Prirodni načini da pobedite PMS simptome - Moj ciklus
search

Prirodni načini da pobedite PMS simptome

By |
Ako vam PMS simptomi redovno zagorčavaju život, onda ste se sigurno u nekom momentu zapitali postoje li prirodni lekovi protiv PMS-a kojima ih možete ublažiti. Dobra vest je da oni postoje i ovom prilikom ćemo navesti neke od njih.

Prirodni lekovi protiv PMS-a
Prirodni lekovi protiv PMS-a


PMS simptomi nastaju zbog neravnoteže hormona u našem telu. I ne, nisu u pitanju samo progesteron i estrogen. Ceo naš endokrini sistem je međusobno povezan, a njegov centar nalazi se u hipotalamusu i hipofizi. Oni koordiniraju radom žlezda i govore i im koje hormone treba da luče. 

Onda kada hipofiza izgubi dirigentsku palicu nad hormonina u telu (a tu su adrenalin insulin, kortiziol, progesteron, estrogen, endorfin, serotonin i drugi) javljaju se PMS simptomi.

Na primer, usled prevelikog stresa dolazi do lučenja kortizola, a to utiče na nivo progesterona ili na nivo insulina (a može i na oba istovremeno). Kao posledicu toga imamo promene raspoloženja, nervozu ili želju za slatkišima (a opet, može i oba istovremeno) .

Jednostavan i prirodan lek  za ovako nešto bio bi smanjenje stresa. No, to nije uvek nešto na šta možemo da utičemo, zar ne? Zato možemo da probamo promenimo neke druge stvari.


Najčešće su simptromi PMS- a posledica:
  • visokog nivoa estrogena u odnosu na progesteron
  • stresa
  • nedostatka hranjivih materija
  •  poremećaja u radu neurotransmitera u mozgu
  •  viška natrijuma ili ugljenih hidrata u organizmu.

PMS je posledica neravnoteže. Zdravim načinom života održavamo balans u organizmu i možemo smanjiti i potpuno se rešiti simptoma PMS-a na prirodan način.

Prvi i osnovni način na koji ćete telo dovesti u ravnotežu je zdrava i umerena ishrana. Ukratko, to znači više one prave hrane koja je dar prirode (voće, povrće, meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi), a manje one koja je dar industrije.

Osim toga, u lečenju PMS-a na prirodan način mogu  pomoći određene biljke, čajevi , vitamini i minerali.

Biljni lekovi protiv PMS-a


Kada kažemo prirodan lek, onda su biljni lekovi prvo što nam padne na pamet. Evo nekih biljaka koje su moćne u borbi na ovom polju.

Ginko biloba je biljka koja se pokazala odlična protiv starenja, tačnije onog njegovog dela koji je zadužen za očuvanje memorije. Sasvim slučajno je u jednoj studiji 1993. godine otkriveno da ginko biloba može pomoći u smanjenu simptoma PMS-a i da pomaže kod osoba koje imaju problem sa zadržavanjem vode u organizmu. Usled zadržavanja vode javlja se nadutost, otečenost i bolne grudi.

Vitex je poznat kao ženski lek i koristi se za razne ženske tegobe, a neprikosnoven je kao prirodni tretman  protiv PMS-a. Najbolje dejstvo pokazla je u uklanjanju  simptoma nervoze i depresije, odnosno kod promena raspoloženja, bolnih grudi,ali i sve ostale tegobe izazvane neravnotežom hormona odlaze kao rukom odnesene. Kapi ove vitex agnus castus odnosno konopljike su najjednostavnije za upotrebu. Tajna ove biljke jeste što ne deluje na posledice, već na sam uzrok - na samu hipofizu i njen rad, koja potom balansira hormone. U tome se ova biljka razlikuje od svh drugih prirodnih načina da se rešite PMS-a!

Zlatna maka. Iako deluje protiv čitavog spektra PMS simptoma i drugih menstrualnih problema, zlatna maka odlična je protiv nervoze i promena raspoloženja. Možete kupiti suplement u prahu u većini apoteka

Kantarion je biljka sa specifičnim sitnim žutim cvetovima koja je odlična protiv PMS depresije. Ukoliko se tokom PMS-a borite sa lošim raspoloženjem, probajte da ga oterate sa čajem od kantariona.

