Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) - simptomi i lečenje - Moj ciklus
search

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) - simptomi i lečenje

By | Leave a Comment

Saznajte šta je predmenstrualni disforični poremećaj i da li su simptomi koje imate pred menstruaciju nešto više od PMS-a!


A scenario poznat mnogim ženama počinje otprilike ovako:

Gordanini ukućani tačno znaju kada ona treba da dobije menstruaciju i jedva čekaju da se to desi. Danima je ona jako napeta, ima izlive besa, oseća se loše, žali se na nadutost, bolove, promene raspoloženja, nesanicu. Kao da tih dana postaje druga osoba i pretvara se u neku goru varijantu sebe. 

Ali, ako kao i njeni ukućani mislite da je to "samo PMS" i da ona preuveličava svoje doživljaje - grešite. Gordana zapravo ima predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). I uopšte ne preuveličava!

Znamo, sada se sigurno pitate šta je to uopšte PMDD?

Saznajte!

Šta je predmenstrualni disforični poremećaj i koji su njegovi simptomi?


Predmenstrualni disforični poremaćaj odnosno PMDD može se smatrati jačim i intenzivnijim oblikom predmenstrualnog sindroma (PMS).

Simptomi PMDD i PMS su jako slični, ali ipak ima jedna razlika: PMDD simptomi su toliko izraženi da sa njima teško izlazite na kaj i ometaju vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti i normalnom funkcionisanju. 

Oko 80% žena doživljava PMS pred menstrualno krvarenje. PMDD je znatno ređi i javlja se kod 3-8% žena.

Koji su simptomi predmenstrualnog disforičnog poremećaja možete videti detaljno na infografiku. 





Sve ovo u tolikoj meri naglašeno da je svakodnevno funkcionisanje narušeno. Primera radi, nesposobnost da se fokusira i koncentriše, ženi sa PMDD-om može značajno smanjiti produktivnost na poslu. 

Kao i PMS , i PMDD javlja se nekoliko dana pred samo menstrualno krvarenje (desetak dana ranije) i simptomi nestaju kada menstrualno krvarenje počne i kada krene novi menstrualni ciklus.

Kako se dijagnostikuje PMDD?


Koja je razlika između PMS-a i PMDD-a i kako znate da spadate u tih 3-8% žena, posebno kada vam se svaki PMS čini dovoljno težak?

E pa, može to biti i gore!

Da bi vam lekar dijagnostifikovao PMDD treba ispuniti ovaj uslov:

Morate da imate 5 (ili više) simptoma PMDD-a . Treba da budu prisutni nedelju dana pre očekivane menstruacije i da nestaju nekoliko dana nakon početka krvarenja. Simptomi moraju da ometaju normalne životne aktivnosti i ne smeju biti posledica nekog drugog stanja ili bolesti.

Jedan ili više od ovih simptoma mora značajno da utiče na kvalitet vašeg života:




Uz to, jedan ili više od ovih simptoma treba da budu prisutni:

  • nedostatak volje za druženjem i aktivnostima u kojima se inače uživa
  • nedostatak energije i umor
  • nedostatak koncentracije
  • promene u apetitu i žudnja za hranom
  • nesanica ili pak pospanost
  • fizički simptomi kao što je bol u dojkama, oticanje, bolovi u zglobovima, nadutost
  • osećaj preopterećenosti i bezizlanosti

Predmenstrualni disforični poremećaj nije znak nestabilne ličnosti i nemogućnosti žene da se izbori sa tim. To nije samo u njenoj glavi već je ozbiljan problem kojem treba ozbiljno pristupiti.

Uzrok pojave predmenstrualnog disforičnog poremećaja


Tačan uzrok nastanka PMDD-a nije poznat. Veruje se da je ovo stanje rezultat interakcije hormona (estrogena i progesterona) sa neurotransmiterima u mozgu. Pročtajte više o hormonskim poremećajima kod žena.

Najverovatnije se PMDD javlja kao posledica više faktora: od genetika do abnormalne osetljivosti na supstance kao što je alopregnanolon. On nastaje kada se progesteron razlaže. Ovaj proces takođe utiče i na nivo serotonina koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

PMDD lečenje


Za lečenje predmenstrualnog disforičnog poremećaja koriste se različite terapije prepisane od strane lekara, a navešćemo i neke prirodne metode koje mogu pomoći da ublažite simptome. U suštini, ove terapije deluju ili na neurotransmitere ili na hormone koji su izazivači promena.

Lekovi koji se najčešće prepisuju za ovo stanje su:

  • antidepresivi (iz klase inhibitora serotonina) koji regulišu nivo ovog neurotransmitera u mozgu. Mogu biti prepisani tako da se koriste samo u drugoj polovini ciklusa.
  • oralna kontraceptivna sredstva koja utiču na tako što blokiraju hormone koje stvaraju jajnici.

Prirodni tretmani mogu uključivati suplemente na bazi konopljike,ulja noćurka, crvene deteline i ginka. 


Kantarion je poznat i priznat kao prirodni antidepresiv.

Vitamini i minerali su se pokazali kao manje efikasni, ali ponekad daju rezultate. Najviše se preporučuju kalcijum, magnezijum, vitamin B6, vitamin E.

Aromaterapija može biti prirodna alternativa. Recimo lavanda ima umirujuća svojstva i može pomoći da lakše zaspite.

Promene u ishrani i stilu života mogu biti dobra preventiva. Budite fizički aktivni i redukujte so, šećer, kofein i alkohol u ishrani. PMS dijeta je dobra polazna osnova.

Da li sumnjate da imate predmenstrualni disforični poremećaj? Šta onda? 

Pa, ostaje vam samo da se obratite lekaru i dobijete pregled, savet i terapiju.

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?