Imate li višak kilograma u toku menstruacije? Probajte ovo! - Moj ciklus
search

Imate li višak kilograma u toku menstruacije? Probajte ovo!

By | Leave a Comment
Imamo za vas dobre i loše vesti. Loša je da je višak kilograma u toku menstruacije stvaran problem. Dobra je da se ovi kilogrami vrlo lako i izgube, a mogu se isto tako i sprečiti!

Da li se i vi jednom mesečno frapirate kada vidite brojke koje pokazuje vaga i svoj odraz u ogledalu?



Verovatno se sada pitate sledeće:

Da li je gojenje pred menstruaciju normalno?


Ne brinite, nemate nikakav zdravstveni problem. Usled hormonskih promena u telu se dešava svašta, pa i višak kilograma tokom menstruacije.  

Uglavnom se ovo naprasno gojenje dešava pred menstruaciju i možete ga smatrati simptomom PMS-a.
Evo koji su još najčešći PMS simptomi.

Koliko se možemo ugojiti pred menstruaciju?


Čak i ako ništa ne menjate u svojim navikama u ishrani i jedete kao i obično, može se desiti da u ovom periodu dobijete 1.5 do 2.5 kilograma .

Ako neke navike promenite, ovo može i da varira – kako na gore, tako i na dole. 
Evo o čemu se tu zapravo radi.

Uzroci viška kilograma tokom menstruacije

Naravno, hormoni su krivi za sve, odnosno način na koji se nosimo sa njima!

Prejedanje u PMS- u


Ovo je jedan od glavnih razloga viška kilograma tokom menstruacije. Nije sad tu samo problem koliko jedemo, nego što obično izbor nisu baš zdrave namirnice. 


Jedan od čestih PMS simptoma je loše raspoloženje pa i PMS depresija. Masna, kalorična hrana i čokolada u tom slučaju su pravi spas! Reaguju na centre u mozgu koji stvaraju brz osećaj zadovoljstva i sreće. A onda se lako naviknete na to. Kažete sebi: „ Ma nek ide dođavola! To je samo par dana - dok ne dobijem! Neću se zbog toga ugojiti!“. Kada stanete na vagu, jasno vam je da ste lagali sebe. 
Ali hej, lakše je to prepisati nekim drugim razlozima, zar ne? 
Recimo ovom:

Zadržavanje  vode u organizmu


Pred menstruaciju opada nivo estrogena  i progesterona , a oni, između ostalog, utiču i na zadržavanje vode u organizmu. 

Kada je nivo ovih hormona nizak, u telu se akumulira više vode. Dovoljno da se osećate teško i sebi i drugima. 

Vaga će pokazati do 2.5 kilograma viška. Vama se u tom periodu može činiti da je brojka znatno veća! 

Nije samo broj na vagi znak viška kilograma tokom menstruacije. Možete to primetiti i po garderobi. Stomak ne staje u omiljene farmerke, listovi i noge previše naduveni za omiljene štikle. A tu su podbulo lice, podočnjaci i osećaj boli i napetosti u dojkama.

Nadutost


Pored toga što pred menstruaciju organizam može da zadržava vodu, dešava se da akumulira i gasove. Premda su oni lakši i neće pomeriti skalu na vagi koliko može voda, učinće da dobijete na obimu stomaka

Možda, dakle, i nemate višak kilograma pred menstruaciju, ali izgledate kao da ste ih dobili nekoliko!
 Hormonske promene su isto ovako uzrok nadutosti u klimaksu.

Nedostatak magnezijuma


Pad magnezijuma koji se dešava pred menstruaciju može da dovede do povećane želje za slatkišima. Udovoljite svojoj želji i eto viška kilograma . 

Manjak magnezijuma loše utiče i na probavu i kod mnogih žena javlja se zatvor pred sam početak ciklusa. Sa početkom menstruacije, stvari se postavljaju na svoje mesto. Hormoni se urede, magnezijum takođe i nije retkost da se tada  kompletno ispraznite. Čini vam se kao da ste se konačno izduvali. 


Policistični jajnici


Ako imate neredovne menstruacije i višak kilograma , i ne možete tu da nađete periodičnu vezu gojenja i menstruacije, možda su u pitanju policistični jajnici. Ovde imate više o tome  kako su povezani policistični jajnici i menstruacija.

Kako sprečiti višak kilograma tokom menstruacije?


Pa, ovako!

Kada vaš PMS zavapi:“ Ima li da se jede nešto slatko?“  vi odgovorite u stilu vaše mame: „Uzmi jabuku“.  Em jedete vlakna, pa neće biti zatvora, nadutosti i velikogh obima stomaka, em ćete uneti i nešto magnezijuma.




Šalimo se, naravno . Donekle. 

U suštini, stvarno najbolje bi bilo da stvarno povedete računa o ishrani. Ok, razumemo da je prejedanje u PMS-u viša sila za vas, ali probajte da je nadmudrite tako što ćete nabaviti zalihe zdravih namirnica

Izbegavajte prevelik unos soli. Višak natrijuma dovodi do zadržavanje vode u organizmu ( a so je, sećate li se hemije iz osnovne škole, natrijum hlorid).

Pogledajte šta je PMS dijeta i kako da organizujete svoju ishranu. Uz dobar izbor namirnica i hormonska neravnoteža se može ublažiti, pa tako i PMS simptomi, uključujući i ovaj koji se tiče viška kilograma. 

Zanimljiva prirodna metoda regulacije hormona je i seed cycling

Ukoliko želite nešto jednostavnije, onda kapi konopljike mogu biti prava stvar. Pijete ih 3 puta dnevno sa malo vode, lako ih možete nositi sa sobom (znatno lakše nego semenke) , a rezultati su stvarno sjajni! PMS simptomi nestaju pa ni višak kilograma pred menstruaciju neće biti vaš problem.

Pijte dovoljno vode. Ma koliko vam se činilo apsurdno ovo, jer vaše telo zadržava vodu i već se osećate kao natopljeni sunđer – nije tako. Kada ne unosite dovoljno vode, telo pravi rezerve i zadržava je. 
Pijte vodu! 2 l najmanje, a može i više ako osećate potrebu! 

Ovde možete spojiti dobro i korisno. Pijte mineralnu vodu, ali ne bilo koju, nego neku bogatu magnezijumom. Voda koja ima suviše natrijuma je kontraproduktivna. Čitajte deklaracije!

Uzmite diuretike. Ovo bi najbolje bilo da uradite u konsultaciji sa lekarom. To su lekovi koji potpomažu izbacivanje vode iz organizma. Pažljivo sa njima. Mogu da dovedu do pada krvnog pritiska.

Zdravim načinom života, možete doprineti da višak kilograma pred menstruaciju ne predstavlja vaš problem. Zvuči lako, ali znamo da nije, posebno kada volite da jedete i ne volite vežbate.
Ima takvih ovde?
Sigurno da ima! 

Svakako, stvorite polako ovu naviku da se zdravije hranite. Probajt jedan dan. Pa onda još jedan. Pa još jedan. Dan po dan i vremenom ćete uspeti u svojoj nameri. A organizam će vam biti višestruko zahvalan!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?