Valunzi u menopauzi i činjenice koje morate znati - Moj ciklus

Valunzi u menopauzi i činjenice koje morate znati

By |
Postoji jedna stvar od koje skoro svaku ženu oblije znoj u zrelim godinama - valunzi u menopauzi. Iako ne traju dugo, svega neki minut, velika su neprijatnost jer ih ne možete predvideti. Evo šta sve treba da znate o njima.

Valunzi su jedan od simptoma menopauze na koji se žene najčešće žale. Onda kad dođe vreme za to, nećete ih pobrkati sa nečim drugim.  Iznenada vam postane vrućina, postajete crveni u licu i obliva vas znoj. Mnoge žene imaju problema za znojenjem tokom noći u klimaksu, do te mere da je noćno znojenje simptom koji se pominje kao posebna neprijatnost.

I valunzi i noćna znojenja čine da poželite da iskočite iz svoje kože.

valunzi u menopauzi


Zašto se javljaju valunzi


Još nije tačno utvrđen uzrok zašto se oni javljaju. Smatra se da su to krivi hormoni, loše životne navike kao što su konzurmiranje alkohola, kofeina i cigareta ili začinjene hrane. Pri tom se ne misli samo na biljne začine, već na činjenicu da ste toliki gurman da vam prirodni ukusi nisu dovoljno jaki, pa vam trebaju veštački pojačivači ukusa i slični aditivi koji vam mogu doneti više uživanja i više štete.

 Valunzi mogu biti uzrokovani nošenjem pogrešne odeće, ko što je recimo tesna odeća ili odeća od sintetičkih materijala u kojoj koža ne može da diše. U tom slučaju, iznenadni napad toplote i znojenja vam ne ginu, čak i ako niste u klimasku. 

Tople prostorije, kao i izloženost stresu još su jedan uzročnik ovog neprijatnog simptoma.

Valunzi se mogu javiti u perimenopauzi,ali se više javljaju u samom klimaksu. Ovi povremeni toplotni udari mogu trajati 6 meseci , a mogu se otegnuti i na 5 godina.

Iako na pojavu iznenadnog znojenja mogu uticati spoljni faktori, valunzi su uglavnom posledica nekih internih faktora i stanja organizma. Što veći sklad u telu, manje je problema.

Kako stvarno izgledaju valunzi kod žena?


Možete osetiti neki od sledećih simptoma:
 • osećaj trnjenja u prstima
 • srce kuca brže nego obično
 •  koža iznenada postane topla
 •    lice iznenada pocrveni ili bude obliveno znojem
 • znoj obliva gornji deo tela

U svakom slučaju, nećete imati dilemu, kao onda kada snite sigurni da li je u pitanju PMS ili trudnoća.


Kako da pomognete sebi


Probajte da vodite dnevnik. Zabeležite šta ste jeli, nosili, kako ste se osećali, gde ste bili, da li ste imali sitmptome i koliko su valunzi bili intenzivni . Nakon nekoliko nedelja ćete možda ustanovite neki obrazac po kojem se javljaju.

Onda kada ustanovite  obrazac lakše ćete pomoći sebi:
 • Nosite laganiju i širu odeću ako je uska i sintetička odeća vaš problem.
 •  Pijte dovoljno vode ili se rashladite na taj način ukoliko ustanovite da vam to pomaže
 • Spavajte u pamučnoj pidžami, vešu i na pamučnoj posteljini.
 • Oblačite se slojevito. Čak i ako vam to do sada nije bila praksa, menopauza je prilika da počnete da terate novu modu. Obucite nekoliko laganijih slojeva, kako biste se lakše ohladili kada dođe kritičan trenutak.
 •   Ostavite cigarete, alkohol i kofein
 • Jedite manje začinjenu hranu i pređite na povrće bogato fitoestrogenima. Među tim namirnicama najviše se preporučuje soja.valunzi u klimaksu
slojevito oblačenje


Valunzi u klimaksu prirodni lekovi


Pored toga što ćete promeniti neke loše životne navike, od koristi vam mogu biti neki prirodni lekovi.

Biljni lekovi u klimaksu koji se obično preporučuju, slični su prirodnim lekovima protiv PMS-a iz prostog razloga jer su i uzroci tegoba slični. 
U te biljne lekove spadaju:

Kada su valunzi u pitanju, iskustva žena govore da im je najbolje pomogla crvena detelina, a i istraživanja govore u korist ove biljke. Kapi crvene deteline su odlična stvar jer imaju dobru koncentraciju aktivnih sastojaka i jako su delotvorne.Možete ih  probati u dogovoru sa vašim lekarom.Ne uzimajte ih na svoju ruku jer neki od ovih lekova mogu oštetiti jetru  i izazvati druge neprijatnosti.

Ono što možete probati sami jesu neke tehnike opuštanja:


 •  Dišite duboko i  polako , 6-8 udisaja u minuti. Radite to dva puta dnevno po 15 minuta. To  će opustiti vaše telo slično meditaciji i doneti vam neophodan mir, što je izuzetno korisno ako je stres uzrok vaših problema. Duboko disanje može vam pomoći i da se sabrano izborite sa valunzima onda kada se pojave. 
 •  Vežbajte svakodnevno. Ukoliko niste vični dizanju tegova i trčanju, znajte da su  šetnja i plivanje su odlična fizička aktivnost, bez obzira u kakvoj ste kondiciji.
 •  Ne izlažite se toploti. Trudite se da temepratura u kojoj boravite ne bude veća od 20 stepeni
 • Promenite način ishrane. Već smo rekli da je soja bogata fitoestrogenima pa je to prirodna hormonalana terapija. Jedite dovoljno proteina jer su oni važni za stvarenje balansa u hormonima, a nemojte preskakati ni masti ukoliko želite ravnotežu u organizmu. Posebno se preporučuju omega 3 masne kiseline kojih ima recimo u ribi i morkim plodovima,orašastim plodovima i lanenom semenu.
 • Probajte vitamin E. One je poznat kao antioksidant pa će kao takav očistiti i vaše arterije , a to će smanjiti pojavu preteranog znojenja u klimaksu.


Menopauza jeste vreme velikih promena, ali nije vreme da počinjete rigorozne dijete. Najmanje problema ćete imati ako jedete umerenu i pravilnu ishranu u koju su usključene sve grupe namirnica.

Suvišno je govoriti da slobodno možete preskočiti neke namirnice koje nisu preterano hranjive kao što su šećer, zaslađivači, veštački aditivi i začini.

Ukoliko valunzi ozbiljno ometaju vaš život i normalno funkcionisanje obratite se lekaru.

Kažu da iznenadna znojenja i napadi toplote  počinju da slabe posle 24 meseca, ali mogu potrajati u izvesnom obliku u proseku 7 godina. 80% žena suočava se sa ovim probleom u menopauzi.


valunzi i znojenj

Pokušajte da mislite pozitivno


Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazala su da negativan stav prema valunzima može da učini da oni budu teže podnošljivi. Umesto toga, nađite neki pozitivan aspekt svega toga. Postoje tvrdnje da valunzima telo štiti naše srce, a možete i verovati da bolje izgladate kada ste crveni u licu.

Ako  80% žena doživljava ove simptome, zar ne bi bilo potpuno pogrešno verovati da im priroda nije dala baš nikakvu svrhu?

Samo udahnite duboko i kažite "Ko zna zašto je to dobro". I to će proći!


Новији пост Старији пост Почетна
loading...