Menoragija i kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja - Moj ciklus
search

Menoragija i kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja

By | 1 comment
Vreme je da saznate kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja. Uz savete koji slede, menoragija i obilno krvarenje, postaće vaša prošlost. 

Drugi naziv za obilnu menstruaciju je menoragija. Melodično zvuči, ali onda kada je to vaš problem, sigurno vam nije do pesme.

Menstruacija traje najviše do 7 dana i obično drugi i treći dan budu najteži. Krvarenje u tom periodu je najobilnije. Ovo je period kada možete primetiti da vam se javljaju ugrušci u menstruaciji.

A da li je to normalno?

I kada tačno možete reći da je vaša menstruacija obilna, da imate odlive i konstatovati da je menoragija vaš problem?

menoragija

Hajde onda prvo sledeće:


Simptomi menoragije ili kada je menstrucija obilna


Pod menoragijom se podrazumeva abnormalno obilno menstrualno krvarenje , ali i produžena menstruacija
. Bilo kako bilo, posledica oba stanja jeste da izgubite krvi više nego što je normalno. I iako se verovatno svakoj ženi njena menstruacija čini kao potop, bar u ta prva dva tri dana, dobiti ovu dijagnozu ipak nije tako jednostavno. I bolje da je tako! 

Kada je u pitanju obilna menstruacija, onda vas krvarenje ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, a nije neobično ni da jave menstrualni bolovi.

Simptomi obilne menstruacije podrazumevaju da ispunjavate sledeće uslove:

  • Potpuno natopite jedan (ili više) uložaka ili tampona za sat vremena
  • Obilno menstrualno krvarenje traje nekoliko sati bez prestanka (o danima i da ne pričamo)
  • Potrebna su vam dva uloška da biste koliko-toliko neko vreme kontrolisali odliv menstruacije
  • Noćni uložak vam nije dovoljna zaštita i morate da ustajete noću da ga menjate
  • Ugrušci koji su veći od 2,5 centimetra.
  • Javljaju vam se simptomi anemije kao što su umor, kratak dah, slabost
  • Menstruacija koja traje duže od 10 dana 

Uzrok obilne menstruacije




Simptomi obilne menstruacije i rizik da se suočite sa tim problemom zavise od mnogih medicinskih stanja, ali i vaših godina starosti.

Kada su u pitanju adolescenti, onda je ciklus bez ovulacije često uzrok menoragije. 

Kako to?
U normalnom ciklusu, ovulacija stimuliše proizvodnju progesterona. Kada ovulacija izostane, manjak progesterona može biti uzrok obilne menstruacije.

Kada su u pitanju starije žene, obilna menstruacija sa ugrušcima može biti uzrokovana nekim promenama u materci, ali i perimenopauza donosi brojne promene u ciklusu i dužini trajanja krvarenja.

Uzroci obilne menstruacije mogu se podeliti na 4 kategorije:

  • organski (infekcije, poremećaji zgrušavanja krvi, poremećaji u radu organa)
  • endokrini ( disfunkcija tiroidne i adrenalne žlezde, tumor hipofize, anovulatorni ciklus, policistični jajnici, gojaznost)
  • anatamoski uzroci ( miome, polipe, hiperplazija endometrijuma, trudnoća)
  • iatrogenski uzroci (sterodini hormoni, hemoterapja, lekovi)

Najčešći uzroci menoragije su:

  • Disfunkcija jajnika, kada oni ne ispuštaju jajašce tokom ciklusa i telo ne proizvodi progesteron,
  • Hormoski disbalans, koji može nastati usled disfunkcije jajnika, ali i nekih drugi medicinskih stanja kap što su problemi sa štitinom žledzom, policistični jajnici, insulinska rezistenicja pa čak i gojaznost
  • Polipi i miomi u materici
  • Adenomioza, kada žlezde iz endometrijuma postanu ugrađene u mišiće materice
  • Spontani pobačaj
  • Nasledne bolesti krvi
  • Rak
  • Pojedini lekovi (kao što su hormonski i antikoaglulanti)
U 80% slučajeva, kada se radi o odlivima i obilnoj menstruaciji, radi se o miomima ili o hormonskoj neravnoteži. 
Saznajte šta su miomi i da li su opasni!

U nekim situacijama, obilne menstruacije i odlivi kod žena su prirodna stvar, kao recimo kada su u pitanju prve menstruacije, početak uzimanja kotraceptivnih pilula, prva menstruacija posle porođaja

Uzrok obilne menstruacije je jako bitno ustanoviti jer od toga zavisi pristup problemu i način kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja.

Komplikacije su dalekosežnije od neprijatnosti i zato obilne menstruacije ne smete igrnoisati. Mogu da dovedu do anemije, ali i do previđanja nekih ozbiljnijih stanja i zakasnelih reakcija.

Kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja?


Postoji nekoliko načina kao zaustaviti obilna menstrualna krvarenja. Jedni podrazumevaju medicinske tretmane, drugi medicinske procedure, a nakon toga objasnićemo na koji način možete prirodno smanjiti odliv tokom menstruacije. 

