Činjenice o menstruaciji koje niste znali - Moj ciklus
search

Činjenice o menstruaciji koje niste znali

By |
Da li dobro poznajete svoje telo i svoj menstrualni ciklus? Sigurni smo da je tako, ali ove stvari o menstruaciji verovatno niste znali.







1. Tih dana niste seksi

Tokom menstruacije ste manje privlačne muškarcima.Da li ste mislile da su PMS simptomi ti koji vas čine da izgledate grozno, naduveno, bubuljičavo i masno, pa time i potpuno neprivlačno suprotnom polu? Grešite!
Istraživanja su pokazala da ste muškarcima manje privlačne upravo kada krvarite i kada se pola ovih simptoma povuče, a razlog za to je miris znoja.

Miris i feromoni imaju veoma važnu ulogu u seksualnosti. U jednom istraživanju, muškarcima su davali da pomirišu majice žena koje ovuliraju i žena koje imaju menstrauciju. U prvom slučaju, njihov nivo testosterona je rastao, a u drugom opadao.


2.Imate veću želju za seksom


Dok kod muškaraca menstruacija kod žena narušava želju za seksom, na vaš libido ne utiče tako. Naprotiv - imate veću želju seksom kada krvarite. Za libido je zaslužan progesteron. Što je njegov nivo veći, libido je manji. Tokom menstrualnog krvarenja, porgesteron opada pa je i seksulana želja proporcionalno veća. Ukoliko njemu to ipak ne smeta, pročitajte uputstva za seks tokom menstruacije. Nije strašno! Ljudi to rade!

3.Ne krvarite mnogo


Verovale ili ne, ne više od tri supene kašike krvi , odnosno oko 50ml.
Ma koliko vam se činilo da ste natopile gomile uložaka i izgubile gomilu krvi , količina koju izgubite bi tek u težim slučajevima mogla da napuni pola čaše.

Ukoliko su vaši ulošci ili tamponi toliko natopljeni da morate da ih menjate na 2 sata jer nemaju više sposobnost upijanja, to može biti znak ozbiljnog poremećaja i treba da se obratite lekaru.

4.Krvarite ukupno 10 godina


Prosečna žena provede u proseku 10 godina krvareći. O da, i otprilike isto toliko godina u PMS-u!


5.Ciklus se sinhronizuje sa ciklusom drugih žena


Ok, ovo još nije naučno dokazano, ali sporadični dokazi iz života tvrde da se ciklusi žena koje su bliske ili žive zajedno (prijateljice, članovi porodice) sinhronizuju i vrlo često poklapaju.A jeste li znali da može da se sinhronuzije sa mesečevim menama?

6. Tih dana zvučite opako


Vaš glas se menja tokom menstruacije. I ovo su utvrdili muškarci u jednom istraživanju i tada su zaključili da žene tokom menstruacije imaju za nijasnu pakosniji i preteći glas.

7. I postajete nasilni


Ukoliko redovno imate nervozu u spektru simptoma PMS-a koje proživljavate, treba da znate:
Osećaj da možete ubiti nekoga nije lažan.

Tako je bar otkrila studija rađena u jednom ženskom zatvoru, gde je ustanovljeno da su pripdanice lepšeg pola smeštene u tu ustanovu sklonije nasilju tokom PMS-a.



8. Menopauza vas čini posebnom


Žene su retka vrsta u prirodi koja prolazi kroz menopauzu. Osim njih, kroz taj period prolaze slonice i ženke grbavih kitova.


9.Dizni je snimio film o menstruaciji


Prvi film u kojem je upotrebljena reč "vagina" bio je o menstruaciji i napravio ga je Volt Dizni 1946 - zvao se "The story of menstruation"

10. Menstrualna krv je bila lek


Verovalo se da leči lepru, hemeroide, epilepsiju bradavice, a kod nas se u nekim krajevima još vek veruje da deluje kao afrodizijak i da može da natera nekoga da se zaljubi u vas tako što ćete mu staviti neku kap menstrualne krvi u kafu.


11. Menstrualna krv je opasna po život






Ovo je totalno druga krajnost u koju idu verovanja o ovoj prirodnoj pojavi. U Novoj Gvineji neki narodi smatraju da ako muškarac dođe u dodir sa ženskom menstrualnom krvlju, njegova krv postaje crna i on polako umire. Mislite da sno mi napredniji i bolji?
Kod nas se u narodu često smatra da žena sa menstruacijom ne sme da pođe na babine jer će dete koje je došla da vidi da dobije ekcem (ili neku drugu bolest).


12.Današnje žene krvare 9 puta više nego prasitorijske


Prva menstruacija se javlja sve ranije, i žene tokom života u proseku dožive oko 450 ciklusa, dok su praistorijske žene imale svega oko 50.

13. Dani pred menstruaciju imitiraju trudnoću


Može biti vrlo teško razlikovati simptome PMS ili trudnoće, ali ako vas zanima kako to da uradite, pročitajte ovaj tekst.

14. Menstruacija utiče na vašu pamet


Početkom dvadesteog veka se smatralo da žene ne treba da idu na koledži da se visoko obrazuju, jer bolja prokrvljenost mozga usled učenja može da ošteti njihovu matericu.

Neke žene tokom krvarenja postaju "gluplje" , nekima se smanjuju sposobnosti donošenja zaključaka, ali im se povećavaju sposobnosti snalaženja u prostoru

15. PMS je strašna bolest


Ranije zvao histerija i odnosio se na promene raspoloženja koje se javljaju u tom periodu. Sam naziv potiče od grčke reči "histera" što znači materica.Lečila se ručnim stimulisanjem orgazma koji su obavljali lekari ili babice. U 19 veku je izmišljen vibrator.


16. Žene tokom menstruacije loše kuvaju







Nekada se smatralo da je to zbog roga što tada kroz kožu luče menotoksine koji upropašćavaju biljnu hranu. Tih dana maslac neće da se umuti i pivo i kvasci ne mogu da fermentišu. Možda ima istine u tome, ali verujemo da je vezana za volju i raspoloženje.

17. Menstrualni ciklus je preteča kalendara


Većina prvih lunarnih kalendara bazirala se na dužini menstrualnog ciklusa.



Za menstruaciju je vezano monogo pogrešnih mišljenja i sujeverja. Nekada su žene koje krvare bile spaljivanje na lomači, a širom Zemljine kugle bezbroj je verovanja i pravila koja su vezana za ovaj prirodan fenomen.

U islamskoj zajednici ženama je tokom menstruacije zabranjeno da poste i da se mole, a u hrišćanskoj je zabranjen ulazak u crkvu, a posebno pričešće.

Neke od ovih tvrdnji su ipak tačne i sigurno ste neke primetilie u vašem ciklusu, bilo da vam je ručak zagoreo ili ne možete da ofarbate kosu za vreme ciklusa.

Kakva su vaša iskustva?
Новији пост Старији пост Почетна