Konopljika i njena upotreba - KONAČNO recite zbogom PMS! - Moj ciklus
search

Konopljika i njena upotreba - KONAČNO recite zbogom PMS!

By | 5 comments
Priznajte, koliko puta ste htele da postoji neki magičan lek protiv PMS-a koji će vam pomoći da ponovo budete normalna žena? E pa postoji - konopljika!

Da se ne zbunite: Konopljika (vitex agnus castus) nije isto što i konoplja (kanabis odnosno marihuana)

Šta je tačno konopljika ili vitex?



Ovo je mediteranska biljka žbunastog oblika. Listovi su dugački , prstoliki,  cveta ljubičastim cvetovima, a ima i okrugle, tamno-ljubičaste  plodove koji liče na biber. 

biljka konopljika


Zapravo, vrlo često naći ćete je pod imenom divlji biber ili monaški biber. Smatralo se u stara vremena da deluje kao anafrodizijak i da smanjuje libido, te je u te svrhe bila u upotrebi kod monaha i pomagala im da izdrže celibat. U vreme starog Rima, žene čiji su muževi bili vojnici daleko od kuće, stavljale bi lišće vitexa na svoju postelju kako bi smanjile libido. Otuda još jedno ime za ovu biljku - drvo čednosti.

Za medicinske svrhe koriste se bobice i listovi konopljike. Ređe se koristi čaj, barem kada su ženske tegobe u pitanju. Uglavnom se koriste bobice i od njih se prave tinkture, suplementi i postoje i kapsule. Konopljika je bogata flavanodima, terpenodima, sterodima,iridoidima i lignanima.



Kako deluje vitex i kako se koristi


Vitex agnus castus od davnina se smatra ženskom biljkom. Smatra se da je odlična za ublažavanje PMS simptoma, regulisanje neredovnih menstruacija, problema vezanih za menopauzu, kao što su na primer nesanica ili valunzi. Takođe se smatra odličnom za žensku plodnost.


Konopljika deluje tako što utiče na hormone, direktno delujući na rad pituitarne žlezde. Ekstrakt biljke oslobađa luteinizirajući hormon u drugom delu menstrualnog cklusa, odnosno deluje kao progesteron.

Takođe, smatra se da vitex agnus castus reguliše i stabilizuje nivo prolaktina i smanjuje njegovu produkciju. Visoke vrednosti ovog hormona mogu biti uzrok neplodnosti i neredovnih ciklusa.

Za sve ove ženske tegobe, odličan je virak, kao i kapi crvene deteline. Ipak, za razliku od virka o kojem se priča više iz iskustva, u korist konopljike i crvene deteline za žensko zdravlje govore i naučne studije i iskustva korisnica.


Konopljika i lekovi na bazi nje koriste se prema propisanom uputstvu. Zavisi da li koristite kapsule ili tinkturu. Obično se jedna doza preporučuje za PMS, druga za plodnost, treća za menopauzu pa dobro čitajte uputstva ili pratite savete lekara.

Važno! Napravite jednom mesečno pauzu u korišćenju od 5 dana.

Ukoliko imate redovan ciklus, prestanite sa uzimanjem viteksa prvog dana ciklusa. Ako nemate redovan ciklus, pijte 25 dana, pa napravite 5 dana pauzu. Onda kada dobijete krvarenje, prekinite 5 dana sa upotrebom, pa opet nastavite sa 25 dana korišćenja. Drugim rečima, ne koristite konopljiku tokom menstruacije.

Time sprečavate da biljka preuzme uticaj na funkcionisanje vaših žlezda i dajete im podstrek da same prorade kako treba.


vitex



Konpljika za PMS


Ne samo da smanjuje PMS tegobe, nego vitex utiče i na PMDD (predmenstrualni disforični poremećaj) što je teži, jači i nepodnošljiviji oblik PMS-a. Smatra se da je ova biljka od izuzetne pomoći kada su u pitanju promene raspoloženja, oticanje, grčevi, žudnja za hranom ,a naročito kada je u pitanju bol u grudima pred menstruaciju.  Međutim, kada je u pitanju naduvenost i zadržavanje vode u organizmu, nije se pokazala naročito efiksanom.

Inače, u nekim istočnim kulturama, konopljika se koristi kao lek za glavobolju, pa može biti od koristi u lečenju menstrualnih migrena.


Vitex za plodnost kod žena



S obzirom da deluje kao progesteron, utiče na regulisanje menstrualnog ciklusa što je jako važno za sam proces oplodnje i trudnoću. Konopljika utiče direktno na hipotalamus, tačnije ,a odatle se šalje signal koliko kog hormona treba za normalno funkcionisanje i kada. Stavljanem hormona u ravnotežu, utiče na povećanje šansi za trudnoću. U jednoj studiji  rađenoj na Univezitetu u Mičigenu na 48 žena mlađih od 30 godina kojima je dijagnostifikovana neplodnost, korišćen je ekstrakt vitexa tri meseca u terapiji. Čak 7 njih je ostalo u drugom stanju, a 25 njih povratilo je normalan nivo progesterona.

