Crvena detelina za menopauzu je prirodno rešenje koje ste čekali! - Moj ciklus
search

Crvena detelina za menopauzu je prirodno rešenje koje ste čekali!

By | Leave a Comment
Znate li da crvena detelina u menopauzi može biti vaš najbolji prijatelj? O, da! Ona može značajno smaniti tegobe koje klimaks donosi sa sobom, zato saznajte kako deluje i kako se sve koristi!
crvena detelina za menopauzu

Da, dobro ste pročitali - crvena detelina. Ona obična, široko rasprostranjena biljka za koju se veruje da donosi sreću ako ima 4 lista.

Verovatno ste viđali da postoje dve vrste cvetova deteline. Jedni su beli, a jedni roze. Ovi drugi su ti od kojih se sprema čaj od crvene deteline i kapi od crvene deteline za menopauzu. 

Bez obzira na broj listova koji ima, crvena detelina može da vam donese sreću kada ste u menopauzi, pa čak i u PMS-u . A evo i kako!

Ovo je samonikla zeljasta biljka koja raste najviše na području Evrope i zapadne Azije. Latinski naziv je Trifolium pratense. 
 
Za potrebe lečenja beru se cvetovi deteline i to u periodu od maja do juna.Biljka inače cveta do septembra, ali u ovom periodu (od maja do juna) je na svom vrhuncu kada su aktivni sastojci u pitanju. Cvetovi se beru u jutarnjim časovima, poželjno kada je sunčano vreme.

Naravno, crvenu detelinu možete i kupiti. Najčešće u obliku čaja i tinktura odnosno kapi crvene deteline. 

Veza crvene deteline i menopauze 

Ne morate da budete u menopauzi da iz cuga nabrojite nekoliko simptoma koji se vezuju za ovaj period - valunzi, nesanica, neraspoloženost... 

Sve ovo dešava se zbog smanjene aktivnosti estrogena u organizmu. Telo na ovu promenu u hormonima reaguje na ove načine.

Crvena detelina, čajevi, lekovi i kapi na njenoj bazi smanjuju ove simptome.

Na koji način deluje?

Crvena detelina bogata je mineralima i vitaminima, ali pre svega izoflavonima koji imaju pozitivne efekte na simptome menopauze. Izoflavoni su biljni nutrijenti od kojih su najaktivniji daidzein i genistein, formononetin i biohanin A . Poznati su još i kao fitoestrogeni odnosno biljni estrogeni. 

Oni imaju sposobnost da se vezuju za estrogenske receptore u telu i tako utiču na njihovo dejstvo. Na taj način smanjuju se sve one neprijatnosti vezane za klimaks, ali i za PMS.

Naravno, ni višak estrogena i njegovog dejstva u telu ne bi bio povoljan pa ne treba unositi previše izoflavona. Do 85g miligrama dnevno je optimalna količina!

Kapi od crvene deteline utiču povoljno na:

  • Valunge koji se karakterišu kao iznenadni napad toplote i znojenja i ubrzanog rada srca
  • Noćna znojenja koja su vrsta valunga koji vrebaju noću i otežavaju san
  • Kardiovaskularno zdravlje 
  • Gubitak gustine kostiju. Tokom menopauze, usled gubitka estrogena, kosti postaju krte jer estrogen igra važnu ulogu u vezivanju neophodnih minerala za zdrave kosti. 

Crvena detelina kao lek-iskustva

Istraživanja koja su rađena pokazala su da kapi crvene deteline deluje skoro jednako dobro kao i hormonska terapija, jer ona to u neku ruku i jeste. Veliki procenat žena osetio je olakšanje simptoma menopauze, a posebno kada su valunzi u pitanju. 

Da bude još bolje, naučnici su otkrili da upotreba kapi crvene deteline kod odraslih žena u roku od 3 meseca pokazuje znatna poboljšanja u izgledu kože i kose. Smanjuju se znakovi starenja koji takođe dolaze u paketu sa padom nivoa estrogena. Kosa manje opada, koža je elastičnija, raspoloženje i libido su bolji, a znaci umora slabiji. 

Crvena detelina može da ublaži simptome PMS-a na sličan načinPosebno je korisna jer deluje i kao diuretik pa njeno konzumiranje može smanjiti naduvenost. Osim toga, pokazalo se i da lekovi sa ekstraktom deteline mogu značajno smanjiti nervozu i depresiju tokom PMS-a i menopauze i to za 70%!

Čaj od crvene deteline


čaj od crvene deteline za menopauzu

Ako se pitate kako se konzumira crvena detelina, onda da damo odgovor i na to pitanje. 

Koristi se kao čaj, ili u obliku kapi i kapsula na bazi ekstrakta ove biljke. 

Čaj se priprema od sušene biljke, konkretno od cveta, a ne od lišća. 

Jednu kašiku čaja crvene deteline prelijete sa šoljom vode. Možete ga piti tri puta dnevno.

Kapi od crvene deteline


Pored čaja, možete koristiti kapi od crvene deteline. Razmera treba da bude 1:5, odnosno na 1 jedinicu crvene deteline dodajete 5 jedinica tridesetoprocentnog (30%) alkohola. To se sipa u staklenu teglu i drži 40 dana na tamnom mestu. Nakon toga se procedi i koristi do 60 kapi na dan. 

Potrebno je da koristite crvenu detelinu kontinuirano barem 3 meseca da biste videli rezultate .

Ovo je i bolja varijanta primene crvene deteline iz dva razloga:

  • prvi ako vam se ispijanje čajeva baš na dopada, a 3 meseca nisu malo
  • drugi, zato što kapi imaju veću koncentraciju aktivnih materija, pa bolje i brže deluju.

Neželjena dejstva crvene deteline za menopauzu

U suštini, za zdrave ljude, crvena detelina je bezbedna za upotrebu. Neželjena dejstva bila su u rangu osipa, glavobolje mučnine. Ono što treba ipak istaknuti jeste da crvena detelina za menopauzu, kao i bilo koji lek na njenoj bazi, radi zahvaljujući hormonima, pa se u izvesnim slučajevima ne preporučuje njihova upotreba. To su na primer hormonski izazvani kanceri, trudnoća, dojenje. Isto tako treba biti obazriv kada se koriste lekovi za kontracepciju.

Crvena detelina razređuje krv pa nije poželjna za upotrebu kod osoba koje imaju problem sa zgrušnjavanjem krvi, kao ni posle operacija i sličnih stanja.

U svakom slučaju, ako imate redovnu terapiju, poželjno je da crvenu detelinu za menopauzu  ne uzimate bez savetovanja sa svojim lekarom kako biste ustanovili da li vaša terapija može imati posledice usled konzumiranja ovog prirodnog leka 

Gde se može nabaviti crvena detelina za menopauzu

crvena detelina kapi

Čaj možete nabaviti u svim bolje snabdevenim biljnim apotekama.


Od davnina, za detelinu se vezuju mnoga verovanja, izumeđu ostalog da štiti od zlih sila. Pa, simptomi menopauze ponekad zaista mogu da utiču da osećate opsednuti nekom takvom silom. Ako malo bolje pogledamo, možda ta verovanja imaju i svoje dobre temelje na naučnoj bazi. Zato probajte kapi od crvene deteline. Možda,ko zna, donosi i sreću, ali to još nije naučno dokazivano! Ovo za menopauzu jeste pa vredi probati!

Новији пост Старији пост Почетна

0 коментара:

A šta Vi mislite o ovoj temi?