Kako sprečiti nadutost stomaka u klimaksu - Moj ciklus
search

Kako sprečiti nadutost stomaka u klimaksu

By | 1 comment
Nadutost stomaka u klimaksu je simptom na koji se mnoge žene žele. A može li se nekako izbeći i sašto se uopšte javlja? Evo saveta na tu temu.


nadutost stomaka u menopauzi


Otkud nadutost u menopauzi?


Klimaks je period brojnih promena u organizmu žena i mahom ni jedna od njih nije prijatna. Gasovi u stomaku su takođe na spisku.

Šta se to desi pa se promeni ono (pogrešno) uverenje da žene nikad ne ispuštaju gasove i da to rade samo muškarci? Zašto se javlja nadutost u kimaksu?

Zapravo, gasovi su sasvim normalna i uobičajena pojava. To što nas nekada mogu dovesti u neprijatnu situaciju je neka druga priča.

Tokom menopauze dolazi često i do povećanja telesne težine. 

Kako da znate da je gojaznost uzrok velikog stomaka kod žena u menopauzi, a ne nadutost zbog gasova?

Nadutost u klimaksu karakterišu sledeći simptomi:


  • iznenadno povećanje telesne težine nakon jela
  • promene u veličini i obliku stomaka tokom dana
  • nelagodnost, osećaj napetosti i bol


Više je mišljenja o tome šta je uzrok nadutosti stomaka u klimaksu:

  • Smatra se da je uzrok promena u nivou hormona estrogena i njegovim fluktuacijama. U situacijama kada je estrogen visok, to vodi do nadutosti, kao i do zadržavanja vode u organizmu. I višak vode u telu jedan je od razloga velikog stomaka kod žena u menopauzi.
  • Starenje digestivnog sisitema prouzrokuje stvaranje više gasova u stomaku u periodu klimaksa nego u mlađim ili srednjim godinama
  • Promene u navikama i ishrani. Ženama se često savetuju promene u ishrani kada dođu u klimaks kako bi se sprečio gubitak koštane mase. Lekari tada savetuju hranu bez zasićenih masti, namirnice bogate vlaknima i namirnice bogate estrogenima, a one su često namirnice koje izazivaju gasove. Takođe, mnoge žene pokušavaju da nadoknade kalcijum tako što povećavaju unos mlečnih proizvoda i mleka. U nekim slučajevima, netolerancija na laktozu može biti uzrok stvaranja gasova u menopauzi

U postmenopauzi, kada telo ostvari neku ravnotežu i počne da održava hormone na niskom nivou, nadutost stomaka će biti ređi problem.

Nadutost nije jedini problematičan simptom klimaksa. Tu su i valunzi , nesanica, promene raspoloženja, vaginalne promene.

Ako ćemo u procentima, u jednom istraživanju neprijatnosti koje se javljaju u menopauzi, gasovi su zauzeli počasno prvo mesto!

Kako smanjiti nadutost stomaka u klimaksu?


Gde je problem, mora biti i rešenje. Kada je naduven stomak kod žena u menopauzi u pitanju, onda rešenje uključuje sledeće:

  • Obratite pažnju na ishranu. Hrana bogata vlaknima, šećerima i skrobom je teža za varenje i onda creva stvaraju više gasova. Na crnoj listi po tom pitanju su: brokoli, cvekla, žitarice (osim pirinča) , mahunarke. Tu su kao posebna priča gazirani napici

Jedite manje hrane sa visokim glikemijskim indeksom (beli hleb i testenine od belog brašna, beli krompir...) Probajte da izbegavate gluten, možda vam on škodi i nadima vas. Jedite više proteina i zdravih masti. To uključuje jaja, pileće belo meso, ribu, sir, voće i povrće.

Voće jedite zasebno, za užinu, bar 2 sata pre i posle jela. U kombinaciji sa mastima izaziva gasove!

  • Jedite sporije i žvaćite duže. Sitnija hrana lakše se vari, a i enzimi pljuvačke imaju svoju ulogu u tom procesu. Izbegavajte slanu hranu.
  • Krećite se. Neaktivnost takođe dovodi do toga da creva sporije rade
  • Pijte dovoljno vode. Dobra hidratacija i dovoljan unos tečnosti svakako će potpomoći varenje.

nadutost u menopauzi

Lekovi protiv nadutosti


Pored promena u navikama, možete probati smanjiti ovu neprijatnost lekovima protiv nadutosti koji su dostupni i bez recepta.



Ukoliko je veliki stomak posledica zadržavanja vode u organizmu (što ćete shavtiti po tome jer je ogroman i natečen, ali nemate gasove) možete probati i neke diuretike.

Naposletku, rešenje mogu biti i hormonske pilule koje mogu pomoći da držite stvari pod kontrolom.




Takođe vam od koristi mogu biti i neki prirodni suplementi na bazi noćurka ili aloje vere i digestivni enzimi.

Probiotici mogu da budu rešenje u nekim slučajevima i mogu da potpomognu varenje.Kada su lekovi u pitanju, najbolje je da se o njihovoj primeni i uvođenju posavetujete sa svojim lekarom.

Čaj protiv nadutosti



Biljni čajevi mogu pomoći da se rešite nadutosti u menopauzi . Probajte đumbir, čaj od mente. Čaj od komorača je takođe dobar izbor. 



Naposletku, jedan od načina da se rešite nadutosti jeste ono najmanje prijatno - da gasove oslobodite. Ukoliko to ne ide kako ste planirali, možete probati da masirate stomak ili da legnete na leđa i privučete kolena ka sebi.
Ukoliko nadutost baš nikad ne prestaje, traje nedeljama i izaziva bolove, javite se lekaru. To može biti znak nekih ozbiljnijih bolesti.





Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Ne prica se dovoljno o svim propratnim simptomima menopauze, uvek se prica samo o temperaturi tela, znojenju i nervozi. A telo prolazi kroz mnogo promena

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?