FSH hormon i menopauza - Moj ciklus
search

FSH hormon i menopauza

By | Leave a Comment
Na osnovu FSH hormona može se odrediti plodnost muškaraca i žena, a saznajte i u kakvoj su vezi FSH hormon i menopauza.






Za početak da objasnimo osnovno:

Šta je hormon FSH?


FSH je skraćeni naziv folikustimulirajući hormon. Ovo je hormon koji proizvodi hipofiza, baš kao i luteinizirajući hormon (LH hormon). Oni se još nazivaju i gonadotropini jer je njihova uloga da stimulišu rad gonada.
Gonade su polne žlezde. Kod žena su to jajnici, a kod muškaraca testisi.
Hormon FSH nije neophodan za život, baš kao no LH hormon. Ipak, oni su izuzetno važni za reprodukciju i u tom smislu jesu neophodni - za nastanak  novog života.
  
Hormon FSH je glikoprotien sastavljen oa alfa i beta podjedinica. On je odgovoran za rast ovarijskih folikula. Oni proizvide estrogen i progesteron. Nivo ova dva hormona reguliše nastanak menstrualnog ciklusa.

Dakle, kod žena , hormon FSH reguliše menstrualni ciklus i stimuliše proizvodnju jajašca. Kod muškaraca on kontroliše proizvodnju spermatozoida.

FSH hormon je kod muškaraca konstantana veličina, dok kod žena varira tokom ciklusa i najviši nivo dostiže baš pre nego što otpusti jajašce.

Nivo FSH hormona i kod muškaraca i kod žena pomaže da se utvrdi plodnost, odnosno da li testisi i jajnici funkcionišu kako treba.Naravno, to je samo jedna u nizu stavki koje pomažu da se to odredi.

Pored toga, značajna je veza FSH hormona i menopauze.

Visok nivo FSH hormona nije poželjan, jer ukazuje na smanjenu ovarijsku rezervu

Šta je ovarijska rezerva?


Ovaj termin odnosi se na broj jajašaca u jajnicima koja su potencijalno raspoloživa za oplodnju. Kada je ovarijska rezerva visoka ukazuje na dobar broj jajašaca, pa time i na dobru plodnost. Kada je manja, ukazuje na manji broj jajašca i na manju plodnost.

FSH hormon je obrnuto proporcionalan broju jajašca.

Kada je visok, znači da je ovarijska rezerva smanjena. To može da znači smanjenu plodnost. Međutim, isto tako može da ukazuje na to da je žena dostigla menopauzu, kada takođe nema jajašca za oplodnju.

Ukoliko jajnik ima dosta jajašca, FSH hormon je nizak jer telo ne treba da proizvodi mnogo ovog hormona da bi se stimulisala normalana ovulacija. Sa druge strane, kada broj jajašca nije dovoljan, telo radi napornije kako bi stimulisalo ovulaciju tako što podiže nivo FSH hormona.




Nivo FSH hormona određuje se iz uzorka krvi.

 A evo šta govore rezultati.





Visok FSH 


Visok nivo folikostimulirajućeg hormona ukazuje na menopauzu, policistične jajnike, gubitak funkcije jajnika, smanjenu proizvodnju jajašca.

Nizak nivo FSH 


Nizak nivo ovog hormona kod žena ukazuje na to da ona ne proizvodi jajašaca ili da hipofiza ne funkcioniše kako treba.  

Normalne vrednosti FSH


Kod žena ove vrednosti variraju i zavise od ciklusa.

  • U folikularnoj fazi normalan nivo je 1,37-9,9 IU/L
  • U lutelanoj fazi je 1,09-9,2 IU/L
  •  u međufazi je 6,17-17,2 IU/L

Ovo je kod žena koje imaju menstruaciju. Preporuka je da se tada uzima krv trećeg dana ciklusa. Tada se toleriše nivo od 3-20 UI/L, mada  se već nivo od 10-12 UI/L  smatra zabrinjavajućim.

Kod žena kod kojih menstruacija postaje neredovna, nivo FSH hormona ukazuje na ulazak u menopauzu. Može se smatrati da ste u menopauzi ako imate sve simptome iste, i ako vam je nivo FSH hormona 19,3-100,6 .

Na nivo hormona kod žena utiču godine, faza menstrualnog ciklusa, ali i pojedini lekovi i suplementi. Zato pre merenja treba da porazgovarate sa svojim lekarom o terapijama koje pijete.

Može  li FSH hormon da kaže da li ste u menopauzi?



Može da baci senku sumnje, ali visok nivo FSH hormona ne mora biti tačan pokazatelj menopauze. Potrebno je više merenja, jer jedno merenje, a posebno u zbunjujućem periodu perimenopauze, nije dovoljno. Ne zaboravimo da se nivo FSH menja i da nije stalan.


 Isti tako, nizak nivo folikostimulirajućeh hormona, uz sve ostale simptome menopauze, nije znak da žena nije u menopauzi. 

FSH hormon nivo takođe nije merodavan ukoliko žena pije hormonsku terapiju kao što su kontracepcijske pilule.

FSH hormon i menopauza se nesumnjivo mogu dovesti u vezu ako je njegov nivo konstantno veći od 30 UI/L i ukoliko žena nema menstruaciju duže od godinu dana.

Za utvrđivanje menopauze potrebno je da lekar uzme u obzir celokupnu zdravstvenu sliku pacijentkinje, kao da se utvrđivanje nivoa folikostimulirajućeg hormona ponovi nekoliko puta.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?