Ovo su PMS simptomi ! Da li ih prepoznajete? - Moj ciklus
search

Ovo su PMS simptomi ! Da li ih prepoznajete?

By |
Kako prepoznati PMS simptome? Nisu jedinstveni kod svake žene, ali imaju svoje posebnosti. Evo koje.

Da li vam teže pada da podnesete PMS simptome ili samu menstruaciju? Ili možda imate sreće pa ste u onih 15% žena koje nemaju nijedan simptom predmenstrualnog sindroma i uopšte ih ne prepoznajete?

Možda su simptomi PMS-a blagi pa vam prođu kao loš dan ili slučajnost. I  to je super, posebno onda kada imate u vidu da postoje i žene koje bukvalno odboluju PMS i odahnu kada krvarenje počne. U tim slučajevima je važno prepoznati PMS simptome i njihovo ponavljanje , jer ponekad male promene u načinu života mogu da donesu veliko olakšanje.


simptomi PMS-a
simptomi PMS-a

Simptomi PMS-a na koje  treba da obratite pažnju


Kažu da postoji preko 300 simptoma PMS-a koji variraju od žene do žene. Neke su "obdarene" sa nekoliko simptoma, neke imaju samo jedan. Svaki mesec 3 od 4 žene proživljajavju neki svoj individualni splet nelagodnosti.

PMS još uvek krije neke svoje tajne i nema karakteristike tipične za svaku ženu.  Problemi koje izaziva mogu biti emotivne i fizičke prirode. Neki su tipični i na osnovu njih možemo izdvojiti 5 tipova PMS-a.


Emotivni simptomi PMS-a



U ovoj grupi su sve one situacije kada se ne osećate baš sasvim svoje ni udobno u svojoj koži, s ni tuđa vam baš ne prija. Zapravo, kako god okrenete, niste zadovoljni.

Uglavnom se kao PMS simptom javlja napetost i nervoza koja je preuveličana. Krivac za to je stres, odnosno njegov hormon kortizol koji postaje povišen u ovom periodu. Nisu isključene ni depresija i epizode plakanja, nagle promene raspoloženja

Nije retkost da se kao simptom PMS-a javi nesanica, želja za određenem hranom (uglavnom slatkišima, mada se mogu javiti gurmanski porivi slični onima koji se pripisuju trudnicama). Pročitajte i kakva je veza čokolade i PMS-a pa će vam biti jasnije. Pošto se često koristi kao uteha, zato je ubrojana u ove emotivne probleme. 

Pored toga, javljaju se i želja za samoćom i povlačenje iz društva, kao i loša koncentracija i nemogućnost normalnog obavljanja zadataka. 

Fizički simptomi PMS-a  


Ovi simptomi mogu dodatno otežati stvari i učiniti da se u periodu pred menstruaciju osećate bolesno u pravom smislu te reči. 

Najčešće se javljaju bolovi u zglobovima i mišićima i grčevi, glavobolje, umor, bolovi u donjem delu leđa ili čak i bolovi u jajnicima pred menstruaciju. 

Povećan nivo  prostaglandina zaslužan je za sve ove osećaje bola. 

Kod nekih žena javlja se i mučnina kao predmenstrualni simptom, pa se često ovi simptomi mešaju sa simptomima rane trudnoće. Saznajte kako da napravite razliku

Posebna neprijanost kada su PMS simptomi u pitanju su napetost i bolovi ugrudima i otečenost stomaka koji može da značajno poraste. Dešava se zbog promena u nivou estrogena u telu i zadržavanja vode u organizmu. Neretko se zbog ovoga dešava i da noge postaju otečene i teške. 

Tipičan simtom PMS-a na  koži javlja se u vidu bubuljica

 Kao  znak da je menstruacija blizu javlja se i braonkast sekret pred menstruaciju.  

Neke žene lagano prolaze kroz sve ove simptome PMS-a  jednom mesečno i imaju podršku i razumevanje svojih bližnjih. Neke druge , pored svih nevolja koje ih snađu, slušaju i zajedljive komentare na račun svog trenutnog stanja i nisu shvaćene dovoljno ozbiljno. Vrlo često i same ne pridaju značaj ovim simptomima i trpe misleći da je to jedino rešenje.

 Ima i onih kod kojih su simptomi PMS-a jako izraženi Tada govorimo o predmenstrualnom disforičnom poremećaju koji je dosta redak i javlja se kod 3% žena.

Da li je PMS razlog za brigu?

Jeste, onda kad počne da ometa normalan život. 


Realno, može biti jako teško ići na radno mesto koje zahteva rad sa ljudima ako ste u fazi kada ste toliko nervozni i  napeti da biste najradije pobegli na pusto ostrvo.

Šta je PMS i zašto se javljaju njegovi simptomi


PMS je skraćnica za komplikovan naziv koji opisjuje još komplikovanije stanje -Predmenstrualni sindrom. 

Ponekad je dovoljno znati uzroke nekog problema da bi se našlo reršenje. Logično zar ne - mnogo je lakše nego boriti se sa nevidljivim neprijateljem. PMS je ipak vešto maskirani neprijatelj koji ne pokazuje svoje lice u potpunosti.

