Najbolji čaj za regulisanje menstruacije - recepti - Moj ciklus
search

Najbolji čaj za regulisanje menstruacije - recepti

By | Leave a Comment
Čaj za regulisanje menstruacije može biti rešenje koje tražite ukoliko želite da ovaj problem rešite prirodnim putem. A da li su čajevi zaista delotvorni? Koji je najbolji čaj za regulisanje ciklusa? Saznaćete ako nastavite da čitate ovaj tekst.

 

Kome je namenjen čaj za regulisanje menstruacije?


Ovi čajevi namenjeni su ženama koje imaju neredovan ciklus.

Šta to znači?

Prosečan menstrualni ciklus traje 28 dana, ali ima žena kod kojih je duži ili kraći.To i nije toliko bitno, koliko je bitno da je redovan i da se ciklično ponavlja u tom istom razmaku.



 Kod zdravog organizma, gde je balans hormona u redu, ovo se dešava. Međutim, ima žena koje ne mogu da uhvate nikakvo pravilo u pojavljivanju ciklusa. Nekad dobiju menstruaciju, nekad ne i nikad ne mogu da predvide kada će to da se desi. U najvećem broju slučajeva, krivac za ovo je neravnoteža u ženskim hormonima. 

Čaj za redovnu menstruaciju ima za cilj upravo da svojim dejstvom dovede hormone u red i uspostavi normalan menstrualni ciklus.

Šta je još neregularna menstruacija?

 Pored neredovnih, pod ovaj pojam mogu se uvrstiti i kratke menstruacije, kao i bolne menstruacije.

Pre nego što pređemo na spisak čajeva za regulisanje ciklusa, treba da znate ovo:

Biljni čajevi imaju aktivne sastojke koji jesu prirodni, ali itekako moćni. Mnogi od njih mogu da utiču na druge lekove i njihovo dejstvo. Zato je najbolje da se o upotrebi čajeva posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako pijete neku redovnu terapiju.

Takođe, ovi čajevi nisu bezbedni tokom trdunoće i dojenja, a ne prepručuju se ni devojčicama mlađima od 12 godina. Kada su prve menstruacije u pitanju, nije neobično da one budu neredovne, ali tada je sasvim u redu dopustiti organizmu da sam uhvati ritam. U nešto kasnijim godinama, valja mu malo pripomoći. Čajevi su prava stvar.

Najbolji čajevi za regulisanje ciklusa – recepti


Sledi spisak recepata za čajeve koji su se pokazali kao najdelotvorniji. Većina ovih biljaka deluje emenagogno (izaziva menstruaciju) ili je bogata sastojcima koji utiču na rad homona i rad hipofize kod žena (od koje cela ova priča sa ravnotežom hormona i počinje. )

Birate ih u skladu sa uzrokom problema.

Pročitajte više o uzroku i posledicama disbalansa hormona kod žena





Čajevi za regulaciju ciklusa koji imaju emenagogno dejstvo 

Čaj od nane - metvice

Čaj od metvice preporučuje se onda kada menstruacija kasni i kada je potrebno izazvati menstrualno krvarenje. Potrebno je da se pije 3 puta dnevno –najbolje da ovo rasporedite tokom dana, a ne sve odjednom. Čaj se pije 6 dana.

Priprema: šoljom vrele vode preliti jednu kašičicu suve biljkei nane iliti metvice. Nakon 10- ak minuta, kada metvica ispusti u vodu svoje aktivne supstance, popiti.

Čaj od divljeg pelina


Čaj od divljeg pelina pravi se od lista i cvetova biljke, dok se koren i stablo biljke ne koriste. Listovi i cevtovi se osuše, a onda korsite. Ovaj čaj za redovnu menstruaciju takođe je emenagog, odnosno koristi se za izazivanje menstrualnog ciklusa koji kasni. Piju se 3 šolje dnevno, ravnomerno raspoređene tokom dana. Ne koristiti duže od 6 dana

Priprema: 1 kašičica čaja prelije se šoljom vrele vode i poklopi. Nakon 10-ak minuta, procedite i popijte.

Crni kohoš (Cimicifuga racemosa)


Crni kohoš je takođe biljka koja će pomoći pri izazivanju menstruacije, a korisna je i kod umanjenja menstrualnih bolova.

Priprema:

Za prirpemu čaja koristi se koren i ovde je priprema malo drugačija. Naime, 1 kašičica koren se kuva 10 minuta u vreloj vodi (1 šolja vode) i to pokolopljen kako aktivni sastojci ne bi isparili. I ovaj čaj pije se najviše 6 dana, 3 puta dnevno.

