organizmu. Možda ste primetili da ste tokom punog Meseca nervozni, da imate više energije, da ne možete da spavate ili slično. A znate li koliko je bliska veza između Mesečevih mena i menstrualnog ciklusa?


Menstruacioni ciklus traje u proseku 28 dana, a lunarni ciklus u kojem Mesec prolazi ceo krug od mladog do punog meseca i nazad traje 29,5 dana.

I baš kao što se Mesec puni i ponovo prazni i počinje svoj svetlosni ciklus ispočetka, tako se dešava i sa našim ciklusom. Krvarenje se javlja jednom mesečno i otuda se često pominje pojam "mesečni ciklus". Pa ipak, koliko puta vam je palo na pamet da to zaista ima veze sa Mesecom kao nebeskim telom?

Verovali ili ne, ima!

Mnogi procesi u našem telu zavise od količine svetlosti kojom smo izloženi. Na primer, usled manjka svetlosti raste se nivo melatonina u telu, a opada nivo serotonina. Zato postajemo umorniji i pospaniji i lošije raspoloženi tokom oblačnih zimskih dana.

Vratimo se malo u vreme kada su ljudi više bili okrenuti prirodi i kada nije bilo električne energije...


Smatra se da je u davna vremena menstrualni ciklus žena bio je u sinhroniji sa Mesečevim menama.


To je jedna od činjenica o menstruaciji koje niste možda niste znali. Da li ste čuli za narodna varovanja da su žene plodnije tokom punog Meseca ili da se najviše porođaja dešava baš tada? To nisu samo besmislene bapske priče već one vuku koren iz onog vremena kada je žensko telo zavisilo isključivo od prirodne svetlosti - Sunca i Meseca.


Mislite da menstruacija nema veze sa svetlošću? Grešite!  I menstruacioni ciklus je hormonski proces, kao i proizvodnja melatonina i serotonina. Jedna studija obavljena 1990. godine otkrila je da su žene koje su imale duži cikus (45 dana) uspele da skrate isti na 33 dana tako što su od 13-tog do 17-og dana svog ciklusa spavale sa upaljenim svetlom od 100 vati u svojoj sobi.

U davna vremena, žene su imale menstruaciju kada je mlad Mesec, dok su ovulirale tokom punog Meseca. O ovome je, između ostalog,  pisala Anita Dajamant u svom romanu "Crveni šator".

Danas, usled veštačkog svetla kojem smo izloženi tokom celog dana, ovakva sinhronizacija je narušena. A to nije jedina stvar koja nije u harmoniji sa prirodom...

Kako da sinhronizujete vašu menstruaciju sa Mesečevim menama i zašto?





Da  li bi trebalo da probate da uskladite svoju menstruaciju sa Mesečevim menama i da li je to izvodljivo?

Ima  to svojih prednosti.

Recimo, ukoliko vam je ciklus neredovan, može pomoći da bude redovniji. Mesec utiče na našu energiju svakom svojom fazom. Tokom perioda od mesec dana, svaka žena ima svoje plus i minus faze, koje bi se prirodno poklapale sa tamnim i svetlim fazama Meseca. 

Da je sve po zakonu prirode,  tokom punog Meseca trebalo bi da ovulirate, a ne da se borite sa PMS simptomima.

Samim tim, ukoliko sinhronizujete svojm menstruaciju sa Mesečevim menama, vaš PMS može biti lakši, glavobolja, promene raspoloženja, nadutost mogu postati prošlost.

Spremne da to isprobate? Ovo su koraci koje treba da preduzmete:





1. Svako jutro ustajte u isto vreme. Nebitno je kada ste legli i koliko ste sati spavali. Idealno bi bilo i da legnete uvek u isto vreme.
2. Spavajte u potpuno mračnoj sobi. Spustite roletne,  navucite zavese, izbacite uređaje koji trepću i svetle u mraku.
3. Šetajte svaki dan po dnevnom svetlu. Radite to barem pola sata, bez sunčanih naočara. Dopustite svetlu da dopre do vas!
4. Spavajte sa upaljenom sijalicom od 100 vati u spavaćoj sobi od 13-tog do 17-tog dana vašeg ciklusa. Zapatite, prvi dan menstrualnog krvarenja je prvi dan vašeg ciklusa pa uzmite u obzir to prilikom računanja.
5. Koristite sijalice koje daju više od 2500 lumena svetlosti. Čitajte podatke na pakovanjima. Primera radi, obična sijalica od 100 vati daje 1300 lumena (lux) svetlosti. Dakle treba vam neka jača sijalica ili štedljiva sijalica od 100 vati.
6.  Izložite se svetlosti Meseca kada je pun. Jednostavno uveče stanite licem okrenuti prema njemu, kao da se sunčate na Suncu.
7. Napravite male Mesečeve rituale tokom mladog i punog Meseca. Ne, ne morate da letite na metli ni da igrate oko vatre, palite sveće, ubijate crne mačke. To može biti bilo šta. Recimo, napravite toplu opuštajuću kupku tokom punog Meseca, ili idite u večernju šetnju tokom mladog Meseca.


pun mesec i menstruacija


 Radite ovo barem 6 meseci i pratite svoj menstrualni ciklus.    
  

 Da bi sve išlo kao podmazano, bacite se i na pravu ishranu:
  •  U periodu od mladog do punog Meseca jedite namirnice bogate fitoestrogenima (laneno seme, seme bundeve ,orasi -1-3 kašike je dovoljno tokom dana)
  •  U periodu od punog do mladog Meseca koristite namirnice koje povećavaju nivo progesterona kao što je ulje noćurka ili ulje semena crne ribizle


Nakon ovoga, ostaje vam samo da pratite šta se dešava, može li se telu vratiti prirodan ritam koji smo izgubili savremenim životom i proverite ima li osnova u bapskim pričama.

Da li vam se čini da Mesec utiče na vaše raspoloženje i na vaš ciklus?

 Da li vaš ciklus  u harmoniji sa prirodom?

 Ako imate bilo kakva iskustva,  podelite ih u komentaru.

  
Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Do prije 4 mjeseca menstruaciju sam dobijala za vrijeme mladog Mjeseca, a zadnja 4 mjeseca menstruaciju dobijam za vrijeme punog Mjeseca.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?