Pms depresija – da li je to stvaran problem? - Moj ciklus
search

Pms depresija – da li je to stvaran problem?

By | Leave a Comment

Otkrivamo vam da li je PMS depresija stvaran problem i kako da se izborite sa ovim osećajem. Pažljivo čitajte. Možda vam se nekad čini da vam sve lađe tonu, ali mi vam nudimo prsluk za spasavanje!





PMS je skup promena u organizmu koje nastaju otprilike nedelju dana pred menstrualno krvarenje( ili se već postojeći simptomi u ovom periodu pogoršavaju). Uzrok PMS simptoma je u neravnoteži hormona do koje dolazi u ovom periodu. 

I premda preko 80 % žena pati od PMS-a, simptomi nisu jedinstveni. Neke žene će imati fizičke smetnje, u smislu glavobolja, nadutosti, otečenosti, bolnih grudi. Druge će imati psihičke smetnje, u smislu promena raspoloženja od totalne euforije do nesnosne tuge, ili će pak da se bore sa konstantno lošim raspoloženjem i nervozom. U tom slučaju, govorimo o PMS depresiji.

Da li je depresija zaista PMS simptom?


Može i ne mora biti.

Prvenstveno, hajde da prepoznamo simptome depresije.

Možete reći da je PMS depresija vaš problem ukoliko vam se nedelju dana pred menstruaciju javljaju sledeći simptomi:
  • Tuga
  •  Bes
  • Plačljivost
  • Umor i bezvoljnost
  • Pojačan apetit i želja za slatkišima i masnom hranom
  • Anksioznost
  • Nervoza i napetost
  • zaboravnost i odsutnost
  • loša koncentracija
  •  smanjen libido
  •  poremećaj sna


Prepoznali ste neke simptome?

Onda sada imajte na umu sledeće!

Ako se javljaju samo u tom periodu pred menstruaciju, možete reći da je PMS depresija vaš problem. Nakon menstruacije, kada se hormoni vrate u normalu, trebalo bi da se i raspoloženje vrati u normalu.Ako je ovo jako izraženo, a depresija je prilično intenzivan osećaj, verovatno je PMDD vaš problem.

Međutim, ako ove simptome imate stalno, onda depresija nije simptom PMS-a već vaš hronični problem. U ovakvim situacijama, nedelju dana pred menstruaciju, simptomi se pogoršavaju i postaju izraženiji. Ovo se karakteriše kao PME (Premenstrual exacerbation).

Verovali ili ne, ali skoro polovina žena koje pate od PMS-a, bore se sa psihičkim problemima i uglavnom su to PMS depresija i anksioznost.

PMS depresija uzroci



Kao i kod ostalih simptoma PMS-a  i ovde je najverovatnije uzrok nastanka problema promena u nivou estrogena i progesterona. Ovo takođe utiče na nivo serotonina u mozgu.

Šta je sad to, pitate se, i kakve veze ima sa depresijom, vašim ciklusom i činjenicom da se emotivno osećate kao izduvani balon?



Serotonin je neurotransmiter zadužen za osećanje zadovoljstva i sreće, a reguliše i san i apetit. Ako je nivo ovog neurostransmitera nizak, javlja se PMS depresija i osećaj tuge. Organizam traži način da to nadoknadi, pa tako često posežemo za čokoladom ili brzom hranom jer oni stvaraju brz osećaj zadovoljstva, podižući nivo serotonina.

Ali, to baš i nije najsretnije rešenje. 

Evo šta jeste!


Kako se izboriti sa PMS depresijom



Pre svega, pratite svoje simptome da utvrdite da li postoji realan razlog zbog kojeg ste u minus fazi, ili je bezrazložno. Naravno, uvek ćete naći dobar izgovor za sebe, ali probajte da uočite da li se ove faze javljaju ciklično. Aplikacije za praćenje ciklusa mogu vam u tome biti od koristi.

Ako ste ustanovili problem, red je da nađete rešenje u saradnji sa svojim lekarom.

Terapija PMS depresije može da uključuje sledeće:
  • Hormonsku terapiju – premda pomaže kod fizičkih simptoma, kod emotivnih može biti kontraproduktivna, ali vredi probati.
  • Prirodni lekovikonopljika pomaže da se hormoni dovedu u ravnotežu na prirodan način i odličan je prirodan lek protiv PMS-a koji deluje i na depresiju. Pored konopljike, pokazalo se i da loše raspoloženje može imati veze sa nedostatkom odeđenih vitamina i minerala u organizmu. To su najčešće nedostatak kalcijuma i nedostatatak magnezijuma. Takođe, vitamin B6 može da pomogne kod PMS depresije.

 Umesto da bolje raspoloženje potražite u čokoladi, torti i brzoj hrani, okrente se razvnovrsnoj ishrani punoj vitamina i minerala,  a naročito ovih malo pre navedenih. 

Kada je prirodna terapija u pitanju, jako je važno da budete uporni. U većini slučajeva potrebno je bar 3 meseca da biste videli prve rezultate.

  • Alternativna terapija podrazumeva netradicionalne metode lečenja depresije. Tako od koristi može biti kongitivno-bihejvioralna terapija koja se radi kroz razgovor i prilikom koje učite da kontrolišete odgovor svog organizma na razne izazove i spoljašnje stimulanse.Terapija svetlom je još jedan vid alternativne terapije koji može biti koristan za lečenje odnosno ublažavanje simptoma PMS depresije. Svetlost određenog intenziteta poboljšava produkciju serotonina, pa i raspoloženje.

Boravak u prirodi i na suncu deluje na ovaj način takođe, pa kada je lepo vreme - iskoristite ga.

  • Antidepresivi su posledja opcija i to će vam lekar najverovatnije prepisati onda kada se ustanovi da depresija nije samo uzrokovana PMS-om, već češće.


PMS depresija i životne navike



Male promene u životnim navikama mogu da vam donesu veliki pomak na bolje. Kada kažemo „životna navika“, onda ne mislimo na postupke koje ćete promeniti jednog meseca – nego stalno. Znači, usvojite nove navike.

A koje?

  • Vežbajte! Da, vežbanje iscrpljuje, ali otkrićemo vam tajnu – prirodno povećava nivo serotonina pa je odličan način da se rešite PMS depresije.
  • Spavajte dovoljno. Nedostatak sna samo doprinosi umoru, lošem raspoloženju i razdražljivosti.
  • Naučite da se opuštate i kontrolišete stres


Žene su 3 puta više sklone depresiji od muškaraca i posebno se ova sklonost povećava nakon puberteta. 
Možemo li za to kriviti PMS? Ili nešto drugo?
Pa, najverovatnije – sve pomalo! Uradite sve što možete da se osećate bolje. A, kao što vidite, niste sasvim bespomoćni i možete dosta!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?