Medicinska terapija i lečenje obilne menstruacije uklučuje

  • Nesterodine antiupalne lekovi (Brufen recimo) koje pored toga što može da smanji odlive kod žena, može da pomogne i da se smanje bolovi
  • Hormonske terapije, konkretno one koje podrazuemavaju dodatak estrogena i progesterona. Ovo pod uslovom da je hormonski disbalans uzrok menoragije.
  • Tranekasminska kiselina koja se uzima samo onda kada krvarite.
  • Gvožđe ukoliko je anemija problem, odnsno posledica odliva kod žena

U nekim ozbiljnijim slučajevima, jedini način kako zaustaiviti obilna menstrualna krvarenja podrazumeva određene medicinske procedure:

  • Kiretaža, prilikom koje lekar izgrebe i "usisa" višak endometrijuma koji izaziva obilno krvarenje.
  • Ako je menoragija izazvana miomima, onda se vrši procedura njihovog sužavanja tako što se sprečava dovod krvi do njih, sužavenjem materične arterije. U ovom slučaju , miomi se mogu uništavati procedurom kao što je ultrazvuk, miomektomija (koja predstvalja hirusško uklanjanje mioma)
  • Laserska ablacija endometrijuma i resekcija endomertijuma
  • Histerektomija, hirurški zahvat kojim se uklanja materica. Ovo izaziva prestanak menstruacije sasvim i ulazak u ranu menopauzu.

Menoragija i prirodni lekovi koje možete probati


Naposletku, nije na odmet da pomenemo i kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja prirodnim putem.

Čaj od virka

Čaj od virka ili vrkute se često preporučuje za menstrualne probleme. List ove biljke ima snažna kontraktivna, koaglulantna i adstrigentna svojstva. Ona mogu pomoći u sužavanju krvnih sudova i dovođenju mesntruacije do normale. Prelijete jednu kašičicu čaja od virka sa dva decilitra vrele vode. Pijte 3 puta dnevno. Pre toga, pročitajte više o samom čaju od virka. Čaj od virka može biti dosta gorak i neukusan, pa vam bolja alternativa mogu biti kapi od virka. Njihova prednost je, u odnosu na čaj, i to što imaju veću koncentraciju aktivnih sastojaka.

Konopljika


Konopljika je još jedna sjajna biljka koja može biti dobar lek za obilna menstrualna krvarenja .Dobra je u onim slučajevima kada je hormosnki disbalans uzrok menoragije. Može da podstakne produkciju progesterona. Obično se koriste kapi od konopljike za menstruaciju.

Čaj od lista maline


Ovaj čaj može pomoći da se opuste mišići materice. . Pripremite ga tako što 170g lista maline prelijete sa pola litra vode. Pijete 3 puta dnevno. Pročitajte više o prednostima čaja od lista maline za menstruaciju

Crni kohoš


Crni kohoš je adaptogena biljka i smatra se da može da reguliše nivo estrogena i progesterona u telu. Ovo nije biljna vrsta sa naših prostora pa pronađite kapsule sa crnim kohošem. 

Hajdučka trava


Za razliku od prethodne, ova biljka uveliko raste na našem području i itekako je korisna u lečenju menoragije. Napravite čaj od hajdučke trave ili posebnu mešavinu za obilne menstruacije. Više o tome saznaćete ako pročitate kako se koristi hajdučka trava za menstruaciju

Cimet


Smatra se da cimet može da pomogne u lečenju obilne menstruacije jer ima adstrigentna svojstva odnosno skuplja krvne sudove. Možete ga dodati više u ishranu ili pomešati 3 kašičice sa vrelom vodom i napraviti napitak od cimeta za obilnu menstruaciju. Ovaj naptak pijete svakih pola sata dok se krvarenje ne unormali

Popravite ishranu!


Jeditu zdravu, izbalasniranu ishranu kojom ćete uneti dovoljno hranjivih materija.

Probajte da dodate u ishranu više vitamina B. To bi moglo da smanji grčeve. Ovaj vitamin značajan je za preradu viška estrogena putem jetre.

Vitamin C pomoći će da se spreče ugrušci u krvi. Takođe je veoma značajan ukoliko ste anemični zbog odliva menstruacije pa pijete gvožđe. Vitamin C pomaže aposorpciju ovog minerala.

Unesite dovoljno magnezijuma koji ima sposobnost da smanji nivo estrogena u organizmu i tako reguliše teška i obilna menstrualna krvarenja (ovo može biti zgodan izgovor da jedete čokoladu pre menstruacije koja je bogata ovim mineralom. Ipak imajte na umu da je crna čokolada zdravija opcija sa više kakaoa i više magnezijuma)

Sve ovo uzmite sa dozom opreza i istražite dobro dejstva ovih biljaka.

Najbolji način kako zaustaviti obilna menstrualna krvarenja da se obratite lekaru za savet.


On će utvrditi ima li zaista razloga za brigu, da li je menoragija zaista vaš problem, šta je uzrok i u skladu sa tim preporučiti lečenje.


Новији пост Старији пост Почетна

1 коментар:

  1. Naveli ste mnogo potencijalnih problema i resenja ali se svaka zena razlikuje, te je najpametnije posetiti lekara i utvrditi glavni razlog kao i proces resavanja problema

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?