Bole vas grudi pred menstruaciju? Evo zbog čega i kako da to sprečite! - Moj ciklus
search

Bole vas grudi pred menstruaciju? Evo zbog čega i kako da to sprečite!

By | Leave a Comment
 Veliki broj žena bukvalno oseti da je menstruacija blizu zato što ima bolne i otečene grudi - još jedan neprijatan simptom PMS-a. A zašto bole grudi pred menstruaciju?



bolne grudi pred menstruaciju



Ovo  najčešće se dešava ženama posle 30-te godine, iako nije isključeno ni da se javi pre toga. Ukoliko se bol javlja redovno kao simptom PMS-a ova neprijatna pojava naziva se ciklična mastalgija.

To obično nije oštar probadajući bol na jednom mestu, već su cele grudi napete, bolne, osetljive i često otečene. Mnoge žene mogu pod rukom da osete tih dana otečene čvorove u grudima i ispod pazuha. Onda kada počne menstrualno krvarenje, svi ovi simptomi nestaju i stvari se vraćaju u normalu.

I tako u krug, jer ovo je cikličan bol.

Zašto bole grudi pred početak ciklusa?


Bolne i otečene grudi koje se redovno javljaju svoj uzrok imaju u nivou hormona u telu i samo su deo  PMS tegoba


Ukoliko je javljaju ponekad, a ne uvek pred menstruaciju, mogu biti znak perimenopauze. Naravno, ne možete odmah po bolu u grudima zaključiti da ste u perimenopuazi. Tome morate pridodati i ove simptome.

Da biste shvatili zašto bole grudi, treba da znate šta se dešava pred samu menstruaciju u telu. A dešava se svašta. Najkraće rečeno hormoni se menjaju

 Nivo estrogena raste i čini da ćelije grudi nabreknu, a progesteron (koji svoj vrhunac dostiže nedelju dana pred početak ciklusa), utiče da porastu i mlečne žlezde. Sve to za posledicu ima bolne i otečene grudi pred menstruaciju.

Najčešći uzroci preteranog porasta estrogena mogu se potražiti i u nekim spoljašnjim faktorima:
  •  Gojaznost
  •  Stres, jer i on stvara hormone koji utiču na progesteron i estrogen
  • Neredovna stolica, usled čega se ne rešavate viška estrogena iz hrane redovno

Koliko dana pred menstruaciju bole grudi?


Ovo zavisi od vaših životnih navika, ali i od dužine trajanja vašeg ciklusa. Ukoliko traje "školskih" 28 dana, napetost i bolove u grudima možete ostetiti zadnjih 7 dana odnosno od 21-28 dana ciklusa, onda kada je nivo progesterona najveći.

Panika! Da li je to rak!


Možda se pitate ima li razloga za brigu? Zašto bole grudi pred menstruaciju? Je li to opasno i da li možda ukazuje na ono najgore - na rak dojke?

Ne brinite! Ovo je simptom koji imaju mnoge žene.

Bolne grudi pred menstruaciju ne javljaju se kao jak bol i dolaze postepeno. Ukoliko primetite da su bolovi povezani sa menstruacijom, sve je u redu  i nema razloga za paniku. Sa druge strane, treba da znate da vrlo često tumori u dojci uopšte ne moraju biti  praćeni bolovima. Ukoliko sumnjate na ovako nešto, obratite pažnju na neke dodatne znakove koji mogu ukazivati da  možda postoji problem kao što je rak dojke:
  • novonastali čvorovi ili čvorovi koji se ne povlače i ne smanjuju već rastu
  •   iscedak iz bradavice, posbeno ako je braon ili krvav, pa čak i zelenkast ili žućkast
  •  neravnomerni čvorovi, odnosno čvorovi i bolovi koji se javljaju samo u jednoj dojci.

Naravno, svoje sumnje poverite svom lekaru.

Kako se rešiti bolnih grudi prirodno i lako


 To je moguće uraditi, što promenom životnih navika, što nekim biljnim lekovima i vitaminima. Evo nekih načina: 

Vežbanje? Ajde ti vežbaj kad te bole grudi!


Fizička aktivnost se vrlo često pominje kao rešenje za brojne PMS probleme. Ipak, bolne i otečene grudi mogu znatno otežati vežbanje, posebno onda kada su grudi velike. Trčanje i skaknje čine da se one još više pomeraju i da još više bole. Ukoliko krenete ovim putem, to nije loše. Ipak, ono što vam obavezno treba jeste brushlater sa dobrom podrškom.