Iako se ne može sa sigurnošću reći koji je  tačan uzrok PMS-a,  smatra se da su to promene koje se dešavaju u nivou određenih hormona u organizmu. Ne samo da se u ovom periodu dešavaju promene nivou progesterona i estrogena ( polnih hormona) nego oni utiču na čitav niz drugih hormona i tako dobijemo lančani haos sa ženom u centru zbivanja. Neki od njih su:

Serotonin koji opada onda kada opada nivo estrogena, odnosno posle ovulacije. Serotonin je hormon zadovoljstva, pa njegov niži nivo proizvodi posledice kao šro su loše raspoloženje, nezadovoljstvo i pojačan apetit odnosno potreba da se na taj način probudi osećaj zadovoljstva i prodrma nivo serotonina.

Endorfin inače smanjuje osetljivost na bol. Kada njegov nivo opadne, bolovi i napetosti postaju teže podnošljivi.

Gama aminobuterna kiselina se povećava sa povećanjem progesterona, a zaslužna je za nervozu i napetost

 Mineralokortikoid koji utiče na odnos soli i vode u organizmu pa se zato javlja nadutost i otečenost i zadržavanje vode u telu.

Prolaktin koji je vetan za proizvodnju mleka i funkciju dojenja, a usko povezan sa stresom. Veći nivo obog hormona tokom PMS-a je razlog za bolne i otečene grudi.

Pored promena u hormonima, uzrok PMS simptoma može biti u načinu života.

  • Imate stresan život? PMS vam može doneti dodatni nervozu, depresiju, osećaj beznađa i gubljenja konaca.
  •  Nezdravo se hranite? Nedostatak hranjivih materija i PMS doneće vam razdražljivost, nesanicu, umor, grčeve i  bolove. Obično je to znak da vam nedostaju magnezijum, kalcijum, vitamin B i E. Previše soli uzrokovaće nadutost, a alkohol i kafa uticaće na promene raspoloženja.
  • Ukoliko imate nestabilan šećer u krvi, PMS simptomi koje možete očekivati su vrtoglavica i malaksalost, promene raspoloženja, nekontroisana želja za slatkišima koja je neodložna

PMS simptomi najčešće se javljaju kod žena koje su u tridesetim i ranim četrdesetim godinama i imaju bar jedno dete. Istorija depresivnih poremećaja i intenzivnih PMS iskustava u porodici su  faktori koji mogu da doprinesu njegovoj pojavi.

 

Koliko traje PMS? 


Baš kao što su simptomi predmenstrualnog sindroma individulani, tako i dužina trajanja nije ista. 

Može se javiti i do 14 dana pred menstruaciju, a može i svega nekoliko dana pred samo krvarenje. 

Ukoliko ste inače pod nekim stresom, možda vam simptomi i promaknu i pripišete ih tekućim događajima. Ipak, ukoliko ih redovno doživljavate, onda već znate kako da ih prepoznate.

Simptomi PMS-a traju dok ne počne menstruacija. Onda kada se javi krvarenje, hormoni se vrate u normalu, kockice slože i vi ste opet ona stara, dobro raspoložena osoba...bar na neko vreme.

Onda kada shvatite da je bes i razdražljivost u stvari PMS, možete ponekad da povučete kočnicu , udahnete duboko i odreagujete razumno umesto impulsivno.

Kako se leče PMS simptomi?



Da postoji neka posebna magična pilula i lek protiv PMS-a - ne postoji. Onda kada imate bolove, popijte lek protiv bolova, a za raspoloženje vam treba lek protiv depresije. To nemojte uzimati na svoju ruku već se posavetujte sa svojim lekarom.Njemu treba detaljno da opišete svoje simptome PMS-a. 

Onda kada su oni veoma jaki, lekar vam može  prepisati i hormonske kontraceptivne pilule koje sprečavaju ovulaciju pa samim tim i fluktuaciju hormona. 

Onda kada imate problem sa prevelikim zadržavanjem tečnosti u organizmu, lekar će vam prepisati diuretk.

Takođe, možete isprobati neke od prirodnih lekova protiv PMS-a


Ono što možete sami da uradite da pomognete sami sebi u borbi protiv PMS simptoma jeste promena životnih navika:
  • Vežbajte redovno jer vežbanje povećava serotonin i endorfin
  • Jedite zdravu hranu. Umesto satkiša jedite voće (i ono je slatko, zar ne) i izbegavajte  začinjenu htranu.Da, to može biti velika borba sa samim sobom u tim trenucima, ali pokušajte. To samo vaš serotonin traži podsticaj. To možete probati da uradite i na drugi način. Recimo seksom! Za ishranu pročitajte šta je PMS dijeta!
  •  Spavajte 8 sati dnevno i nadmudrite umor
  • Meditirajte. To može da vam pomogne da popričate sami sa sobom, umirite se i budete manje nervozni.
  •  Dodajte vitamine koji vam možda fale. Uglavnom će vam lekar preporučiti folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, Vitamin B6 i E.
  • Pijte dovoljno vode. Ma kako kontraproduktivno zvučalo da unosite vodu onda kada je telo zadržava, to je odličan način da promenite odnos soli i vode u  telu i izbacite višak.
Protiv PMS simptoma
Meditacijom protiv PMS-a

Istina je da PMS pogađa 85% žena, ali to ne znači da on treba da se prihvati kao normalan i da se trpi. Još manje poželjno trpeti nerazumevanje i zajedljive komentare na račun trenutne slabosti. Ta slabost nam se vraća jednom mesečno, a kod nekih traje i do 14 dana. 

Ukoliko uzmemo u obzir da prosečan ciklus traje  28 dana, odnos između normalnih i PMS dana je pola-pola

Da li ćete i dalje ignorisati svoj problem ili ćete pokušati  nešto da promenite? 

Koji spektar simptoma PMS-a  vi imate i kako se nosite sa njima?
Новији пост Старији пост Почетна