Kako treba da izgleda ishrana u menopauzi - Moj ciklus
search

Kako treba da izgleda ishrana u menopauzi

By | Leave a Comment

Pravilna ishrana u menopauzi može mnogo da doprinese da ovaj period u životu prođe glatko. Zato sada saznajte šta jesti u menopauzi i šta treba izbegavati.

ishrana u menopauzi


Menopauza donosi velike i nagle promene u životu žene. Menstruacija prestaje u potpunosti, a nivo estrogena počinje da opada. To je osnova na koju se kaleme brojni problemi i zbog kojih se ispoljavaju brojni neprijatni simptomi menopauze.

Žene prolaze kroz menopauzu u proseku u 50-im godinama svog života, a pored izostanka menstruacije jasan pokazatelj da je to u pitanju može biti i nivo FSH hormona, ali i ostali simptomi kao što su valunzi, gubitak elastičnosti kože, noćna znojenja, depresija i promene raspoloženja, nervoza, glavobolje, gubitak libida...Obično ovaj set neprijatnih simptoma traje neko vreme. Svaka žena je je priča za sebe, ali neki prosek je 4 godine posle ulaska u menopauzu.

Ali ovi simptomi nisu sve. 

Postoje i teži problemi koji se mogu javiti kao što je atrofija vagine i suvoća, srčani problemi, gubitak gustine kostiju odnosno osteoporoza.

Dobra vest je da ishrana u menopauzi u dobroj meri može da pomogne da se rizik od pojave ovih problema smanji.

Ishrana u menopauzi - šta jesti?


Neki opšti savet mogao bi biti da ishrana za vreme menopauze treba da bude zdrava i raznovrsna, bazirana na vlaknima, voću povrću, mlečnim proizvodima , mesu, jajima, a siromašna prerađevinama, zasićenim mastima, rafinisanim šećerima.

Ali evo i detaljnije kako treba da izgleda ta zdrava ishrana u menopauzi i koje su namirnice dobre za koji splet problema.

Prirodna ishrana u menopauzi i zdravlje kostiju


Usled smanjenja nivoa estrogena, jačina kostiju postaje labava kategorija. Da bi kosti ostale jake i da biste sprečile osteoporozu, potrebno je da u ishrani imate dosta vitamina D i kalcijuma.

Namirnice bogate kalcijumom


Za odrasle osobe preporučena dnevna doza kalicjuma je 700mg. Najbolji izvori ovog minerala bitnog za jake kosti su mlečni proizvodi (mleko, jogurt, sir), seme susama, riba koja može da se jede sa kostima (sitnija sardina iliti girice) , suve smokve. Dobar izbor mogu biti i neke sorte zelenog lisnatog povrća, ali ne sve! Spanać recimo ne, ali kelj i potočarka su dobra varijanta.

Namirnice bogate vitaminom D


Vitamini u menopauzi su veoma bitni, a vitamin D ima posebno mesto jer pomaže da telo apsorbuje kalcijum iz hrane. Najbolji izvor vitamina D ne možete uneti kroz hranu, jer je taj izvor Sunce. Zato se trudite da provodite dosta vremena napolju. Naravno, to ne znači neoprezno izlaganje Suncu i dobijanje opekotina.

Što se namirnica za menopauzu tiče, najbolji izvor vitamina D su jaja, crveno meso, riba. Međutim, ovde nije loše posavetovati se sa lekarom o upotrebi vitamina D u vidu suplementa, jer je teško dobiti dovoljne količine ovog vitamina iz hrane.


Ishrana u klimaksu i zdravlje srca


zdrava ishrana u menopauzi


Koje su to namirnice dobre za srce i rad kardiovaskularnog sistema?

Jedite ribu bar dva puta nedeljno i uključite u ishranu namirnice bogate vlaknima kao što su razne vrste žitarica, voće i povrće.

Ovde je zapravo mnogo bitnije ono što treba da izbegavate, a to su zasićene masti, previše soli,alkohol. I cigarete, naravno, ali one nisu hrana!

Treba da unosite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama. 

Pobedite pad estrogena


U ishranu unesite namirnice bogate fitoestrogenima. Pad estrogena može da dovede do pada libida, lošeg rapoloženja, ali doprinosi i fizičkim promenama. Koža postaje suvlja, kolagen i elastin se sporije obnavljaju, skloniji ste borama, mišići gube čvrstinu i atrofiraju. Ono o čemu se ne priča na glas jeste atrofija i suvoća vagine koje neprijatnost povećavaju na kvadrat.

