Kako se sve koristi hajdučka trava za menstruaciju - Moj ciklus
search

Kako se sve koristi hajdučka trava za menstruaciju

By | Leave a Comment
Ukoliko vas muče obilna krvarenja i bolne menstruacije onda je hajdučka trava za menstruaciju prava stvar za vas. A gde je naći i kako se koristi?

E pa najbolje od svega je što lek za teške i obilne menstruacije raste na prvom travnjaku na koji možete naići. Naime,hajdučka trava je vrlo rasprostranjena biljka koju ste mnogo puta viđali kada ste šetali, samo miožda niste bili svesni njenog značaja.


Svakako, ona koju ćete koristiti kao lek ne treba baš da raste pored auto-puta, već birana sa neke čistije i manje zagađene površine.

U koje svrhe se koristi hajdučka trava za menstruaciju


Iako je hajdučka trava jedan od onih lekova koji su gotovo univerzalni i leče skoro sve boljke, kada je menstruacija u pitanju, dobra je za sledeće:
  • Obilna menstrualna krvarenja (menoragija) - ukoliko vam je krvarenje obilno toliko da dobro napuni higijenski uložak za dva sata ili imate produženu menstruaciju koja traje duže od nedelju dana
  • Bolne menstruacije koje se javljaju usled grčenja materice tokom krvarenja.
  • Neredovne menstruacije koje se ne javljaju na vreme. 

Šta sadrži hajdučka trava i na koji način deluje na menstrualni ciklus




Kada su bolne menstrucije u pitanju, hajdučka trava deluje povoljno zahvaljući salicilnioj kiselini koju poseduje u svom sastavu.. Ona je vrlo slična acetisalicilnoj kiselini koja je zapravo aspirin, a on je poznat kao lek za bolove. Na taj način, hajdučka trava olakšava menstrualne bolove, a uspešno smanuje i one bolne simptome PMS-a.Osim toga , mnoge studije su pokazale da ova biljka ojačava matericu pa time smanjuje grčeve.
Kod neredovne menstruacije je takođe korisna, jer tonira mišiće materice i poboljšava njihovu aktivnost i tako može izazvati menstrualno krvarenje kada je neregularano.

Ma kako čudno zvučalo, hajdučka trva je "pametna trava" jer može da pobojša cirkulaciju i krvarenje kada je potrebno i spreči pojačano krvarenje kada je to problem.

Osim toga, sadrži apigenin i luteolin koji poboljšavaju odgovor tela na aktivnost hormona koji izazivaju menstruaciju. 
Može biti jedan od načina da izazovete menstruaciju ranije, a možete  o drugim načinima da to uradite da se informišete OVDE
Hajdučka trava je hemostatik što znači da zaustavlja krvarenje, pa kao takva dobra za zaustavljanje obilnog menstrualnog krvarenja. Sadrži tanine koji sužavaju krvne sudove i tako deluje na ovaj problem. Zajedno sa čajem od virka je još bolja kombinacija.
Izuzetno je korisna i kod osoba koje imaju višak estrogena koji je odgovoran ponekad za fibroide i za ciste na jajnicima. Fitosteroli koje sadrži imaju efekat sličan progesteronu, pa pomaže da se hormoni u telu izbalansiraju.

Kako upotrebiti hajdučku travu za menstruaciju


Čaj od hajdučke trave





Ovo je najlakši i najčešći način na koji se koristi. Kako pripremiti čaj?  

Kašiku sušene hajdučke trave prelijete sa 2,5 decilitra vrele vode. Ostavite 10 minuta pa procedite i pijte. Pijte šolju čaja 3 puta dnevno, između obroka.

Kupka od hajdučke trave


Priprema se tako što napravite čaj od 100g suve hajdučke trave potopljene u litar vode. Zatim to razredite sa još 19 litara vode i sipajte u bide ili bilo šta drugo da možete da se potopite u taj rastvro do kukova. Sedite tako 10 minuta. Ovo olakšava bolne menstruacije .

Čajna mešavina za obilne menstruacije


·         2 kašike hajdučke trave
·         2 kašike hoću neću trave
·         3 kašike kantariona
·         2 kašike kore vrbe
·         2 kašike kore hrasta

Pomešajte suve delove što bolje možete. Za pripremu čaja koristite 2 kašike ove mešavine na pola litra vode i popijte celu količinu tokom dana.

Oprez sa hajdučkom travom


Nije pogodna za osobe koje su alergične na travu. Kod nekih osoba može izazvati fotosenzitivnost pa se ne preporučuje da se koristi duže od 15 dana. Jače doze mogu delovati kao neurotiksini i imati abortivna svojstva,  pa se ne preporučuje osobama oboleleim od epilepsije, trudnicama, ali ni dojiljama ni deci. Nije ni za osobe koje su osetljive na aspirin, kao ni osobama sa povišenim krvnim pritiskom

Najbolje bi bilo da se o upotrebi čaja od hajdučke trave za menstruaciju posavetujete sa lekarom. U preteranim dozama, ona može i da naškodi.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?