Crni kohoš - upotreba u menopauzi, dejstvo i iskustva - Moj ciklus
search

Crni kohoš - upotreba u menopauzi, dejstvo i iskustva

By | Leave a Comment
Da li ste čuli za crni kohoš? Ako tražite biljni lek za ublažavanje tegoba menopauze i menstrualnih problema, možda i jeste. Saznajte sve o tome kako deluje i kako se koristi.

Crni kohoš biljka


crni kohoš biljka



Crni kohoš, black cohosh ili latinski Actaea racemosa je biljka koja najviše raste u severnoj Americi. Od davnih vremena poznata je tamošnjim domorocima, tačnije Indijancima, koji su je upotrebljavali za lečenje najrazličitijih zdravstvenih problema - od nervoze do kašlja. 

Danas je ona na tim prostorima najpoznmatija kao biljka koja je čuvar ženskog zdravlja

Kod nas crni kohoš još nije dovoljno popularan i poznat biljni proizvod.U Evropi se korisiti od sredine 50-ih godina prošlog veka, ali kod nas se o njemu tek sad malo više govori.

Koren biljke crni kohoš je onaj lekoviti deo biljke i on se u praksi pokazao kao koristan za regulaciju brojnih problema koji su vezani za klimaks, kao što su valunzi ili slabe kosti - osteoporoza. Smatra se da je crni kohoš odličan biljni tretman za PMS simptome, da sprečava migrene i bubuljice pred menstruaciju, kao i za indukovanje porođaja kod žena u poodmakloj trudnoći (ne savetujemo da ovo poslednje na bilo koji način isprobavate, ma koliko da ste nestrpljive.)

Pored toga što postoji crni kohoš, postoje i varijante ove biljke kao što su beli i plavi kohoš. Ipak,  ne treba ih mešati, jer nemaju ista svojstva kao i black cohosh i nisu bezbedne za upotrebu. Samu biljku teško ćete i pronaći na našim prostorima, ali i suplement se može naći i on treba da bude od pouzdanih sastojka.

Dobra alternativa, da ne kažemo i bolja, jeste upotreba biljke koja raste na našim prostorima i smatra se jednom od najboljih kada je regulisanje hormona u pitanju. Radi se o crvenoj detelini i kapi crvene deteline su odličan način da isprobate njeno moćno dejstvo. Lako su dostupne i znatno jeftinije nego crni kohoš. 

Kako deluje crni kohoš?


Kao što smo rekli, za lečenje se koristi koren ove biljke. Smatra se da hemikalije koje poseduje mogu da utiču na nerve i na centre u mozgu zadužene za regulaciju hormona. Te hemikalije koje us nađene su glikozidi , izoferulna kiselina, gama-aminobuterna kiselina (GABA kiselina) . Neki smatraju da deluje slično kao serotonin, pa je dobra za smirenje nervoze tokom  PMS-a.

 Većina simptoma  menopauze, PMS i problema vezanih za žensko zdravlje usko je vezana za hormone.Crni kohoš se smatra blagotvornim, jer deluje na sam uzrok svih ovih  promena za ženski organizam i znatno ih ublažava.

Koren crnog kohoša bogat je fitoestrogenom i može povećati nivo estrogena u telu. Većina promena u menopauzi i perimenopauzi nastaje baš kao posledica opadanja ovog hormona. Da, čak i fizički izgled se menja. To je vreme kada koža postaje manje elastična, sklonija borama, kosti postaju krte i kosa počinje polako da se proređuje. Sve ovo može biti znatno olakšano uz dodatak ishrani kao što je Black cohosh.

Treba napomenuti da dejstvo koje ima crni kohoš nije naučno dokazano, iako su rađene studije o njegovoj primeni. Ipak, one nisu bile dovoljno kvalitetne i nisu mogle da posluže kao dobar dokaz da ova biljka eliminiše simptome menopauze. 

Ono što studije jesu utvrdile, to je da primena ovog suplementa nema štetna dejstva.Ipak, ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa jetrom , kao ni ženama koje imaju dijagnostifikovana stanja koju su hormonski osetljiva kao što je rak dojke, ili na posletku trudnoća i dojenje. To su situacije kada ne treba isprobavati black cohosh.


black cohosh

Prednosti koje ima crni kohoš za žensko zdravlje



  • Smanjuje valunge . Redovna upotreba smanjuje broj i intenzitet valunga.
  • Poboljšava san. Mnoge žene u menopauzi imaju problem sa nedostakom sna, a to opet na svoj način utiče na ravnotežu hormona u telu. Black cohosh se pokazao kao koristan na ovom polju.
  • Pomaže kod sindroma policističnih jajnika
  • Smanjuje rizik od gubitka gustine kostiju tokom i posle menopauze zahvaljujuće fitoestrogenu
  •  Može smanjiti nervozu, s obzirom da utiče direktno na neurotransmitere koji su zaduženi za naše raspoloženje.
  • Smanjuje bolove i grčeve u materici tokom ciklusa
  • Ublažava menstrualne migrene, ukoliko se uzima bar tri dana pre nego što ih očekujete.

Studije su, kao što smo rekli, vrlo siromašne nekim konkretninm dokazima, ali evo jednog primera. Jedna studija koja je rađena na 704 žena pokazala je daje 49% njih potpuno bilo oslobođeno neugodnih simptoma menopauze, dok je 37,8% njih primetilo značajna poboljšanja na ovom polju.
.
Crni kohoš pokazao se delotvoran kod žena koje prolaze kroz prirodnu menopauzu, ali i kod onih koje prolaze kroz preuranjenu menopauzu usled histerektomije ili operacije jajnika.


Ne preporučuje se da uzimate black cohosh duže od 6 meseci.

Ako do tad ne primetite poboljšanja, nećete ni posle. Ako vam prija, trebalo bi da prekinete posle 6 meseci i dopustite telu da se pročisti od hemikalija koje ima, ma koliko da su one prirodne.
Kod nas se black cohosh uglavnom može naći u obliku kapsula koje se piju jednom dnevno.
Neželjeni efekti crnog kohoša usled preduge upotrebe mogu biti: bolovi u stomaku, problemi sa jetrom, rast tumora osetljivih na estrogen, problemi sa zgrušnjavanjem krvi. Ne treba da se kombinuje sa lekovima protiv depresije. Vodite računa ako uzimate kontraceptivne pilule jer može smanjiti njihovo dejstvo

Da li ste imale iskustva sa ovom biljkom? 
Ako jeste, podelite ih sa nama u komentaru. Iskustva  su dragocena i verujemo da će mnogim čitateljkama biti od koristi da donesu pravu odluku.
Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?