Dva glavna oblika fitoestrogena su izoflavoni i lignani. Po svojoj strukturi slični su estrogenu i mogu da olakšaju neke simptome menopauze koje uzrokuje nizak novo ovog hormona.

Namirnice bogate estroegenom su:
  • soja, boranija, sočiva, leblebija - koji imaju izoflavone
  •  žitarice, laneno seme, voće i povrće - koji imaju lignane

Takođe, možete probati i sa čajevima. Posebno se za menopauzu preporučuju kapi crvene deteline.

Pobedite loše raspoloženje


B vitamini pružaju vam energiju i regulišu raspoloženje. Proteini pomažu da se reguliše nivo šećera u krvi, koji itekako može uticati na raspoloženje. Omega 3 masne kiseline su povezane sa smanjenom upalom i boljim raspoloženjem.

Drugim rečima, ako vas muči loše raspoloženje, probajte da ishranu u menopauzi obogatite namirnicama koje su bogate vitaminima B i proteinima (jaja, meso, orašasti plodovi, kvasac, jetra) jedite više ribe i lanenog semena koji su bogati omega 3 masnim kiselinama (laneno ulje je odlična stvar) .

Ishrana u menopauzi protiva valunga i noćnih znojenja


Neke studije su pokazale na unos vitamina E može da pomogne kod ovih problema. Vitamin E je rastvorljiv u masti što znači da je poželjno da bude konzumiran sa hranom kako bi se bolje apsorbovao. Vitamin E je moćan antioksidant i štiti kožu od slobodnih radikala, pa pomaže i da koža i mišiči ostaju jedriji i zdraviji.

Najbolji izvori vitamina E su biljna, nerafinisana ulja, orašasti plodovi, meso, jaja, masline, mahunarke, semenke.

Vitamin E možete uneti i tako što ćete nabaviti suplement u vidu kapsula. Ovo nemojte bez svog lekara. Prevelika doza vitamina E može biti toksična.

Pazite na kilažu


pravilna ishrana u menopauzi


U periodu menopauze, gotovo je normalno da žene dobiju koji kilogram. Međutim, nemojte se opustiti, pomisliti da ste stare da biste brinule o kilaži. Pa nije kraj života - samo je sa menstruacijom završeno. 

Višak kilograma nije samo estetski problem, već vam donosi i rizik od gore pomenutih srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Zdrava i prirodna ishrana u menopauzi može biti način da sprečite gojaznost, ali isto tako treba da budete fizički aktivni. Pa, možda nećete biti voljni da započnete sa intenzivnim treninzima u teretani,ali možete da šetate, upišete se na neki plesni tečaj, idete na planinarenje, radite jogu.

Zdrava ishrana u menopauzi je važna kao i u bilo kom drugom periodu života. Sada možda još i važnija. U tom periodu potrebno vam je 200 kalorija manje da biste održali svoju telesnu težinu i većina žena u menopauzi može da prođe sa planom ishrane koji ima 1600 kalorija. Naravno, obroci treba da su raznovrsni i izbalansirani.

Jelovnik u menopauzi


Sve ovo gore navedeno, treba rasporediti tokom dana u 5 manjih obroka. Primer jelovnika može da izgleda ovako

Doručak


Obrok koji ne treba da preskačete, kako se kasnije ne bi prejedali i uneli više kalorija nego što treba. Za doručak iskombinujte žitarice sa nekim mlečnim proizvodom, kuvano jaje, nemasan sir, može neki sveže ceđeni voćni sok... Ovde unesite dosta proteina i kalcijuma.

Užina


Napravite neku voćnu salatu ili pojedite neko voće te tako unesite vlakna.

Ručak


Ručak može da uključuje meso i povrće, mahunarke, soju, leblebije svežu salatu i  kašiku nerafinisanog ulja. Ovde unesite dosta  fitoestrogena iz povrća. Recimo, naučite da napravite humus.

Večera


Večera se može sastojati od povrća i ribe, jedne grupe mlečnih proizvoda. Ovo je vreme za omega 3 masne kiseline, pa gledajte da obroci  u ovom delu dana budu bogati njima.


Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?