Saznajte koliko je normalno da kasni menstruacija, a nije trudnoća! - Moj ciklus
search

Saznajte koliko je normalno da kasni menstruacija, a nije trudnoća!

By |
Koliko je normalno da kasni menstruacija? Zašto se ovo dešava i treba li da brinete? Evo šta sve može biti uzrok tome. 

Kašnjenje menstruacije je znak koji nas asocira na trudnoću. To svi znamo!
A šta kada pouzdano znate da niste u drugom stanju? 

Hajde da vidimo koji su to razlozi za kašnjenje menstruacije, a nije trudnoća!

Ma koji razlog da je u pitanju, onda kada vam je ciklus redovan, kašnjenje menstruacije nije prijatno saznanje jer govori da nešto u vašem telu nije u najboljem skladu.





10 razloga zašto menstruacija kasni a nije trudnoća!

Prva menstruacija

Prva menstruacija javlja se između 10-15 godine života u proseku, a kašnjenje ciklusa je sasvim normalna pojava koja prati ovaj događaj. Sam ciklus posledica je opadanja i rasta hormona u telu i kod prve menstruacije ovde se tek uspostavlja neko pravilo i ravnoteža. U tom periodu, sasvim je normalno da menstruacija kasni, javi se ranije ili potpuno izostane par meseci.

Ne možete ni tvrditi da li menstruacija kasni kada uopšte niste ni ustanovili koja je prosečna dužina vašeg (i samo vašeg) perioda.

Stres i kašnjenje menstruacije

Ovaj faktor ima zaista poguban uticaj na naše zdravlje, iako mu često ne pridajemo veliki značaj i mislimo da smo dovoljno jaki da prebrodimo sve poteškoće. Mentalno možda jesmo, hormonalno se dešava svašta!
Stres je kao tiha voda koja roni breg po našem zdravlju. Narušava ga polako ali sigurno.

Sama menstruacija je hormonalna promena i stres ima veliki uticaj na to da li će se ona i kada javiti. Usled neprijatnih promena, u telu se, kao produkt prilagođavanja , stvaraju hormoni stresa - adrenalin i kortizol.
Ova zbrka hormona tera mozak da odluči koje telesne funkcije su bitne za održavanje života, a koje mogu da se odlože za manje stresan period.
 Otuda kašnjenje menstruacije usled stresa - protok krvi kroz telo i kiseonika do pluća odnose pobedu nad tom, tada nebitnom, telesnom funkcijom.

Telesna težina i kašnjenje menstruacije

telesna težina
telesna težina kao razlog kašnjenja menstruacije

Bilo da ste gojazni ili ste naglo izgubili na težini, telesna težina je jedan od razloga zašto menstruacija kasni, a nije trudnoća. Ukoliko počnete da pratite neki restriktvan način ishrane, izgubite apetit ili iz bilo kog rugog razloga naglo izgubite na težini, telo reaguje tako što stopira ovulaciju.


Prirodno smo programirani tako da je začeće nemoguće onda kada je telo pod stresom i nije u stanju da izdrži trudnoću.


Onda kada se BMI padne 10% ispod onog koji se smatra normalnim, mogu se poremetiti mnoge telesne funkcije, i kašnjenje menstruacije je na tom spisku. Isto kao i nedovoljna telesna težina, i gojaznost može biti uzrok zašto kasni menstruacija, a nije trudnoća.

Pogledajte koji je vaš normalan BMI.

Kašnjenje menstruacije i sindrom policističnih jajnika


 Kod žena i devojaka sa ovi problemom, kašnjenje i neredovna menstruacija nisu ništa novo. Ukoliko imaju dijagnozu, znaju i zašto menstruacija kasni. 
U ovom slučaju telo proizvodi više muških hormona, a kao posledica hormonskog disbalansa javljaju se ciste na jajnicima. 
To može pomeriti ovulaciju, a samim tim i menstruaciju. Pročitajte više o menstruaciji i policističnim jajnicima.

Preterano vežbanje i menstrualni ciklus koji kasni


Da, fizička aktivnost je važna, ali svako preterivanje je stres za organizam, a već smo objasnili kako se telo bori sa stresom.

Ukoliko usled vežbanja telesna težina odnosno BMI padne ispod 18-19, telo će proizvoditi manje estrogena, a to može biti odgovor na pitanje zašto mi menstruacija kasni, a nije trudnoća.

Ovde pročitajte kako vežbati tokom menstruacije.

Bolest kao uzrok kašnjenja menstruacije


Vratite film unazad i probajte da se setite kakvo vam je zdravlje bilo kada je trebalo da ovulirate. Ukoliko vas je tada napao neki virus ili neka slična akutna bolest, možete da očekujete da je telo odložilo ovulaciju za bolje dane, a samim tim i početak vašeg ciklusa za nekoliko dana.

Akutne bolesti dođu i prođu i možda i ne ostave trag na ciklusu, ali hronične bolesti mogu da utiču na to da menstruacija kasni, posebno onda kada se ne leče i nisu pod kontrolom. To se ne odnosi samo na bolesti reproduktivnog sitema, već na kašnjenje ciklusa mogu uticati i dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom, celijaklija i slično. Svaka hronična bolest je stres za organizam.

A utiču li lekovi? Hormonski da, a  evo kako antibiotici utiču na menstruaciju.