Konopljika za neredovnu menstruaciju


Viteks svojim dejstvom podstiče ovulaciju, a bez nje nema ni menstruacije.Za tako nešto potrebno je koristiti je barem 3 meseca.

Budite obazrivi ukoliko imate policistične jajnike. Kod nekih tipova ove bolesti nivo luteinizirajućeg hormona je već prevelik, pa konopljika onda može doneti više štete nego koristi.

Tinktura od konopljike protiv neplodnosti - priprema i upotreba


Iako raste na Mediteranu, nije nemoguće doći do njenog semena. 

Konopljika kapi možete kupiti u apoteci i cena im se kreće od 950-1200 dinara.

A možete sami napraviti tinkturu od konoplje za neplodnost. Postupak je jednostavan. Potrebno vam je suvo i zrelo seme koje treba da stavite u staklenu teglu i da prelijete jakom rakijom . To treba da stoji 4 nedelje na sobnoj temperaturi.Povremeno teglu protresite.Nakon mesec dana, procedite svoje kapi od konopljike. Ovako dobijen lek uzima se po 30 kapi, 3 puta na dan. Rastvorite ih u malo vode.

Istu tinkturu možete koristiti i protiv PMS-a, ali se uzima 10 kapi, 3 puta na dan.

Konpljika čaj


Čaj od ove biljke ređe se koristi i za njega se koriste listovi koji nisu podjednako efikasni kao bobice. Suve listove konopljike (1 kašiku) prelijete sa 2 dl vrele vode. Ostavite da se prohladi,procedite i pijete. Možete piti 3 šolje čaja od konopljike na dan.

Pored čaja i kapi od konopljike, na tržištu su dostupne vitex agnus castus kapsule i cena im je oko 2700 dinara.

Vitex agnus castus iskustva 


vitex agnus castus


Da bi konopljika dala rezultate, potrebno je da se koristi duži vremenski period, odnosno barem 6 meseci. Iskutva, ali i studije, govore da je pravi čuvar ženskog zdravlja. 

Jedna studija pokazale je da su žene koje su koristile vitex 3 meseca, imale smanjene simptome PMS-a. Štaviše,tako se izjasnilo čak 93% žena. A ukoliko vas brine da li je to placebo, ne brinite, rađeno je nekoliko studija na tu temu. U 5 od 6 pokazalo se je da biljka konopljika zaista da je stvarne, a ne umišljene rezultate.

Uglavnom je ova biljka bezbedna za upotrebu. Neželjena dejstva javljaju se u vidu stomačnih tegoba, mučnine, svraba, glavobolja, akni, nesanice. Neke žene su iskusile i promene u obimu menstrualnog ciklusa.

Konopljika odnosno vitex utiče na hormone, pa se ne preporučuje ako imate dijagnosticirana hormonski osetljiva stanja - endometriozu, rak materice, dojke ili jajnika, fibroide. Takođe se ne preporučuje ako planirate veštačku oplodnju


Opet, s obzirom na njeno hormonsko dejstvo, konopljiku obazrivo koristite sa pilulama za kontracepciju jer može smanjiti njihovo dejstvo. Koristite dodatno sredstvo zaštite od trudnoće.

Ne treba da koristite vitex agnus castus duže od 6 meseci. Ukoliko treba da deluje na vas, delovaće u tom roku. Neće škoditi ako nastavite, ali ako ne pomogne do tad, verovatno to nije pravi tretman za vas.


Nadamo se da će vam ovaj tekst biti od koristi. Da bi bio još korisniji, ukoliko ste koristile konopljiku i imale iskustva, podelite ih sa nama i drugim ženama u komentaru.






Новији пост Старији пост Почетна

5 коментара:

  1. dali se moze biti zavistan od tih tableta?!? tj dali sadrze thc u toj tableti?!?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne. Konopljika nije marihuana. U svakom slučaju, treba koristiti po uputstvu za upotrebu i ne preterivati ni sa čim.

      Избриши
  2. A za menopauzu kako se i koliko koristi? Dta je bolje kapi ili kapsule?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na svakom pakovanju piše način upotrebe pa se držite njega. Izaberite šta vam je najlakše na konzumirate.

      Избриши
  3. Nakon prestanka koriscenja caja od konopljike simptomi su se odmah vratili? Koristila sam tretman 6 mjeseci redovno i bilo je 100 % djelotvorno.

    ОдговориИзбриши

A šta Vi mislite o ovoj temi?