Čaj od perušuna za regulisanje menstruacije


Peršun nam je svima dobro poznata začinska biljka, a jeste li znali da može pomoći da regulišete menstrualni ciklus? Potrebno je da koristite svežu i celu biljku. Kašičicu čaja prelijete šoljom vrele vode i kuvate zajedno u poklopljenoj posudi 10 minuta. Ohladite , procedite. Pijete 3 šolje dnevno.

Ovde saznajjte više o čaju od peršuna za menstruaciju

Čajevi za regulaciju hormona


Sledeći čajevi deluju na regulisanje menstruacije tako što dovode u ravnotežu hormone.

Čaj od lista maline


10 listova maline prelijete sa 1 litrom vrele vode i ostavite 10 minuta da se ohladi, Nakon toga procedite i pijete.

Čaj od lista maline izuzetan je kada treba da se dovede u red ravnoteža hormona, ali nije magičan. 

Zapravo, za većinu prirodnih lekova važi da je potrebno da se piju bar 3 meseca da bi se videli rezultati. 

U ovom slučaju, 2-3 šolje dnevno. 

Čaj od bosiljka


Za ovo se koristi Tulsi bosiljak ili sveti bosiljak .

Ova biljka smanjuje višak estrogena i povećava stvaranje progesterona. Ukoliko je ovaj vid neravnoteže problem, onda je ovo pravi čaj za regulisanje menstruacije. 

Priprema: jednu kašičicu čaja preliti šoljom vrele vode. Nakon 10 minuta procediti i piti.

Konopljika  čaj za regulisanje menstruacije


Konopljika je sjajna biljka koja vrlo efikasno pomaže u regulisanju menstruacije i to vrlo direktno. Utiče na rad hipofize koja diriguje stvaranje određene količine estrogena i progesterona. Smanjuje nivo prolaktin, povećava nivo progestereona i ovo je biljka broj jedan kada je u pitanju smanjenje PMS simptoma

Čaj od konopljike pravi od semena koje sazreva na jesen. Njega ćete teže naći kod nas, ali postoji alternativa. 

Čaj od macine trave za regulisanje menstrualnog cklus


Macina trava je biljka koja reguliše nivo polnih hormona kod žena i na taj način reguliše ciklus, menstrualne tegobe ali i neplodnost.

Priprema: dve kašičice čaja od macine trave preliju se sa šoljom vode. Nakon 10-ak minute procediti i piti. Piti 3 puta dnevno.

Čajne mešavine za regulisanje menstruacije


Na kraju da dodamo na spisak i mešavine čajeva koje mogu da pomogmu kod regulisanja menstrualnog ciklusa.


Čaj od hajdučke trave, nevena i koprive


Potrebna vam je jednaka količna nevena, koprive i hajdučke trave. Pomešajte sastojke dok su suvi da dobijete čajnu mešavinu. Od nje pripremate napitak.

Jednu kašičicu čajne mešavine  prelijte sa šoljom provrele vode. Ostavite 10 minuta pa popijte. 

Pijte najmanje 3 meseca.

Čaj od deteline kantariona i crne ribizle


Za ovu čajnu mešavinu pripremite sledeće:
  • 100 g osušenog lista deteline (dakle naglašavmo – lista a ne cveta)
  • 50 g listova crne ribizle 
  • 50 g cveta kantariona 

Napravite mešavinu ovih suvih delova.

Za pripremu čaja koristite jednu kašičicu ćajne mešavine koju prelijete šoljom vrele vode i ostavite poklopljenu. Nakon 10 minuta – procedite i pijte. Potrebno je najmanje 3 meseca da  pijete redovno da i čaj pokazao svoje puno dejstvo.

Čaj za regulisanje menstruacije Josif Pančić


Ako vam je pravljenje čajnih mešavina komplikovano, onda posegnite za gotovim. Čajna mešavina “Josif Pančić” sadrži majčinu dušicu, macinu travu, hajdučku travu, kičicu i kamilicu.

Priprema: supenu kašiku čajne mešavine preliti šoljom vode i kuvati do ključanja. Ostaviti 15 minuta nakon toga da odstoji poklopljeno, a onda procediti i piti. 

Pije se 2 puta dnevno, pre jela!

Ako vam priprema i ispijanje čaja predstavlja zadovoljstvo , onda su ovi čajevi za regulisanje menstruacije prava stvar za vas. Pružite im šansu! Nećete zažaliti!
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?