Kašnjenje menstruacije i pilule za kontracepciju

Pitanje "zašto menstruacija kasni" nije retko kod žena koje piju pilule za kontracepciju. Ove pilule sadrže progesteron i estrogen i veštački prave hormosnki balans u vašem telu kako ne bi došlo do začeća i sprečavaju jajnike da ispuste jajašca. Trebalo bi, kada prestanete da ih pijete,
da dobijete menstruaciju.
A zašto se javlja kašnjenje menstruacije posle kontraceptivne pilule?

Onda kada prestanete sa pilulama, telu treba vremena da se vrati na kolosek i može proći i do 6 meseci dok se ciklus ne vrati u normalu.

Promene u rasporedu


Svi smo mi navikli na neku našu zonu komfora i svaka promena utiče na nas. Tako i neke jednostavne promene mogu da budu razlog zašto menstruacija kasni, kao što je recimo prelezak iz dnevne u noćnu smenu na poslu, dalek put sa drugačijom vremenskom zonom.

Izlazak iz zone komfora utiče da menstruacija ne bude tačna kao sat.

Perimenopauza i menstruacija koja kasni mesecima


Svaka žena doživi menopauzu otprilike u 50-tim godinama života, kada jajnici više ne rade svoju funkciju otpuštanja jajašca. Tada menstruacija prestaje sasvim!

Nekoliko godina pre toga, telo se priprema na ovo i taj period se naziva perimenopauza. Telo počnije postepeno da proizvodni manje estrogena i nije neobično da u tom tranzicionom periodu menstruacija kasni ili bude neredovna. Može se desiti i da menstruacija kasni 2 meseca. Ovo je svakako znak da proverite šta se dešava i posetite lekara. 

Smatra se da je žena u menopauzi ako nije dobila menstruaciju 12 meseci (a opet, naravno, da nije trudnoća u pitanju). Na menopauzu ukazaće i nivo FSH hormona.

Pogrešno računanje i kašenjenje menstruacije

kašnjenje menstruacije
Izračunajte još jednom!

Veoma je važno znati da nema svaka žena istu dužinu menstulanog ciklusa i zato ne možete upotređivati datume menstruacije sa vašom koleginicom, prjateljicom, komšinicom. Ako ste jednom dobile u isto vreme, već sledeći mesec to ne mora biti tako. Njen ciklus možda traje 30 dana, a vaš možda 21 dan. Kod žena često postoji to verovanje o poklapanju menstruacija sa bliskom ženskom osobom. Pročitajte tačno šta je menstrualna sinhronizacija i da li je poklapanje menstruacija istina ili mit.

Prilikom računanja, vodite računa isključivo o svom ciklusu i tražite pravila isključivo u ponašanju vašeg organizma.

Saznajte kako se računa menstrualni ciklus!

A koliko je normalno da menstruacija kasni?


Već smo rekli da je verovatno prva asocijacija vezana za kašnjenje menstruacije trudnoća. Ipak, postoji značajna razlika, jer je tada u pitanju izostanak menstruacije duži vremenski period (9 meseci trudnoće i period dojenja), a ne kašnjenje. 

Pogledajte kako da razlikujete simptome trudnoće i PMS-a.

Postavlja se pitanje, koliko je normalno da menstruacija kasni kada je u pitanju izostanak menstruacije, a nije trudnoća? 

Kada se treba obratiti lekaru?

Sumirajmo to ovako:

  • Ukoliko vam menstruacija kasni 10 dana, uradite test na trudnoću, možda ste nešto ipak prevideli. Dešava se i ponekad je normalno da menstruacija kasni do 10 dana. Ipak, proverite sa lekarom zašto je došlo do toga,
  • Spontani pobačaj ili kiretaža mogu da izazovu promene u ovulaciji, pa menstruacija posle toga može da kasni i nekoliko meseci (ali i ne mora). Pročitajte više o menstruaciji posle abortusa.
  • Ukoliko ste sigurni da nema razloga da sumnjate na trudnoću, onda nema razloga da ne posetite vašeg lekara posle 7-10 dana. Stručan savet je uvek bolji od nagađanja. 3 meseca bez menstruacije se toleriše i donekle je normalno da menstruacija toliko kasni ukoliko se organizam iz nekog razloga izbaci iz ritma. Samo lekar može da ustanovi uzrok izostanka menstruacije, čak i kada nije trudnoća u pitanju. Posle 3 meseca je period kada sebi više aposlutno ne smete dozvoliti odlaganje posete.

U suštini, odgovor na pitanje zašto menstruacija kasni jeste u samoj ovulaciji. Onda kada ona kasni, kasniće i vaš menstrualni ciklus. To može biti bilo kakav stres za organizam koji će okinuti "Beži ili bori se " okidač u telu i odložiti ovulaciju.

A koliko je normalno za kasni menstruacija, zavisi od slučaja do slučaja, od uzroka do uzroka i od okolnosti u kojima se nalazite. Dakle, ukoliko ste dugo pod stresom ili bolesni, normalno je do 3 meseca. Ukoliko ste zdravi, imali ste redovan ciklus i nikakve velike promene u životu, do 10 dana je prihvatljivo. Nakon toga, posetite lekara.

Nadamo se da smo ovim tekstom malo pojasnili zašto menstruacija kasni, a nije trudnoća!
Новији пост Старији пост Почетна