Samomasaža - zašto da ne?


Jedan od načina da smanjite napetost u grudima je i masaža grudi. Radite je tokom tuširanja, laganim kružnim pokretima. Time održavate zdravlje tkiva dojke, obezbeđujete normalan protok krvi i limfe i smanjujete napetost i otečenost  kao i kad masirate bilo koji drugi deo tela.

Masiranjem ćete dobro prepipati svoje grudi i primetiti neke neobične pojave na vreme. Spojite dobro i korisno!

Smanjite kofein i čokoladu




Neke studije bavile su se tvrdnjom da bolne grudi kod žene više pogađaju one pripadnice lepšeg pola koje vole da piju dosta kafe, odnosno pića bogatih kofeinom.

Želite das vas grudi manje bole? Izbegavajte čak i čajeve i čokoladu, ma koliko vam je teško da joj odolite.

Manje solite! Ima i drugih začina!


Ukoliko imate običaj da jedete previše slanu hranu, treba da znate da višak natrijuma u organizmu vezuje za sebe vodu i da tada dolazi do zadržavanja vode u organizmu. Usled toga, jedan od simptoma PMS postaju i otečene i osetljive grudi.

 Rešenje se samo nameće - smanjite so!

 Postoje i drugi načini da začinite hranu, ukoliko uživate u jakim ukusima. Dodajte biljne začine, kao što je peršun, bosiljak, origano,  jabukovo sirće i slično.  Kod ovog problema obično se kao lekovi koriste diuretici. Imajte na umu da diuretici utiču i na to da više mokrite pa može doći do dehidracije. Ovakve metode uvek primenjujte u konstultaciji sa vašim lekarom.


Unesite dovoljno magnezijuma


Magnezijum je vrlo česta preporuka koja može da ublaži PMS simptome, od nervoze, do bola u grudima. Potrebno vam je 400 mg magenzijuma dnevno. Možete ga naći u spanaću, lešnicima, maslinovom ulju, bananama i znate gde još? Pssst - u crnoj čokoladi!

 

Zapravo, probajte neki multivitaminski preparat


Pored magnezijuma, jedan od odgovora kako se rešiti bolnih grudi pred menstruaciju je i u gvožđu, vitaminima B1 i B2,C, D,E,K1. Možda je najbolje da uzmete neki dobar multivitamin i probate sa tom metodom.

Izbacite mleko i mlečne proizvode tih dana


Sporadični slučajevi ukazuju da i ovo može da deluje. Ne znate dok ne probate!

 

Biljni lekovi koji mogu smanjiti napetost grudi

 

Čaj od maslačka deluje kao diuretik, pa može na taj način smanjiti osetljivost grudi. 1 kašiku sušenog korena maslačka prelijete šoljom vode i ostavite da stoji 15 minuta . Ocedite i pijete.Na sličan način deluje i čaj od peršuna.


Ulje jagorčevine sadrži gama-linolnu kiselinu koja pomaže telu da odgovori na hormonske promene u telu. To smanjuje napetost i  bol u grudima.

Ricinusovo ulje sadrži rinoleičnu kiselinu koja deluje protiv upala, poboljšava cirkluaciju i  uklanja optad i  toksine iz tela koji mogu biti dodatni podstrek za bolne grudi pred menstruaciju.

Laneno seme bogato je omega 3 masnim kiselnima i fitoestrogenima, manje agresivinim od estrogena.

Viteks ili konopljika deluje direktno na  hipotalamus i hipofizu, koje regulišu ostale hormone u organizmu. Konopljika dovodi do uspostavljanja ravnoteže u stvaranju estrogena i progesterona.

za bolne i otečene grudi
Konopljika

Zašto onda bole grudi pred menstruaciju? 

Od ishrane do životnih navika, sve vodi ka tome da je glavni krivac višak estorgena pred menstruaciju. To nije razlog za paniku, ali poslušajte šta vaše grudi žele da vam poruče. Možda ne škodi da nešto ipak promenite.

Bol u grudima pred  menstruaciju pogađa oko 30% žena. 

Kod nekih je jači kod nekh slabiji . Nekima može znatno otežati funkiconisanje u tom periodu, a to je je skoro trećina svakog meseca. Ukoliko ste među njima, možda ste već i probali klasične  lekove protiv bolova .Probajte i ove prirodne promene - sledeći put možda i ne osetite da menstruacija dolazi.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?