Kada uraditi test za trudnoću? Saznajte šta je i kako funkcioniše test! - Moj ciklus
search

Kada uraditi test za trudnoću? Saznajte šta je i kako funkcioniše test!

By | Leave a Comment

Pitanje koje često muči žene koje sumnjaju da su ostale u drugom stanju jeste kada uraditi test za trudnoću. Saznajte kada i kako se radi i sve drugo što treba da znate o ovim testovima.


kada uraditi test za trudnoću



Postoji na tržištu dosta testova za trudnoću. Oni koji se koriste u kućnim uslovima manje-više funkcionišu na isti način i precizno će vam dati odgovor da li jeste ili niste ostali u drugom stanju

A da bismo vam objasnili kako, hajde da objasnimo šta se dešava u telu tokom prvih dana trudnoće i šta zapravo ovaj test meri.

Šta je test za rano utvrđivanje trudnoće?

 

Testovi za trudnoću osmišljeni su tako da su osetljivi na povećan nivo hCG hormona (humani horionski gonadotropin)  u telu žene. HCG je hormon koji se oslobađa isključivo tokom trudnoće i njegov nivo utvrđuje se uzimanjem uzorka urina ili krvi.

A kada se on može uzeti i kada uraditi test za trudnoću?

U suštini, vama niko ne brani da uradite test odmah čim primetite prve simptome trudnoće. Pitanje je, ako željno iščekujete trudnoću, ili baš i ne želite da ostanete u drugom stanju, koliko će vaše emocionalno stanje uticati na to da preuveličate neke simptome. Tada se može desiti i da poranite sa testom i da on da pogrešne rezultate.

Pravilo broj jedan: 

Ne radite test previše rano!

Kako se radi test za trudnoću


Ako govorimo o kućnim testovima, onda je bitno da znate da je potrebno da kupite test, a nije loše da odmah uz to kupite i sterilnu čašu za mokraću.

Testovi ovog tipa mogu se naći u dva oblika - jedan oblik je u vidu trakica, sličan trakicama za ovulaciju. Drugi imaju neku vrstu plastičnog oklopa i to su testovi u vidu pločica.

Suština je ista. Ako je tračica u pitanju, onda se ona do određene crte uroni u mokraću koju ste sakupili u čašicu. Ako je u pitanju test sa pločicom , obično uz njega ide i mala pipeta kojom uzmete par kapi mokraće iz čašice i ukapate u za to predviđen prostor.

Nakon toga ostaje da sačekate rezultate.

Pročitajte uputstvo za upotrebu. Na svakom testu za trudnoću objašnjeno je gde se šta stavlja, kako i kada protumačiti rezultate.

Iako su su ovi kućni testovi namenjeni za rano utvrđivanje trudnoće i smatra se da su jako efikasni i tačni, možda nivo hCG hormona u tom trenutku nije dovoljno velik pa vas rezultat zbuni. Da ne biste bili u nedoumicama i da ne biste nepotrebno bacali novac na dodatne testove kojima ćete potvrditi stanje stvari, treba ipak da se fokusirate na to kada bi trebalo uraditi test za trudnoću najranije!


Posle koliko dana uraditi test?


Najbolje je da test za trudnoću uradite  kada ste sigurni da je prošao dan kada ste trebali da dobijete menstruaciju.

Dakle, prvo zaključite da vam menstruacija kasni.

Razlog za ovo leži u vremenu kada je nastala implantacija u telu. Iako se u telu desilo začeće, oplođeno jajašce ne počinje na stvara hCG hormon dok se ne završi proces implementacije. Ovaj proces može se desiti teorijski 6-12 dana posle ovulacije ali u preko 85% slučajeva dešava se između 8-10 dana nakon ovulacije.

Nakon što se implementacija završi, nivo hCG hormona nastavlja da se duplira na svakih 48 sati. To je posle vreme kada je nabolje uraditi test za trudnoću.

Ako vam je ciklus neredovan, uzmite u obzir najduži ciklus koji vam se inače javlja. Ako je to 35 dana, uradite test 36-og dana.

Da li test za trudnoću može da se radi uveče?

 

U uputstvima za upotrebu primetićete da se uvek preporučuje da se za testiranje upotrebljava jutarnji urin. A šta ako ste nestrpljivi? Ko da čeka do ujutru! Da li onda test za trudnoću može da se radi i uveče?

Može! I popodne i uveče, ali ujutru je najbolje. Do uveče već popijete dosta vode, urin bude razređen pa i nivohCG može biti manji i rezultati manje tačni.  