Biljni lekovi protiv PMS-a
Kantarion protiv depresije


Angelika (anđelika, anđeosko drvo) je biljka koja se vekovima unazad koristi u istočnjačkoj medicini, prvenstveno za lečenje ženskih bolesti i često se naziva i ženski gingesng. Čaj od korena angelike je prirodni lek protiv PMS bolova i grčeva.


Vitamini i minerali kao prirodan lek protiv PMS-a



Pojedina stanja sa kojima se susrećemo tokom PMS-a su posledica nedostatka određenih vitamina i minerala ili viška nekih minerala.Opet, dakle, neravnoteža!

Previše natrijuma i ugljenih hidrata dovodi do zadržavanja vode u telu, jer oni vezuju za sebe molekule vode. Da biste izbegli ovaj scenario iz meseca u  mesec, izbegavajte slatkiše i proste šećere, previše slanu hranu i pijte dovoljno vode.

A šta treba da unosite? Recimo ovo:

Magnezijum je važan za brojne funkcije unutar našeg tela, između ostalog za rad mišića. Unošenjem ovog suplementa možete umanjiti grčeve.

Kompleks B vitamina zaslužan je za mnoge procese u našem telu, između ostalog za preradu masti, proteina i ugljenih hidrata. Takođe, kompleks B vitamina utiče i na funkcionisanje nerotransmitera u mozgu, a time i na naše raspoloženje. Posebno treba izdvojiti vitamin B6. Ipak, ovi vitamini deluju jedni sa drugima i bolje je uzimati ceo kompleks vitamina.

Kalcijum i Vitamin D su važni faktori u prirodnoj borbi protiv PMS simptoma. Smatra se da ako žene ne unose dovoljno kalcijuma kroz ishranu, hormoni koji ga regulišu negativno reaguju sa estorgenom i podstiču pojavu PMS simptoma. Možete ih doodati kroz suplemente ili kroz ishranu bogatu mlečnim proizvodima. 

Najbolji  način da unesete dovoljno vitamina i minerala je uravnotežena i pravilna ishrana.

Promene u načinu života


Da li imate loše navike i preterujete sa nečim? Možda je baš to razlog zašto vas muči PMS!

 Odluka da prestanete sa lošim navikama je teška, ali moramo priznati, potpuno prirodna metoda rešavanja nekih problema.

Pušite? Najbolje je da ostavite cigarete, ali i smanjenje količine  popušenih cigareta može biti napredak.

Zdrav život protiv PMS-a
Pušenje je uzrok PMS-a


Konzumirate alkohol? U umerenim količinima (recimo čaša vina posle ručka) on može biti pravi melem. U preteranim je samo dodatni teret za vaš krvotok i vaš organizam u celini.

Sedite ceo dan? Pokrenite se i vežbajte. Poboljšajte cirkulaciju i poboljšaćete raspoloženje,a višak vode izbaciti kroz znoj.

Naspavajte se! Zaboravite na celonoćno sedenje na društevnim mrežama i neredovan san. 8 sati sna je neophodno telu da se oproavi i odmori. Čak i ako nemate PMS simptome, bićete nervozni i razdraženi ako niste odmorni.

Izborite se sa stresom. Priuštite sebi nešto lepo. Šta je to u čemu uživate? Bilo da je to čokolada ili topla kupka, osećaćtete se bolje i bićete manje nervozni. Ugodite sebi i eto jednog simptoma manje!

Pokušajte da dovedete telo u ravnotežu. Ponekad to radimo na pogrešan način. Stres lečimo cigaretama ili kafom, loše raspoloženje emotivnim prejedanjem sa pogrešnom hranom i tako upadamo u začarani krug PMS simptoma. 

Nemojte da trpite. Probajte da iskoračite iz tog kruga pomoću prirodnih lekova!
Новији пост Старији пост Почетна