Ishrana kod mioma i pravila antimiom dijete koja morate znati! - Moj ciklus
search

Ishrana kod mioma i pravila antimiom dijete koja morate znati!

By | Leave a Comment

Pravilna ishrana kod mioma je veoma važna i zato obratite pažnju na redove koji slede. Reći ćemo vam koja je dobra hrana protiv mioma i da li tako nešto uopšte postoji. 






Miomi na materici, u suštini, nisu opasni po život, ali to nikako ne znači da ih treba zanemariti. Mogu da izazovu razne komplikacije, od bolova, preko obilnih menstrualnih krvarenja, pa do anemije.

 Čak 80% žena u životu ima miome, ali nemaju sve one probleme i simptome da ih imaju i mnoge to i ne znaju. 

Miomi ne zahtevaju uvek lečenje, a ni sam uzrok nastanka ovog problema nije još sasvim definisan. Ipak, ono što se u nekim dosadašnjim istraživanjima pokazalo kao tačno, jeste da gojaznost povećava rizik od njihovog nastanka. Takođe, hormonske promene kod žena mogu da povećaju rizik od nastanka mioma, a i to se donekle može regulisati ishranom.

Dakle, shodno tome, možemo zaključiti da je ishrana kod mioma itekako važna stavka koju ne smete zanemariti!

Ishrana kod mioma - pravila


Promene u navikama, kada je ishrana u pitanju, neće sasvim smanjiti miome, ali će smanjiti rizik njihovog nastanka, vraćanja i pomoći u balansiranju hormona.

E sad, nije tako lako dati pravi odgovor koja je najbolja hrana protiv mioma. Ima tu dosta kontradiktornosti. Tako se recimo smatra da crveno meso odnosno ishrana bogata njime, povećava rizik od mioma. Sa druge strane, ono je odličan izvor HEM gvožđa koje vam je itekako potrebno ako ste zbog previše krvarenja postali anemični.

Međutim ukratko, ishrana kod mioma može da svede na ove tačke:

Raznovrsna i zdrava ishrana


Osnovno pravilo antimiom dijete jeste da jedete što više svežeg voća i povrća, ribe i hrane bogate omega 3 masnim kiselinama i proteinima.Što manje slatkiša, testenina, transmasti, alkohola i kofeina.

U suštini, ovakav način biranja namirnica protiv mioma sprečiće gojaznost, a onda je i rizik od nastanka mioma smanjen.

Smanjite estrogen


Da, estrogen je bitan ženski hormon, ali samo kada ga ima onoliko koliko ga treba. Višak estrogena povećava rizik od nastanka mioma. Mnoge namirnice bogate su fitoestrogenima, pa preterivanje može da dovede do povećanja rizika od mioma. Takođe, masne ćelije stvaraju dosta estrogena, što je još jedan razlog da dovedete liniju u red i pobrinete se da ishrana kod mioma bude kako treba.

Snabdejte se vitaminom D


Vitamin D uglavnom dobijamo iz Sunca, odnosno kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. To znači da vam pored ishrane za miome od koristi može biti i vreme provedeno napolju. Što se hrane protiv mioma tiče, bolju snabdevenost vitaminom D mogu da vam pruže žumance, masna riba i gotove namirnice obogaćene ovim vitaminom (mlečni proizvodi,žitarice i slično) . 

Nedostatak vitamina D može da poveća rizik od nastanka mioma za 32%.

Vlakna kao hrana protiv mioma




Hrana bogata vlaknima utiče na redovnost pražnjenja creva, time i višak estrogena može otići pre nego što se nataloži negde drugde. Na ovaj način vlakna regulišu hormonski balans, ali i telesnu težinu. Hrana protiv mioma uključuje u ovom slučaju voće, integralne žitarice i testenine, lisnato povrće, mahunarke ...

Ekstrakt zelenog čaja


Novija istraživanja pokazala su da je esktrakt zelenog čaja dodatak ishrani vredan pomena kada je lečenje mioma prirodnim putem u pitanju. Zeleni čaj, sadrži specijalne antioksidante (epigallocatechin gallate) koji smanjuju upale i nivo prekomernog estrogena.

Ono što vam takođe može biti od velike koristi, jeste i rutina koju imate pre jela

Domaći lekovi protiv mioma


Iako nisu hrana koju svakodnevno jedemo, obično ih unosimo oralno, pa svakako treba da imaju mesto na ovom spisku. Jedan od takvih prirodnih lekova jeste i onaj čuveni od meda i čuvarkće za miome koji svakako treba probati.

Hrana koju treba da izbegavate kada ste na anti miom dijeti




Pored ovih dobrih namirnica, ima i onih koje treba da izbegavate i koje direktno ili okolo-naokolo mogu da pogoršaju stanje sa miomima. Tu spadaju sledeće namirnice kojima ishrana kod mioma ne treba da obiluje:

  • Prosti ugljeni hidrati (konzumni beli šećer, dekstroza, glukoza, maltoza i ostalo) jer povećavaju nivo šećera u krvi (što povećava nivo insulina, što povećava gojaznost, što povećava nivo estrogena, što povećava šanse da razvijete miome na materici).
  • Hrana bogata estrogenima kao što životinjske masti, mleko. Soja, laneno seme su bogati estrogenima, ali se vrlo često nađu i među preporukama za hranu protiv mioma pa o tome najbolje prodiskutovati sa vašim lekarom ili se jednastovano osloniti na sve druge alternative, a njih izbegavati.
  • Alkohol, kofein, aditvi, veštačke boje, konzervansi, arome i slični nezdravi sastojci.

Kada je ishrana kod mioma u pitanju, treba znati i ovo:

Zdrava hrana podrazumeva i zdrav uzgoj namirnica. Znamo da nije lako, ali ako je ikako moguće, izbegavajte hranu punu pesticida koja opterećuje jetru i koja ond a ne može da “reciklira” višak estrogena.

Ishrana kod mioma nije jedino rešenje koje će vam doneti boljitak, ali, kao što vidite, ona je svakako značajna stavka koju morate imate u vidu. Uz pravilan izbor namirnica i nešto što će smanjiti prokrvljenost mioma i pomoći im da se skupe, kao što su biljne anti miom kapi, život bez mioma vam je na dohvat ruke!



Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?