Vrste testova za trudnoću

 

Testovi za trudnoću sa urinom mogu se raditi kod kuće, a isto će verovatno da uradi i vaš lekar kako bi potvrdio da ste u drugom stanju (ukoliko je suviše rano da se to utvrdi ultrazvukom)

Test krvi na trudnoću ne možete odraditi kod kuće i rade se samo u ordinacijama. Ređe se koriste za utvrđivanje trudnoće, ali mogu da otkriju trudnoću ranije nego kućni testovi sa urinom (6-8 dana nakon ovulacije). Međutim, rezultate ćete morati čekati duže.


test za trudnoću iz krvi


Postoje dve vrste krvnih testova na trudnoću:


  • kvalitativni hCG test proverava da li je hCg prisutan.
  • kvantitavni hCG test meri tačnu količinu hCG hormona u krvi. Ovakav test može da pronađe i veoma male količine ovog hormona. Uglavnom se koristi da bi se pratile problematične trudnoće, bilo da se sumnja na razvoj poda, na vanmateričnu trudnoću ili da se prati stanje žene nakon spontanog pobačaja.


Kada radite test krvi na trudnoću, dobijete rezultate na papiru i tumačenje lekara i to je manje više jasno.

A kako protumačiti rezultat testa za rano utvrđivanje trudnoće koji radite kod kuće? 

Pa ovako:

Pozitivan test na trudnoću


Testovi se razlikuju u nijansama, ali rezultati se manje više tumače na isti način.

Pozitivan test na trudnoću pokazaće dve crtice u delu predviđenom za očitavanje rezulatata.

Eventualno u tom delu, u zavisnoti od testa, može da se formira znak plus.

 

Negativan test na trudnoću



Ukoliko je test negativan, na njemu će biti samo jedna crta.


Veoma je važno da test proverite u roku od par minuta. Ako stoji nekoliko sati, rezultat može biti i lažno pozitivan.

Zašto se još može javiti lažno pozitivan test na trudnoću?


Lažno pozitivan test na trudnoću je ono kada dobijete pozitivan rezultat, ali niste zaista trudni. Ovakav rezultat znači da je test otkrio prisustvo hCG hormona u mokraći. Ako niste trudni, to se  može desiti iz sledećih razloga:

  •  nakon uzimanja određenih lekova za plodnost koji sadrže hCG
  • ako je u pitanju vanmaterična trudnoća ili veoma rani spontani pobačaj .U nekim slučajevima desi se da plod ode sa menstruacijom i ne znate da ste bili trudni. U tom slučaju, test može pokupiti hCG prisustvo i trudnoće je zapravo i bilo, samo to nije bila zdrava trudnoća. Ovo se naziva još i biohemijska trudnoća.
  • ako vam je nivo luteinizirajućeg hormona na vrhuncu. Tada se može desiti da se manja količina hCG hormona oslobodi iz hipofize i postoje male šanse da test bude laćno pozitivan jer detektuje to.
  •  perimenopauza. žene u perimenopauzi imaju nešto povišen nivo cikrulirajućeg hCG hormona i kada nisu trudne, te i to može da dovede do lažno pozitivnog rezultata.


Šta uzrokuje lažno negativan test?


  • prerano testiranje, kada u urinu nema dovoljno hCG hormona
  •  test nije dovoljno osetljiv
  •  urin je razređen (pijete puno vode neposredno pred testiranje)
  • ne testirate urin odmah. Ukoliko urin odstoji više od pola sate pre nego što ga upotrebite za testiranje, može se javiti lažno negativan test.


Pozdanost testa na trudnoću

 test za trudnoću

Testovi za rano utvrđivanje trudnoće uglavnom su pouzdani kada ih koristite ispravno. Najtačniji su onda kada ih upotrebite u pravo vreme, odnosno onda kada shvatite da vam je izostala menstruacija.

Ukoliko je testu istekao rok, daće manje tačne rezultate.

Smatra se da je pozdanost testa na trudnoću oko 90%, a onog koji se radi pomoću krvi čak i više.

KOliko su testovi tačni zavisi od  toga:
  •  koliko dobro pratite instrukcije
  • kada se desila implantacija i kada ste uradili test
  •  od osetljivosti testa
Ukoliko uzmete nekoliko razliučitih testova na trudnoću koji se rade pomoću urina i dobijete različite rezulatate, preporuka je da uradite test pomoću krvi.


Cena i gde nabaviti test trudnoće


Testove za trudnoću možete nabaviti u svakoj apoteci. Cena može da varira od brenda do brenda i ide od 250-500 dinara. Trakice su obično jeftinije od pločica.

Test trudnoće iz krvi je nešto skuplji i ne može se nabaviti, već ga radite u laboratorijama ili zdravstvenim ustanovama. U privatnim laboratorijama cena testa trudnoće iz krvi je oko 800 dinara.

Šta dalje ako je test pozitivan?


To znači da ste trudni. Bez obzira da li je trudnoća željena ili neželjena, za dalje korake obratite se svom lekaru.



Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?