Otkrivamo vam vezu između velike nužde i menstruacije - Moj ciklus
search

Otkrivamo vam vezu između velike nužde i menstruacije

By | Leave a Comment
Da li ste primetili da tokom menstruacije češće imate potrebu da obavljate veliku nuždu? Saznajte zašto se to dešava i kako se može sprečiti.Potreba za pražnjenjem creva i velika nužda samo su još jedna nemila pojava menstruacije. Kao da samo krvarenje nije dosta neuredno iskustvo, nego vam još treba i to! 

Ali šta je - tu je. Ako vam se dešava da češće idete u wc kada dobijete menstruaciju, evo objašnjenja zašto!

Menstruacija je, to već znamo, uveliko povezana sa hormonima. A kakve oni veze imaju sa velikom nuždom?

Tokom prvih dana ciklusa, u našem telu oslobađa se prostaglandin. Ovaj hormon zadužen je za kontrakcije materice i za izbacivanje menstrualne krvi. Međutim, višak ovog hormona može se razmileti i po drugim delovima tela, a posebno utiče na organe koji su napravljeni od glatkih mišića. Takva je materica, a takva su i creva i nalaze se relativno blizu pa budu pogođena viškom ovog hormona.Rezultat grčenja creva je potreba da češće posećujete wc.


Kod nekih žena, dolazi samo do češće potrebe za velikom nuždom, dok kod nekih može da se javi i proliv tokom menstruacije. Takođe, visok nivo prostaglandina može da izazove mučninu tokom menstruacije kod nekih žena.

Pored prostaglandina, u ovoj vezi velike nužde i menstruacije veliku ulogu može da ima i stres. Da li ste već nekad osetili potrebu da idete u wc kada ste nervozni? Razlog tome leži u činjenici da u našim crevima postoji velikih broj nervnih ćelija i itekako reaguju na stres. Ukoliko ste nervozni pred sam ciklus ili kada dobijete, eto dodatnog podstreka vašim crevima.

Na kraju, tu je i progesteron koji ima sasvim suprotnu ulogu od prostaglandina i izaziva zatvor i nadutost stomaka. Ovo se najčešće dešava u periodu pred samo krvarenje i jedan je od češćih simptoma PMS-a. Kada nakon perioda zatvora i nadutosti nastupi menstruacija, čini vam se da ćete izbaciti sve iz sebe.

Menstruacija i velika nužda u kombinaciji su normalna stvar, ali ih je jako teško prihvatiti kao takve jer:

  • Neurednije je nego što treba da bude. Dupli nered!
  • Ukoliko nosite tampon, može da ispadne kada izbacujete stolicu.
  • Kada stavite tampon, javlja se potreba da idete u wc

Kako ublažiti ovaj problem?Nakon perioda nadutosti i zatvora, verovatno vam sve ovo dođe i kao veliko olakšanje. Međutim, ukoliko se potreba javlja previše često i ometa vas u normalnom obavljanju stvari, možete probati sledeće:


Ibuprofen


Uzmite Ibuprofen (ili več neki lek na bazi ibuprofena) 24 sata pre nego što očekujete menstruaciju. Aplikacije za praćenje ciklusa mogu vam biti od koristi kod određivanja samog datuma. On deluje tako što sprečava oslobađanje prostaglanadina u prevelikoj količini, pa samim tim i nuspojave poput česte potrebe za pražnjenjem. Ovde je jako važno da to uradite pre samog početka ciklusa, jer kasnije nema isti efekat.

Pilule za kontracepciju


Više prostaglandina se javlja kod žena koje ovuliraju. Žene koje regulišu ciklus pilulama za kontracepicju ne ovuliraju pa menstrualno krvarenje prolazi sa manje nuspojava poput ove. Ovo je ipak rešenje za neke ekstremne slučajeve. 
Najbolje je ipak da uradite sledeće:

Povedite računa o ishrani


Pred samu menstruaciju, ako osećate zatvor i nadutost, posegnite za hranom bogatom vlaknima. Kada krene menstruacija, a sa time i potreba da češće vršite veliku nuždu, izbegavajte namirnice koje vas mogu dodatno terati na to. Dakle, smanjite vlakna i kofein.

Cela ta priča sa velikom nuždom nije čest predmet razgovora. Ako ste se pitali zašto više idete u wc kada dobijete menstruaciju i da li je to samo vaš problem, sada znate zbog čega je to tako. I da, sasvim je normalno!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?