Šta je rešenje za bolne grudi u menopauzi? - Moj ciklus
search

Šta je rešenje za bolne grudi u menopauzi?

By | 1 comment
Bolne grudi u menopauzi ne moraju da budu vaša svakodnevica ako saznate zašto se javlja ovaj problem i kako ga rešiti! Spremni? Polećemo!




Menopauza ili klimaks je period kada žena potpuno ostaje bez menstrruacije. Ovo se ne dešava odjednom, nego se telo na ovo priprema postepeno. Pre menopauze, ide dakle jedan pripremni period, koji se naziva perimenopauza.

Ma kako se vi pripremali, većina žena nikako nije sasvim spremna na promene koje donosi klimaks. A donosi ih mnogo – od izostanka menstruacije, nadutosti stomaka, gojaznosti, boranja lica, valunga i noćnih znojenja, pa sve do nepetih grudi u menopauzi.

Bolne grudi u menopauzi uzrok


Ovo su najčešći uzroci napetosti u dojkama u klimaksu:

Hormonske promene


Nagla promena hormona u perimenopauzi i menopauzi je uzrok zašto se javljaju otečene i osetljve grudi. 

Ovo je period kada dolazi do drastičnog pada estrogena. Promene u nivou estrogena i progesterona utiču na stvaranje PMS simptoma i zato bole grudi pred menstruaciju. U periomenopauzi ciklusi mogu biti neredovni, pa i bolovi mogu biti iznenadniji i jači. 

Gravitacija


Gravitacija čini svoje. Usled pada estrogena i smanjenja rada mlečnih žlezda, tkivo grudi postaje oskudnije. Grudi nisu više tako pune i jedre i počinju da se opuštaju, pa i veličina može da im se promeni. Opuštanje grudi dešava se i zbog gravitacije, a ceo ovaj proces nekad jednostavno može da stvori neprijatan osećaj napetost u grudima. 

Rast grudi u menopauzi


Da, i to se dešava, posbeno u onim slučajevima kada žene u klimaksu dobiju na težini. A onda i svako dejstvo gravitacije može biti bolnije iskustvo.

Kvržice u grudima


Ne moraju biti bolne ni opasne, premda mogu – pa je potrebno da proverite kod lekara ove promene na dojkama u klimaksu. Kvržice mogu biti vodene ciste, ali i neki tumor, pa ne odlažite poveru.Fibrocistične dojke mogu biti uzrok bolnih grudi u menopauzi.

Svrab grudi u menopauzi


Ovo noje bol, ali jeste neprijatan osećaj koji se može javiti u ovom periodu života, pa ćemo ga ipak staviti na spisak. Zašto dolazi do svraba grudi u menopauzi? Zato što estrogen opada, a on je jako važan za izgled kože. Bez dovoljno estrogena, koža postaje suva, i stvara manje prirodnih ulja i kolagena. To ujedno znači i da postaje manje elastična, tanja, a to može izazvati osećaj svraba.

Šta uraditi ako su bolne grudi u menopauzi vaš problem?


Više opcija imate na raspolaganju i sve su u vašim rukama!

Prirodni lekovi


Hajde da počnemo od prirodnih lekova. Kada je menopauza u pitanju, onda je vaš najbolji saveznik crvena detelina. Bogata je fitoestrogenima pa faktički nadoknađuje manjak estrogena i tako sprečava nuspojave ove neravnoteže kao što su bolne i upaljene grudi u menopauzi.

Crvena detelina nije za osobe koje su pod rizikom od estrogenski zavisnih tumora, a može i da remeti hormonsku terapiju. 

Pre upotrebe posavetujte se sa lekarom ili koristite samo ako ste zdravi, ali imate prirodne poteškoće klimaksa. 


Pored crvene deteline, često se preporučuje i ulje noćurka i konopljika koja smanjuje novo prolaktina koji u perimenopauzi može biti uzrok pojačanih bolova u dojkama.

Smanjite unos kofeina


Relaksirajte sa kafom , ali i kofeinom u drugim oblicima. Istraživanja su pokazala da su mnoge žene osetile kako se napetost u dojakama u klimaksu smanjuje kako su smanjile unos kofeina. 

Izaberite pravi grudnjak


 


Izbor pravog grudnjaka može da učini čudo! Ogroman broj žena tvrdi da je doživeo pravo pravcato olakšanje kada su našle grudnjak koji im pruža pravu podršku i napetost grudi u menopauzi se znatno smanjila.

Masaža grudi


Relaks masaža tokom tuširanja može mnogo da pomogne da se rešite bolnih dojki, a ujedno i opipate da li je sve u redu i da li ima nekih čvorića koji bi trebali vašu pažnju.

Povedite računa o ishrani


Pošto zdravlje na usta ulazi, onda je prava ishrana temelj zdravlja. Bogata, raznovrsna ali uravnotežena ishrana od pravih namirnica može da pomogne da regulišete težinu, i smanjite bol grudi u klimaksu izazvan gojaznošću. A to nije jedina korist! Pročitajte detaljno kako treba da izgleda ishrana u menopauzi.

Vitamini


Dodatak vitamina B i vitamina E može da poboljša stanje, kao i dodatak omega 3 masnh kiselina.


Kada posetiti lekara zbog bola u grudima u klimaksu?



U suštini, na preglede treba da idete redovno, ali i vanredno ako primetite sledeće promene: 
  • Čvorić u grudima
  • Jaki, oštri bolovi 
  • Iscedak iz bradavice 
  • Promena na dojkama (crvenilo, otečenost i slično) 

Kako prepoznati simptome?

Bolne grudi u menopauzi mogu se razlikovati od bola u dojakama koji ste možda imali u PMS-u. Za PMS je karakterističan tup bol i napetost neposredno pred menstruaciju u obe dojke. U perimenopauzi i klimasku možete osetiti jači bol u vidu žarenja, probadanja u jednoj ili obe dojke.

To naravno ne treba da uzmete kao znak da ste u klimaksu. Sve ovo treba da bude praćeno i drugim simptomima menopauze, a najpouzdaniji način da to utvrdite da li ste u klimaksu jeste određivanje FSH hormona


Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

A šta Vi mislite o ovoj temi?